Púštate 9 ročné dieťa samé von ? Ku kamarátom pred činžiak alebo na ihrisko mimo domu ?
Jasne.
Ešteže my bývame na dedine. Môj syn chodí od 7 rokov sám za kamaratmi
Jasné, vonku s kamarátmi, do obchodu, do a zo školy, ale žijem v malom meste, kde je všetko blízko…
ano
Pustali sme od 1.rocnika, ale na dedine.
Po pravde si neviem ani predstaviť že sa chce stretnúť 5 kamosiek z 3-4 ročníka a išli by jedine s rodičmi
Pustam prvaka pred panelak na ihrisko. Ale vidim ho z okna a je to tu uzavrete a mimo cesty.
Mám síce čerstvo osemročnou, ale nie. Bývame v BA a prístupovú cestu (ulicu) máme úzku. A mnohí si z ulice urobili tranzit, skracujú si cestu a lietajú tu tak, že aj sama sa obávam tadiaľ prechádzať. V rámci nášho areálu nemáme problém ju pustiť na ihrisko. To máme dokonca priamo pod oknom, takže ju tam vidíme. Ale mimo areálu ju musíme odviesť. Na druhej strane to využívame na stretnutia aj s rodičmi. Máme dobré vzťahy, takže sa radi stretávame. Ak by sme však bývali na podobnom mieste, ako som ja vyrastala (klasický sídliskový okruh panelákov), tak tam by som nemala problém.
Na uzavretom sidlisku v “ kocke” a vidim ich von oknom, mozno ano. Ale kedze priamo tu nic take nemame, tak nie.
Ani do obchodu, ani do/zo skoly.
Ale nase su aj tak poserutky, ony by ani nesli, aj keby to dostali prikazom.
A decka z triedy maju roztrusene po celom meste, kazde od inakial, takze ani nemaju nikoho pobliz s kym by isli von.
Áno moja chodila
Od 6. narodenín dovoľujem v blízkom okolí- škola, kamaráti, obchod, pekáreň, cukráreň. Je to vo veľkom meste, ale jediné, čoho sa reálne obávam, je premávka, preto len v okolí, kde sú menšie cesty a prechody so semaforom. Samozrejme, je poučený o bezpečnosti, sme dohodnutí, kde sa bude zdržiavať a kedy sa má vrátiť. Nemá mobil ani iné smart zariadenie. 9 ročnú už fakt nevidím najmenší dôvod nepustiť, ak to nie je nejaké problémové dieťa, veď nežijeme v Mexiku, kde ju na prvom rohu unesú.
Jasne,ale vzdy s kamaratkami.Nie samu behat po vonku.
Byvame na dedine na vedlajsej a menej frekventovanej ceste. Moj syn uz vlani ako 6rocny chodil na ihrisko sam. Od domu je asi 400 m, takze ho nevidim
Ano chodi uz 3roky nedaleko domu. Teraz mal a zacal chodit uz sam na plavecky cez cele mesto tam aj spat. Doteraz som chodila s nim akoo uz dlhsie vidno ide sam.
Dcéra je tretiačka, v sobotu má 9r. Chodí s kamoškami okolo činžiaku,do obchodu,na zmrzku a berie aj 5 ročnú sestru. Celé je to okruh asi 300m. Nevidím ich,ale musí vždy nosiť Smart hodinky keby dačo. Chodí už aj zo školy peši domov, je to cca 1,2km. Sama chcela, prišlo to tak prirodzene. Bojím sa samozrejme, okrem svetelnej ide cez 2 obyčajne prechody. Musí mi zavolať keď domov dorazí. Potom je doma cca 2h sama. Od 5r chodí s kamoškami na spoločný bytovkovy dvor kde ju mám na dohľad.
Od 8rokov chodí,na sídlisko, nakoľko všetci spolužiaci,spolužiačky tam bývajú .my bývame neďaleko v rodinnom dome.5min peši od sídliska.chodi väčšinou na bicykli alebo peši.musi prejsť hlavnou cestou frekventovanou.
Tak isto obchod je neďaleko.tiez ide raz ,dva krát do mesiaca niečo kúpiť.je ale zodpovedný musím povedať,nie je nejaký plašo.vzdy má telefón a plus mám telefón na kamarátov ja.a vždy chodí na čas.ked sa zdrží ,zavolá či môže.alebo vysvetlí situáciu.
Pustali sme von pred dom na ihrisko. Postupene aj dalej, ked sme vedeli s ktorou je kamoskou, do ZUS sme odprevadzali tak do druheho rocnika, iba ked sla z takej hodiny co mala o 18.00 ako tretiacka, stvrtacka, to sme ju v zime chodili cakat. Ale neznamena to, ze som sa nebala. Som taky uzkostnejsi typ.... 🙂
Áno, vonku, do školy, zo školy električka, bus
zavisi od dietata, ale 10r moze bicyklovat po dedine s kamosom, ist po neho, ist na ihrisko. Ked mal takych 7r, tak som sa bala, lebo on nedaval este dost pozor, starsi aj v 8r. sameho som ho pustila. Od 8r.starsi busom sam z mesta na dedinu, strednemu som verila az na tych 10r, lebo on ma svoj svet.
@elizita u nas to je paráda,kazdy každého pozná. Ľudia dávajú pozor na seba navzájom 😉
Vieš ako,aj na sidlisku bývajú pustené psy a majiteľ ti povie,veď on ti nič nespraví,je tam omnoho väčšia koncentrácia rôznych ľudí,aj pochybných. Každý sa tvári že s niķym nič nemá,aj keď je z jedného vchodu
Nie, rada s ňou idem von a buď robíme niečo spolu alebo sa s niekým rozprávam alebo hrám na mobile.
v BA by som nepustila - keby mala naplanovany “vyjazd” s kamoskami napr do kina tak ano, ale len tak motat sa po sidlisku istotne nie. Doba sa zmenila
Ano
Áno.