Prvák - domáce učenie

eva_176
16. feb 2021

ahojte, mam doma prvaka, bez online vyucovania, ucka len posle zadania na vypracovanie, treba posielat spat foto a videa. Myslite, ze je to normalne? Od septembra boli len na zaciatku par tyzdnov v skole, potom este parkrat, par dni, ale teda viac je doma ako v skole. Takze ho vlastne musime ucit vsetko, hlavne zaklady, my doma. A je to teda na nervy, hadky a pod. Ucime sa aj dve-3 hodky denne, po robote (my sme mm obaja na homeoffice), no proste na odstrel :( Ma to takto este niekto? Alebo vsetci maju aj online hodiny, len u nas to nie su chopni zabezpecit? diky

heleninamama
16. feb 2021

@eva_176 A ostatní rodičia detí z triedy to riešia ako? A ďalšie triedy v škole? Akosi sa mi nechce veriť, že to takto ne/funguje a nikto nič nepovie, nerieši... To musí byť potom strašne slabá škola.
Veď 1. stupeň ZŠ fungoval normálne až do Vianoc a už funguje zas. Prečo je syn viacmenej stále doma?

turga
16. feb 2021

U nas je online vyucovanie 1 hodinu denne zbytok sa s nim ucime my doma, ale teda az do vianoc chodil do skoly prvy stupen u vas nie?? A teda ucim sa snim aj 4-5 hodin denne okrem tej hodiny co nieco ucitelka vysvetli a zada kopu uloh.

luccija
16. feb 2021

@turga je to strašné dlhý čas

elizabet173
16. feb 2021

@eva_176 to myslis vazne? Mam znamu, casto si volame, jej vnucka je prvacka a maju denne vyucovanie, pomahaju jej len s pripojenim sa, trosku s ulohami a citaju, to je vsetko. Starsia - stvrtacka zvlada uz takmer vsetko sama, je to fakt o skole. By som teda ziadala vysvetlenie.

kalerabka99
16. feb 2021

@turga čisto len zo zaujímavosti, čo sa tak dlho učíte? Ja mám prváka a denne dám len pár príkladov, napíše dve vety, 15 minút prečíta z knižky a koniec (A môžem tvrdiť, že patrí k najlepším žiakom). Tak ma zaujíma, čo sa ešte dá, možno sa inšpirujeme. Ďakujem

sella38
16. feb 2021

@turga toto nerobte... prvý ročník je základ budúceho vzťahu k škole...

elizabet173
16. feb 2021

@turga 4-5 hodin denne?! To nemyslis vazne!!! Chuda dieta

laviedeluz
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
eva_176
autor
16. feb 2021

diky baby, asi som len vycerpana uz z tohoto kolobehu :(

turga
16. feb 2021

@kalerabka99 tak napriklad pisanie dnes vyse hodiny kym vobec zacal nieco robit preslo 45minut, lebo je nesustredeny, stale ho zaujma nieco ine ako ma robit, obzera sa, skrabka sa 😀 stazuje sa ako sa mu nechce, citanie obdobne a to citame 2x denne lebo 1x je malo, v citani sa uz dost zlepsil ale vobec necita s porozumenim, mame kopu extra cviceni od ucitelky lebo nepatri zrovna k najsikovnejsim, casto dorabame veci ktore robili v skole aj doma, resp. teraz co preberu za tu hodinu online vela veci snim dokoncujem extra, lebo on nepocuva co ucitelka hovori ze maju robit, pritom ho stale upozornujem nech pocuva co treba robit. On je celkovo taky svojsky lazo plazo ma cas na vsetko. Casto ani nepochopi co im ucitelka vysvetluje cez online ale ked mu to ja doma vysvetlim trosku inak tak tomu zazracne rozumie. Jemu sa treba viacej venovat bohuzial. Momentalne sa trapime s anglictinou tvorba viet, pritom slovicka ovlada ale spajat to do viet mu nejako nejde. Su aj lepsie dni ked za 2 hodinky mame vsetko spravene, ale aj tie horsie ako dnes ked mali toho velmi vela, aj diktat, aj anglictinu aj pisanie noveho pismena aj citanie. Ale zase neucime sa vkuse, spravi si pisanie ma pauzu, potom citame zase ma pol hodinku hodinku pauzu, jasne ze medzi tym pit, jest, cikat musi stale si nieco vymysli 😀 potom ideme von zase nieco sa poucime a tak no

laviedeluz
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
eva_176
autor
16. feb 2021

@turga nas to iste

eva_176
autor
16. feb 2021

len teda my sa pustame do ucenia az poobede, po praci, a mozno to je uz aj menej sustredeny, unavenejsi, ako keby sme to robili doobeda

janage
16. feb 2021

@eva_176 ahoj ja som mala veľmi často chorú prváčku, mne sa osvedčilo poobede vysvetliť čo od nej chcem, kým som bola druhý deň v práci, ona sama urobila čo bolo treba. Čím viac a všetko čo vedela. Čo nevedela preskočila. Dovysvetľovala som. Čo sa nestihlo cez týždeň, tak bohužiaľ víkendy a prázdniny. Sama prišla na to, že keď viac zmákne cez týždeň, cez víkend má veget.
A to, že som pri nej nebola čoby publikum tiež nám obom prospelo a mne šetrilo nervy. A ona si išla svojím tempom. Triedu vždy dobehla.
Nesmierne to oceňujem teraz v covid období.
A pri online vyucku keď učiteľka vysvetlí aj skontroluje. Joj pre nás paráda.

canany
16. feb 2021

@turga presne ako u nas, to co sa namrvi pri pisani na stolicke, to mam pocit, ci ho mrle nezeru v zadku. A za kazdym pismenkom nejaka hlaska od veci. A najhorsie je dokopat ho k tomu uceniu. keby chcel ma to za desat minut napisane, ale nie, on vymysla a trva yo aj pol hodinu. Ale co sme doma, pise krajsie, naucil sa skor citat, uz vie vsetky pismenka a sam si cita, len na konci tyzdna mam vzdy pocit, ze sme z tyzdnoveho planu nic nespravili a dobiehame vsetko. Tiez maju hodinu online denne. Len anglictinu teraz zanedbavam, mam co robit sama so sebou na homeoffice a k tomu mladsie dieta uplne zanedbavam, lebo nestiham, aj stravu riesit, nakupy, starsieho a pracu.

eva_176
autor
16. feb 2021

@janage diky za typy, ale zial moj nie je taky zodpovedny - jemu ked aj dam cez den aspon na precvicovanie nejake pisanie, tak to najprv kopec hadok okolo toho, ked si aj sadne, napise jedno slovo, potom sa pyta, potom dalsie slovo, a kresli a pod. Takze jemu este nemozeme dat vypracovat si sam ulohy :(

janage
16. feb 2021

@eva_176 a určite by som išla cestou, že aspoň nech skúša sám doobeda niečo, kým ty pracuješ. Nebude taký unavený ako poobede a také vedenie k samostatnosti tiež oceníš. Čítať a písať aj počítať môže fakt skúšať aj sám a môže pri tom aj 100x ísť piť a cikat a všeličo. Seba bude len obzerať o čas kedy by sa mohol hrať napr.

sense
16. feb 2021

Áno mali sme to tak minulý rok a termín odovzdania že 15.00 tak som učiteľovi napísala ze napriek lockdown chodím do práce a nie je v mojich silách poslať vypracovanie do 15.00.... A nebol problém to poslať aj neskôr... Rovnako sme nahrávali čítanie.... Fotili. Písanie, matematiku atď... Zo začiatku bol boj, potom pochopila ze čím skôr to spraví tým skôr ma volno
Ale úprimne teiz to bolo občas o drzku...

hanka1505
16. feb 2021

@eva_176 aj my sme to mali rovnako, ozvala som sa a potom aspoň jeden deň v týždni mali 2 hodiny online. Ale od minulého týždňa chodia do školy aj keď momentálne majú prázdniny, ale dúfam ze od pondelka pokračujú prezenčne. Je to des ucit prvaka doma:( je šikovná ale tiež nám to trvalo 2hodky niekedy dlhšie,záležalo od uloh:( ale určite by som slusne napísala správu tr. učiteľke, viem ze skoly okolo nás mali normálne kazdy deň 2 hodky online.

janage
16. feb 2021

@eva_176 ale to je to, že mu robíš publikum. Žiadne hádky. Proste sadne, ľahne, bude stáť, ale toto a toto musí urobiť. Začni s menším množstvom. Ty pracuj, nerieš ci píše jedno slovo, ci dve.
Pripadne sa mi osvedčilo povedať toto toto a toto potrebujeme poslať p.ucitelke do večera. Ako sa dohodneme, kedy urobíš A, B C. A musí dodržať dohodu.

jumama
16. feb 2021

@eva_176 skuste nejake finty, aby pracoval sam. Napriklad si posadi plysakov, alebo nejakych oblubenych panacikov a on bude pan ucitel. Zada im pisanie, priklady z matiky a bude za nich pisat a potom aj opravovat... nasa brala velmi zle ked jej pani ucitelka urobila opravy v pisankach, zato ona vzdy cervene more narobila babikam... ak sa da, aj tabulu, alebo papier na dvere nalepte miesto tabule, nech sa citi ako pan ucitel...

martul
16. feb 2021

Ale veď prváci chodili až do vianoc do školy a teraz uz zase chodia od min. týždňa, u vás nie?! Prečo nie je v škole

eva_176
autor
16. feb 2021

@martul u nas sme mali aj na jesen zatvorene, lebo jedna spoluziacka bola pozit., a boli potom v karantene. Pred vianocami bol aj chory, tak asi tyzden a pol nebol. A tento rok este vobec. U nas skoly neotvorili

janage
16. feb 2021

Ja mam teraz už tretiacku. Po poslednej zúfalej sprave, že mamina treba poslať pani učiteľke, že kto skôr urobil, (uloha na čas)som zaziadala o heslo do edupage pre ňu ako dieťa. Vysvetlila p.uciteľķe slušne, že ja na také v práci nemám čas, malej ako nahrať foto úlohy a robí si sama. Pošle s chybou? Pošle. Učí sa, že chyba nie je koniec sveta a ja vidím, že p. učiteľka to fakt číta.
Tým, že ona bola často chorá a dlho, sme vlastne obe nemali na výber. Musela sa naučiť samostatnosti. A to bolo o držku sama vysvetľovať aj kontrolovať aj pracovať aj variť na ďalší deň. A samozrejme páni učiteľka lepšie vysvetľuje,
diktuje, číta aj usmieva sa😉 Takže chápem, aké to je zložité.
Po prvom polroku som si povedala, že učiť doma svoje dieťa môže chcieť len blázon😃🙃😄
Tak, ale sme vycvičené.

martul
16. feb 2021

@eva_176 Nezávidím veru, s prváčikom....

turga
16. feb 2021

@canany co je od vianoc doma tak sa mu zlepsilo citanie, aj sa snazi sam citat z knizky, pozna pismena tiez take co este nebrali, len to kym sa odhodla vobec zacat nieco ma uz privadza do zufalstva. Ked zacne tak si pekne sam spravy pisanie ohlasi ma ked skonci aby som mu skontrolovala, ale ked nema dobry den tak sa mozem aj na hlavu postavit a nezacne s pisanim aj ked vie ze cim dlhsie mu trvaju ulohy tym menej casu ma na hranie. Take akrobaticke polohy co nacvicuje na stolicke by som ani ja nespravila 😀 Jedinu vyhodu mam ze som teraz doma na rizikovom a coskoro nastupujem na matersku tak mam casu nanho vela, na mladsiu uz menej ale tak musi sa prehrat aj sama. Ked mu skonci online hodina o 10tej tak ak ma chut niekedy prekvapi a sam sa pyta hned dorobit napr. matematiku, potom ma pauzu kym navarim, naobedujeme sa spracem kuchynu aj 2 hodky a potom sa ucime znova ale to uz casto je boj ze jemu sa nechce. A vynimocne ma aj taky den ked ma nahana zo slabikarom po dome ze mi chce citat 😀 to je tak raz za tyzden.

janage
16. feb 2021

@eva_176 čítať ste skúšali napr. v posteli tak spolu sa vyvaliť? Obmieňať, že najprv mamka, potom on, alebo po vetách, slovách.Nech on navrhne, vymyslí. Čítať básničky, iné knižky ako čítanka, písať tajným písmom (citrónová šťava, objaví sa po zahriatí) alebo tajné odkazy (krátke) písať do múky, cukru vysypanej na plechu, miske napr.

mariet24
16. feb 2021

@eva_176 my máme tak isto, učíme sa tlak hodinu a pol, Max dve.... Keď je toho viac tak prestávka a poobede dorobime, lebo mám aj 11mesacneho tak to učenie prispôsobujeme trochu jeho režimu... Všetko sa s ním učíme samy... V nedeľu nám prídu úlohy na celý týždeň a hotovo....

eva_176
autor
17. feb 2021

@mariet24 no nezavidim, este aj male babo k tomu :( pevne nervy prajem 🙂

evabb35
17. feb 2021

@eva_176 V prvom ročníku sme všetko museli robiť doma. Dieťa si v škole vyučovanie odsedelo a potom doma som len pozrela do pracovných zošitov a presne som vedela v ktorom riadku už sa prestalo sústrediť, lebo spolužiaci vyrušovali. Takže všetko sme mohli vygumovať a doma všetko vypracovať znovu a hlavne bez chýb. Samozrejme bolo potrebné aj vysvetlenie od nás rodičov. Nie, nemáme vysokoškolské pedagogické vzdelanie, len sme patrili medzi dobrých žiakov.