Šikana v prváckej triede

13. dec 2022

Ahojte , dcera ma spolužiaka ktorý dennodenne v škole vyrušuje , nerešpektuje pokyny učiteľky , dokonca aj bije ostatných spolužiakov, rozdáva facky a búchance…sú prváci a deje sa to od začiatku , no postupne sa to zhoršuje… myslím že ma nejakú poruchu správania minimálne.
boli sme v škole , vraj si predvolaju jeho rodičov , no myslím že tým sa nič neporieši, keďže matka patrí do kategórie neprisposobivych občanov.
Majú vôbec právo ho zo školy vylúčiť ? Nemáte skúsenosť s podobným prípadom? Ďakujem srdečne

viestta
13. dec 2022

Nie, vylucit ho nemozu, nemozu ani donutit rodicov aby to riesili cez odbornu pomoc. Zial.

dadka128
13. dec 2022

Môžu odporučiť psychológa alebo do cppap na to aby mu diagnostikovali.. ak si s ním nebudú vedieť dať rady učitelia tak ho môžu vylúčiť

midka
13. dec 2022

@dadka128 ZS myslim nemoze vylucit ziaka,

viestta
13. dec 2022

@dadka128 z povinnej skolskej dochadzky ho vylucit nemozu. Diagnostiku mozu odporucit, ale rodicov nedonutia aby tam isli, ak aj pojdu nemaju paky aby sa podla ich odporucani zariadili. Na to aby sa dostal do diagnostickeho ustavu, to musi byt setsakramentsky dovod.

pribinak
13. dec 2022

Vylúčiť ho nemôžu, musí si plniť povinnú školskú dochdzku
Ale na škole je zrejme psychologicka a tá by mala dieťa rieist
Škola môže dať podnet na socialku a žiadať po pedipsychiatrickoˇ vyšetrení dieťaťa jeho umiestnenie do LVS

kacena4
13. dec 2022

to ze dieta vyrusuje ci nerespektuje poknyny nie je sikana. ta znamena nieco uplne ine. a nie vylucit ho nemozu, donutit ist na vysetrenie tiez nie a ak keby sli a dostal by diagnozu nic by sa tym nezmenilo ak rodicia nemaju zaujem riesit spravanie svojho dietata

anjelicek26
13. dec 2022

Toto nie je sikana... inak ako baby pisu, vylucit ho nemozu, ja mam pocit, ze v kazdej triede su take 1-3 deti, bohuzial pre zvysok kolektivu, ale takato je realita, nie su vsetky deti dokonale... v triede mojho syna je to prave moj syn... nebucha nikoho, ale hubinka mu strasne mele, vyrusuje, skace do reci, vsade sa hlasi, vsetko videl, vsetko vie a navyse zaluje ako keby ho za to platia 🙄 Ucitelka vravi, ze sa chudak nudi, matiku robi o dva roky vyssie, ma inak vsade jednotky, mimo kreslenia a teda spravania. Dva roky mal asistentku, tento rok uz nema, ale tak my sme to riesili od 3-4roch rokov cez centrum vcasnej intervencie, logopeda, psychologa a teda potom asistentku... ono taketo dieta mali "odchytit" na teste skolskej zrelosti... taketo vykyvy v koncentracii a spravni su tam jasne vidno...

autor
13. dec 2022

@kacena4
@anjelicek26
Písala som tam že vyrušuje a tiež že dáva facky a buchance , to nie je sikana? A čo potom ? dcére dal facku už 2x a niektorým chlapcom dal pastou do tvare .

anjelicek26
13. dec 2022

Akekolvek fyzicke nasilie je neprijatelne. Bol o tom spisany zapis? Bola si kazdy raz v skole a riesila to? Znizena znamka zo spravania sa planuje? Musis okamzite reagovat, kazdy jeden raz, aby skola bola nutena zakrocit. Sikana je pre mna - ked si zasadne a uraza a bije jedno konkretne dieta dokola... nie, ze riesi "vsetky" konflikty rucne...to je proste pre mna bitkar, ktory sa nenaucil riesit konflikty verbalne (na to je tam ucitelka, aby zasahovala)...ano pre to konkretne dieta, ktore dostalo po ustach je to irelevantny rozdiel, ale podstatny...

autor
13. dec 2022

@anjelicek26 dobre , ja som len chcela vedieť či je nejaká možnosť žeby z tej triedy odišiel, ale tak zdá sa , že sa ho tak ľahko nezbavíme… deti sa ho boja.. samozrejme boli sme viac krát v škole a vraveli nám len že ho sledujú a cez prestávku ho posielajú von na chodbu aby nebol v triede s ostatnými s nerobil im zle

anjelicek26
13. dec 2022

Takze skola nieco robi, zasahuju, oddeluju deti, snazia sa... neignoruju to uplne. Urcite je tam aj dialog s rodicmi (vzdy je), len s niektorymi rodicmi je to fakt tazke... nechcu vidiet problem a pritom vlastne najvacsiu pomoc potrebuje ich vlastne dieta, ktore nevie riesit konflikty poriadne. Ale inak bohuzial, spadova skola, povinna skolska dochadzka, nepohnete s tym :( Treba verit, ze si ho ucitelka osefuje a chlapec sa casom zmeni :(

katuskamala1
13. dec 2022

Mame v triede podobný pripad. Bola diskusia, takze mozu ho diagnostikovat a nasledne premiestnit do specialnej skoly (samozrejme musia byt diagnózy), mozu ho prelozit do inej triedy, moze mu byt prideleny asistent (ale musi byt diagnóza a asistent na 100%casu pre neho lebo to nebyva automaticky takto). A myslim, ze ho mozu aj vylucit, i ked o tom sme sa az nebavili, ale pokial je nezvladatelny, tak ci mozu alebo nie, vzdy sa to da tak zariadit, ze rodicia ho nakoniec preložila inam..

letfenixa
13. dec 2022

@katuskamala1 všetko to, čo si spomenula, môže nastať len so súhlasom zákonných zástupcov.

1gabriela13
13. dec 2022

Nemôžu ho vylúčiť . Je to povinná školská dochádzka. A zo psychológom či psychiatrom musí súhlasiť aj rodič,bez toho sa škola nepohne.

1gabriela13
13. dec 2022

U nás na škole bol taký prípad. Nakoniec problémoveho žiaka preložili do inej školy,ale nechci vedieť ako trpí triedna a riaditeľ. Rodičia sa doťahujú na súdoch,sociálke . Rodičia robia triednej peklo zo života,čakajú ju na parkovisku,ociernuju ju a napádajú slovne aj fyzicky.

katarinka1990
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
anjelicek26
13. dec 2022

Prelozenim aj tak problem nevyriesis, len presunies :( Vravim my sme zo synom pracovali od malicka, inak by nikdy nebol tam, kde je teraz... je oblubeny, zvlada svoje "prepnutia emocii", ked potrebuje predychat moze ist na chodbu, ucitelka vie, co sa deje a ze sa vrati... agresivita nastastie u neho 0,00... ma prehnany zmysel pre spravodlivost, teda to zalovanie furt dokola, ale tak popracujeme aj na tom... a o tom, ze stale potrebuje zdielat vedomosti (a je tym vsetkym paradne otravny) ani nehovorim... ucitelka ho dala sediet teraz medzi same baby, tie ho nastastie celkom zvladaju a usmernuju.

slavomira236
13. dec 2022

U nás v škôlke predškolská nastúpil teraz róm chlapec jedlo je rukami v živote príbor nedržal do deti saca zozadu sa na nich vala za krk ich chytá šaty 3roztrhol a čo je to predškolská povinná do druhej triedy ho tiež nechcú učiteľka sa boji ísť na wc aby neuskrtil náhodou dakoho uteká im milule boli na prechádzke učiteľka bola len jedna v ten deň utiekol jej cez celé námestie ona nevedela čo robiť keďže 28 deti ďalších pri sebe cudzia žena deti strážila a ona bežala za chlapcom

dadka128
14. dec 2022

@midka a čo majú učitelia robiť ak si nevedia dať s takym dieťaťom rady?

lienka192
14. dec 2022

Chudáci učitelia v dnešnej dobe, keď toto majú v triede a neda sa s tým bez súhlasu rodičov nič robiť. A chudence ostatné deti.

midka
14. dec 2022

@dadka128 su tam ine postupy,,, ale moze sa skola dohodnut s rodicmi, ak maju zaujem na prestupe na inu skolu....preto si v takychto pripadoch mnohokrat myslia, ze daneho ziaka skola vylucila,, ked uz nechodi s detmi v triede,,,,

jannka89
14. dec 2022

Toto čo mamička napísala nie je šikana??? Podľa mňa fyzická aj psychická... A som zhrozená, že sa to nedá riešiť hoc aj vylúčením, odoslaním k odborníkovi... kôli jednotlivcovi trpí celá trieda. Syn má v triede tiež takéto dieťa, podľa jeho mamy je len živší, nemôžu byť všetci poslušní.... Akoze ja uplne vinim rodičov, čo situáciu neriesia/ignoruju, nie to dieťa.Možno má tiez diagnózu, potreboval by preradiť na inú školu, prípadne asistenta...

mogaa
14. dec 2022

no "zbavíte sa ho" len v prípade , že prepadne.....škola ho vylúčiť za správanie nemôže...

monuska112
14. dec 2022

niečo podobne je v danom veku velmi problematické riešiť. vylučiť ho nemôžu, do školy musí chodiť. ak to neriešia ani jeho rodičia, je to katastrofa...ty to však môžeš riešiť so svojim dieťaťom. vysvetliť mu, že nieje problém v ňom ale agresorovi, že pravdepodobne kopíruje a kompenzuje vzorce správania, ktoré nabral doma. ja napríklad s mojimi deťmi cvičím adekvátnu obranu. snažím sa to predovšetkým slovne a to formou hrania rolí. ja som napríklad agresor, dieťa je dieťa, (vysvetliť vopred pravidlá, a ako, teda formou otázok pr ja poviem:
nechcem aby si hral s nami futball...
dieťa: a prečo:
ja lebo proste nechcem...
dieťa prečo si myslíš že rozhoduješ o tom kto bude hrať:
ja...lebo si to myslím
dieťa: kto si to ešte myslí:
ja . všetci
dieťa: spýtaj sa ich....agresor dostane nakoniec odozvu, že to čo robí nemá absolutne logiku a je proste uplne mimo v škole....
skús sa zamerať na situácie ktoré sa opakujú.
tiež ich učím, že ak vidia že dieťa robí zle niekomu druhému musia sa ozvať, lebo mlčaním mu dávajú súhlas, v konečnom dôsledku sa to môže obrátiť voči celému kolektívu. ozvať sa: znamená nepreberať rolu agresora ale zastať sa obete - poukázať na správanie, nie osobnosť agresora napríklad: toto robiť nemôžeš, poviem to učitelke.. toto správanie nieje vporiadku, prestan s tým....
robím aj niečo s čím nie každý rodič súhlasí, naučila som ich bojovú psychológiu a pár kopoov, ešte to nikdy nepoužii a vravím že len v prípade akútnej sebaobrany. ak by som však mala problém a bola by som kvoli tomu predvolana do školy, učitelke by som to vysvetlila....niekedy ak si škola nevie dať rady, musia rodičia žial....radšej mať pokarhanie ako byť šikanovaným.ja už mám ale vacsie deti vo veku, ked si myslím že podobné veci by mali riešiť sami a nie cez učitelku. lebo v živote proste podobných jedincov budú stretávať.