Prvák je závislý na mobile

22. máj 2024

Mam prvaka ktorému obcas dovolím byt na mobile/pc. Ano mozno je to skoro a viem že je to hlavne vina mna a muža ale syn nevie kedy prestať. Dovolíme mu ist s tým, že keď povieme aby vypol tak to vypne ale nikdy to nedodržal. Vždy to natiahne, pripadne reaguje agresívne, kričí po nás, zúri, používa škaredé výrazy aky sme zlí rodicia, zla mama, zlý oco atd. Ako to stopnúť? Skúšali sme mu dať aj zaracha, vtedy to pekne vydrzi ale vobec to nepomôže lebo hoci aj po týždni keď ide znova, zase to iste. Skusala som aj nájsť nejaké videa že mu ukážem čo robi telefón so zdravým ale nic som nenasla

taynee
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
ludmilik13
22. máj 2024

treba stanovit cas, kedy to ma dovolene a ten dodrziavat. nastavte mu stopky a ked pipnu, tak sa mobil, pocitac berie. nech zuri, krici, jeho to prejde.

jesenzima
22. máj 2024

Nedávať telefón. Jednoduché

autor
22. máj 2024

@ludmilik13 presne to sme skúšali a nezaberie. Dokonca som aj nastavila že po tom case sa telefón zamkne no on začne tak vyvadzat že to je strasne a radšej mu ho ešte nachvilu zapneme. Ja viem že je to CHYBA ale keby ste videli ten cirkus tak to je nenormálne

miska_kal
22. máj 2024

chcelo by to zaracha na elektroniku jednoznacne. inak to nepochopi, tam nie je ina cesta. ziadne "na chvilku" proste na dlhsi cas mu to zobrat, lebo inak to respektovat v zivote nebude a bude este agresivnejsi.

taynee
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
ludmilik13
22. máj 2024

presne tak, je to chyba. pretoze ked mu budete dokola ustupovat, tak si na to zvykne aj pri inych veciach, ze ked bude kricat, hnevat sa a podobne, ze sa mu vyhovie. toto musite zmenit a cim skor. neustupit ani za nic. vsak ma isto kopec inych hraciek, s cim sa moze hrat.

maryetta
22. máj 2024

Ano. Tiez som dala z casu na cas mobil a to bolo totalne hrozne spravanie. A tak ked maju telefon len na ulohy v ramci skoly.
A spravanie je zas o nieco lepsie.

annm81
22. máj 2024

Žiadate od neho vypnutie hneď, keď poviete? Lepšie je dať mu limit, kedy skončí epizóda rozprávky, alebo prejde level v hre. Pretože inak môže mať pocit, že ste mu vstúpili do jeho činnosti, ktorú nemôže ukončiť, hoci jej už venoval nejakú energiu.

viestta
22. máj 2024

Ano, je to vasa chyba. Vyhrazat sa moze, hadzat o zem tiez, ale vy ste ti, co urcujete pravidla, takze v prvom rade by ste ich mali dodrziavat vy. Ked poviem o siestej sa vypina tablet, tak o siestej sa ohlasi, ze ide sa vypnut a odlozit. Aby som nevyzerala ako uplna obluda, dam mu este 5 minut, ale po piatich minutach sa tablet vypne a moze vyvadzat kolko chce, vie, ze aj tak to nepomoze. Teda nas uz nevyvadza, lebo uz davno vie, ze nic by tam tak ci tak nedosiahol, uz si len popod nos dudre a to ma dovolene, pretoze moze vyjadrit aj svoju nespokojnost ako kazdy.

beronsche
22. máj 2024

Prváčik mobil ani mať nemá.. nastaviť jasné pravidlá a nepopustiť..
Teraz ste mäkki a ustupujete, kde bude vaša hranica? Pretože, ver mi, toto sa bude zhoršovať!
Aj u nás boli takéto pokusy (dieťa staršie, nie prvák), po každom vyvádzani nasledovalo zabavenie mobilu na určitý čas..
Daj mu do mobilu family link, alebo inú rodičovskú aplikáciu, to mu mobil automaticky zablokuje po zvolenom case.
A keď tam uvidíš, koľko na tom trávi času, možno ťa to nakopne situáciu riešiť..
Pretože toto, čo robíte, mu veľmi, ale naozaj veľmi škodí!

beronsche
22. máj 2024

@maryetta áno, presne toto sledujem. Že pri menej obmedzenom prístupe sa horší správanie.. plus sa deti jednoducho nevedia zabaviť inak. To sa dostávame do situácie, že podľa dieťaťa je to buď mobil/ Xbox/ tv alebo nekončiaca neuveriteľná nuda spojená s fnukanim..
Takže u nás sa všetka elektronika, nielen mobil, obmedzuje, po vzájomnej dohode s dieťaťom samozrejme.

januska12323
22. máj 2024

Daj mu ho len na určitý čas a za odmenu, keď bude vrieskať a vy mu ho znova dáte čo ho to podľa teba naučí? Že stačí narobiť dosť kriku a bude po jeho. To hádam nechcete, v puberte vám vylezie na hlavu. Do konca školského roka by som mu ho vôbec nedala a cez prázdniny len keď pri tom nebude vykrikovať inak má smolu.

bobelik
22. máj 2024

Mobil mala plocha.Moze zacat skulit a zhrosi sa mu zrak.Toto treba dietatu povedat. Radsej - tv - rozpravka ..ale tiez malo.

simca06022011
22. máj 2024

Prvak by na mňa raz zakričal a ma tlačítkom Nokiu až kým nedostane rozum. Mimochodom smartphone dostala dcéra za v 4rocniku na konci.

simca06022011
22. máj 2024

Okrem toho do mobilu rodičovskú kontrolu, po hodine telefón odhlási/vypne

monika07142019
22. máj 2024

Moj je druhák a tiež ma taky starsi telefón, máme nastavený family link na hodinku, vypne sa sám po uplynutí času a odloží mobil ,, zo začiatku tiež skúšal, divil pár krát sme aj vzali na týždeň telefón,, teraz to už nerobí lebo vie ze mu to nepomôže ba môže byť ešte horšie že bude bez telefónu,, teraz si vie aj sam po chvíli odložiť že si chce nechať ešte čas na večer,,
Myslím, že ak nezasiahne vy dvaja z manželom tak to bude len horšie,,

beronsche
22. máj 2024

@bobelik no škúlenie by bolo ešte ok..
prehnane dlhý čas na mobile/ pri tv má však omnoho vážnejšie dôsledky na dieťa vo vývine.
Atypické priestorové vnímanie, vyhľadávanie čoraz silnejších stimulov, celkovo silné negatívny vplyv na vývoj mozgu..
Ten negatívny vplyv je tak alarmujúci, že ma prekvapuje, ako vážne je rodičmi podceňovany...

bobelik
22. máj 2024

lebo cheme cas pre seba tu mas mobil a vybavene

minenkak
22. máj 2024

Takéto malé deti nemajú mať vôbec prístup k takýmto veciam,prečo to niekto vôbec dovolí

autor
22. máj 2024

@annm81 vždy ho skor upozornim, že za 10 min vypneme, potom že za 5, potom pride ta chvíľa no pod už vypíname a on stale ešte nie, ešte chvíľu, ešte jedno kolo atd atd. Nepomáhajú ani prosby ani hrozby keď mu poviem že ak mi ho teraz nevráti tak bude mat zakaz, nepomôže. Len keď už ma naozaj vytoci tak pomoze krik ale nechcem to tak vždy riesit.

zyzyka
22. máj 2024

Aj my máme nastavenú hodinu a dosť. Nechcela som, aby sa jej to vyplo v strede hry alebo keď má niečo rozpozerané, ale keď pekné slovo nezabralo, tak sme to poriešili takto radikálne. Keď sa jej vypne je zdutá alebo nahnevaná, ale to tak max 2 minúty. Keď začne plakať, tak ju pošlem sa do izby ukľudniť, kde sa vždy po nejakom čase aj tak začne hrať.

beronsche
22. máj 2024

@bobelik no ved áno, kto to niekedy neurobil? 🤪
Len je potom potrebné nájsť tu správnu mieru..

bobelik
22. máj 2024

Ano ako s cokoladou ze ? ci alkohol kto nesie nasledky ?

crazy_cat_lady
22. máj 2024

za mna - 6 rocne naozaj este mobil nepotrebuje.. ked uz ho "silou mocou" musi mat, tak by som zabezpecila rodicovsky zamok, aby sa napriklad po hodine uzivania telefon sam vypol. a vysvetlit, ze pokial to nebude vediet dodrzat/bude robit sceny/kricat atd, tak ten telefon nedostane uz vobec. a hlavne netreba ustupovat, lebo dieta si zvykne, ze aj tak dosiahne svoje..

katies0410
22. máj 2024

A prečo mu ho vôbec dávate, keď už vykazuje znaky agresie. Nedajte mu ho vôbec. Načo vôbec také malé dieťa má telefón.

beronsche
22. máj 2024

Autorka a ten zákaz je len vyhrazka, či reálne mobil nejaký čas nedostane?
Vo vašom prípade by som mu ten mobil vzala, mal by ho len cez víkend, povedzme hod. denne.
Zo začiatku bud ale pripravená nielen na vyvádzanie, ale aj na to, že mu budeš musieť robiť animátorku.. aby to zvládol, musíš mu ponúknuť inú, zaujímavú alternatívu (len nie tv!!!).
Neboj sa, časom sa to zlepší, len musíte vytrvať!

kleopatra114
22. máj 2024

Vo vašej situácii by som zobrala telefón na určitú dobu a vôbec nedávala . Ide leto , bude travit čas vonku , bude to lepšie . Možno neskôr by som ho možno vratila , sle s jasne a striktne danými podmienkami , inak si zarábate na problém .

anniii
22. máj 2024

My doma nemáme televízor, tak deti pozerávajú rozprávky na mojom mobile. Niekde na internete som videla tip kúpiť klasické hodiny a vyznačiť na ne, od kedy do kedy môžu byť na mobile. Môj starší (6r) sa vďaka tomu naučil hodiny, ale nebolo to úplne ideálne, lebo potom celý deň chodil a čakal, kedy už bude "mobilový čas". Nakoniec si ale zvykol a teraz už vie, že skôr ako v určenom čase ho proste nedostane a už ani nepýta. Postupne sme zapracovali ďalší tip z internetu, že mobil si treba zaslúžiť, takže kým príde čas na mobil, musí splniť nejakú úlohu, najčastejšie upratať izbu. Predtým sme ho museli nútiť, teraz upratuje sám od seba. Až sa čudujem, ako dobre nám to momentálne funguje, ale deti sú rôzne, nemusí to fungovať u každého. Tu je možno riziko, že si zvykne pomáhať iba za odmenu, ale zatiaľ to tak nie je.

autor
22. máj 2024

@beronsche naozaj ho nedostane. Aj to dodrží, hoci sa casto pyta ale vždy mu poviem, že či zabudol že ma zakaz a to prijme v pohode a dalej nerieši. Len “odratava” dni kedy už bude moct a potom znova to iste… ešte chcem povedat on nema vlastny mobil, dávam mu moj kde ma stiahnuté hry alebo pozerá videa na YT