Šiestačka si zhoršila prospech

nelina1
27. nov 2014

Dcéra je šiestačka, tento polrok si dosť zhoršila prospech. Na prvom stupni bola jednotkárka. Aj v piatej triede to ešte išlo, aj keď na konci roka mala dve dvojky. Tento rok mala v žiackej knižke málo známok, tak sa na ňu bol manžel opýtať v škole. Skoro z každého predmetu mala aj trojku, čo nám doma zatajila. Dosť sa jej venujem, aj keď zo školy chodí často až večer okolo 18 - 18,30. Často sa stane, že doma ju skúšam a vie a test nedopadne dobre. Je skoro pravidlo, že keď odpovedá dostane jednotku. Hlavne tento polrok sa dosť zhoršila. Doma nemáme problémy, ktoré by ju mohli trápiť akurát, že manžel je málo doma, býva pracovne odcestovaný. Dnes písali písomku z matematiky a príklady, ktoré doma pochopila, tak v škole úplne zorala. Už som z toho sama nervózna a zlá.

bonaqa2013
27. nov 2014

@nelina1 maminka,viem že chceš pre svoje dieťa len a len to naj. Ale bola si aj ty taká super žiačka? no tak 6 trieda je už asi pre tvoju dcéru náročná a potom u dcéry nastupujú hormonálne zmeny a to tiež može dať dcére zabrať... jedno s druhým a už sa nosia domov aj horšie známky.

vso10
27. nov 2014

@nelina1
môže byť zaľúbená, môže byť šikanovaná, snaží sa zapadnúť medzi iných, čo sa až tak dobre neučia- noví kamaráti, alebo prosto to je pre ňu ťahšie- ako píše bonaqa2013, nezlenivela?
skús si overiť, či naozaj ona doma nemá problémy. moja mama si roky myslela, že aké bolo moje detstvo úžasné, a len pred pár dňami som jej oznámila, že som v nízkom veku premýšľala nad samovraždou (už je to za mnou dávno)

nelina1
autor
27. nov 2014

@bonaqa2013 Ono to jej učenie je také kolísavé, čiže ona sa vie naučiť na jednotku, ale mne to príde, že je dosť nepozorná a zbytočne si robí problémy.Dnes som sa dostala do otáčok, lebo keď sme sa učili učivo z ktorého písali písomku, tak to vedela a dnes mi povedala, že to zle napísala, lebo si to zle prečítala. Tak záleží mi aj na tom prospechu, pretože to je tiež zrkadlo niečoho. Väčšinou zle píše písomky, pred tabulou nemá problém. Keď dostala trojku z písomky a hneď na to ju učiteľka skúšala, tak ústne odpovedať vedela a učiteľka sa čudovala, že prečo potom napísala písomku ako napísala.

nelina1
autor
27. nov 2014

@vso10 v triede patrí medzi tých obľúbenejších. V kolektíve má kamarátky a aj kamarátov. V tomto som spokojná. Keď jej dávnejšie robil problémy spolužiak, tak sa nedala

bonaqa2013
27. nov 2014

@nelina1 moje dcéry chodia do 1 a 3 triedy a problém ten istý. Nepozornosť.

nelina1
autor
27. nov 2014

@vso10 Ona je podľa toho, čo sa rozprávame doma, tak je v škole obľúbená. Je aj zaľúbená od leta, ale toho svojho idola nestretáva, alebo len málo. Na prvom stupni patrila medzi tých lepších žiakov aj podľa učiteľky aj podľa známok a tento rok sa nestačím čudovať, koľko už doniesla trojok. Potom si to opravila jednotkou a tak je teraz s tými známkami ako na hojdačke. Spolužiačky čo na prvom stupni nestíhali majú teraz lepšie známky. Nejako možno inak prežíva dospievanie, alebo fakt neviem.

nelina1
autor
27. nov 2014

@bonaqa2013 Ináč nepozornosť v prvej alebo aj tretej triede je taká asi viac prirodzená podľa mňa, menšie deti sa dokážu sústrediť kratšie, je to prirodzené.

0silvia0
27. nov 2014

@nelina1 akoby si o mojom synovi písala. Šiesty ročník bol kritický, čo sa týkalo prospechu aj správania, počula som aj od učiteľov, že šiesta trieda - to sú už riadne hormonálne výkyvy, zhoršenie učenia.
Aj môj syn je nepozorný, minulý rok ako šiestak bol dokonca arogantný, v žiackej desiatky poznámok... presne ako píšeš, skúšala som ho doma, vedel, v škole dostal zlé známky. Stále som sa mu musela venovať a tlačiť ho do učenia, kontrolovať atď. Dostával také "lacné" zlé známky, zabudol si zapísať úlohu, neurobil ju - pätka, zabudol sa naučiť, zabudol si pomôcku atď. Bola som z neho na nervy.
Dnes je siedmak a viditeľne dozrel, sám od seba sa ide učiť (čo v šiestej triede neexistovalo), viac sa snaží a veľmi sa ukľudnil, čo sa týka správania.
Držím palce, aby to aj u vás bolo prechodné a po prehrmení najväčšej dávky hormónov sa dcéra vrátila do normálu. Moja dcéra bude šiestačka budúci rok, tak som zvedavá ako ona zvládne nával hormónov 🙂

slivka3
27. nov 2014

@nelina1 Mam doma nieco podobne,zo zaciatku mala len 1,2 a prednedavnom,ked som par dni nevidela ziacku,lebo ju udajne zabudla v skole,tak sme zistili,ze si skoro zo vsetkehk pohorsila,tiez nachytala 3,4 aj 5ku a k tomu zatajovala ziacku,cim to je tiez sme sa moc nedopatrali,ale tak dopocula som sa tiez,ze sa mi zalubila,do toho puberta,nevhodna kamaratka a takto to dopadlo.Absolvovali sme rozhovor,nariadili nove pravidla a tresty a uvidime,co z toho bude,ako sa mlada k tomu celemu postavi.
Aj moja je dost nepozorna.
A Ty sa este s dcerou ucis?Ja uz som to vzdala,lebo furt pocuvam,ze ju skusat nemusim,ze vsetko vie,tak teraz ju uz len skusam,ked chce.
Aj moja chodi domov po siestej okrem stredy kazdy den.

0silvia0
27. nov 2014

@slivka3 chodiť po šiestej hodine domov? To je ako možné?

slivka3
27. nov 2014

@0silvia0 po siestej vecer.

0silvia0
27. nov 2014

@slivka3
no veď som to pochopila, že po šiestej večer 🙂 Len nechápem čo deti tak dlho robia v škole? Majú nejaké krúžky? Moje deti chodia domov hneď po skončení vyučovania, t. j. okolo 13-15 hodiny, preto mi je to také čudné...

hradnapani
27. nov 2014

@slivka3 ma v poriadku zrak? to by mozno napovedalo tomu, ze pisomky , kde musi citat zadanie jej nejdu, slovne odpovede ano.

slivka3
27. nov 2014

@0silvia0 Hej chodi na kruzky a aj vyucovanie uz ma kazdy den do pol druhej plus obed a potom kruzky.

slivka3
27. nov 2014

@hradnapani To asi patrilo zakladatelke. 🙂

hradnapani
27. nov 2014

@slivka3 ano, dakujem 🙂
@nelina1 ma v poriadku zrak? to by mozno napovedalo tomu, ze pisomky , kde musi citat zadanie jej nejdu, slovne odpovede ano

cobhan
27. nov 2014

siesta trieda je zlomova, s tym asi nic moc neurobime, len to treba prezit. K tej nepozornosti..moze to byt zhorseny zrak ako pise @hradnapani pripadne stresuje a potom sa snazi rychlo rychlo a precita zle. Ja ucim dospelych, ale citat s porozumenim zo 16tich vedia dvaja. Mam chalana, ktory pod vplyvom stresu cita horsie ako dyslektik, dalsieho, ktory ked dostane zadanie ktoremu nerozumie alebo si nie je isty ostane uplne paralyzovany, nenapise ani ciarku, chyta ho triaska a plac ma na krajicku. Inak sikovny chalan, inteligentny, ale stres skratka nezvlada.

miskap2111
28. nov 2014

@nelina1 Je celkom možné, že dcéra može byť vystresovaná aj z určitého tlaku, ktorý sa na ňu kladie, resp. byť takzvane "premotivovaná" - to znamená, že strašne chce dosiahnuť dobrý výsledok, ale stres ju zablokuje.. Ja som bývala celkom podobný prípad- doma na mńa mama vždy tlačila, čo sa týka výsledkov v škole- u nás doma horšia ako jednička ani nepripadala do úvahy na základnej škole. Pamätám si, ako ma to nesmierne ubíjalo, aj som veru zatajovala známky, lebo som sa bála mamy. S odpoveďami pred tabuľou som vždy vynikala a to sa mi neskôr stalo akousi "taktikou"- veľa som sa hlásila, keď sa skúšalo ústne- dopredu som sa pripravila a keď som vedela, že bude "ďalšie" kolo, tak som išla na to a chytala dobré známky, ktorými som si kompenzovala, keď som zlyhala na písomke, kde sa mi vždy stiahol žalúdok a tak ma ten stres ovládol, že som si nevedela na nǐč spomenúť. A čím na mňa mama viac tlačila, tým ten stres bol horší.. Ale malo to jednu veľkú výhodu- naučila ma "ťahu na výsledok ", čo do teraz využívam (hlavne v práci) a v podstate mi to koniec koncov v živote pomohlo. Ale čo z toho vyplýva? Skús možno ísť takou zlatou strednou cestou- zachovaj si tú pravidelnú prípravu s ňou, preskúšavanie- to ju bude viesť k tomu, aby nezanedbala prípravu. Ale možno by si mohla poľaviť vo svojích očakávaniach, že zo všetkého prinesie jedničku/dobrú známku. A tak jej to aj daj vedieť, že nevadí, ak z písomky bude horšia známka pokiaľ sa pripravovala- veď si ju bude vedieť opraviť odpoveďou pred tabuľou, kde je vždy dobrá.. Tak jej dáš pocit, že može aj zlyhať, ale že jej veríš a podporuješ ju. Mne sa táto taktika osvedčila u mojich oboch dcérach.

stefka33
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
andreasiskova3
28. nov 2014

Tiež s myslím že prísť domov zo školy o 18:30 je riadny zaberák. Môj syn je 7.a viem že učivo na druhom stupni je náročnejšie. Môj je tiež jednotkár, ale občas donesie aj horšiu známku. Minulý rok mi povedal, že nechce byť jednotkár, vtedy som si uvedomila, že asi na neho tlačím, že vždy musia byť jednotky. Teraz občas donesie aj horšiu známku , a keď majú učivo čo ľahko zvládne tak si to opraví. Do minulého roka mal na vysvedčení samé jednotky, to som nemala ani ja 😀 . Takže ak by aj bola tento rok jedna alebo dve dvojky, tak sa nič nedeje. Dokonalosť predsa nie je to najpodstatnejšie.

0silvia0
28. nov 2014

@slivka3 mne sa to zdá strašné ako píše @stefka33 ťahať takmer každý deň do šiestej do večera. Moje decká chodili na krúžky na prvom stupni, keď učenie bolo ľahšie. Na druhom stupni syn nechodí vôbec (chodím s ním 2x do týždňa cvičiť) a dcéra má 2 krúžky v stredu, ale to je doma už o 15-tej. Mne sa zdá, že už to je príliš dlho v škole. Deti si musia aj oddýchnuť, aj poleňošiť, aj chvíľu nič nerobiť. Prísť zo školy takto večer a potom sa učiť, to je dosť aj na dospelého 😒

nelina1
autor
28. nov 2014

@hradnapani na budúci týždeň ideme na očné. V poslednej dobe sa často sťažuje , že ju bolia oči. Na písomke z matematiky zle porátala mince, tu môže byť dosť veľký problém. Vlani mala zrak ešte v poriadku. K očnej sme objednaný.

womankc
28. nov 2014

u nás bol zlomový siedmy ročník a vyvrcholilo to v druhej polke osmičky. no a teraz v deviatke budú štvorky, z čoho nie sme síce nadšení, ale vieme ,kde je problém. Do toho šiesteho sme zvládali s dvojkami potom prišli aj nejaké trojky, no a minulý rok na konci mal sólovú štvorku. Môj syn je integrovaný - poruchy pozornosti a sústredenia a vo vrchole puberty to kulminuje. momentálne má absolútny salámistický postoj, písomný prejav pomalý. Zásadne pokašle písomky ..... Inak IQ na hranici nadpriemernosti........................ Takže ja by som na dcérku tak netlačila, tam je dôležitá pravidelná príprava, mať zavedený systém. Inak myslím , že sa až príliš s ňou pripravujete, možno je tu na ňu moc nátlakové. Doma ju dohliadnete, takže to dá, ale v škole ju nikto nedozoruje, takže sa zrejme zmýli. Možno jej robí problém písomný prejav a pochopenie zadaní..... aj to je možnosť

nelina1
autor
28. nov 2014

@stefka33 Dcéra dochádza, takže kým príde domov je aj 18 alebo niekedy aj 18,30 h. Vychádza to takto 2 -3 krát v týždni. Viem, že je aj toto pre ňu zaberák. Na krúžky chce chodiť sama, pretože ju bavia a aj ju v tom podporujeme. Je dôležité aby mala v tomto veku aj nejaké záujmy. Viem, že je toho na ňu dosť, ale na krúžky chodí rada lebo sa tam dobre cíti, má tam kamarátov a baví ju to. V domácnosti od nej momentálne neočakávam nejakú pomoc, lebo viem, že toho má dosť aj ja to tak cítim. Keď bude mať dvojyu na vysvedčení nezbláznim sa. Doteraz všetko zvládala, z krúžkov sme aj niečo vypustili.

nelina1
autor
28. nov 2014

@womankc Dcéra sa učí sama, keď sa opýtam či je naučená povie, že áno a keď ju skúšam tak to dopadne, že učivo s ňou musím dobrať ja, lebo jej tom až tak nejde.

stefka33
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
womankc
28. nov 2014

@nelina1 aha no mala som pocit z príspevkov, že príliš tlačíte na pílu. ono je to fakt také zlomové obdobie. my sme prestali tlačiť, zachovali sme pravidelnosť prípravy, to znamená ,ž e sa musí pravidelne pripraviť každý deň, niekedy je to fakt boj o nervy ho k tomu primieť a dohodla som mu doučko z predmetov ktoré potreboval a to neprotestuje, inak on necíti žiadny problém 😀 a zásadne sa nič v škole nedeje a je všetko OK .... takže tak , asi to len prostre " prežiť " a teda zachovať tú prípravu a inak náš tiež má aktívny krúžok , ale z troch som nechala len jeden , lebo som videla, že nestíha sa potom sústrediť na prípravu. Aj nám aj jemu bolo ľúto ,a le aj sám to uznal , že to takto bude OK

nelina1
autor
28. nov 2014

@cobhan práveže, čo urobí také chyby, že úplne zbytočné. Doma presne to isté napíše dobre, v škole má chyby, asi keď je pod tlakom tak stresuje. V triede ani nemá spolužiakov, ktorí by sa vyslovene zle učili. Sú celkom dobrá trieda čo do prospechu. Len naozaj robí často také naozaj zbytočné chyby, že aj som vybuchla.

kacena4
28. nov 2014

@nelina1 ahojko nazaciatku si zacala s panikou ze to nezvladas a na konci citam ze ako sa nezblaznis z 2ky na vysvedceni 😉 si super 😵 ja mam doma 2 deti v tomto veku tak tiez viem poradit trosku ako sme na tom, tiez 6 rocnik bol prelomovy 2.stupen je narocny pre deti pre celkovu zmenu v systeme ucenia, zmenu ucitelov a hlavne deti sa nam menia pred ocami na dospievajucu pubertalnu mladez 😀 😀 😀 😀 😀 😀 a s tym aj prichadza nezaujem o skolu a zaujem o "nieco" ine 😉 tak hura do objavovania sveta 😅 😅 😕
hlavne ju netlac do opravovania si znamoj 2-3. ved 3 je dobra znamka. preto sa vola dobra 😉 len jej vysvetli, ze sa uci pre seba a co sa nauci to bude vediet do buduceho roku, lebo sa budu znova ucit tuto istu temu a k nem pribalovat dalsie veci ale ak sa nieco nenaucila, tak jej to bude chybat a bude sa to tak ci tak musiet doucit. vysvetlovanim skor pochopi ze sa uci pre seba a nie pre vas rodicov a bude to mat aj vplyv do buducna na strednej skole ked jej z puberty bude hrabat uz poriadne. bude mat zakorenene v hlavicke poriadne pre koho sa uci ci pre vase potesenie alebo pre seba a svoju buducnost 😉 ja vzdy detom vysvetlujem ako sa budes ucit, co sa naucis a zapamatas aku skolu si vyberies take vzdelanie budes mat a taku pracu mozes robit v zivote, tak sa budes mat, tak budes zarabat a taky zivot budes viest. ci ako robotnik, predavacka, ci ako veduci pracovnik vsetko zalezi len od ich ctiziadosti ako sa chcu vzdelavat a kam to chcu dotiahnut. a zivot nie je len prvych par rokov kym vladzu stat na nohach a behat v bare okolo skolov ako napr. casnicka a zarabat si na tringelty ked su mlady ale aj ked bud mat 40-50 a budu uz starsi a mat odzite a budu unavenejsi na to aby cele dni staly na nohach. viem je to krute takto to hovorit detom, lebo mnoho ludi pracuje v tomto veku tazku pracu ale ked chcem pre deti to najlepsie co nemam ja tak im chcem otvorit oci (dufam ze sa nik neurazi ze som pouzila casnicku ako priklad to ma len napadlo, mohlo to byt hociake povolanie kde sa stoji cez den na nohach a tazko pracuje - obdivujem tychto ludi ako to zvladaju) ale uz som sa asi zamotala do vlasntych uvah
takze sa netrap aj 2-3kari su dobry ziaci a v zivote sa lahko uplatnia nie je podstatny prospech ale ako sa vedia v zivote presadit. nik nebude pozerat ake mali znamky na vysvecku ked pojdu do prace ale co vsetko dokazu (takze sup sem tam ju domace prace nezabiju 😀 😀 😀 😀 😉 😵 😅 ) sorry neodpustila som si 😉

kacena4
28. nov 2014

@nelina1 presne ako pises "zbytocne" chyby su zo stresu ☹ od vycerpania fakt ma toho vela v skole ma klud nik ju nerusi pre to vsetko napise a odpovie ok, ale v skole ma dalsich 20 spoluziakov ktory ju vyrusuju a tak sa nevie sustredit a preto spravi tie zbytocne chyby. skus ju doma skusat pri otvorenom okne dokoram pri hluku z ulice, z telky ci radia, pri filme ktory by chcela pozerat ci sa bude vediet sustredit na danu odpovedat tak ako by mala. je to nieco podobne ako keby bola v skole pod tlakom. to nas ucila psychologicka. syn ma tiez poruchu pozornosti. alebo rytmicke vytlieskavanie do stehien a ruk pravidelne opakujuce sa a pri tom musi odpovedat a nepomylit sa v tlieskani a odpovedat tiez stresova situacia odputajuca pozornost ako stres v skole - vyrusujuci spoluziaci vyskusaj a uvidis ako bude reagovat. drzim palceky nech to zvladate a hlavne polav ty z narokov na nu ak chces mat ok vztah s dcerkou