Šikovné dieťa emocionálne nezrelej matky

28. mar 2023

Ahojte spolumamy, chcem sa trošku vyrozprávať a trošku zistiť, ako ste zvládli rovnakú situáciu, ak ste sa s ňou stretli.

Mám 8ročnú dcérku, ktorá v škole chodí na všetky súťaže, mimo školy na tanec, herectvo a prvý rok aj na klavír, no hrá ako deti po 3-4 rokoch, jej učiteľka tvrdí že hudobne je mimoriadne nadaná. V škole je bezproblémová.
Doma mám však pocit, že je totálne lenivá, sama od seba neurobí v podstate žiadnu povinnosť, elementárne veci len po napomenutí: umyť si zuby, bundu zavesiť na vešiak, topánky po vyzutí nechá v strede chodby (ok, to si viem predstaviť, že bežne deti robia, ale ona ich tam nechá aj keď jej to pripomeniem ešte pred vyzutím), knihy si mení len keď dám pozor, inak nosí všetky v taške celý týždeň - som najnovšie zistila, a učesať sa to je pre ňu mega drina.
Vo voľnom čase píše príbehy, denník, sama skladá na klavíry skladby, no akonáhle ju oslovím a poprosím aby si napr.: uložila vyprané ponožky, gúľa očami, vzdychá, ochká akoby som jej kázala v bani kopať 🙂

Nakoľko je inteligentná, natoľko je menej medziľudsky, osobnostne, emocionálne schopná. Viem že to má po mne...buď zdedené alebo som jej to výchovou preniesla, čo ma mrzí, no sama mám na sebe na čom pracovať. Kôli tomu nezvládala škôlku - začlenenie do kolektívu, ktosi mi vtedy povedal že potrebuje EMOCIONÁLNE STABILNÚ osobu mať pri sebe, čo podľa mňa má v triednej učiteľke ZŠ a odkedy je v škole je spokojná.

K sestrám ani k nám rodičom sa však často správa drzo, kruto, vypočítavo, aj v triede mali takú aféru, že ona šéfovala partii a vyčleňovala jedno dievča až to hraničilo zo šikanou :(

Úprimne cítim že potrebuje viac lásky, no často neviem ako reagovať na jej priam pubertálne prejavy, no ešte má len 8 a chcela by som aby bola hlavne dobrým a charakterným človekom.

Máte radu skúsené mamičky? Poznáte niečo také?

gabika0825
28. mar 2023

Asi nie je v škole bezproblémová keď šikanuje spolužiačku. No treba jej nastaviť režim podľa mna. Začína jej puberta a bude to ešte horšie. Gúľanie očami by som neriesila, to ešte uvidis 100x ked jej niečo prikážeš urobiť. Ale dôležité je aby to urobila a nedohadovala sa s tebou. Až si na tie veci navykne a bude to robiť sama od seba. O to ide. Každopádne nastaviť úlohy, kto čo bude kedy doma robiť. Zapoj do Toho aj seba aj muža (ak spolu žijete, nikde nepíšeš jeho stanovisko k veci) napíš tabuľku s dňami a s úlohami, popripade zoznam, ty urob čo je v tabuľke a ked bude rad na nej tak bude musieť urobiť veci zas ona. Nehovorím že to iste čo ty, daj jej úlohy ako upratať si skriňu s vecami, alebo nech utrie prach na poličkách, nech si ustelie postel, alebo pomoze umyť riad, viac tých upratovacích činnosti nech si zvykne a robí to na dennej báze. Potom môže hrať na klavíri alebo si písať denník. Čiže najprv povinnosti, úlohy do školy, potom aktivity. Samozrejme ked sa v daný deň naučí na ten další, automaticky nech si nachysta aj tašku s knihami na další deň. Ak tieto veci nebude dodržiavať, tak by som zakázala aktivity, mobil, pocitac, klavir a kým nebudú hotové veci ktoré má spraviť tak nebudú ani záujmy. Treba ju učiť povinnostiam nie len ked jej to ty prikazes.

jennky13
28. mar 2023

Poznala som podobny pripad. Chodili s tym dietatom k psychologicke a rada psychologicky znela. Ubrat aktivity a zamerat sa na jej socialny vyvoj. Povinnosti doma jasne pomenovat a dodrziavat aj na ukor jej volneho casu.
Ak jej chces pomoct tak brzdi jej intelektualny vyvoj , ale zameraj sa ten socialny.
Inac ten pripad, co som pisala - urobili tak, vela vysvetlovali, kto kedy co citi, co koho boli, ake slova , spravanie ublizuju. Ale vyrastol uzasny clovek, intelektualne nic nezameskal, ale naucil sa vcitit do inych. Cize EQ mal rozvinute podbne ak IQ.

gabika0825
28. mar 2023

A ešte dodám ohladom správania. Keď bude drzá tak ju treba napomenut sa s tebou takto nerozpráva, lebo si jej matka. Nie ju v tom ešte podporovať formou že jej za to budeš ďakovať lebo potrebuje viac lásky. Nie, ona veľmi dobre vie že ju ľúbiš a vie aj to, že jej toto správanie tolerujes a hned jej ustupujes. Bojíš sa s ňou mat nejaký konflikt, toto treba hned zamedziť pokial nebude neskoro. Keď bude mat 15-16 to už bude nemožné. Ja keď som skúšala byt drzá, takú som dostala na zadok že som si to hned zapamätala. Tým tá nepresviedčam že to je správne riešenie, ale je radikálne a dieťa si zapamätá. Mamičky zozerte ma

lucka_ke
28. mar 2023

dobrý psychológ čím skôr, mám syna, ktorý je tiež mimoriadne nadaný, IQ vysoké, ale na úkor emocionálnej a sociálnej stránky... oni ti ju otestujú a navrhnú riešenie čo a ako robiť, ak má sklony ku krutosti a šikanovaniu s tým ti neporadím, môj naopak bol vždy obeť

yanni
28. mar 2023

ja mam podobnu dceru. V lete bude mat 8, je tretiacka. Tvoj post v hornej polovici presne pasuje na moju. Keby sa ale spravala ako poisujes dalej, to by som zacala riesit. Ked nevies pomoct ty sama, vyhladaj odbornu pomoc. Nie je ok, aby 8 rocne dieta sikanovalo spoluziakova a "terorizovalo" rodinu. Daj ju aj otestovat. Moze byt vysoko inteligentna. Tvoj opis to naznacuje. Taketo deti su casto emocne a socialne nevyzrete aj ked kognitivne predbehnu aj 2-3 roky starsie deti.

lucka_ke
28. mar 2023

a hlavne nečakaj, že "z toho vyrastie" nevyrastie, akurát si upevní vzorce správania, ktoré budete meniť veľmi ťažko

luccija
28. mar 2023

To si ty dala taký nadpis či admin?
To, že guľa očami, nechá rozhádzané veci nie je nič neobvyklé bude to aj horšie v puberte🙂
Má IQ a nie EQ má mladšie sestry?každé dieťa má svoju povahu podporuj ju v tom v čom je dobrá nie každé dieťa je citlivé, tulive, ak bola vodca triedy nikdy nebude utiahnutá má svoju hlavu...škoda, že to bola skoro šikana.Sikanuju tie deti čo to nemajú doma dobre, alebo rodičia im nedajú dýchať a potrebujú si niečo dokazovať
Prijmi ju aká je, aj vysoko inteligentní ľudia či aspergeri majú zvláštne emócie.vela sa jej venuj, pochval, vysvetli ako je dôležité byť citlivy, prejaviť voči niekomu lásku.Ku kamarátkam je aká?veľa detí vyslovene súrodencov nenávidí surodenecka rivalita, žiarlivosť...venuj sa jej, pokým o 2,3 r nepríde puberta potom bude ešte drzejsia

kleopatra114
28. mar 2023

Doterajší vývoj bol aký ? Testy na PAS sa robili ? Nie absurdne , aby 8 rocne decko sikanovalo druhé - moja by už dávno sedela u psychológa a pokial tam nie je diagnóza , vážne by som prehodnotila svoje ďalšie kroky

januska12323
28. mar 2023

Najvyšší čas začať slečnu vychovávať. Tá šikana sa aj nejak riešila? Krúžky zredukovať kým sa nenaučí správať. Keď sa jej nechce doma pomáhať, mne sa nechce platiť za krúžky. Nechá topánky v strede chodby aj po 10. upozornení? Potom ich upracem ja a môže hľadať kam.

euka210
28. mar 2023

Treba dbat na dodrziavanie pravidiel a tych beznych veci ako odlozit topanky, oblecenie, pripravit si veci do skoly. Mam 3 chlapcov, lenivi su na take cinnosti a len dennodennym dohliadanim aby to urobili uz niektore veci robia automaticky bez upozornenia. Ale treba cas, trpezlivost a doslednost. Moj 9r tiez zacal papulovat, asi to ma od spoluziakov, v zarodku sa u nas take veci riesia, ze doma tak hovorit nebude.
Je asi druhacka, mojim som v 2.r dohliadala na pripravu ucebnic do skoly, az od 3.roc.uz su v podstate samostatni. Ked nieco zabudnu, ich problem. Este dame aj trest, ze riesi vsetko ine, ale do skoly zabudne veci. Pri vaznych veciach dostanu zakaz oblubenej cinnosti a to by si mohla aplikovat aj na tvoju.

euka210
28. mar 2023

@januska12323 aj u nas...topanky pojdu do kosa...a hned upratuju...ale to som ich v lete krvopotne naucila ...uz len manzela to naucit 🤣

asocial
28. mar 2023

Môj názor je tiež taky, že dieťa má.byt dieťaťom. Naozaj musí mať toľko krúžkov? Radšej čas doma, s rodičmi... Aj keď, niekedy povahu nezmenis ani výchovou. Ale aby druhacka či tretiačka robila takto zle, vyclenovala dieťa v triede - nato je ešte skoro...

sidicek
28. mar 2023

Fiha a to správanie začalo teraz ? Lebo to velmi pochybujem. Neviem si predstaviť, že moje dieťa sikanuje iné a ja to neriešim. Aj v rámci rodiny , ako to riešite? Jedna vec je neporiadne dieťa a druha je vyslovene zlé, hlavne ak je inteligentná, tak dobre vie co robí.Moze mat IQ aké chce ,keď je EQ zjavne nízke .Tu časť ,že to má po tebe nechápem, ved ty si to spravanie uvedomujes, snáď si ju nevyhovovala ku krutosti a drzosti, jedine ze by si ju postavila na piedestál a ona sa cíti ako kráľovná sveta, co jej všetko prejde. No mate na com pracovať a najlepšie s odborníkom.

seahorse27
28. mar 2023

Mam nieco podobne doma, ale v 14-rocnom vydani 😃 Sikanovanie sice nemame v repertoari, ale vo vztahoch sa sprava manipulativne, rada potahuje za nitky. Ja taketo spravanie z duse nenavidim. Neviem, kde to nabrala. U nas sa osvedcila prisnejsia vychova, jasne hranice a veeeela komunikacie o vztahoch. Aj tak mi z jej tecu nervy. Beriem to tak, ze je to dan za inteligenciu, ale napriek tomu sa z nej snazim vykresat charakterneho cloveka. Cim vyssie IQ, tym nizsie EQ…treba vela roboty v tomto smere okolo takeho decka 😉