Idem si po skúsenosti alebo názory. Je škola povinná rodičom ukázať rozúčtovanie nákladov na koncoročný výlet, plavecký alebo lyžiarsky výcvik? Má rodič právo vidieť rozúčtovanie takýchto nákladov? Je začiatok roka a ten sa spája s platením ZRPŠ. Poplatku 10,-€ chápem a nemám s tým problém, ale zarazila ma položka + 5,-€ vraj poistenie. Doteraz sme ho platili vo výške 0,50€ a vraj to bolo poistenie na stratu alebo krádež. Samozrejme nikdy sme to nevyužili. No od tohto školského roka je to 5,-€ pre celú školu 2 200,- €. Keď sme požiadali, aby nám vysvetlili čo to všetko zahrňuje alebo či by nám mohli poskytnúť poistné podmienky. Poslali nám poistné podmienky pre poistenie majetku právnických osôb (budovy), a podmienky pre poistenie veci pre prípad odcudzenia alebo vandalizmu, kde je dokonca výluka: prostou krádežou. Pani učiteľka nám tvrdila, že v tej poistke sú poistené deti, keď idú na výlet a tiež ak by niečo v škole zničili. Viacerí rodičia s tým majú problém. Veď takéto poistné by mal znášať zriaďovateľ a nie rodičia. Ja osobne mám dieťa úrazovo poistené a dokonca má aj poistku zo zodpovednosti , ak by niekde škodu spôsobil. Je povinnosť uhradiť sumu 5,-€ za poistné alebo môžem argumentovať, že dieťa takéto poistenie má. Vopred Ďakujem za odpovede
@moncahe zmluvy by skola mala zverejnovat a taktiez by ti mali vediet vysvetlit, za co od teba ziadaju poplatky. My platime zrps 30 € a ziadne poistne zvlast neplatime, cize mozu spravit aj to, ze zdvihnu poplatok za zrps a zaplatia z toho poistku tak ci tak.
Celkovo naklady (poplatky) na zaciatku skolskeho roka su uz ozaj dost vysoke, ak si vezmem, ze dcere tento rok sme platili pracovne zosity z matematiky, nemciny, slovenciny, literatury, etiky a anglictiny spolu 60 €, poplatok za pomocky na vytvarnu vychovu 5 €, zrps 30 € a triedny fond 10 €, to je spolu 105 € a to moze rodicom, ktori su na tom financne tesnejsie, ci su v hmotnej nudzi, ozaj dost stazit situaciu, ked maju v jednom mesiaci vysolit tolko penazi a plus este nakupit dietatu pomocky, zosity, jesenne oblecenie atd. Ale prepac, to uz som odbocila od temy, len som sa rozhorcila
ZRPS poplatok si rodičia sami odsúhlasujú na plenarnom rodičovskom združení, kde im predseda rz podrobne vysvetlí, na čo všetko to je, prip. sa môžu pýtať na podrobnosti. Predseda rz zároveň rodičov oboznámi s hospodárením za minuly sk. rok a dá možnosť nahliadnuť do účtov. Rada rodičov/rodičovské združenie nemá spolocne účtovníctvo so školou, to že učitelia tie poplatky od žiakov vyberajú, to len robia “službičku” rodičovskemu združeniu. Škola môže požiadať rz o príspevok napr. na školský výlet alebo balíčky na Mikuláša, ceny do súťaži a pod. proste niečo, čo ide konkrétne deťom. Žiadať rz o zaplatenie poistenia budovy je podľa mna blbosť.
My po kazdej akcii ( exkurzia, vylet) musime urobit vyuctovanie, kde rozpiseme jednotlive polozky - ubytovanie, strava, doprava, vstupy ..., toto odovzdavame na vedenie a aj posielame roducom
u nas skola poistila tiez, ale teda dostali sme papier, kde su zhrnute veci, ak si pamatam, nechce sa mi to hladat, je tam poskodenie veci, je tam aj uraz, ci v skole alebo na skolskej akcii, ublizenie niekomu inemu a podobne zalezitosti. V ramci toho nemusime my mat skolske poistenie.
ale ak rodič nesúhlasí s poistným nemusím ho zaplatiť. Môj názor. A pokiaľ viem ak idú na výlet vtedy im škola robí poistenie na dané dni. Ja ako rodič predsa nebudem škole platiť poistenie budovy !!! a ak ide na výlet ten platím aj s poistným. A čo sa týka výletov nám povedia, že platíte 40€ a nikdy žiadne vyúčtovanie nedostaneme. To im presne na cent vychádza? nechápem kde idú peniaze ak sa zvýšia? chodíme do školy už dlho. Toľko čo už žiadajú do školy je strašne veľa a len platíš a platíš a nosíš do tej školy... niečo hrozné.
@hori všetko chápem, no nikto s rodičov sa pred celou školou nepostaví a nevyjadruje sa. A keď to chceme v triede rozobrať tak nikto nič nevie. Nevedia vysvetliť poplatky na plavecký, na lyžiarsky a ďalšie aj keď za to platíme. Je možné, aby rodič išiel na také zasadnutie školskej rady a tam žiadam vysvetlenia?
Gymnázium Grösslingová má pekne zverejnené ZRPŠ.
https://ib.fio.sk/ib/transparent?a=2901721058
@moncahe školská rada je čo?
Buď je rada školy, rada rodičov alebo triedne rodičovské. Veci týkajúce sa triedy. plavecký, lyžiarsky, poplatky, čo sa skladáte, by ti mala vysvetliť triedna.
Rada rodičov má rozpočet na to, čo sa zo ZRPŠ hradí, sú to verejné stretnutia, ale tam nezistíš, čo sa platilo na školskom výlete z tvojich 40€.
@moncahe no pri školskom výlete sa suma aj zaokrúhľuje a môže sa navýšiť lebo ak vypadne nejaké dieťa tak sa musí napr. autobus uhradiť aj za jeho miesto a aj za učiteľa… učiteľ si sám neplatí autobus, ubytko…ak sa náhodou zvýšia tak môže im učiteľ kúpiť zmrzlinu, koláč… tam je rozdiel pár centov
@moncahe toto by sa malo riešiť na rade rodičov a je cudne ze nedostavate vyúčtovanie z výletov, nám keď tak aspoň povedala ze zvyšné peniaze dá do triedneho fondu ak išlo o euro alebo centy, inak vždy dávali naspäť. Škola sa takto zrejme poistila proti viacerým veciam preto vyššia suma ako keď sa pozisťuje iba krádež co je aj tak na figu. Zas ale keby tvoje dieťa rozbilo okno v skole, asi až tak by ti to jedno nebolo, či máš hradiť plnú sumu, alebo to pôjde z poistenia 5 eur na rok.
@moncahe to máte nejaké zvláštne. Ja som bola na rodičku v utorok, niesla som 30€ do fondu, ako každý rok na začiatku. Ale prvé čo nám triedna nechala kolovať bol v tabuľke zrozumiteľne spracovaný prehľad výdajov na každého žiaka za predchádzajúci rok. Čoho sa zúčastnil, čoho nie, koľko zostava na jeho “konte”, pripadne koľko je v mínuse…
@pininka1 ale ja dieťa mám poistené na zodpovednosť aj na úrazy súkromne. Takže ak niečo spôsobí či už v škole alebo na výlete alebo v tábore mám to preplatené z mojej poistky a tiež ho mám poistené na úrazy. Takže nevidím dôvod na to, aby ma škola tlačila do platenia tejto sumy aj napriek tomu, že podmienky ktoré nám dala toto poistenie vôbec nezahŕňaju.
@tiezjedna prosím na takéto niečo môžeme zabudnúť. Prečítajú nám len položky a no peniaze išli a ak sa spýtame napr. na položku plavecký nevedia nám povedať čo v tom bolo. Pre objasnenie položka že príspevok na školský výlet zabudnite!!!! nič také - len altánky, poistenie, knihy ku koncu roka atď... niektoré položky samozrejme chápeme ale tie čo nie nevedia povedať čo to obsahuje
@moncahe keď nevedia vyúčtovať tak neplať. ZRPŠ je dobrovoľné a nech potom zbierajú po jednom na konkrétnu vec/akciu a ty sa rozhodneš či ju podporíš alebo nie. Veď hromadnú správu každému rodičovi v triede dokážu napísať.
A v dnešnej dobe by som ani hotovosť nezbieral, normálne by to mohli rodičia posielať na bezplatný účet a učiteľka by platila kartou veci pre triedu.
@moncahe inak ja som sa nikdy nestretla s tým, že by mi nejaká ucitelka mojich deti rozuctovavala napr. školský výlet, že cestovné toľkoto, vstupné toľkoto, odmena inštruktorovi toľkoto, učitelia-organizátori to zrejme majú, ale bežne sa z toho rodicom nespoveda… vždy sa len povedalo, že výlet napr. 40 € a hotovo… nesúhlasíš so sumou, nemusí dieťa ísť… jasne, že to nevyjde presne na cent, väčšie sumy sa rodičom vracajú, mensie idu do triedneho fondu, to mi vždy od učiteľky prisiel len oznam…
ale to poistenie budovy by som si dala vysvetliť, to by som ozaj neplatila len tak…
@kornelies nejde o tych par centou ale o informovanost rodicou. A svoju pracu ako ucitelia uz davno nenaplnaju. Aspon v nasej skole. To by som to pisala roman keby som opisala ako sa spravaju u nas v skole ucitelia. Ale toto vsetko sa da prehltnut alebo lepsie povedane prezit kym fieta prejde na gympel alebo ukonci skolu. Ale s nespravodlivostou ze mam platit za poistenie budovy skoly s tym sa nezmierim. A kedze ZRPŠ je cisto dobrovolne uhradim ho len bez poistenia. Moj naxor je ze neopravnenu sumu nemozu od rodica pozadovat kedze je to dobrovolny prispevok.
@moncahe uzavreté zmluvy so školou a poisťovňou aj iné zmluvy musia byť zverejnené inak sú neplatné a nájdeš ich na stránke školy, alebo na stránke zriaďovateľa školy.