Prvý deň školy

29. aug 2024

Je neuveritelne, ako rýchlo to zbehlo a v pondelok nás čaká prvý deň školy.
Rada by som sa spýtala na praktické rady mamičiek, ktoré to už majú úspešne za sebou a možno nám, prvoškolákom pomôžu, čo máme robiť
1, čo ste priniesli pani ucitelkam (doniesli ste napr kvet aj pani učiteľke, aj pani druzinarke, ak Ano, kvety ste kupovali niekde v nedelu, aby boli “cerstve”?)
2, ide dieťa prvý deň do skoly už s aktovkou a prezuvkami, ak by malo dostat nejaké knizky (šlabikár atd)
3, mali ste nakupene veci podľa zoznamu na stranke skoly, alebo ste čakali na nejaké upresnenie (vraj sú to všeobecne zoznamy a každá pani ucitelka vyzaduje niečo iné)
4, ako je to s prípravou do skoly? Domáce ulohy sa robia v družine a doma sa len precvičujú maličkosti?
5, aký systém ste si našli v príprave do školy? Pripravujete sa na ďalší deň podľa rozvrhu, alebo si opakujete učivo z daného dňa?
Prípadne budem rada za akékoľvek tipy, postrehy, čo vás prekvapilo, na čo sa treba pripraviť a pod. Ďakujem

jesenzima
29. aug 2024

Riešiš to úplne zbytočne, pretože každá rodina funguje ináč, každá škola funguje ináč a každý rodič sa musí prispôsobiť tej "svojej" situácii, pretože každého "prekvapí" niečo iné...
Dcéra ide tiež do prvej triedy a absolútne to neriešim. A to máme ešte te škôlkara a krúžky ...

anjelicek26
29. aug 2024

1. niesli sme kvety len ucitelke, do druziny nechodia
2. ano aktovku, ano prezuvky, ano peracnik, ano desiatova doza, ano flaska na pitie, ano splachovatelny vlhceny toaletak v mini baleni
3. ano vzdy sme sli podla zoznamu skoly, inak som kupovala veci na dva krat, vobec sa to nevyplatilo predbiehat
4. ako ktora druzina, u nas nemaju dostatok pedagogickeho personalu, teda ulohy nerobia. U sestry v skole ich tam bezne robia. Musis sa spytat inych mamiciek.
5. Po skole maju pauzu, potom kruzky a vecer sa ucia, spravia ulohy (ktore dostali dany den) a potom podla rozvrhu precvicit ucivo na dalsi den. V prvom rocniku pisanie, matika, citanie kazdy bozi den (aj vikendy sme citavali, prazdniny detto)

To ti sice moc nepomoze, ale najdete si system.

autor
29. aug 2024

@anjelicek26 super, ďakujem krásne za odpovede. Aj keď to všade funguje inak, rada si precitam, čo nás čaká a ako bezbolestne nabehnúť na správny systém, lebo človek sa má učiť od skúsenejších 🙂

letfenixa
30. aug 2024

1. Malá bonboniera pre triednu učiteľku aj p.vychovavatelku.
2. nič okrem desiaty a fľašky s vodou.
3. Kúpila som a zbytočne, stačilo potreby na výtvarnú, telesnu, zo zošitov nepoužili ani jeden. Teraz som prikupila akurát tvrdé papiere.
4. Pokiaľ dieťa stihlo prácu na hodine, nemalo žiadnu dú, takže syn za celý školský rok mal dú asi 2-x. Všetky prac.zosity ostávali v škole, keď nebol chorý, tak som ani netušila, čo sa učia.
5. Akurát sme struhali pastelky, odporúčam kúpiť el.struhatko.

majka99999
30. aug 2024

1. nic sme neniesli
2. prvy den sa neprezuvali, ale brali si tasku, dostavali nejaku knizku/knihy a ine veci
3. na stranke nie je zoznam, nejake veci som kupila, ale starsieho ucitelka napr. vytvarnu riesila hromadne, ze mali deti spolocne temperky a tie sa kupili z triedneho fondu. U nas maju prvaci rodicovske hned v prvy den, tak tam sme dostali zoznam zositov a vytvarnej, resp. cez Edupage to posielali (cez kovid), ale triedna vzdy, nie vseobecny zoznam. Aj teraz v 6. rocniku posielal ucitel vytvarnej starsiemu zoznam.
4. starsi nerobil DU v druzine, mladsi ano. Na druhej strane, mali toho malinko v prvom rocniku. Mladsieho ucitelka im to nepisala na EduPage napriklad, ze sami si maju pamatat.
5. pripravovali sme sa na dalsi den, ono vacsinou kazdy den je matematika a slovencina v podstate. Basnicky sme sa ucili podla narocnosti, zvycajne den vopred. Priprava do skoly zalezi od konkretnej ucitelky, niektore davaju viac uloh a niektore menej, a od konkretneho ziaka, niektory potrebuje viac citat alebo pisat.

bavlnka92
30. aug 2024

nám prišli včera pokyny na edupage: prvý deň stačia papuče a zámok na skrinku (aby si mohli pridelenú zamknúť). budeme tam hodinu v triede a dostanú šlabikár.

pininka1
30. aug 2024

Nesieme vždy minimálne kvietok a dezert, prvý deň by som určite tašku nebrala, deti tam budu mat program, len jej bude zavádzať. Rodicia väčšinou idú do triedy po úvodnom rozhovore pani učiteľky s deťmi a keď tam niečo majú, zoberú to. Vždy nakupujem pomôcky dopredu cez net, keďže potom je všade milión ľudí, už len ozaj maličkosti co sa doplnia dokúpim, ale v prvej triede väčšinou nič extra nieje oproti zoznamu. U nás si robia úlohy doma, od pol roka v družine, čo mi max pomohlo, doma sme už len precvičili, čítali, mali to naozaj skontrolovane. A systém pokiaľ dieťa nemá nejako veľa krúžkov je podľa mňa doma trocha oddych a zrobiť úlohy. Pretože začať s tým o 18.00 a nevieš ako to pôjde je pre dieta neskoro a únavné.

januska12323
30. aug 2024

Počkaj na pokyny zo školy, ak nie sú na stránke, v maili alebo v edupage dozviete sa v prvý deň. Tašku je lepšie zobrať lebo je možné, že im dajú šlabikár a podobné veci hneď. Ak nechceš brať tašku tak aspoň nejakú igelitku, budete dostávať aj rôzne papiere. Učenie závisí od konkrétneho učiteľa a dieťaťa, neboj nájdete systém.

evinqua
31. aug 2024

Môj bude mat učiteľa, tak nesiem oriešky v peknom balení alebo čokoládu,... druzinarku asi zatiaľ ani nestretneme v prvý deň. Ide s taškou a peracnikom,predpokladám, že kým bude robiť ucitel rodicovske ako nám bolo oznámené, môže dať deťom nejaký pracovný list alebo kreslenie,... prezuvky u nás v prvý deň netreba, berieme vodu samozrejme. Nakúpili sme viac menej podľa zoznamu zo zápisu, čakám ci niečo ucitel doplní.4.a5.tiez ešte len uvidíme, predpokladám, že denne max 30min sa budeme venovať úlohám, vyzdvihnem ho max o 15tej tak si hneď urobíme prípravu na ďalší deň a potom kruzok/voľná hra/ihrisko,...

slavkadi
1. sep 2024

1. Áno jeden kvietok v 1rocniku triednej sme niesli, ďalšie roky už len na konci sk.roku
2. Aktovku áno, dali si do nej knihy čo dostali, žiacku knihu, pastelky. A bolo to také slavnostnejsie ísť s aktovkou prvý krát do školy.
3. Pomôcky sme kupovali podľa zoznamu čo nám dala triedna na prvom rodičovskom hneď prvý deň.
4. Domáce úlohy sme robili denne doma, každý deň čítať písať počítať, v družine na to nemali dohľad ani priestor.
5. Systém si nájdete vlastný, ako vám bude vyhovovať, každé dieťa je iné, niekto hneď po príchode urobí úlohy a má pokoj, niekto potrebuje oddych a nechá si na večer. A tiež to prispôsobíte organizačne fungovaniu celej rodiny. My sme čo najskôr urobili písané úlohy a večer v posteli sme čítali. Mali sme aj domáce diktáty, 2-3 vety každý deň mali napísať s rodičom, a učiteľka to po týždni skontrolovala. Na to sa mi osvedčilo kúpiť zošit Diktáty pre 1.rocnik, kde boli vzorové diktáty a nemusela som vymýšľať slová na precvičenie písmen či dávať slová zo šlabikára, ktoré už poznali naspamäť.