Škola a známkovanie počas choroby

momager
5. nov 2021

Mile mamicky chcela by som vas poprosit o Vaš pohlad na situaciu ktora sa udiala a stale premyslam ci to riesit alebo to nechat tak. Moj syn bol chory a dostal covid. Mal dost zly priebeh a prelezal cely tyzden. Trieda bola v karantene a bolo online vyucovanie na ktorom sa nezucastnoval lebo sa citil fakt zle. Horucky , zvracanie…Jedna pani ucitelka im dala DU ktoru jej mali do pondelka odfotit a poslat a bolo to aj zverejnene. Moj syn ju nespravil kedze bol stale vycerpany. V pondelok sa zucastnil na online vyucovani ale poobede zase lezal lebo mu prislo zase zle. Vecer nam prisla na edu znamka 5 za neodovzdanue DU s odkazom ze kto odovzda do druheho dna uz bude mat 2 a 5 zmaze. Samozrejme som na to zareagovale ze ved syn je chory a vysvetlila aka je a bola situacia. Ucitelka mi odpisala ze to bolo na edu a ze sa mam rozhodnut ako chcem ale za jednotku to nebude uz. Ja som jej znova vysvetlila ze nemyslim ze by ho mala znamkovat ked je chory. DU sme odovzdali o par dni ked sa citil lepsie. Znamka 5 sa vsak nezmazala. Ked sa vratili do skoly tak pisali z danej temy pisimku kde bolo zadanie aj z DU okrem ineho. Syn dostal 1 z pisomky a znamku z du mu prepisala na 2. Syn je sikovny a nejde mi o tu znamku lebo tam ma dalsich par jednotiek. Predmet ma rad a fakt mu ide aj bez ucenia. Ide my skor o princip lebo to nebolo podla mna spravne zo strany ucitelky. Dokonca som s nou volala a hovorila som jej ze mal fakt zly priebeh. To bolo este pred tym ako sa vratil do skoly. Myslite ze sa mam na to vykaslat alebo ist za nou a popytat sa jej na dovody jej konania? Ako ucitelka je velmi dobra a vie deti naucit ale tomuto jej konaniu nerozumiem. Mam z toho zmiesane ocity a ide mi skor o princip. Mali by sa deti znamkovat pocas choroby vobec?

mikadooo
5. nov 2021

@momager ja by som sa na to vykašľala. Neviem koľkaták je syn, ale ako decko sme sa vždy bavili ma mamičkách ktoré chodili deťom vybavovať lepšie známky🤷. To len z pohľadu spolužiakov... Život jednoducho nie je fér, za mňa si to učiteľke napísala, čiže neviem ako by si to chcela ďalej riešiť - u riaditeľa?

momager
autor
5. nov 2021

@mikadooo mne nejde o vybavovanie nejakej znamky pretoze on tam ma aj tak iba jednotky skor o princip ze to fakt nie je fer a v buducnosti ak bude niekto lezat v nemocnici tak tiez ho bude znamkovat ze nema ulohy?

macekovam
5. nov 2021

@momager ... Cítiš krivdu... Každý by ju cítil... Už by som tomu dala pokoj na teraz.. Ak vedela ze bol chorý tak mala brat ohľad na zdr. Stav... Ak nevedela ze je chorý riešila to ako neodovzdanu DU... Ak bol chorý a ty si jej napísala mala to brat ako ospravedlnenie dieťaťa podľa mňa... Véd keby chodili do školy a on chyba pre chorobu tiež by ho neznamkovala... Ale pravda je.. Ze učitelia sú rôzni... Jeden je chápavý.. Iný nie..

karhu
5. nov 2021

mozes to s nou skusit este raz prebrat, no ak jej to nedoslo prvy krat, pochybuje ze uspejete☹
ma syn chorobu potvrdenu lekarom? tak nemal co robit na distancnom, ak tam i bol, tak ho urcite nemala hodnotit..mozete hodit rec s jej nadriadenym, no neviem ci to pomoze

didi2102
5. nov 2021

@momager pozri ak je dieťa choré a cíti sa lepšie tiež nejde na 1den do školy a na druhý deň je znovu doma,ak sa cítil zle nemal sa.zapajat do online vyučovania vôbec,teraz je to také že akokeby bol na hodine ale du neodovzdal aj keď o nej vedel ,ja by som to nechala tak,možno sa nato z pohľadu iných detí,mozno sa už veľa flakali a nedá sa vždy objektívne pozrieť na vec keď klame 9 z 10deti,resp rodičov

macekovam
5. nov 2021

@momager ešte by som otvorila túto tému na rodičovskom v prítomnosti aj iných rodičov.. Spýtala by som sa na to.. Otvorila tému.. Tam to môžeš riešiť.. Medzi štyri oči by som už nešla... Päťku už nezmazes ale pohľad na vec by sa zmeniť mal...

mikadooo
5. nov 2021

@momager a čo ja viem? Závisí od učiteľky, veď vidíš predsa... Reagovala by som presne ako ty, až na to, že keď učiteľka trvá na svojom, tak by som to nechala tak. Či chceš vedieť či sa deti majú známkovať počas choroby? No nie, ale asi je to dosť mätúce, keď sedel na online vyučovaní a ty učiteľke tvrdíš že je chorý 🤷. Ale to už je len moja domnienka, ja keď neodovzdá úlohu, tak napíšem predtým ospravedlnenku, že sa ospravedlňujem, dieťa je choré, úlohu odovzdáme akonáhle to bude možné, zatiaľ mi to všetci akceptovali. Ak natrafím na somára, ktorý to akceptovať nebude, tak si to do budúcna zapamätám a kľudne urobím úlohu za svoje dieťa nabudúce. 🤷

momager
autor
5. nov 2021

@karhu ma potvrdene. On sa zucastnil az po tyzdni aj to z postele ked uz sa mu zacal stav zlepsovat a potom si lahol zase. A du bola zadana tyzden pred tym ked tam nebol. PN mal a vlastne koli nemu boli deti v karantene a ucitelka bola informovana ze ma covid a aj to ze ma zly priebeh.

karhu
5. nov 2021

@momager no tak neviem..asi jej ide o nieco co nam unika..

didi2102
5. nov 2021

@momager ak ste o úlohe vedeli týždeň dopredu tiež si mohla napísať že syn sa.citi zle a úlohy odovzdá po termínoch z dôvodu zlého stavu,na hodinu sa nemal prihlasovať, reagovala si až keď dostal 5 a bol na hodine

momager
autor
5. nov 2021

@mikadooo on nebol na online az vlastne po 8 dnoch sa pripojil. Uz nechcel vymeskavatvale stale ale bol slaby. A ja som jej to aj tak vysvetlila. Uloha bola zadanu este pred tym.

momager
autor
5. nov 2021

@didi2102 uloha bola zadana v piatok a popravde vam poviem kedze sa citil zle ani som to nepozerala. Chory sme boli vsetci doma a boli sme radi ze to davame.

didi2102
5. nov 2021

@momager ja to pisem z pohľadu učiteľky, veľa detí sa ulieva a je ťažko hľadať pravdu ... Viete ak sa už cítil lepšie a chcel sa zapojiť do vyučovania,mohol si to aj pozrieť sám toľko a hneď učiteľke napísať že to nestíha,že sa mu polepšilo až v ten deň napr, nehovorím že to alebo ono je správne len skúšam vám vysvetliť prečo ho hodnotila,keďže dala šancu poslať to do ďalšieho dňa , nebol jediný kto neodovzdal

momager
autor
5. nov 2021

Ide mi hlavne o princip. Co ak nejake dieta skoci v nemocnici a nebude take sikovne ako moj syn a zhorsi to tomu dietatu celkovy priemer…

didi2102
5. nov 2021

@momager ide aj o princíp že detisa v tejto dobe vyhovárajú , ak mal zlý zdravotný stav nemal sa zapojiť do hodiny, ak so známkou nesúhlasíte po karanténe choďte do školy a choďte za učiteľkou že bola jeho dobrá vôľa byť na hodine a že vás to teraz mrzí že má zlú známku neoprávnene , diskutuje s ňou a nie s MK

momager
autor
5. nov 2021

@didi2102 no nebol jediny a viete ako zodpovedna matka som mu v pondelok povedala ze nech aspon pocuva aby vedel co sa v skole ucia. Ale to bolo po 7 dnoch co lezal. A poviem Vam pravdu a teraz nechcem strasit ine matky ale mal fakt zly covid. Mal bolesti klbov, horucky, zvracal, po 4 dnoch ho zacalo do toho bolet hrdlo. Prekonali sme rozne decke choroby ale toto bolo fakt zle. To ze je na edu page nejaka DU sme pozreli az ked prisla ta 5. Dovtedy aj tak iba lezal.

kristina2412
5. nov 2021

Ja by som to riešila hneď, ako bola úloha zadaná. Mojej dcére napríklad spolužiak zbalil učebnicu a nemohla spraviť úlohu ,tak som to riešila hneď. Ako matka chápem, že keď máš choré dieťa na Covid ,nemáš myšlienky na dáke úlohy, ale moja prax v školstve ma naučila,že niektoré pani učiteľky sú dôležitejšie ako dôležité a preto kontrolujem edupage dosť často 🙄

didi2102
5. nov 2021

@momager pozrite ja mám tiež ťažší priebeh covidu za sebou čiže to plne chápem a to mám 31,ja by som mu tu 5nedala ale chápem na druhej strane prečo byju neaky učiteľ dal,ak cítite nespravodlivosť choďte za učiteľkou,ešte raz jej to vysvetlite a opýtajte sa coma syn urobiť napr navyše,su proste učitelia s ktorými nepohnete

momager
autor
5. nov 2021

@didi2102 prave to je otzka ci to nechat alebo riesit este raz. Lebo ja som hned na to reagovala a dokonca som s nou aj volala a brala som to ako vyriesene. Nejde mi o znamku ale o to ze je to nefer a ide mi o princip. Dnes akoby tym ze vieme fungovat online ludia prestali chapat to ze ak je niekto chory tak je praceneschopny a som prekvapena ze sa to deje aj voci detom a nie len ludom co su na home officoch. Naroky na tuto generaciu a spolocnost sa stavaju uz niekedy prehnane.

didi2102
5. nov 2021

@momager urobte ako to už cítite vy,každý NATO má iný pohľad ak sa.kvoli tomu máte trápiť vy a syn tak choďte ,neviem koľko má rokov skúste sa ho spýtať či máte ísť alebo to nechať tak

kristina2412
5. nov 2021

@momager ak si reagovala,tak je to od nej nemiestne. Pýtala by som od od lekárky ospravedlnenku a tu by som oskenovala, poslala triednej učiteľke a dotyčnej učiteľke a hotovo. Snád chápe,že aj za normálnych okolností,keď je niekto chorý doma , tak úlohu neodovzda🤨

momager
autor
5. nov 2021

@didi2102 nastastie syna to tak netrapi lebo tam ma jednotky a ma ten predmet rad a nejak sa nad tym nezamysla. Ani to s nim nechcem preberat. Mna to trapi len z principu ake naroky a ocakavanie maju skoly ucitelky na tie deti. A pritom ucitelka je vynikajuca. A preto ma to o to viac zaskocilo.

momager
autor
5. nov 2021

@didi2102 a hlavne ju nechcem kritizova za to pred synom aby nestratil uctu k nej.

mogaa
6. nov 2021

@momager no ono ak je trieda v karanténe a viacero pozitívnych detí a prebieha online vyučovanie, tak učiteľka musí dať jednotné pravidlá, lebo inak by bolo každému "zle" a bol by "veľmi chorý".....ono nie je známka ako známka....veď kto odovzdal úlohu na druhý krát tak päťku mu prepísala na dvojku a zadanie z úlohy bolo následne ja v písomke, ktorá má určite vyššiu váhu ako známka za úlohu.....ak tak veľmi cítiš krivku, vypítaj si od pediatra papier že syn nebol schopný cze karanténu sa učiť a ani si robiť úlohy...vtedy ti to musí uznať...pravdou je že 99%detí počas karantény bolo schopných si urobiť úlohu a aj sa naučiť...ak mal tvoj syn taký ťažký priebeh mala si to učiteľke oznámiť, že nie je schopný počas karantény sa ani učiť a určite by ostal doma dlhšie ako 10dní......

mogaa
6. nov 2021

*vypýtaj🙈

tncka
6. nov 2021

@momager ja by som isla za vedenim skoly,nie kvoli znamke,ale kvoli principu. Zas nejaka premotivovana ucitelka,ja mam pocit ze ucitelkam v poslednej dobe strasne...hmm...ako to povedat....hrabe. Alebo je nechapava lebo znamkovat decko co sa citi zle a je PN moze len uplna ....A to nie som nejaka bio eko matka ale toto sa proste nerobi

vroni
6. nov 2021

Syn má miesto jednotky dvojku. Áno, učiteľka zareagovala podľa mňa blbo, ale riešiť to? Akože Wtf? Nezhorší mu to priemer, nenaruši vzťah k predmetu ani k učiteľovi, čo do pekla chceš riešiť? Dala by som učiteľke v duchu nálepku, že je krava a hotovo. Neriskovala by som, že budem pomaly cez ministerstvo riešiť úplnú koninu a nakoniec to zasiahne do vzťahu učiteľ-žiak a synovi znechuti celý predmet. Je to nespravodlivé ale úplne bez následkov, fakt by som to ďalej neriešila.

pininka1
6. nov 2021

Ked nebol este cely tento osial, tak ked bolo dieta chore, logicky nerobilo ulohy a nic do skoly neposielalo, ked tak mu spoluziaci ulohy doniesli a dieta prislo potom do skoly. Ak je dieta chore nema sa co zucastnovat online hodin a nieco posielat. Niektori ucitelia to zasa zobrali po svojom a robia si z toho holubnik. Ja by som to riesila urcite. Nejde o znamky, ale o princip. Moj syn si cez lockdown zlomil ruku s ktorou pise, dost ho to bolelo, tiez par dni len lezal a triedna mi sama napisala aby sa pripojil ked bude na to pripraveny, tak ci tak pisat nemoze, ale aspon bude pocuvat vyklad. A tak aj bolo, nikto ho neznamkoval

simsalabim
6. nov 2021

@momager suhlasim s
@macekovam temu by som otvorila na rodicovskom. teraz by som to uz neriesila. Ak bol syn chory, bol vlastne PN a na karantennom vyucovani sa nemal zucastnovat a nemal byt ani hodnoteny. Ani ucitelku nikto nehodnoti, ked je PN. Preto sa mi oristup vasej ucitelky nezda adekvatny a rohodne by som triednu poprosila o urcenie jednotneho pristupu zo strany riaditela skoly. Lebo do jari bude takychto situacii este vela.

Moja dcera bola nedavno v karantene a ku koncu sa na online vyucovani zucastnilo aj jedno chore dievca, ktore covid riadne polozil - v posteli a v pyzame a pocas vyucovania aj zaspala. Nastastie ucitelka bola pricetna. Ked sa do konca hodiny nezobudila, nakazala spoluziacke jej zatelefonovat, aby si vypla kameru a kludne oddychovala. Dievca bolo stale PN, bola to jej dobra vola sa vyucovania zucastnit. Ak ma dieta ospravedlnenie od lekara, nema ucitel co vyzadovat ulohy.

kitycat
6. nov 2021

Vsak mu tu 5ku prepisala na 2ku. A teda ma 1ku z pusomky a 2ku z tej ulohy,, tak kde je prooblem? Ako sa ti syn nauci zodpovesnosti ked ta neho vsetko vybavis?

Nechapem o co ti ide. Ak bol chory nemala si ho pripajat, ak sa pripojil znamena to, ze je fit a ma si plnit ulohy. Dokonca dostal aj nahradny termin ale to uz mu bolo zase zle. Alebo nejake ospravedlnenie, ze nebude odovzdana uloha z dovodu choroby, ale ty o tom vies a riwsis ked to je 5ka. A teraz je to 2ka a aj tak to riesis