Prvák sa nechce učiť

11. nov 2024

Ahojte, aké tiky, triky, taktiky, stratégie používate na to, aby sa dieťa-prvák ucil do skoly (trénovalo písanie, citanie)? Pochádzam z rodiny, kde sme si veľmi dali záležať na vzdelaní. Starí a prastarí rodičia dietata boli vysokoškolskí profesori, preto viem, že jej do vienka bola daná predispozícia dosahovať (nad)priemerné študijné výsledky, ale čo z toho, keď bojujeme, a to bez výsledku. Takýmto prístupom neukončí ani základnú školu. Motivácia, tresty, zákazy nepomahájú k tom, aby si spravila domáce úlohy. Čo Vám, prosím, pomohlo, pri extra tvrdohlavom dieťati?

simca06022011
11. nov 2024

jaaaj na "vienok" sa nespoliehaj.. ja som to tiez takto prezivala a nic take ako do vienka predispozicia "lebo rodina" nie je.. proste treba viest dieta k uceniu a vybavene.. je prvak/prvacka.. tazko mozes vediet ci dokonci/nedokonci zs, za to ze sa nechcce zabavat s pisanim ciarok a vlnoviek a citanim slabikara. ja poznam aj dnes lekarov 30-40rocnych, co neznasalai skolu a na druhej strane jednotkarov, co sa ucili ako draci a ... teraz im to je na nic.

Moja zacala intenzivne citat s navstevami kniznice uz ako prvacka, pisat ju nikdy nezaujimalo.
Nestresuj sa tolko 🙂

candii
11. nov 2024

U nás bola vždy vďačná téma .. bezdomovci 😁🤣 občas som utrusila poznámku, keď sa nejaký hrabal v koši, že keď sa nebude učiť takto dopadne 🤦🏼‍♀️ a keď nastúpil do prvého ročníka tak sa vždy snažil lebo nechce byť "homelesák" 😁 takže u nás zabralo toto

lucka_ke
11. nov 2024

je november a hovoríme o prvákovi... trochu trpezlivosti a pochopenia pre dieťa, všetko bude fajn

nuklia
11. nov 2024

Na ten "vienok" prosim ta hned zabudni. Kazdy clovek je ini, kazde dieta je ine... Zbytocne na nu vytvarate uz teraz tlak... Je mozne, ze dieta sa podvedome proti tomu stavia a mozno aj preto mozete mat problemy. Jednoducho a trpezlivo jej vysvetlit, ze je to dolezite, ze kazdy chodi do skoly.... Prvy rocnik je o tom, aby si to dieta v podstate zvyklo na novy system, nasava neskutocne mnozstvo vedomosti a informacii. Niektore deti len potrebuju cas, aby si na to cele zvyklo. Mojmu synovi sa tiez nechce robit ulohy a to je v 4. triede a obavam sa, ze to nikdy neskonci 😀 a pritom je velmi inteligentny. Dajte jej cas a nic len vysvetlonie a trpezlivost a system si najst... a bude dobre 🙂

momi86
11. nov 2024

@candii aj u nas ,presne takyto priklad :D

mondolina
11. nov 2024

@candii
tak aj vysokoškolák môže skončiť ako bezdomovec, na ulici nie sú len ľudia so základným vzdelaním.

candii
11. nov 2024

@momi86 a ako pekne to zabralo, že ? 😁

candii
11. nov 2024

@mondolina pointa ti ušla 😁

momi86
11. nov 2024

aj ja mam prvaka,,a presne nie vzdy,mame takyto problem s ulohami...ale uz som parkrat pouzila to ze dobre nerob si to,nemusis ale co povies na druhy den p.ucitelke,chcela som kontaktovat jeho triednu zec edupage preco nebude mat ulohu.....vzapati si urobi,...

akvi
11. nov 2024

Uz len to, ze mas pocit, ze dostal "do vienka" predipoziciu dosahovat nadpriemerne vysledky, tak vytvaras tlak, aj ked mozno nevedomky. To dieta to vyciti a prirodzene sa brani. A ja vlastne celkovo nerozumiem tomu, preco rodicia maju pocit, ze ak dieta nebude robit DU, tak bude "blbe" a "skonci zle". Vobec to tak nie je a to dieta to vie, ze to tak nie je. Nechaj ho zit. Nechaj ho, nech nesie dosledky. Ak jemu je jedno, ze nema DU, tak ho nechaj, je to jeho zodpovednost. Pripomen mu, ponukni pomoc, ale netlac, nevycitaj, nevyhrazaj sa, nemaj blbe kecy.. Aj ked si myslim, ze je toto viac cele o tebe, o tvojom nastaveni, tvojich strachoch..

mondolina
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
mondolina
11. nov 2024

@candii
nemyslím.

januska12323
11. nov 2024

Predispozícia dosahovať nadpriemerné výsledky? No ak mu to takto prezentuješ nečudujem sa, že nechce. Je len prvák preboha, nechaj ho dýchať ako spraví úlohu takú ju mať bude. Treba motivovať pozitívne inak mu zhnusíš celú školu.

candii
11. nov 2024

@mondolina jedná sa o 6-7 ročne dieťa nebudem s ním viesť debaty ako hocijako môže skončiť na ulici, logicky. My ako dospelý ľudia vieme, že na ulici sa dá skončiť všelijako. Zbytočne analyzujes hlúposti, bola to len utrusena poznamka, ktorá u nás zabrala, na to sa pýtala autorka. Ale samozrejme sa musí nájsť niekto, kto hľadá problém kde nie je. ✌️

xeonela
11. nov 2024

pokial je len prvacik, tak mi to pride fakt skoro, aby si ocakavala neviem ake vysledky. 🙂 neboj sa, chce to cas, ono to pride. je len november, kazdemu to nejde hned 🙂

mondolina
11. nov 2024

@candii
nehľadám problém kde nie je.
ale vidím toho bezďáka na ulici ako človeka, lebo neviem prečo sa tam dostal.
a nebudem ho pred deckom ešte zhadzovať, že tak skončil, lebo sa neučil.
to je všetko.

simsalabim
11. nov 2024

Moj otec bol VS profesor, mama tiez VS vzdelanie a u nas sa doma nikdy netrenovalo. Urobili sme si ulohy a bolo. Akurat s bratom to trvalo hodiny a mal zle vysledky… az v dospelosti zistil, ze je dyslektik atd. Vsetci mame VS vzdelanie, aj on. Ja osobne nie som za ziadne trenovanie, prepisovanie…. Dieta ma narok aj na volny cas a oddych.

bavlnka92
11. nov 2024

čo si spravila preto aby ho to bavilo? čítaš s ním? hráš sa? alebo len prikazuješ a zakazuješ?

michaela412
11. nov 2024

Ak tvoja rodina bola taká, mužova je aká? Dieťa nemusí byť po vašej vetve a dokonca po nikom z rodiny. Mala som spolužiačky ktorým sa v učení moc nedarilo a postupne sa do toho dostali. Trvalo to dlhšie, ale prišli na to aj samé, že učenie je dôležité. Hlavne žiadny veľký nátlak.

candii
11. nov 2024

@mondolina vsak a káže ti niekto aby si ho zhadzovala? Nie. Tebe môže byť tak šum a fuk o čom sa ja so svojím dieťaťom bavím , tak ako mne je jedno o čom sa bavíš so svojím🤣🤣🤣 čo sa do mňa staráš ?

jesenzima
11. nov 2024

Mám extra tvrdohlavé dieťa, a pomáha, keď na neho netlačím, keď sa nesnažím mať po dvoch mesiacoch školy doma vševedka.. písať a čítať sa naučí každé dieťa, skôr či neskôr, načo ešte doma x hodín písať a čítať... Stačí, že si urobí tu kopu úloh
..

tramuntana
11. nov 2024

kedy je dieťa narodené, je tzv. letné dieťa? Prešli ste najakými testami školskej spôsobilosti? Možno nebolo ešte jednoducho zrelé pre nástup školskej dochádzky. Preto je preň zaťažujúce vydržať sa sústrediť v škole 4-5 hodín a ešte doma robiť to isté. Ak nie je dostatočne zrelé v určitých oblastiach, tak odmieta spolupracovať. Najčastejšie to býva oslabená grafomotorika. Tá tvorí až 90% práce v 1. ročníku. Ak si chcete byť istá viem vám súkromne urobiť testy oblastí - zrakové, sluchové vnímanie, grafomotoriku,... Podľa výsledkov sa lepšie zorientujete. Treba hľadať príčinu negativizmu, či odmietania. Ak sa jedná o oslabenie/nia na to je akákoľvek motivácia krátka. Kontakt nájdete na www.kraniorevital.sk

luccija
11. nov 2024

O koľkej sa učí nie je unavený?Hlavne príliš netlač nech sa mu škola nezhnusi.Trenujte cez víkend, keď je oddýchnutý a hravou formou chodí do školy 2 mesiac

misinka0611
11. nov 2024

Možno ten tvôj prístup mu robí problém. Netlačíš naňho, necíti, že musí byť jednotkár, ináč mama nebude rada? Nedemotivuješ ho? A žiadna predispozícia mu do vienka nemusela byť daná. Pozor, je prvák a ak už teraz má problém tak to môže byť len a len horšie.

jesenzima
11. nov 2024

@candii ja mojej dcére vždy pripomeniem ozrana, čo sedí pod bytovkou na lavičke, huláka a močí pod seba 🤷 tiež ju to motivovalo,a je mi jedno,kto si o tom čo myslí ...

tanyan
11. nov 2024

Genetická predispozícia vytvára len pravdepodobnosť, nie je zárukou nadpriemernej inteligencie. Niekedy stojí za výsledkami drina, niekedy náhoda, niekedy dar...
Pokiaľ je dieťa všeobecne inteligentné, tak musíš brať ohľad na jeho osobnosť a doteraz uplatňovaný spôsob výchovy.

candii
11. nov 2024

@jesenzima vsak ja tiež tak. Nechápem čo koho do toho 🤦🏼‍♀️

maranco
11. nov 2024

@candii riaditeľ väčšej firmy s titulom pred menom kosil trávnik, mal to ako oddych a mamička prechádzala po chodníku a vysvetľuje malému ak sa nebudeš učiť skončíš takto 😀

candii
11. nov 2024

@maranco udeľujem ti medailu za ďalší trápny komentár 🙂 gratulujem.

autor
11. nov 2024

@januska12323 no len ona mi tu ulohu velakrat ani nespravi a ide do skoly bez domácej ulohy. Ja sa s jej triednou poznam, takze si myslim, že nad nou mávne rukou, keď to nemá hotové a ešte vyzerá, že máme vlastné dieťa na háku. Je mi luto aj tej učiteľky, je mlada a snazivá a potom sa stretáva s takymito detmi, ktoré ignorujú to, čo im nakazala spraviť.