Rúška v triedach

1. okt 2021

Neviete odkedy platí , že deti nemusia mať v triedach rúška. Oddnes alebo až od pondelka

sandri
1. okt 2021

Od pondelka. Najprv musi hygienik vydat novu vyhlasku.

autor
1. okt 2021

@sandri aha takže dnes ešte aj v triedach a v pondelok už nie. Ďakujem za info😉

fatima99
1. okt 2021

Dnes este hej, musi byt oficialna vyhlaska aby sa tym na skolach mohli riadit 🙂

hivanik
1. okt 2021

Zjavne zvolili cestu premorenia....

misinka20
1. okt 2021

@hivanik Už to ani inak bohužiaľ nejde...

dievcacitajucelist
1. okt 2021

Môjho partnera syn chodí do školy vo Vrbovom a tam rúška nemali na vyučovaní nikdy...je tretiak učiteľka im povedala, že nemusia mať...moji zase Novom Meste musia mať stále...

tosomja
1. okt 2021

@dievcacitajucelist moja dcéra mali rúška, ale mali "prestávky" na nadýchnutie. V družine a ani na dvore nemali, aj keď boli zmiešaní v triedach. Teraz musia mať dobre že nie aj počas jedenia. Ale ja to schvalujem. Doteraz sme sa chránili a obišlo nás všetko zle. Mne rúška nevadia.

79viktoria79
1. okt 2021

@hivanik keby si trošku sledovala situáciu by si vedela,ze to bola iniciativa rodičov,a ked išli Mikasovy do úradu zistili,ze uradnici nenosia v budove ruska vôbec,tak si ich nahrali na telefón, prečo oni nemaju a deti v škole áno? ked si vydaju vyhlášky,nech ich aj dodržujú

dievcacitajucelist
1. okt 2021

@79viktoria79 to naozaj? Takže "vodu kážem, víno pijem" inak niektoré nariadenia sú fakt od veci...ako som písala partnerov syn nemajú rúška na vyučovaní, ani v druzine, kde sa stretávajú (v zbernej triede) aj s inými...moji majú stále, ale doma sa stretnú všetci traja takže je to jedno či moji mali, lebo teoreticky ich môže partnerov syn nakaziť...a je kopec iných príkladov, kde to vôbec nefunguje ako má 🙈

iwesska
1. okt 2021

To fakt? Vyborny napad takto na jesen. To mozem rovno vypoved dat z roboty...

zuzanaete
1. okt 2021

Konecne to zoficialnia. Aj tak sa to nedodrziavalo. A hlavne to nedavalo zmysel - spolu jedli bez ruska, cvicili bez rusok, vonku sa spolu hrali bez rusok. Uz to velky rozdiel neurobi.

anita1978
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
alana1
1. okt 2021

mne nevadili tie ruska, skor ma tesilo, ze od kedy je covid pandemia, sme vsetci zdravi...ale raz sa stalo, ze mi syn v skole skoro odpadol...a potom mi doslo, ze aj kvoli tomu, ze nemal cerstvy vzduch kedze sedel cely den s ruskom na tvari...nakoniec vysvitlo, ze takych ziakov, ktori skoro alebo aj odpadli zaruskovani, bolo ovela viac...

sunny15
1. okt 2021

Ja som rada, že konečne dovolili byť deťom bez rušok.My sme mali nespočetné množstvo detí na ambulancii ktoré mali bolesti hlavy,odpadávali lebo sa im neokyslicoval mozog.Toto nie je prirodzené ľudskému organizmu.A zmysel to nemalo.U nas na škole museli mat všetky deti rúška aké keď spolu jedli,cvičili ,hrali sa vonku na dvore či jedli v jedálni kde sa za deň premlelo 800ludi😡tak načo ?Teraz prišiel september a čo sa stalo napriek ruskam?Jeden pozitívny žiak a ďalších 10nakazenych ostalo po ňom plus učiteľ.No a ochránili ich rúška ?nie.O Tom nehovoriac že preto niektoré deti neboli choré lebo nosili rúška,fajn ale zabúda sa na prirodzené imunizovanie tela.

79viktoria79
1. okt 2021

@dievcacitajucelist ano naozaj,a ako to natacali,tak hore po chodbe veselo ďalší bez ruska ,tak ich mali natocenych a urcite sa zlakli,tak dali na rodičov,a zrusili ich

matkahelka
1. okt 2021

posledne slovo ma zriadovatel. ak ten rozhodne, ze ruska zostavaju, tak zostanu. u nas v skole to tak bude, riaditelka volala dnes na RUVZ, potvrdili jej to, ze konecne slovo ma zriadovatel.

hivanik
1. okt 2021

@79viktoria79 ...sledujem...A sami povedala, že sa nakazíme všetci....Takže to nechcú naťahovať v čase

79viktoria79
1. okt 2021

@hivanik ako to oni mozu vedieť?

hivanik
1. okt 2021

@79viktoria79 ...pretože je to rýchlo siritelne ....😉😉😉

hivanik
1. okt 2021

@79viktoria79
Podľa slov odborníčky by mali rúška a respirátory nosiť aj plne zaočkované osoby. Toto opatrenie sa odporúča dodržiavať najmä v uzavretých priestoroch, kde sa vírusy šíria veľmi rýchlo. Platí to aj pre študentov, zamestnancov a iné osoby pôsobiace v interiéri.

Opatrenia, ktoré odborníčka považuje za dôležité, môžeme označiť za extrémne. Podľa správy CDC je variant Delta prenosný ako kiahne, pričom každá infikovaná osoba nakazí v priemere osem alebo deväť ďalších. V porovnaní s pôvodným koronavírusom ide o vysoké číslo, pretože ľudia nakazení týmto kmeňom nakazili priemerne dve osoby.

iwesska
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
iwesska
1. okt 2021

@sunny15 Nie je ale nic lepsie ako si zacat budovat imunitu v uzavretej miestnosti, na jesen po 2r.v ruskach, v chripkovom obdobi a pri ovela infekcnejsom Covide👌Vsetci rodicia a stari rodicia s oslabenou imunitou,chronicki chori,co sa ockovat nemozu su z tohto rozhodnutia urcite vo vytrzeni. To nemohli zacat trenovat az na jar,alebo uz v maji,ked deti nastupili do skol?

kristiii
1. okt 2021

@iwesska ak sa decká nenakazia cez prestávky, kedy spolu blbnú s rúškami na brade, tak sa nenakazia ani cez hodinu, keď sedia v laviciach. A ak sa nakazia, nakazili by sa aj tak. Nebola som nejak proti ich noseniu, syn s tým nemá problém, ale nevidela som v tom ani prínos.

iwesska
1. okt 2021

@kristiii Isteze sa nakazit mozu,ale vzdy je rozdiel v infekcnej davke,od toho dost zavisi aj priebeh. Myslim,ze teraz uz bude menej pravdepodobne sa nakazit v obchode,kde s nikym nemas blizky kontakt na dlhsi cas,ako v malickej triede, kde 20 deti z plnych pluc 5-6 hodin dycha a kde je este jedalen a druzina,ze? Cez jesenne prazdniny este trosku krizom krazom pocestuju po republike a v novembri budeme cierni.

sunny15
1. okt 2021

@iwesska Myslím, že takto sa nedá žiť donekonečna,veď covid je tu už rok a pol a nemyslím že zmizne v blízkej budúcnosti.Ja nikomu neberiem aby jeho dieťa sedelo v rúšku,ale som rada že moje nemusí.Mimochodom takých ktorí sa nemôžu očkovať je veľmi málo.Práveže chronicky chorým a seniorom a taktiež ľuďom s imunodeficitom sa vakcinacia odporúča.

trojnasobnamama
1. okt 2021

Mna to velmi potesilo,dcera mi chodila domov s bolestou hlavy kazdy den.

bimbambim
1. okt 2021

@alana1 nám synova triedna vyvoláva stále ,že čo s ním má robiť.Je po uraze hlavy tak on keď na dlho rúško boli ho hlava ale takým štýlom že prestane rozprávať a nevie pohnúť jednou stranou tela.Mava to odvtedy ako začali s ruskami v triede vetrať nechceli lebo zima deťom ,aby vraj nenachladli.A to syn na ešte výnimku z nosenia rúška a aj tak ho musel mať.ale už to prestalo aj učiteľov baviť keď ho videli v takom stave tak ho dávali častejšie prestávky na predychavanie a sedí zásadne pri okne.Takze ohľadne toho že nemusia mať v triede tak sa aj celkom teším.Lebo keď ho začne bolieť hlava tak je dva dni mimo .

kristiii
1. okt 2021

@iwesska tak obchod som ja vždy považovala za menšie riziko než školu. A v jedálni snáď deti jedli s rúškami??? Ak si čítala všetky príspevky, viacej žien tu písalo, ako to v školách už teraz funguje..pri jednom učiteľovi rúška na puse, pri ďalšom netreba, prípadne v triede s rúškami, v premiesanej družine či vonku bez..ja v tom už veľmi rozdiel nevidím..tým ale nevravím, že mne by tiež neprišlo toto rozhodnutie logickejšie na jar, keď bola situácia ako-tak stabilná, ale tak čo má v tomto štáte logiku 🙃

sunny15
1. okt 2021

@kristiii absolútne súhlasím,to že to tak malo byť na jar,v lete.

iwesska
1. okt 2021

@sunny15 Ty mas prehlad o tom,kolko ludi ma kontraindikacie k ockovaniu? To si ja teda odhadnut netrufam a to som jedna z nich. Akurat viem,ze nas je viac. A ozaj ma "tesi" ako sa teraz pri najinfekcnejsej forme ideme premorit. Ja sa chranim ako viem, zatial sa mi darilo, ale vsetko,co sme kedy doma mali, dovliekli deti zo skolky a skoly. Ak to teraz v mojom stave chytim, je dost mozne,ze to nerozchodim...Ale tak co tam po tom,ked nas je malo,ze? Ano aj v inych krajinach sa zije bez rusok aj v skolach,ale ludia su ochotni aspon deti testovat. Tu? Ani testovat,ani ruska..Testuje sa kto chce,ako chce..tvarme sa,ze Covid tu nie je...a ked to v nemocniciach zas vybuchne,hodme to na neockovanych .To ideme zas skusat trpezlivost tych zdravotnikov, co este nezdupkali? A ti co budu potrebovat operaciu na nu zas budu skrz nedostatok personalu cakat pol roka,rok??