Rómske deti v škole - šikana, hádky

lenuska333
15. jún 2023

Ahoj potrebujem poradiť,mám 3 deti 1 rok,3roky a 10 rokov.Problem ktorý mám sa týka toho že v obci kde bývam navstevuju školu veľa rómskych ziakov.Maju aj triedy s normálnymi žiakmi ale nie ročník môjho najstaršieho syna, ktorý je v 4 triede.Rok chodil s romskymi ale sikanovali ho.Tak som ho dala do školy do mesta,a koli tomu som vzala k sebe bývať rodičov a mama odprevadzasyna do skoly ,chodime aj poňhostriedame sa. No s nimi su v poslednom čase len hádky.Manzel robí na 3 smeny.Mladsieho syna 3 ročného dať do škôlky tento rok este nemôžem, nevie este dobre rozpravat nechcú mi ho vziať. Poradte mi ako to riešiť,auto nemáme ani ja ani manžel.Co by ste robili fakt mi ostáva len trpieť mojich rodicov kým sa syn nenaučí chodiť sám?to ešte jeden rok urcite potrva.Dakujem za rady

sasitimi17
15. jún 2023

10 ročné deti bežne chodia samé busom, ísť s ním raz nech vie kde vystúpiť nastúpiť a hotovo, môže chodiť sám. Prečo ti 3 ročné nevezmú? Reč je výhovorka ani moja dcéra nerozprávala a vzali ju, takž eje to kvôli kapacite? A kvôli čomu sa hádaš s rodičmi? Pýtam sa len preto či je to vážne alebo len blbosti, blbosti by som na tvojom mieste neriešila kedže ako vidíš rodičov potrebuješ. A aspoň 1 lacné auto by ste si mali zadovážiť, neviem si predstaviť fungovať s tromi deťmi, dôchodcami, na dedine bez auta.

melanta
15. jún 2023

Neviem si predstaviť, že by som žila s mojimi rodičmi kvôli tomu, aby mi mama pomáhala s deťmi. Proste rodičia nech idú bývať k sebe a vy sa s mužom zariaďte tak, akoby rodičia neexistovali. Proste sú to vaše deti, tak nájdite spôsob, ako obaja tú starostlivosť poriešite. Nemáte auto, tak proste budete fungovať ako iní ľudia, ktorí majú deti, nemajú auto ale ani nemajú nikoho, kto by sa spolustaral o ich deti. Nikdy by som nechcela, aby sa moja mama presťahovala ku mne, aby mi pomáhala. Ako áno, už tie deti máte, už škoda hovoriť, že nemali ste mať 3 deti, ak nestíhate starostlivosť. Ale proste rieš to ty a muž. Rodičia svoje deti vychovali, teraz ich nechaj oddychovať a užívať si život. A čo sa týka trojročného, ak nemá diagnózu, tak ste tam 4 dospelí, dosť na to, aby ste s ním pracovali.

melanta
15. jún 2023

A ešte mi nedá jednu vec napísať. Ty musíš trpieť svojich rodičov? WTF? Nie je to náhodou tak naopak? Že oni musia trpieť u vás, lebo ste si urobili 3 deti a potrebuješ maminu pomoc, aby si to zvládla? Trochu viac vďaky a pokory.

pribinak
15. jún 2023

10 ročný zvládne cestu autobusom. Nacvic to s ním a hotovo

svetlonos
15. jún 2023

@lenuska333
zorganizuj sa a chod busom so synom ty. Rocneho do nosica, 3 rocneho prinajhorsom do kocara a sup spolu na bus.
To mi je len za blby napad nasackovat k sebe rodicov koli detom 🙉
Co by ste robili, keby su uz vasi rodicia mrtvy/chory ?
Ja nechapem. Ved to bolo od zaciatku jasne, ze bude pruser.
Jedna znama sa prave kolo skole prestahovala dovineho mesta. Tam bol problem s mnohymi cudzincami v triedach, takze v podstate to iste len v modrom.
Prestahujte sa tam, kde nemusite riesit triedy s mnozstvom ciganov/ iných neprispôsobilcov, ktori sa chovat nevedia.

januska12323
15. jún 2023

Ten 10 ročný má nejakú diagnózu keď nemôže ísť sám autobusom?

h2
15. jún 2023

@lenuska333 "Maju aj triedy s normálnymi žiakmi ale nie ročník môjho najstaršieho syna..." 🤨 Čiže rómski žiaci nie sú normálni?!

patka06
15. jún 2023

Syn končí 4.ročník, na budúci rok bude na 2.stupni, to je najvyšší čas, aby chodil do školy sám.
Podľa mňa nebol dobrý nápad, nasťahovať k sebe rodičov, len pre to, aby pomáhali s deťmi.
Ty trpíš rodičov a rodičia musia trpieť tvoju 5 člennú rodinu - zamyslela si sa aj nad tým?
Každý potrebujete svoj priestor a svoje súkromie - čo najrýchlejšie by som domácnosti opäť rozdelila.

matullienka
15. jún 2023

A prečo si syna ešte nenaucila chodiť autobusom samého? Pre pána ide do piatej triedy. Do kedy ho chceš vodiť do školy a zo školy za ručičku? Naša chodila domov sama od štvrtej triedy odvpol roka lebo už nechcela byť v družine. A to ju doma nikto nečakal lebo sme boli v práci. Deti treba viesť aj k samostatnosti nie im byť stále za zadkom. Nie a ty netrpiš svojích rodičov, to oni trpia teba a tvoju rodinu o ktorú sa ty s mužom nezvládate starať.

lilope
15. jún 2023

@h2 napísala to síce blbo, tiež mi to udrelo do očí, no keby napísala s bielymi žiakmi, vyznelo by to podľa teba lepšie? Teraz sú všetci hákliví na označovanie rás, etník. Však preto vznikli tie názvy, aby sme sa vedeli označiť keď sme rôzni, nie na urážku, ale niektorí ľudia to nevedia pochopiť.
@autorka nauč 10 ročného chodiť autobusom a rodičov pošli domov. Pokiaľ máte tú možnosť, treba mať oddelené domácnosti inak sa požeriete.

olimuc
15. jún 2023

V 10 rokoch aj busom pride domov. Chudak rodicia, neviete zorganizovat 1 dieta ale nasekate si tri…vyuzi cas a ak nemas vodicak dorobit a Kup nejake starsie auto. Ako budes zvladat 2 skolkarov a pracu?
Rodicia nech si uzivaju dochodok, nie su povinny sa starat ani vas trpiet

bluka2
15. jún 2023

Ti "normalni ziaci" mi stacili na to, aby som si o tebe spravila dojem. Nenakzili ste ho nahodou svojou neznasanlivostou a ti "nenormalni" ziaci to vycitili a postavili sa k tomu tak ako sa postavili? Vies s urcitostou, z coho ta sikana prameni?

tanyag
15. jún 2023

Presne ako ti tu už bolo napísané...spraviť 3 deti bolo ľahké však? ale postarať sa o ne už nie je...10 ročný môže aj sám...samozrejme...síce ja by som nepustila...ale každá sme iná...ale...10 ročný nepotrebuje držať za ruku však?..vezmem ostatné 2 deti (kocík pre najmladšie dieťa + ruka pre strednš, kočík pre stredné + nosič pre najmladšie....) a idem...Podľa mňa si do škôlky to 3 ročné ani nedávala...lebo ak by mne niekto dal zamietnutie s tým, že mi dieťa nerozpráva, tak vtedy by som to riešila s príslušnými orgánmi...
Starí rodičia si majú užívať starobu a nie starať sa o tvoje detí...

lenuska333
autor
15. jún 2023

@bluka2 nevedela som ako to presnejšie napísať ale rasitka niesom keďže som aj ja romka,mal v triede aj kamarátov ale nasli sa taký ze mi raz prišiel domov s rozbitou hlavou,inokedy ho chytili za krk a hodili o zem tak neviem ako by som mala nazvať take deti ako nenormálne

lenuska333
autor
15. jún 2023

@sasitimi17 ano chodia no on je taký bojko a vidim ze nato ešte pripraveny nieje a rodicia niesu preto u mňa ale namaju prácu nemajú z coho žiť tak ma prosili aby som ich vzala ku mne ale uz sa im odísť nechce

lenuska333
autor
15. jún 2023

@melanta rosicia niesu u mna preto aby mi pomahaly ale preto lebo nemajú prácu a nemajú z coho žiť tak som ich musela vziať, no a potom som syna preložila do inenj školy tak sa im uz nechce odomna odísť

lenuska333
autor
15. jún 2023

@melanta nie niejento tak ako som písala nemaju prácu do teraz ani z coho zit tak preto su u mňa.Nebudem to rozoberať do detailov to je dlhy pribeh s mojimi rodičmi

lenuska333
autor
15. jún 2023

@januska12323 nie diagnózu nemá,len moj syn je taký bojko a vidím ze na to este nieje pripravený

mamelka
15. jún 2023

@lenuska333 aj Melania je bojko, ale musela a mala 10r ked zacala chodit autobusom 35min (v Mnichove co je dost velke mesto) , proste musela. Ja som chodila do práce 6:30 prišla sólo 19tej, štvrtok o 20tej. Manžel v práci. Par x sadnúť s nim na autobus a ukázať mu, naučí sa

lenuska333
autor
15. jún 2023

@tanyag ja sa o svoje deti postarať viem kupili sme si dom ja som nevedela ze to v škole dopadne tak ako dopadlo,moji rodicia nie su u mňa preto aby sa starali o moje deti ale moji dráhy rodicia nemajú z coho žiť keďže nemajú prácu tak ma prosili aby som ich vzala k sebe.Ze mne napadlo písať sem na modrý koník hneď ste zo mna urobili rasistku ktora sa nevie postarať o detí a este k tomu tyra svojich rodičov dochodkarov co oni ešte niesu 🤦‍♀️a este aj klamárku lebo som ho vraj do škôlky vôbec nechcela dať. Ďakujem pekne všetkým

lenuska333
autor
15. jún 2023

@h2 no ak si myslíte ze som rasistka tak ťažko tiez som Rómka ale normálna.Pysala som "nenormálne"deti lebo ak vám raz dieta pride domov z rozbitou hlavou,alebo vám syna chytia pod krk a hodiano zem a rodicia tych detí niesu ochotný to ani riešiť tak pre mna take dieti niesu normálne.

lenuska333
autor
15. jún 2023

@mamelka aspon jedna normálna odpoveď Ďakujem

bibina32
15. jún 2023

@lenuska333 Zober syna a pekne s ním jeden týždeň choď autobusom. Ukáž mu ako si má kúpiť lístok, dobiť kartu. Pekne ho pochvál. Už je dosť veľký, možno ťa prekvapí, že nebude mať problém ísť sám. My mami si niekedy myslíme, že niektoré situácie deti nezvládnu , ale vedia nás milo prekvapiť.Môžeš mu aj sľúbiť, že keď to zvládne sám pôjdete na zmrzlinu spolu. A rodičom navrhni, aby si začali hľadať prácu. Vysvetli im, že deti rastú a budete potrebovať viac súkromia. Držím palce

lenuska333
autor
15. jún 2023

@lenuska333
@lenuska333 opravujem slovo Písala lebo zachviľu budem aj negramotna

lenuska333
autor
15. jún 2023

@bibina32 skúšala som stale hovorí ze sa bojí.Ale uz od septembra by som chcela aby aspoň ráno cestoval sám aj ked sa veľmi bojím,ale dúfam ze to zvládneme

lenuska333
autor
15. jún 2023

@bibina32 a Ďakujem

letfenixa
15. jún 2023

@lenuska333 cestoval by v tom autobuse sám, bez spolužiakov?

erikavesela
15. jún 2023

@lenuska333 ja ti rozumiem...mojmu synovi sa stalo nieco podobne a bol to "biely" chalan a teda bol nenormalny ako jeho foter...nabuduce tych chalanov oznac ako agresori...tu je kopa moralistiek, kt.by v tvojej situacii hovorili rovnako, ale teraz musia moralizovat, lebo si ich nakopla...
My sme sikanu riesili inou skolou...inak sa nedalo...co sa rodicov tyka, neviem kolko maju rokov, ale treba im vysvetlit, ze uz si im pomohla a teraz sa zial musia zabezpecit sami...najst si pracu a pod....nic si z toho nerob, aj kamoska deti v 5. rocniku este vozila autom do skoly...a to este v 5.rocniku ostavali v druzine🙈...synovi ukaz cestu busom domov, je dost velky na to, aby to zvladol...

Pises, ze si romka, ze nemozes byt rasista...ja nechcem do teba rypat...ale na toto si ako prisla?...vies o tom, ze v amerike su zrovna cernosi najvacsi rasisti?

mamelka
15. jún 2023

@lenuska333 ja chápem tvoj strach, tiež som nebola nadšená, muž to iste. Ale Melánia začala byť viac priebojnejsia. Uvidíš zvládne. Škôlky by som riešila,ze dám do škôlky kde nemusíš riešiť auto, škôlka bude ešte podľa mňa normál, a chápem ta aj v tej šikane. Dcéru začali cez telefón sikanovat dve dievčatá ktoré ju nepoznali, ale spojila ich dcerina kamoška ... mam fotky a som napísala,že toto je už mobbing. Ta potvora na mňa,,ale my sme deti,, tak som jej s kľudom napísala,,samozrejme si dieta, ale mňa to nezaujíma že si dieťa, ale,ze ty sa vysmievas z mojgi dieta a toto sa už ďalej rieši inak keď sa jedná o mobbing,, a to si mala vidieť co bolo, dievča dostalo bobky...(biele dievčatá)

lenuska333
autor
15. jún 2023

@letfenixa áno