Rady ako reagovať pri náročnom dieťati

lucik1981
7. nov 2017

Ahojte, mam 9r dceru. Je velmi narocne dieta, od babatka je to tahsia cesta vychovou. Jasne, ze takych je kopec, len potrebujem poradit v akom stadiu ste riesili ADHD (ak vobec), pripadne poradit ako riesit zanovite situacie. Je velmi tvrdohlava, bohuzial vzdy je to spojene aj s drzymi komentarmi, takze tazko sa ovladat - hlavne v pripade, ze pred sebou uz vidite celkom velke dieta (nie maleho skolkara).
Bola som s nou aj u psychologa, bolo mi povedane, ze na jej vek ma primerane vsetko, len je extremne narocna povaha (vyslovene na ADHD testoch a pod sme neboli).
Ked bola mensia a my v koncoch dostavala aj po zadku. Teraz ked je vacsia ju uz nebijem, snazim sa s maximalnym vypatim, a ked je to velmi zle dostane za ucho (nie je to bitka, len jej strelim za ucho napr ked je vyslovene drza). Aj to malokedy.
Hlucni sme veru poriadne, rutinne povinnosti opakovat do nemoty, 3000x denne.
Ako napr reagujete ked vam skolak papuluje a vzdy posledne slovo? Samozrejme rokmi odskusane, ze ma to vytoci, je si toho vedoma, ze aj kludne dostane za to.
Tak isto mame problem, ze je neskutocne..ako to popisat, roztrzita? No proste neriesi nic a nestara sa skoro o nic.
Vsetko je mimo nu ako keby.
Kedze nie je jedinacik, ja fyzicky ani nestacim, 12h denne vsetko rozmyslat za nu. Samozrejme, ze to ani nerobim, ale hasime jeden pruser za druhym (hlavne v skolske povinnosti) a ani nehovorim o ponicenich postracanych veciach.
Zhrnutie povahy: roztrzita, hlucna, az hyperaktivna. Takych je hodne...uz v jej veku teraz, by ma zaujimalo ako iny rodicia riesia hlavne tu drzost, papulovanie, tvrdohlavost a presvedcenie o svojej pravde. Dokola sa bude hadat, ze je mudrejsia atd.
Mame toho kopec a neviem ako z toho von.
Dakujem za rady od mamiciek s podobnymi skolakmi 🙂

PS: som len proste hrozne psychicky unavena. Moj nervovy system uz slape z posledneho.

maminuska
7. nov 2017

@lucik1981 riešenie .... počkať kým z toho vyrastie. Keby som ja mala popísať čo som zažila so svojim synátorom ( nemal ADHD, nie je Asperg ..) tak mnohé maminy by aj vystrelo. Od mala jedno uvrešťané zanovité dieťa, ktoré ak sa mu nevyhovelo dokázalo húkať aj dve hodiny, bil deti , vystriedali sme tri škôlky , hádzal sa o zem , kúsal , škriabal...to bola škôlka , nastúpil do školy ..bitky so spolužiakmi, neustále dokupovanie vecí čo strácal , dve žiacke knižky ..dnes sa nad tým s odstupom času už len smejeme. Prvú facku čo som mu vylepila, tak až v 15 rokoch v čase puberty. Dnes má 18 rokov a môžem povedať že je z neho skvelý mladý muž, porobí , pomôže .

lucik1981
autor
7. nov 2017

@maminuska tak to by som sa tesila. U nas facky bohuzial uz leteli skor, ale to vzdy len za drzost voci mne alebo muzovi. Aj jej to zopakujem nahlas a do oci - aby si to nemylila - ze dostala za drzost, NIE za to, ze nieco stratila alebo znicila (to dostane iny trest).
Veci jej uz nedokupujem..co si strati to bud nema, alebo si vytiahne starsie/male nech nosi na hanbu.
Fakt ma asi najviac trapi ta zanovitost, hada sa do krvi 9rocna, ze vie lepsie a viac ako dospely, ja napr.
:-/

alicka850
7. nov 2017

Myslim si, ze taketo spravanie je v jej veku normalne- myslim papulovanie a pod. Mna osobne to tiez vytaca, ale zatial sa mi najviac osvedcilo pri podobnom spravani upozornit a ked to pokracuje, zakaz niecoho, co ma rada.Co sa tyka zabudania veci a riesenia za nu, ja to nerobim. Ked si v skole zabudne zosit, knihu a tym padom nema ulohu, musi si to riesit sama s ucitelkou, ja do toho nevstupujem, neobvolavam rodicov ohladne ulohy a podobne. Ked si strati veci, jej problem. Mala dve capice, jednu stratila, nosi len jednu. Mala si davat pozor. Netvrdim, ze ziadne problemy nemame, ale je druhacka a ja za nu neriesim nic co sa tyka skoly, chodim iba na RZ. Ulohy sama, bali do skoly sama, desiatu rano necham v kuchyni, do tasky si dava sama aj vodu si nabera do flase sama. Ked sa nieco zavazne deje, pomozem, ale bezne veci za nu nebudem riesit,ja mam dost svojich povinnosti. Neskusala si nechat ju, nech si svoje prusery ako pises riesi sama?

bodka13
7. nov 2017

@lucik1981 na tvojom teda vašom mieste, by som sa nehádala - vy rodičia ste šéf... poviem raz ,max. 2x a všetky jej ostatné komentáre by som púšťala na hlucho

maminuska
7. nov 2017

@lucik1981 tak sa s ňou nehádaj . Ja som jednoducho povedala že to bude takto a viac som nediskutovala. Samozrejme že vystrájal , vykrikoval , také malé autíčka angličáky povyhadzoval do steny, diery sme mali v omietke , reval aj dve hodiny ale sám v izbe.
To čo sa ti zdá že by sa jej mohlo vyhovieť tak jej vyhovov , tam kde sa dá urob kompromis a tam kde sa nedá , tak jednoducho nerieš, povedz že to bude takto a bodky.

eeffka
7. nov 2017

@lucik1981 mam nieco take doma, ma 12,5 mne sa najlepsie osvedcilo ak nieco potrebujem aby spravila neargumentovat
oznamujem. Spravis toto, a preco a preco ja a bla bla bla.... lebo slovo matky je slovo bozie !
nemysli si ze som neskusala, podobrotky pozlotky.... akurat som si skoro uhnala infarkt. No a za drzost akurat jej hovorim aby odomna odstupila lebo ked mi ruka vyleti najde sa na stene.

lubiss
7. nov 2017

jak keby citam o svojom synovi hyperaktivny upapulovany drzy robi zle aj naschvál, skola ho nezaujma absolutne a jak ma cosi spravit musim mu to povedat 1000x hukot je u nas na dennom poriadku lebo len to zaberie ked zvysim hlas sem tam ked uz si moc dovoluje aj dostane. no co s nim...niekedy vie byt dobry ale to je skor vynimocna situacia..cakam a stale cakam kedy dostane rozum..snad sa dockam....

lubi40
7. nov 2017

@lucik1981 syn ma sice iba 3 roky, ale tiez si skusa presadit svoje. U nas zabera nevyjednavat, pouzivam princip obohranej platne. Dokola opakujem, co po nom chcem, ak chce on ineco, tak poviem najprv spravis, co ja chcem a potom budeme robit, to co chces ty. Viem, ze je to ine bavit sa 3 a 9 rocnym dietatom, ale ako som pisala s detmi (a teroristami🙂) sa nevyjednava, lebo vzdy prehras. Skus sa nedat zatiahnut do diskusie, ktoru si nezelas, cize skus nereagovat na jej poznamky, komentare typu preco zase, naco a pod. Stale dokola opakuj, co si zelas a nepripust diskusiu.

lujza123
7. nov 2017

@lucik1981 v prvom rade doma uplne obmedzte cukor, ked sladit tak trochu medu ale ziadne cokoladky, dzusiky, keksiky, palacinky proste nic, maximalne sladky jogurt ak by nebola ochotna zjest normalny osladeny len medom..uvidite ze to je najlepsi liek na decku hyperaktivitu

Moja ma teraz 8 a je uz 3 cka - a tiez zacala byt ako vymenena, nepocuva, odvrava atd..uplny prevrat osobnosti oproti minulemu roku, ja si myslim ze to je taky vek proste..

Co strati riesim tak ze si musi kupit za svoje /co podostava na narodky a tak/ alebo presne ako pises musi si zobrat stare a to je teda riadny trest ked taka "velka" musela ist do skoly s vreckom so smolkami (lebo to je podla nej pre skolkarou)

Ked musi mat vzdy pravdu najlepsie je nehadat sa.... proste neodpovedat jej, nerozvyjat debatu, ja to volam neprikrmovat odpovedou, jednoducho oznamit co potrebujes a viac nediskutovat, ignorovat co povie pripadne spravit nejake gesto co potvrdi ze si dodebatovala - napriklad odist z miestnosti.

lucik1981
autor
7. nov 2017

@maminuska Ano tak to bolo este ked sa dalo..zlate skolkarske roky.
Ale uz sa vela veci neda, proste skola, povinnosti. O to je to horsie.

bodka13
7. nov 2017

@eeffka
@lubi40
Tak tak, súhlasím.... oznámiť a nerozvijať debatu, čím dlhšie to vysvetľujeme tym je to horšie pre nás a oni si myslia, že ako sa im darí dostať nás kam chcú

lucik1981
autor
7. nov 2017

@eeffka ano to tu mame tiez, uz neargumentujem. O to horsie s nou. Za to hucime a facka aj obcas vyleti, lebo po mojom slove musi nasledovat to jej posledne.

lucik1981
autor
7. nov 2017

@lujza123
@bodka13
@lubi40
kiezby sme mali take gesto. Ona je taka hnusna kolkolkrat..ze nediskutujeme, dopoviem a koniec. 1000x zopakujem dohovorila som. Aj odidem. Ona jak srsen za mnou. Az naozaj to clovek nevydrzi a dostane. Potom to je zjavne pre nu signal, ze sme naozaj "dohovorili" a hodi co ma ruke o zem a uteka revat do zavretej izby - sa lutovat.
Toto je nas scenar kazdodenny 🙂

lujza123
7. nov 2017

Este musim dodat ze co sa tyka posledneho slova v dost veciach ju proste nechavam robit si po svojom, jednoducho neuplatnujem nad nou absolutnu moc, myslim si ze v tomto veku uz vie byt dieta za vela veci zodpovedne...
Tyka sa to oblecenie - uz vyse roka neriesim ze si ma vziat mikinu do skoly, ze v novembri sa uz bosa v kroksoch po vonku nechodi, ze je strapata, ze napriklad bodkovana sukna a pasikave tricko moc k sebe nejdu..cuduj sa svete nieje chora napriek letnemu obleceniu, niekedy pride zo skoly ufnukana ze jej bolo zima, ze ju topanky tlacili to jej vzdy poviem NO A? SAMA SI SI TAKE OBLIEKLA, JA SOM TI TO HOVORILA
Podobne riesim aj jedlo, nechuti nechaj tak budes hladna

eeffka
7. nov 2017

@lucik1981 heh este mam jednu paku, ze ak sa neschladi strapnim ju pred kamoskami. Sabinka lubiiiiim taaaaa na plne usta pred skolou ( 8rgymn) a kyvem ako na 1.maja ...viem som uboha ale zufala 😅

lucik1981
autor
7. nov 2017

@lujza123 oblecenie netrvam..len teda uz tiez musim zvysit hlas ze nedavaj si cizmy ked je vonku 18st. A pod.
Ale za ine veci sa riesime. Hlavne si uplatnuje moc mat vsetko. Kazia sa jej zuby..xkrat musime obmedzovat sladkosti. A to je peklo. Ze nemozes furt a dokola. Taketo styly idu u nas.
V obchode...sa hada, ze MAM dost penazi aby som jej kupila to a tamto. Dokonca, ze mam ukazat penazenku alebo si vybrat z bankomatu. Ked pride argument, ze JA NEMUSIM ti VZDY nieco kupit, peniaze aj setrime, tak mame sceny, ze jej nic nedoprajem atd atd 🙂 No rozum stoji.

lujza123
7. nov 2017

@lucik1981 ano presne toto robi aj moja, ide za mnou a melie si svoje... ignoruj, nehovor ani ze "DOHOVORILA SOM" proste nic, nereaguj, nepozeraj sa na nu, tvar sa ze nepocujes.... Jednoducho veci o ktorych sa nediskutuje (u nas su to napr. ulohy, domace prace atd) oznam, vysvetli preco to od nej chces, vypocuj si jej stanovisko ale trvaj na svojom
Len treba aj selektovat, neuplatnovat absolutnu moc, nebyt velmi direktivny a aspon zcasti skusit nejaky minikompromis - aby aj ona mala pocit ze je v niecom respektovana a ze je brana na vedomie - trosku, v ramci moznosti..

Ono su to take povahy ze na ne nesmies ist uplne direktivne, to sa vzburia aj keby maju dostat neviemaky trest..proste z principu

lujza123
7. nov 2017

@lucik1981 a ona nema svoje peniaze? Napriklad co podostava na narodky a tak..
Idealne je sa s nou dohodnut pred obchodom, pozri ked nieco budes chciet kupis si to za svoje... Rieste to pred obchodom, vyhnes sa scenam, nech vie ze ked bude nieco chciet (a to bude isto uplna blbina) tak si to akoze kupi... ked sa dohodnete zacni nenapadne na nu tak ze: vies ale rozmysli si ci to fakt potrebujes, lebo ked si nasetris mozes mat napriklat nieco lepsie..proste psychologicky na nu, nech ma pocit ze to ma vo svojich rukach

Inac ja som nikdy malej nekupila v obchode nic len tak, my to nerobime, darceky su na narodky, vianoce a co chce riesi si zo svojich penazi...
Moja si aj tak potom takmer nic nekupi lebo ja do nej stale hustim ze aha kolko si si uz nasetrila, pripadne peniaze minie na nieco velke a je na to pysna ze to si sama kupila takze je potom lakoma minat na blbiny

lujza123
7. nov 2017

Cizmy ked je vonku teplo? Trva na tom? Tak nech si ich da..potom si z nej cely cas utahuj ci sa jej nepoti noha
Kazia sa zuby? Bola uz u zubara? Nie? Tak sup k zubarovy uvidis ako si pobezi umyt zuby po kazdej sladkosti ... Ale uprimne ten cukor obmedzte, deckam z neho fakt sibe - su hyperaktivne po sladkostiach

Fakt skus upustit od tej direktivnosti, skor ju nechaj padnut na hubu - poucit sa na jej vlastnych chybach a dat jej to vyzrat v style: vidis, ja som ti to hovorila, pripominat jej to potom ze pozri to su nasledky tvojich rozhodnuti, my sme ti dobre radili

krasulka
7. nov 2017

To co opisujete mam.aj ja doma, dcera bude mat 9 vo februari.u nej dost.zabera ked cosi chcem dat jej na vyber z dvoch moznosti.ale nie ze urobis to.alebo nie,alebo s jedenim.vymyslala odmietala...teraz poviem chces.chleba.s.maslom.alebo syrom...vyberie si a je to bez dalsich zvysnych komentarov.a tiez dost zabera pochvala,ale.taka uprimna.my.rodicia robime velku chybu,ze deti este.nerobia ppvinnosti tak ako my,ze sme si plne vedomy ze musime...a ked to deti urobia,pride nam to prirodzene ze urobila co mala,bez povsimnutia ideme dalej...treba chvalit,a.chvalit, a tiez u nas plati aj trest, ma mobil.ked papuluje a je to za hranicou,upozornim ju, ze ked neprestane bude bez mobilu.a ked neprestane,tak sa.mobil berie na tyzden.

maminuska
7. nov 2017

@lucik1981 inak my sme len nedávno boli v obchode , ja , syn a tretia dcérka ,ktorá má 8 rokov a tiež niečo chcela a ja som povedala že nie, tak začala hučať a syn jej vraví ... prestaň !!!! lezieš mi s tým na nervy. Mama povedala nie tak nie!
Fakt som sa začala smiať a vravím mu aký si ty uvedomelý , si spomeň čosi robil ty v jej veku , ona je len slabučký odvar teba. A mi vraví ..ale však vreští ako šibnutá , kto to má počúvať ! 🙂

lucik1981
autor
7. nov 2017

@lujza123 ved ano nechavam padnut na hubu..za to aj hasime tolko pruserov naokolo lebo ona neriesi veci. Mozte mi zeny verit...ze jej tie nasledky vadia 3 minuty, a to som 2 minuty pridala. ☹
Šumienka lahsie vysumi.

A tie zuby hej bola u zubara uz ma opravenych asi 7 kazov. Sladke obmedzujem, ale same natahovacky, robi sa jak tela, ze preco si nemoze dat. Pritom velmi dobre vie ale jej to je jedno a tak mame nervicky zase dokola (aj tak to sladke nedostane..ale ten cirkus naokolo ach jaj).

lubi40
7. nov 2017

@lucik1981 ono to "padnutie na hubu" je vlastne ucenie sa dosledkou svojho chovania a je to velmi dolezita cast vychovy. Este mi napadlo, ze ako aj zienky predo mnou spomenuli, ze skus jej dat nejaku formu volnosti/ zodpovednosti. Napr. ma 9 rokov, tak moz mat svoje vreckove aj ked 2€ na tyzden. Dostane ich kazdy tyzden a je jej vec ako ich minie (sladkosti, blbosti, bude si setrit...). Ak chce pojde s tebou do obchodu a bude nieco chciet, tak jej povedz, ze peniaze ma a ty kupujes iba veci potrebne pre rodinu. Sladkosti by som vobec nekupovala, to nie je nevyhnutna vec. Cez vikend upec kolac, urob ryzovy nakyp alebo buchty na pare-bude mat sladke. Ak chces sladkost ty, tak si ju daj v praci, tak aby nevidela a tym padom doma ziadne sladkosti nebudete mat a bude vyriesene.

bodka13
7. nov 2017

@lucik1981 naši chalani sú v pohode, hoci tiež skúšali....napr.keď boli menší a chceli hračku sme povedali, že oukej ale polovicu si platia oni a veru sme čoraz častejšie odchádzali z obchodu bez nákupu....v potravinách mali od škôlky povolené vybrať si pri nákupe 1 sladkosť/slanosť proste blbinu....a čo sa týka pomoci v domácnosti sa u nás osvedčilo, že som ich o pomoc vždy poprosila ( robím to doteraz ) a dodala, že nemusí to byť v tejto sekunde,ale dnes by som to rada mala hotové a funguje to ...no a samozrejmosť je poďakovanie za pomoc 🙂

pebu
18. dec 2021

@lucik1981 ahoj, ako pokracujes s dcerou? Ja mam podobny problem s 10r..