Mamičky chcem sa opýtať na váš názor - pustili by ste druháka na školský výlet do zahraničia? Jednalo by sa o návštevu kultúrneho podujatia.
zavisi od tvojej dovery ucitelke/ucitelkam, zavisi odkial a kam a hlavne od povahy tvojho dietata. Ak vie posluchat, tak by to mohlo byt ok, ak s tym ma problem, neriskovala by som. Musis si to ujasnit ty a potom by som sa urcite spytala aj dietata ci chce ist. Pripadne sa ucitelky opytat, ci nechcu aj nejaky rodicovsky spoludorzor.
Moj syn napr z predskolskej skolky nechce chodit na ziadne vylety, tak ho nenutim.
Ja nemam problem s tym, ci moje dieta poslucha alebo nie, pretoze urcite viem, ze so spravanim resp. posluchanim problem nema. Ani nejde o doveru ci nedoveru ucitelke, asi vie, co robi. Ide o vylet takmer z Bardejova ako napisala eeffka... -🙂 Ale trochu mam problem s tym, ze co ak sa nejake dieta odtara, a rec tej krajiny urcite neovlada, alebo v tej trme-vrme sa niekto strati. Predsa len tri triedy a tri pedgogicky (asi) sa mi zda malo. Mozno pozeram vela filmov, co ja viem... Len viem, ze pani ucitelka na kazdom rodicku nezabudne pripomenut ake su deti neposlusne, ako si s nimi niekedy nevie dat rady.... Takze len tak preventivne ma to napadlo, ci to je dobry napad...
tak tri ucitelky na tri tri triedy sa zda aj mne malo a ak sa jedna o nejaku hromadnu akciu, tak to sa mi zda vseobecne odvazne s druhakmi.
Mozno jeden tip aj pre vas ako rodicov aj pre ucitelky. My ked ideme do zahranicia kde je moznost ze sa mi dieta strati, lepim im na mikinu cislo mojho telefonu.
No na tvojom mieste by som sa pytala uciteliek na vsetko z coho mam obavy a co mi je nejasne a podla reakcie by som sa rozhodla.
Zahranicie? To akoze Cechy ci pohranicie pri polskej hranici, ci Rakusko? Aky dlhy vylet? Jednodnovka, 2-3 dni? Prilis malo info
U nás v škole je na prvom stupni krúžok, kde raz za mesiac idú deti v sobotu na celodenný výlet . Sú tam deti 1- 4. ročník, boli takto vo viedni v ZOO, Family Park -Rakúsko, Brno - múzeum, teraz v sobotu idú do Zlína do ZOO, Budapešť tropikárium + výlety tu na Slovensku. Zakaždým ide plný autobus detí + 3 učiteľky a všetko v poriadku, klop, klop
@tri na všetko sú predpisy - aj na počet dospelého dozoru na deti na školských výletoch. Určite nesmie ísť jedna učiteľka na 25 detí...takže netreba byť v strese, kým nemáš dosť informácií.
1. zisti si podrobnosti
2. môžeš navrhnúť alternatívy
3. môžeš navrhnúť ďalší dobrovoľnícky dozor
4. ak harantov nebudeme viesť k zodpovednosti, tak nám vyrastie generácia skleníkových kriplov čo si nevedia ani uprdnúť bez matere za riťou...
Deti su vo veku, kedy ich zaujme kazdy podnet, informacia, ci hocijaka blbost. Odbehne, chvilku postoji a .... no asi som fakt divna, ze mam taketo obavy, ale keby boli na SK tak sa aspon opytaju, alebo odpovedia na otazky. Ci? O ceste uz radsej ani nehovorim.
@tri : určite nebudú tri učiteľky na tri triedy, jedine ak by ich v triede bolo cca 10 žiakov, taký výlet by im škola nepovolila, tam je to presne stanovené koľko učiteliek na koľko žiakov, a myslím že ak s tým učiteľky prišli s takým výletom tak vedia čo robia, vedia akých majú žiakov a musia si veriť že to zvládnu
@tri problem vidim iba v tom ze je to pridaleko na otocku aj pre dospeleho a nie pre dieta... od bardejova do rakuska na otocku s malymi detmi, kde sa moze ich zopar pogrcat ... uff .. nepustila by som ho .. jedine ze by niekde prespali ... a nesli na otocku
ako tretiacka som bola v safari parku v rakusku, z banoviec nad bebravou, v pohode...
Treba trosku doveru detom, nielen ich drzat za rucicky a potom vyplakavat, ked budu mat 20 a nebudu nic vediet
Ak mas pochybnosti, porozpravaj sa s ucitelkami pripadne inymi rodicmi. Urcite nepustaj iba kvoli tomu, ze Ferka,Jozka a Petku mamy pustia 🙂
@sue iste mas vo vela veciach pravdu, len v jednom s tebou nesuhlasim - moje dieta urcite nepatri do skupiny tych ustrachanych, co si bez maminej sukne za ritou ani neuprdnu 🙂 Prave naopak, zaujme ho vsetko, a absolutne ma nepotrebuje aby som mu stala za ritou. Len viem ako smele deti reaguju co ja viem trebars na jarmoku, stanky,kolotoce, vsetok ten humbuk okolo, to sa mozes uvrieskat za nim, je to proste atmosferou a ostrazitost, ku ktorej ho clovek vedie ide v tej chvili bokom. To snad pozna kazda matka. A nehovorim ak je takych smelych deti pokope viac. Skusila si vziat trebars spolu so svojimi aj kamoskine deti na kolotoc alebo hocikde inde kde sa deti bavia? Mozno ma pochopis o com sa snazim hovorit.
zo strany ucitelky, ktora ma mamu ucitelku ti poviem, ze take vylety su aj pre pedagogicky zbor riadny zatah a prezivaju pred kazdym vyletom rovnake strachy ako ty, plus znasobene poctom deti, ktore maju ustrazit. ucitelky urobia urcite vsetko preto, aby mali vsetky deti na očiach. ony maju za ne aj pravnu zodpovednost. mojej mame sa za 30 rokov nikdy nestratilo ani jedno dieta. ale po vylete prespala aj cely vikend, co bola taka vystavena 😀
@tomiholjubavi verim🙂 V tejto dobe je to doslova o hubu. Joj zlate casy,ked ucitelka bola pre nas "pani ucitelka" nie teraz ked je takmer normalne, ze ucitelkam deti tykaju.
ale tak zeny neda sa porovnavat martin a miesto pri bardejove... ved len cesta tam je cez 500 km a trva cez 6 hodín ved to je vela aj na dospelého to ako pojdu rano o siestej na obed su tam su na predstaveni dve hodky hodina rozchod na zabavu a idu spat... a dojde domov vecer a kde je jedlo a tak .. toto neni v poriadku ... a nepustila by som dieta na takuto cestu ...
neboj sa , deti v cudzom prostredi reaguju inak...moja sestra je ucitelka a 1x bol ako spoludozor v zahranici so skusenou ucitelkou...moja sestra mala teda riadny strach, ale deti pocuvali na slovo...ziadne odbiehanie,co skusenejsia ucitelka zavelila, to aj robili....
@loginexistuje ja som myslela z Martina do rakuska, jedli sme cestou tam v buse, potom sme.mali prehliadku, prestavku na obed, rozchod v zabavnom parku a dalsie jedlo na ceste soat a ked rodicia mozu vlacit deti na dovolenky autom napr.do chorvatska od utleho veku, preco by dieta nemohlo zvladnut takuto cestu?
@moni244
no pre mna ako rodica je to neprijatelne aby sa moje dieta takto trepalo za den vysse 1000 km v buse ... kvoli nejakemu vystupeniu .... v 2. triede.... najprv maju detska spoznavat svoje okolie resp. do 100 km od skoly
nemam problem s tym aby moje dieta islo na vylet ci so skolou ci so skolkou ... moje boli i v skolke v prirode, chodia do taborov na vylety zo skoly aj do zahranicia ... ale toto by som nedovolila ... nepride mi to vhodne ...
a z pohladu bezpecnosti si myslim ze je ine ak dieta cestuje priputane v sedacke v aute ... kde poznam stav auta a robim prestavky v ramci prevencie mikrospanku a ine je v buse nepriputane .....
ale teda pri zahranicnom vylete musi byt na 15 deti pedagog ... v mnohych skolach ci skolkach to riesia i tam ze idu aj rodicia a vypomahaju ucitelkam ...
@tri podla mna skor ide o nedoveru v stav cesty, vodica a autobusu jeho schopnosti, schopnosti ucitelov atd....dnes cloveka casto vystrasia rozne spravy s autobusmi atd...ja by som na tvojom mieste tiez vahala...co si ja pamatam na zakladke sme tiez chodili na vylety vtedy pred par rokmi mi ako dietatu bolo hej, no dnes ked rodicia videli ten autobus, akym sme niekedy isli, tecuca voda tamto hento, co este moj daddy daval pri autobuse do kopy ako odbornik do aut...sa im necuduje ze im nebolo vsetko jedno...ty najlepsie poznas podla mna ake su schopnosti skoly ucitelov atd..urcite nechodia na vylet prvy raz...neviem mozno som aj napriek mlademu veku staromodna, ale pre mna su este deti do urciteho veku stale detmi a len tak hocikam by som ich nepustila....
@tri nevidím dôvod prečo nie.