Ahojte mamičky prváčikov, moje prvé dieťa ide prvýkrát do školy. Viete mi poradiť ako vyzerá úplne prvý deň prváčika v škole? Má si už priniesť aj školskú tašku s peračníkom, vrecko s prezúvkami a hygienické vrecúško? Aké máte skúsenosti? Bude tam aj pani vychovávateľka? Bude sa pani učiteľka rozprávať aj s rodičmi prvý deň? Koľko hodín trvá prvý deň v škole? Ďakujem pekne za všetky vaše skúsenosti a rady.
Zavisi od skoly, u nas je zvykom ze starsie deti chystaju program pre prvakov a rodicov - potom spolocne idu do tried, kde je pani ucitelka aj vychovatelka, deti sedia v laviciacha rodicia stoja vzadu, na lavici mali prichystany slabikar a nejaku pozornost.
Od ucitelky sme sa dozvedeli zakladne info, a na druhy den bolo rovno rodicko.
Taska je nepovinna, prezuvky prvy tyzden u nas netreba. Cele to do dvoch hodin bolo hotove.
Pani vychovavatelka bude. Ucitelka povie rodicom par teplych slov + nejake organizacne info a idete spolu domov. Taska a peracnik potrebne nie su, no je to o vas, my sme mali - ved ako by sa slo prvy den bez tasky 😀
Sleduj stranku skoly, obycajne tam byva posledny prazdninovy tyzden info pre rodicov prvakov. My sme napr. sli az na pol deviatu, potom bol uvitaci ceremonial. Na inych skolach to moze byt opacne, najprv prvaci a potom ostatni. Tak sleduj si stranku skoly. Drzim palce 😉
vsak napis o ktoru ZS sa vlastne jedna, naco ti budu pisat mamicky z Kosic ci Ziliny, ked sa jedna o uplne ine ZS
Kazda skola ma ine zvyky v 1. skolsky den
v drvivej väčšine škôl je prvý deň bez školských tašiek a iných pomôcok, ale niektoré prváčence ju majú, iné to už v takom veku berú za "trápne" 😀. Tak či tak, nie je potrebné, stačí nejakú tašku-igelitku, zvyknú deťom v prvý deň dať nejaké zošity, šlabikár, rozvrh na vyplnenie a podobne. Plus kvety pre novú pani učiteľku, drobnosť na jedenie a pitie pre dieťa a potom už len pero a zápisník mať nachystaný - rodič - zapísať si pokyny ohľadom vyučovania, družiny, jedálne... a prevziať šeky na zaplatenie 😀.
Väčšinou to prebieha tak, že prváci sú nastúpený vpredu školy - podľa toho, do ktorej triedy budú patriť, väčšinou sú dopredu zoznamy na stránke školy, je nejaký príhovor vedenia, riaditeľa školy a pod. potom si učitelia "rozoberú svoje deti, idú tam aj rodičia, príhovor triedneho učiteľa - učiteľky, kvietky, potom pokyny pre rodičov a rozchod... niekde už funguje družina od prvého dňa, väčšinou nie... ani jedáleň, až od druhého...
je to cca hodinka,treba jedine kvietok pre učiteľku /jeden chlapček nemal a rozplakal sa,čo on teraz má robiť/,netreba tašku ani prezuvky,rodičia sme boli v triede spolu s deťmi ,čo bolo dobre,aspon som nenápadne zasiahla,keď sa syn zobliekol do pol pása,však horúčava,tak čo....stravu odporúčam vybaviť niekedy v týždni predtým,školy sú už otvorené posledný prázdninový týžden
ahoj tak u nas to prebieha ked je pekne vonka prvy stupen sa ma stretnut o 8 hodine na skolskom dvore.Tam ma prihovor riaditelka. Potom idu do tried syn ide do tretej takze sa bude zoznamovat s novou pani ucitelkou a novou triedou tam budu cca hodinku .Potom idu na obed o 10 tej a potom domov.Prvy den nosime len kvety pre ucitelku a vychovavatelku - neviem este ci sa im meni aj ta alebo ostava ta co ju maju od prvej triedy . V prvej triede sme isli do tried aj my rodicia pokecala s nami ucka potom nas poslala prec a ostala z detmi V druhom rocniku bol prvy den uprsany tak mali privitanie v triedach a nie na dvore.Ucitelka stala pri dverach ze deti maju ist do tried a rodicom oznamovala ze maju prist cca okolo 10 hodiny si po dieta.Prvy den sme tasku nebrali sa mi zda ze este na druhy dne isiel len s malym ruksakom perom a zositkom a kartou na obed.U nas prvy den druzina nie je ta zazina az druhym skolskym dnom. nevime ci ti to pomohlo ale tatko funguje nasa skola.Skus pozriet ich stranku nasa ma uz vycapeny oznam ze o 8 smej je uvitanie na dvore ak pocasie da 😀 uz maju aj vycapene ze treba zaplatit obedy na september + druzinu zaplatit
Dievčatá, ďakujem všetkým za vaše rady.
u nás bez tašiek, ale zato s kvietkom pre pani učiteľku (mali všetci prváčikovia) sme sa tretli ráno pred školou na ihrisku, zadelili ich do tried, pán riaditeľ mal krátky príhovor a potom sa šlo aj s rodičmi do tried. Deti tam čakali nejaké zošity a pomôcky, šlabikár, zoznámili sa, predstavili a učiteľka povedal pár organizačných vecí - asi hodinka. Zober si pero, mali sme tam nejaké vypisovanie, prihlášky do školského klubu (družina) a tak. Rodičko sme mali potom asi o týžden, také podrobnejšie. Potom smer školská jedáleň, vybaviť stravu.
My ešte chodíme hned 1. den aj do ZUŠ, tam sa tiež prihlasuje na rozvrh.
hettinka - ďakujem za jasne podané informácie.
Dievčatá, ešte sa chcem opýtať na cvičebný úbor. (Ja keď som bola malá tak sme všetky dievčatá mali biele tričko s krátkym rukávom, také smiešne modré "gaťky" a biele cvičky s gumičkou - jarmilky). Ako je to dnes? V čom dnes dievčatá cvičia v teniskách alebo cvičkách? Tenisky šnúrkové alebo lepačkové? A aké prezúvky? Nechcem kúpiť niečo smiešne, tak sa vás pýtam na vaše skúsenosti. Ďakujem
u nás nemusí byť biela podrážka, ale musí byť non-marking
na na telesnú pre chlapca sa nam overili k bežeckým teniskám ešte aj halovky, dosť veľa hrávajú futbal a okrem dlhých teplákov sme využili aj kraťasy, majú dosť teplo v telocvični
klasika cvičky (jarmilky) sme za celý 1. stupeň ani nemali
na telesnú odporúčam navštíviť Decathlon (alebo objednať odtiaľ), aj tento rok som tam kupila komplet úbor za výbornú cenu - športové tričko odvádzajúce pot (biele), tepláky a tenisky do 20€ sa dá zmestiť. Tenisky ich najlacnejšie (okolo 8€ stoja) vydržali celý školský rok (čo je pri synovi zázrak).
na prezuvky sme práveže mali klasika papučky, ale kupovala som take krajšie BEFADO, no už synovi vyrástla tak noha, že kupujem plátenky. Na prvom stupni by nemali mať šlapky, kvôli bezpečnosti sú na niektorých ZŠ aj zakázané. Radšej sandalky, ked už.
Každá škola to má inak, ale schválne som sa na to u nás pozrela, máme tu 3 ZŠ + jednu súkromnú, a všade majú na webe písané, že prváci si MAJÚ PRINIESŤ ŠKOLSKÚ TAŠKU. 🙂
Krasna slohova praca na temu prvy den v skole https://www.zones.sk/studentske-prace/slohove-p...
odporucam precitat 🙂
každá škola to má nastavené inak.
U nás sa išlo do tried, deti dostali učebnice, pani učiteľka ich privítala, pokecala, predstavili sa a asi o hodinku a pol sme išli domov.