Prvák na bilingválnej škole - skúsenosti

katka0123
25. mar 2017

Caute, chcela by som sa dozvediet o Vasich skusenostiach s prvakmi na zakladnych bilingvalnych skolach. Dieta bilingvalne nie je, pripravu cudzieho jazyka ma iba velmi zaciatocnicku. Zaujima ma, ako Vase dieta prijalo cudzi jazyk, vyuku v cudzom jazyku a k tomu navyse prvacke "trampoty" s novym prostredim, pravidelnou vyukou, citanim, pocitanim a podobne. Mne sa ten koncept paci, no je to moja ambicia. Nie ambicia mojho dietata. Tomu je to jedno, lebo celkom nevie o co ide. Nechcem ho pretazovat, nie je to genius (priemerne vyvinute a sikovne dieta), no velmi ma laka predstava bilingvalneho vzdelavania. Dakujem za nazor 😃

mimkus
25. mar 2017

@katka0123 zavisi aj od skoly, nakolko bilingvalna je. Ak sa to nezmenilo medzitym, tak podla zakona bilingvalna sekcia/skola je, ked ma ziak aspon 3 predmety v cudzom jazyku. Ak je to len par-predmetove a nie vsetko v inom jazyku, je to o dost lahsie. Na druhu stranu, myslim, ze evanjelicke lyceum je celkom zaberacka (v BA). Potom su skoly pre veeeelmi velmi sikovne deti (ale ktore netreba zas nutit), tie su tazke, ale motivovany ziak to da. Niekto to ani nepociti, lebo taku ma povahu a chut zaoberat sa skolou, niekto sa trochu nadrie, niekto sa nadrie poriadne.

Mozno by bolo dobre porozmyslat nad tym, v akom jazyku sa bude ucit, ci sa ten jazyk vyzaduje a preveruje uz na prijimackach (ked ano, ide o tazsiu skolu) a pripadne dat otestovat dieta na nejake nezavisle miesto (lebo moze nosit z jazyka jednicky, ale v skutocnosti to nemusi byt vobec ruzove), aby ste vedeli, na com ste. Ak ma este cas, mozno prihlasit na jazykovku. Tiez je mozno dobre zohladnit, ci ma mimoskolske aktivity a ci by bol cas v pripade problemov to dohnat. Neviem presne, co myslite pod ''priemerne'' sikovny. Ak trojkar, tak je dost mozne, ze sa tam nedostane (predsalen bilingvalne je lakave pre vacsie skupiny ludi), ak je jednotkar, tiez sa tam nemusi dostat. Na mieste je mozno otazka, ake predmety syna bavia, ake ma ambicie, ak bilingvalne nie je prave to vytuzene miesto, kam by chcel ist, ci ho vobec nieco konkretne bavi, pripadne comu sa venuje vo volnom case. Ak nie je vyhraneny, v nicom nevynika a v nicom nezaostava, skusit sa to da. Neviem, ci je 8-mak, ak ano, za skusku sa nic neda, ved po roku moze robit prijimacky opat na hocijake ine skoly. Ak je 9-tak, tak by som rozmyslala nad 2-mi skolami, ktore by boli najblizsie jeho zaujmom, orientacii a tak.

V pripade bilingvalneho ss studia, ak by chcel potom studovat na VS, ktora je bud v SR alebo CR, tak ta bilingvalnost je dost zbytocna, resp. si bude musiet terminy dobrat, pripadne sa naucit inu klasifikaciu (lebo na zapade je iny system napr. zaclenenia rastlin ako na SR, ked hovorime teda napr. o AJ). Ak by chcel na zapad, ma to celkom zmysel.

Ktovie... nikto nikdy nevie, ktora volba je spravna a prava.

dorottka
25. mar 2017

Sama som chodila na bilingvalnu skolu. Predtym som nevedela z daneho jazyka ani slovo, vsetko potrebne som sa naucila pocas toho prveho roka. Ucitelia dokonca vraveli, ze maju radsej uplnych zaciatocnikov, pretoze nemaju ziadne zle navyky v jazyku. Tempo je v pohode, je to samozrejme intenzivne, ale hodiny su zlozene tak, ze trebars hodina gramatika, druha konverzacia, tretia zabavna forma ako pesnicky ci filmy a stvrta o vyslovnosti. Pretazeny nebude, ja som sa doma pripravovala len minimalne, bohato mi stacilo to, co sa prebralo v skole, je to fakt iny system ako bezne jazykovky - omnoho stravitelnejsie a efektivnejsie. Podla mna, ak nie je uplne trdlo, zvladne to... ak niekto vyletel, bolo to neskor, ale nie kvoli jazyku, ale matike atd, kde to nezvladli, pretoze osnovy su tiez trosku ine a aj cely system vyucby... opat, podla mna nic hrozne, ale niekomu to proste nejde 🙂

demetria
25. mar 2017

Ako byvaly student bilingvalneho gympla mozem povedat, ze aj ked to nebola moja ambicia, skor ma to tahalo do matematickej triedy, nelutujem.
Vela zavisi od skoly a ich systemu, ako maju postavenu vyuku. My sme mali vsetko od prveho rocnika v cudzom jazyku a k tomu 10 hod jazyka tyzdenne. Narocne to nebolo, skor mam spatne pocit, ze sme sa mimo vyucovania zaoberali skolou menej ako bezni gymnazisti, lebo cely system bol iny. A tak to bolo celych 5r.
A co sa tyka studia na slov. VS, to tiez nebol problem, lebo napr. nomenklaturu chemickych zlucenin a taxonomiu rastlin a podobne veci sme v poslednom rocniku dobrali podla toho, kto sa kam hlasil a z ktorych predmetov mal ake maturitne seminare.
Neviem ako je to teraz, ale my sme mali maturity rozdelene do dvoch rocnikov, takze skutocne bol priestor sa dostatocne pripravit. Z nasho rocnika sa vtedy takmer vsetci dostali tam, kam sa hlasili. (pravo, medicina, ekonomia...)

yanni
25. mar 2017

Zakladatelka pise o bilingualne ZAKLADNEJ SKOLE, nie strednej.
Mne by tiez zaujimalo, ako to je na ZS.

demetria
25. mar 2017

@yanni
Vidis, dvakrat som to precitala a nevsimla som si😀.

dorottka
25. mar 2017

@mimkus pre vysku mozno bude bilingvalnost zbytocny, ale mas zadara jazyk a garantujem, ze tak dobre a rychlo ako tam ta v jazykovke nikde nenaucia 🙂 mne napriklad pomohol dost pri studiu na vyske prave ten iny system - nebol tolko o memorovani ako je slovensky, viac bol zalozeny na logike, vsetko sme od zaciatku odvodzovali (nie len hotovy vzorec a basta), pokusoch (velmi dobre vybavenie) atd. To samozrejme ale nezalezi na jazyku, ale skor na krajine, ktora zastresuje system vyucby, isto sa to lisi 🙂

vroni
25. mar 2017

Mam dieta na bilingualnej skole. Nakolko prioritny jazyk skoly dcera neovladala, bola pre nu povinna predskolska trieda. Nema ziaden zvlastny talent na jazyky, skor naopak. Prva trieda bola zaberak, netusila, co pise, nerozumela, fakt som myslela, ze ju budeme musiet prelozit na beznu skolu. Okolo Vianoc nastal zlom. Pochopila princip pisania a citania, jazykovo sa jej venovala specialna pedagogicka (nie len jej, bolo ich v triede 7 takych nadanych), odvtedy je skola relativne bez problemov (citanie nenavidi dodnes a frfle tiez, ze preco vsetci ostatni mozu chodit do beznych skol len ona nie) Ale skolu zvlada v pohode, hovori plynule a (vraj) bez prizvuku, paradoxne najmenej sa jej dari v domacom jazyku (toto ale skor suvisi s idiotskym sposobom vyucby domaceho jazyka) Skola konci rovnocennou maturitou v oboch jazykoch, studovat bude moct kdekolvek....

katka0123
autor
26. mar 2017

@mimkus ide o prvaka na zakladnej skole. 😃 Ako je sikovny viem len na zaklade primarnych psychotestov.

katka0123
autor
26. mar 2017

Dakujem za nazory. Nejde vsak o druhy stupen, ani strednu skolu. Ide o ZAKLADNU. PRIMARNY STUPEN VZDELAVANIA. JE TO 6 rocny PRVACIK NA ZAKLADNEJ SKOLE. Bilingvalna vyuka v troch predmetoch. Pre mna anglictina nie je vobec problem, pomozem mu. Do jazykovky uz zacal chodit, nech vidim co to da. Zatial priemer. Sikovny je, psychotesty to potvrdili, no este ho tazko odhadnut, bez skusenosti so skolou. Som si vedoma, ze mam doma sikovne, no priemerne vyspele a hlavne stastne dieta. Bilingvalna skola mi pride ako paradna vec do zivota. No neviem, ci to bude tak vnimat aj on. Chcem aby mal detstvo a nie dril. Mozno ten jazyk pojde casom sam. Mozno nie. Rada by som pocula o skusenostiach deti / rodicov s podobnym scenarom. Vdaka😃

katka0123
autor
26. mar 2017

@vroni tu predskolska trieda nie je. Rovno nastup do prvej na zakladke. Ak by bol nulty rocnik, bolo by to skvele.

vroni
26. mar 2017

@katka0123, tak pokial je danym jazykom anglictina a ty ju ovladas, tak je to uplne v pohode. U nas je jazykom skoly rec, ktoru ja ovladam mizerne a manzel vobec. A dieta to zvladlo. A na strednych skolach sa v pohode da v bilinualnosti pokracovat, ja by som to minimalne vyskusala (teda ja nie, neznasam anglictinu 😀)

gabona1
26. mar 2017

Moj najstarší ide len na prijímacie skúšky teraz, veľmi sa tam chce dostať. Vraj to deti zvládnu úplne v pohode, prvý ročník je prípravný. Tak uvidíš, možno sa dá prestúpiť na iné normálne gymnázium, ak by to bolo ťažké.

yanni
26. mar 2017

@katka0123 ako som uz pisala, mna by zaujimalo ako je to na takychto ZS na SK.
Poviem ti len postreh a skusenost zo zahranicia.
My me trilingualni. Manzel Nemec (slovencinu neovlada), ja SK (ale nemcina aj materinsky jazyk), primarne zijeme v Nemecku, momentalne ale v krajine, kde sa hovori anglicky a este dalsim uradnym jazykom plus dalsi jazyk je este v skole. Takze deti su vlastne "pätjazycne".
Skola je sice nemecka ale internationalna, cize nie len pre deti, ktore maju materinsky jazyk nemcinu. Do prveho levelu (ZS) chodia aj deti, ktore nevedeli na zaciatku ani mäkke f po nemecky. Ono to funguje na takom principe, ze tieto deti maju extra hodiny nemciny, kde sa ten jazyk ucia od nuly. Navstevuju normalne ostatne predmety, ktore su (okrem cudzich jazykov) vsetky v nemcine a aj ked na zyciatku nerozumeju nic, casom sprechuju jedna radost.
V takychto skola (a myslim, ze aj na tych bilingualny v na SK) je upne iny system a iny pristup ako na beznych skolach.
tie deli to daju.
Tu su deti uplne normalne, ziadne nadpriemerne nadane, mali geniovia. Vsetky to zatial dali bez nejakych väcsich problemov.

A este poznamka, deti tu medzi sebou aj tak hovoria stale po anglicky. Podobne ako deti na bilingualnych skolach na SK, okrem vyucovania, deti budu stale hovorit medzi sebou po slovensky.

Ono neboj sa toho, aj to je normalna skola, len iny jazych. Ak ams tu moznost, prihlas ho tam, vydrzte aspon rok, uvidis. Nic nie je super hned. Ono dietatu je jedno v akej skole je. Ucit sa "musi" v kazdej.
Z bilingualky sice nevyjde s perfektnymi znalostami cudzieho jazyka, kedze to niekdy nebude na native urovni, ale vela mu to da a ma zaklad, na ktorom moze (ak bude chciet) dalej budovat. Cim mladsie dieta, tym rychlejsie a lahsie sa uci.
Samozrejme zalezi aj na uciteloch, pristupe, prostredi.
Ak nebudes okolo toho robit velke halo, dietatu nejak tuto "inankost" skoly vysvetlovat, bude to brat uplne normalne. Aspon taketo male dieta.
Ked sa zacina niekde na SS, tak si uz viem predstavit, ze dieta, ktore to same nechce, bude "protestovat", lebo samozrejme ma inu "hlavu" a pozna aj ine, mozno lahsie, jednoduchsie.

hettinka
26. mar 2017

@katka0123 kde je takéto škola? Ja už mám väčšie deti, len ma to zaujíma z odborného hľadiska (učím jazyky). Pokiaľ viem, doteraz existovali na Slovensku len stredné bilingválne školy, už sú aj základné? Akým systémom učia? Lebo to čo popisuješ, že len na 3 predmetoch v AJ, to NIE JE bilingválna škola. Bilingválka by mala za prvý rok naučiť základy jazyka tak, aby dieťa dokázalo zvládať predmety v jazyku. Mení sa pomer predmetov vyučovaných v AJ vo vyšších ročníkoch v prospech angličtiny?
Je to štátna škola? Alebo zahraničná? Platí sa?
Dobre si to zváž, či to stojí za to, najmä či to chce aj dieťa, nielen ty.
A tiež, čo bude ďalej, či pôjde na bilingválnu alebo zahraničnú strednú školu, prípadne vysokú školu. lebo inak v tom nevidím zmysel.

hettinka
26. mar 2017

@gabona1 ona nedáva dieťa na bilingválnu strednú školu, ale do 1. ročníka ZŠ.

yanni
26. mar 2017

@hettinka presne toto aj man zaujima. Ja som na SK tiez doteraz poznala len Stredne bilingualne. Na jednu taku chodila bratova spoluziacka zo ZS a tiez jedna moja kamoska z VS.
A tiez to bol taky system ako ty opisujes. SS bola 5 rocna, prvy rok cisto len ten jazyk aby sa ho deti naucili na takej urovni aby dokazali potom normalne fungovat na vyucovani len v cudzom jazyku.
Od druheho rocnika uz bolo vsetko a to hovorim VSETKO, cize aj telesna atd., len a len v cudzom jazyku. Akurat samozrejme SJ a literaturu ako predmet mali v SK.

loginexistuje
26. mar 2017

@hettinka su bilingvalne aj zakladne skoly napr v ba na ceskej je ich viacero aj v trnave napr ucia sa tak ze slovencinu a este zopar vychov etika a pod maju v slovenskom jazyku vsetko ostatne v anglictine dejepis zemepis bioal fzika matika atd vsetko v anglictine a na yse hodiny angliny ak je literatura konverza ie a pod musia robit tie testy na uroven jazyka atd koncia osmymnrocnikom a potom idu naprijimacky na bilingvalne gymko ja mam uz osmacku samozrejme dieta si musi zvyknut ale uvidis bude to v pohode

hettinka
26. mar 2017

@loginexistuje a je to štátna škola? Asi nie, však?
A čo urobíte, ak sa na bilingválne gymnázium nedostane? Lebo to sa kľudne môže stať. Veďna bilingválne stredné školy totiž ani netreba robiť prijímačky z cudzieho jazyka. Moja dcéra skúšalo gymnázium Sučany, kde boli tiež prijímačky len zo SJ a MAT, po slovensky a poriadne ťažké. Tie spravila, nakoniec sa však nedostala, bola kúsok pod čiarou.
Na ostatných bilingválkach v okolí sa tiež VŠADE robia prijímačky v slovenskom jazyku. teda dieťa musí vedieť terminológiu v matematike po slovensky, inak ich proste nedá.

mimkus
26. mar 2017

Inak bilingvalna statna skola je napriklad na Kosickej v BA, akurat mi nenapadlo, ze ide o malickeho. Je tam program PYP, na ktory nadvazuje MYP a neskor IB. Ale tam je sakra tazke sa dostat, najma kvoli tomu, ze tam chodievaju deti zahranicnych manazerov, diplomatov a podobne, ktori su na Slovensku pracovne a triedy su fakt plne - musi sa uvolnit miesto, ak tam chce niekto hodit dieta. Tak sa napr. nedostala moja sesternica. Tam, kde ide opat o vyber a prijimacky, tam sa bratranec dostal. Ale od prveho rocnika nie je problem. Tam sa tusim riesi ako materinsky jazyk bud SJ alebo AJ, aj ked by AJ nebolo materinskym (az tak, aby boli vsetky jazyky sveta ''materinske'' na skole sa prisposobovat jednoducho neda).

No a ja som bola na bilingvalnej sekcii na Novohradskej, preto som reagovala, ale od SS. V zasade fajn, AJ sa mi vylepsila (ale poznam kludne aj ine sposoby docielenia toho isteho), ale nejaky velky vyznam okrem tej AJ to pre mna nemalo. Kludne ak by som bola na neanglickom programe, bolo by to tiez fajn. Ja by som to s malym kludne riskla, supla ho na bilingvalku a ak by ste na SS chceli zmenu alebo nieco, tak sa da ''prehodit''. Ak ide len o trojpredmetne, tak v prvom roku to nebude podla mna zvlast narocne. Skor by som sa na skole pytala, kto bude ucit tie predmety po AJ, ci slovensky lektor, ci zahranicny (skoro urcite SK), ci to maju zabezpecene, pripadne ucebnice (fakt). A ak by si chcela uplny prehlad, dalo by sa ist za dotycnym, pripadne z veducim PK, ci by nebol taky laskavy a neukazal ti plany uciva na rok v tom AJ. Neviem, ako zareaguju, nie je to casta poziadavka (comu inak vobec nerozumiem, preco), ale vedela by si sa na to pripravit.

loginexistuje
26. mar 2017

@hettinka nie nie je to statna dcera sa uci dobre neviem preco by sa nemala dostat my skor teraz riesime ze pojde na medzinarodny program na bilingvalnomn gym levo oni su tu padom na vyssej urovni jazyka ale dala si aj na n

loginexistuje
26. mar 2017

Normalny bilingvalny si dala ale na medzinarodnom programe je iny typ prijimaciek tam sa robi esej pohovor a ine testy dcera chce ist skor tam oni sa popravde v skole bavia v anglictine lebo maju dost spoluziakov cudzincov aj si ta pisu na fcb dcera aj cita knihy a pozera filmy len v anglictine ju to ale tak proste bavi

loginexistuje
26. mar 2017

Ale tiez ju bavi japoncina a samozrejme pojde znovu na sukromnu s cambridge programom ona chce v zahranici sttudovat mne sa to az tak nepaci ale nechcem ju brzdit a zakazovat

mimkus
26. mar 2017

@loginexistuje v jej pripade mi to pride ako velmi dobry napad, ked doma podriluje typicke testy na cas, nemusi to byt problem. A teoreticky vzdy su zachytne moznosti, ak teda hovorime o BA, v podobe sukromnych skol.

loginexistuje
26. mar 2017

@mimkus ona je na sukromnej a chceme aby pokracovala na sukromnej skole typu cambridge international ma vysledky dobre chce to a my jej to mozeme umoznit

hettinka
26. mar 2017

@loginexistuje nechcem spochybniť, že na to má tvoja dcéra

len som sa zamyslela, že neexistuje, aby komplet celá trieda mala na bilingválne gymnaziálne štúdium. A čo tie decká potom? Musia ísť na rok na nejakú bežnú ZŠ, alebo čo?
Bilingválne gymnázium je určené naozaj len pre top-žiakov, nadaných nielen jazykovo, ale musia to byť také študijné typy. Inak sa na gymnáziu ako takom trápia. je síce pravda, že na bilingválnych gymnáziách nejdú vo všeobecnovzdelávacích predmetoch až tak do hlbky, síce to je v cudzom jazyku, no vedomosti sú povrchnejšie. A ak chcú potom na našu alebo českú VŠ, musia si veľa vecí dobrať sami. Často si chodia požičiavať učebnice k nám na bežné gymnázium, lebo to jednoducho nestačí na prijímačky na medicínu + musia sa naučiť našu terminológiu. Na druhej strane sa tam zvyčajne stretnú veľmi šikovné decká, čo je určite benefit.
A určite treba zvážiť, či mu rodič môže umožniť ďalšie štúdium v danom jazyku, najmä či to aj utiahne finančne. My tiež pre deti zvažujeme niečo mimo Slovenska, ale ako to bude, ukáže čas ... hlavne, aby sa dobre učili. jazyk nie je problém dnes sa naučiť, pojdu na rok niekde von a v pohode sa naučia.

Maturujú od tohto roku povinne na úrovni C1, na maturite som bola, je to naozaj náročnejšie ako bežná gymnaziálna maturita na úrovni B2. Ani nie tak po jazykovej stránke, ako skôr celkovo náročnejšie, aj psychologicky ... to, že sú to len 18-19 ročné deti a nie vyzretí dospelí sa tu nezohľadňuje.

loginexistuje
26. mar 2017

@hettinka za mna v pohode akna to nema niekto kludne moze ist do deviny na zs u nas je povinna sk dochadzka ona ma teraz B2 tu uroven co ich testuju a ona chce o dva roky ked bude mat 16 ist uz mimo sk aspon na cas sk roka ale to uvidi sa este zatial neriesim to su veci kedy si najma ona musi povedat co chce v buducnosti ja by som mala ine predstavy ona ich nezdiela

dorottka
26. mar 2017

Hmm, my sme na bilingvalnej strednej mali ucitelov na odborne predmety cudzincov, aj na jazyk. V prvom rocniku, ked sa ucil prakticky len jazyk, tak to ucili slovaci, ale od druheho sa s gramatikou nikto uz nebabral, bralo sa, ze uz ju kazdy ovlada a az do konca sme na jazyku brali len literaturu a veeeeeeela veeeela slohov, eseji a diskusii. Ale nebolo to anglicke gymko, na take som ist nechcela, lebo ako pise Mimkus, najdu sa aj ine sposoby vyucby, aj v jazykovkach je to najcastejsi jazyk. Moj az taky preflaknuty nie je a na SK je aj malo fakt dobrych lektorov. Tak ma clovek v 19tich dva cudzie jazyky na fakt super urovni, to je ohromna vyhoda. Par spoluziacok z toho pekne vytazili a hned po strednej sa zamestnali v Bruseli pre EU a su tak povediac za vodou :P a aj bez vysky, len vdaka jazykom, samozrejme s ekvivalentnym certifikatom 🙂

katka0123
autor
26. mar 2017

@hettinka je to statna zakladna skola. Tri predmety v aj - matika, prirodoveda a este nejaky. Slovencina klasika. Ide o prvacikov na zakladke. Neplati sa nic.

katka0123
autor
26. mar 2017

Dakujem za nazory. Nepiste mi prosim o strednych skolach. Ide o PRIMARNE VZDELAVANIE NA ZAKLADNEJ SKOLE, PRVY STUPEN, PRVY ROCNIK, DIETA VO VEKU 6 ROKOV. Ide o statnu skolu, tri predmety v anglictine. Takze o peniaze nejde. Zaujima ma, ako deti zvladaju vyuku v cudzom jazyku, aku maju napr.v tretom alebo stvrtom rocniku uroven vedomosti z matematiky, ako zvladaju citanie v rodnej slovencine (aj porozumenim, lebo bavim sa na pripspevkoch co se davaju niketori mimo temy), a zaroven v anglictine v prvej triede a pod. 🙂

hettinka
26. mar 2017

@katka0123 pravdepodobne ide o tzv. systém výučby CLIL, možno, keby si dala link na školu, ktorú zvažuješ
a CLIL znamená, že sa nie celá hodina vedie v cudzom jazyku, ale integruje sa ten jazyk do niektorých činností ... určite to nebude tak, že sa hned od prvej hodiny postaví učiteľ pred triedu a bude viesť celú hodinu po anglicky. Ale deti sa dosť rýchlo zlepšia a potom je to už možné. Bola si sa pozrieť na DOD? Alebo nedá sa s nimi dohodnúť, že by ste prišli sa pozrieť na takú hodinu?