Ja to vidim ako problem "momentalne".Mam syna v 5.rocniku a hlasi sa na dve 8roc.gymnazia.Ma brata a spolu chodia do jednej skoly.On je 3tiak.Problem nastava v tom, ze pokial syna prijmu na jedno alebo druhe gymnazium, tak su spojeni so zakl.skolami...Som slobodna matka a nechcem nechat jedno dieta na jednom konci a druhe na druhom, preto beriem do uvahy, ze 3tiaka vyberiem zo ZS a dam ho tam, kam prijmu syna...Tu sa mi vsak naskyta/ja to tak vidim/problem.Nakolko ho nemusia zobrat.Alebo musia ho zobrat??Ako si to zabezpecit aby ho zobrali???Logicky -synov chcem mat pokope.Viem o tom, ze pokial syna prijmu na gymnazium ,treba dat ziadost na ZS skolu, ci prijmu jeho brata...Mate niekto s tym skusenosti?Viete mi poradit?
Na ZŠ by ho mali zobrať - poznám viacero kamarátok, ktoré menili dieťaťu ZŠ z nejakého dôvodu a ten tvoj je dostatočný. Môžeš si to overiť aj telefonátom do ZŠ (príp. návštevou školy, v týchto dňoch prebiehajú dni otvorených dverí), aby si mala istotu.
Čo sa týka budúcnosti a toho, či sa druhý syn dostane na to isté 8-ročné gymnázium ako brat, opäť viem, že ak sa dieťa nedostane v prvom kole a rodič sa odvolá, sú uprednostňovaní súrodenci. Domácim doučovaním pred prijímacími pohovormi (hoci aj starším bratom, aj u nás doma to tak momentálne funguje, že mňa a muža vie nahradiť aj starší syn) by sa mladší syn, ak mu škola nerobí problém a patrí medzi výborných žiakov, mal na školu dostať (ak ste sa nerozhodli pre nejakú fakt výberovú a vyberajú najlepších z najlepších).
Držím palce!
Hádam som to pochopila správne. Asi by som skôr prezistila na tých ZŠ či by ti mladšieho chlapca zobrali od ďalšieho školského roka. Dovtedy už starší syn bude mať rozhodnutie o prijatí alebo neprijatí na 8.ročné gymnázium. Ak ho nepríjmu, zostane na tej škole, na ktorej je.
@viera treba si zavolat do tej zakladnej skoly ci ho vezmu ... mozu ale nemusia... pokial pod nich nepatrite ako do obvodu.
a zamyslela si sa aj nad tým, že ten tretiak možno nebude chcieť prestúpiť inde? že tu má možno kamarátov? je to veľmi veľký problém nechať ho tam kde je?
@viera ja som niečo podobné riešila už dvakrát . Prekladala som syna od polky 4. ročníka , kvôli tomu , že potreboval špec. pedagóga , ktorý na predošlej škole nebol a prekladala som aj dcéru šiestačku, nemala som žiadny problém, len som zavolala na školu, kde som chcela prihlásiť a spýtala som sa , či je to možné a bolo , dcéra to zvládla absolútne v poriadku a dokonca si pochvaľovala ,že má lepší kolektív. A minulý rok som zas prekladala syna do deviateho ročníka na inú školu, pretože som mala dcérku, ktorú som chcela dať do 0. ročníka, čo zas nie je otvorené na všetkých školách . Samozrejme u syna som potrebovala poriešiť aj niečo iné a toto bol ten povestný posledný dôvod. Treba ale prihliadať aj na to, akej povahy je menší syn, či mu nebude robiť problém zmeny nového kolektívu, ja som sa snažila preveriť aj toto, či už u pedopsychológa, špeciálnej pedagogičky a tak. tiež nebol problém s preložením , vyšli mi maximálne v ústrety .
ak ti záleží na deťoch, tak je to podstatné a nekrič na mňa
@viera ja by som to tiez riesila najma ako to je pre toho mladsieho ja som prekladala dceru .. prestahovali sme sa /a to do 3 rocnika/ a urobila som chybu ... teraz to uz viem a po troch rokoch som ju musela prelozit znovu ...
kamaratka detto
takze v prvom rade by som si overila jednak ci ti ho zoberu /nemusia ak maju v nej dost ziakov a napr. sa delia na jazyky tam su predpisane pocty... / a jednak aky je tam kolektiv a aka je tam pani ucitelka a ci to syn zvladne
@maznacik007 Do prvej skoly, keby zobrali syna s pridelenim druheho syna nemaju vobec problem...Ale v druhej uz mi bolo naznacene, ze prvy stupen maju vela deti......Cize taka neochota...
@viera Je to tazka uloha pre rodica. Treba vziat do uvahy viacero veci. Na mladsieho syna nemusi dobre vplyvat novy kolektiv. Ak je teraz dobre zacleneny, novy kolektiv uz bude zabehnuty a nemusi ho dobre prijat. Pre starsieho surodenca mozem z vlastnej skusenosti poradit, nech nejde na osemrocne gymnazium. Kvalitna stredna skola ho vie rovnako dobre pripravit na vysoku skolu. Ja ako byvaly gymnazista viem o com hovorim. Matematiku, ci niektore predmety, ktore budu na strednej slabsie sa daju dohnat doucovanim, ale odborne znalosti a zrucnosti sa takto ziskat nedaju.
@viera tak to je potom úplne bez problémov, tak tam len zavolaj na základku , či majú miesto . Ja som presne pre toto staršiu dcéru dávala so synom , pretože tiež som nemala v pláne na jednu školu v jednom meste a na druhú v druhom chodiť . A ešte som nechcela aj riskovať , že by sa jej nejako mstili, že som si dovolila prekladať syna .................... lebo nevedeli prekúsnuť a pritom to bol vážny problém a ja som ľutovala , že som to neriešila oveľa oveľa skôr .
@zuzitko74 toto tu na koníkovi je stále, vždy sa nájde niekto, kto začne dotyčného brániť ako amazonka... proste je to môj názor, že dieťa môže mať z toho traumu, väčšinou sa tak malých detí nikto na nič nepýta, proste rodič rozhodne, lebo jemu to vyhovuje viac logisticky/finančne...
ZŠ sú poloprázdne, tak prečo by ho nemali zobrať. A ešte aký budú radi, že dostanú financie. Riaditeľka ťa bude zdraviť naďaleko.....
kľud a útoky ad hominem si nechaj pre iných, mňa to nerozhodí
@viera a ten starsi by nemohol sam chodit do a zo skoly? neviem sice, dke byvate ale moj syn chodi sam do skoly a zo skoly od prveho rocnika. Podla mna caste striedanie skol nerobi moc dobre.
@viera chapem ta ale..... ked mladsi syn bude piatak, prihlasi sa na gymnazium a na to kam chodi ten starsi ho neprijmu co spravis potom?