mamicky mali ste/mate aj vy problem s vasimi prvakmi a citanim? my mozeme nad slabikarom sediet kolko chceme stale nevie dokonale precitat slova a vetu. viete mi na tl nieco poradit? uz aj ma prvu dvojku z citania medzi samymi predtym jednotkami
Namiesto opakovaneho citania toho isteho clanku z citanky pohladqj knizky pre prvakov a najlepsie aby si vybrl sam to co jeho zaujimava, komiksy, knizky s piktogrammy, s pisanym pismom a pod
@tinka39 syn keď bol prvák malú online keďže bola korona a v januári vetsina deti čítala slabo čo som počula po letných prázdninách už čítali všetci normalne
@tinka39 a čo keď mal dvojku? Nemôže mať každý jednotku a nedávaj mu článok z citanky čítať viac krát lebo dieťa sa h naučí akoby naspamäť daj čítať knihy navštívte knižnicu nech si vyberie
Na odlhacenie....ked pocujem ako muz cita rozpravku synovi neverim ze presiel prvou triedou
@tinka39 čo znamená nevie dokonale? Existujú rôzne aktivity, ktoré by podporili samotné čítanie. Avšak má ešte čas. V prvom rade by som uvoľnila tempo, neriešila absolútne známky (podľa mňa by sa minimálne prvý stupeň nemal hodnotiť známkami vôbec). Nesedela by som s dieťaťom nad šlabikárom viac ako je nutné a neopakovala čítanie do nemoty. Nech si vyberie knihu, ktorá ho zaujme, sprav pred výber, nech sú pre neho vhodné. A môže počúvať len teba a sledovať. Môžete čítať na preskačku, jednu vety ty, jednu on napr.
citajte napr obrazkove citanie, slabikove citanie ale ked to zvladne do konca roka je to ok. a 2 nie je zla znamka aj 3 je dobra
takže nedeptat za znamky nemusi byt cisty jednotkar
@slavomira236 praveze aj ked precita 5x tu vetu v slabikari nezapamata si ju
a citala som v skupine kde su mamicky prvakov, ze vacsina uz normalne cita texty na A4. a to si poprsvde neviem predstavit ked mi citame slabikar par viet a kolko nam to trva 😢
@tinka39 ako dokonale???
...mam tretieho prvaka a kazdy v takom case este cital po slabikach...stredny syn skoro cely prvy rocnik slabikoval...on si niekedy doplnal co mu pasovalo, ci si zamienal take b-d, bojovali sme s dvojitym citanim...je tretiak a uz cita uplne v pohode, same 1, textu chape....takze treba len cas a trenovat co nejde
@tinka39 ako, ze si ju nezapamata? Ved to sa nema ucit naspamat, to ma vediet citat. Prave moj druhy robil to, ze si text zapamatal naspamat a tak vedel, ale citanie neznameho, tak uz to bolo o inom. Ale chcel citat a sam si doma dopredu cital slabikar. Aj ked uz mali text na celu stranu, nikdy ho v takom case este necitali naraz, ale na 2 hodinach. Zajtra ma moj prvak prvy krat text na celu stranu, tak uvidim ako to bude robit tato ucitelka.
v prvom rade máš od dieťaťa priveľké očakávania....že nečíta dokonale? že iné deti prečítajú A4? že dostal 2? je tam toho...čítanie mu možno nejde, ale je dobrý v matematike alebo v inom.....nikto nie je dokonalý vo všetkom.....časom sa zlepší aj čítanie,,,,a tých dvojok ešte bude neúrekom kým dokončí školu🙂a keby dostal aj trojku, svet sa nezrúti, je to len známka a tú si opraví,,,,,
sú deti a deti a na online som musela sedieť pri mojom tak vetsina v januári čítala ozaj že slabo....syn čítal už ako 5 ročný knihy deťom v škôlke pred spaním mu učiteľka dala a čítal naučil sa sám ešte nemal na 5....teraz dcéra predskolacka tiež začala čítať zatiaľ slabikuje ale už si sama vezme knihu a cita bude mať 6 takže oproti staršiemu je pozadu ale to neriešim naučí sa treba len vziať do ruky a čítať čítať a citat
@tinka39 inak aký máš vzťah k čítaniu ty? Môj syn sa naučil sám skoro alle možno aj preto že my sme veľa čítali ja som mu za rok dokázala prečítať cez 150 kníh v knižnici sme boli každý týždeň ako inventar
ale ako ma citat knihy ked nevie vsetky pismenka este? ja necakam te bude citat A4 ani to neziadam prave ze nechapem ucitelky co to davaju za ulohy detom- chvalabohu my taku nemame. citaju zatial len zo slabikara. ja som s tou vetou ze si ju nezapamata myslela tak, ze nema problem s zym ze by sa ucil naspamat, lebo aj ked precota vetu nepamata si ju
Moje deti v prvej triede citali len nezmyselne slova a texty. Prave preto, aby text citali a nie sa ho ucili naspamat. Az potom zacali citat texty.
@prasiatko30
Komixy sú výborné. Mám skúsenosť, že aj žiak s poruchami učenia sa naučil s nimi pekne čítať.
Tak je december a - dokonale - to prvak skutocne vediet nemusi... si na najlepsej ceste mu to znechutit uplne. Kup knizky, ktore ho budu bavit - jednoduche, idealne take pre deti s poruchami citania (aj ked ju nema), tam su slabiky oznacene farebne, skvela pomocka, aspon na zaciatok, lahsie sa tym detom cita... nazbiera viac skusenosti, bude si viac verit... dvojka je btw. skvela znamka...