Ahojte, ako dlho ste písali s prvakmi úlohy? Dosť sa toho bojím že budeme nad tým sedieť hodiny 😒
ja mam prave cerstveho druhaka a veru cely skolsky rok si pri nas robil ulohy... pracujeme z domu a vzdy som mu musela skontrolovat ulohy... ak bolo tak ze rychlo zbuchol kym som toho mala vela, casto sa stalo ze nieco nedokoncil poriadne alebo uplne zabudol spravit...
Prvák má mať hotové úlohy do pol hodiny....nie sedieť hodiny nad tým
Nas robil ulohy + priprava veci na druhy den cca 15min. Vynimocne max 30 minut.
moje deti si obe robili ulohy samostatne uz v 1. rocniku, len malokedy bolo treba nieco vysvetlit, uz z hodiny vedeli, co treba robit, syn je stvrtak, dcera druhacka, ale neucim sa s nimi vobec, maju same 1, ale poznam pripady, kedy sa ludia ucia s detmi aj 2 hodiny denne, ale to je skor pripad premotivovanych rodicov, ucitelka to sama odmietla, ze je to prehnane, ze 20 min. na ulohy uplne staci
@marcellka32 ???? To ako nemyslíte vážne toto.!to je čo za názor.... Prvák ktorý sa učí písať učí sa čítať potrebuje nad sebou kontrolu aby sa naučil písať pekne ...veď sa učí písmenká....čísla len písať a všetko je pre neho nové.... Či čo prváka posadíte k stolu a píš si úlohy ?!!!veď to je na hlavu..... On sa to len začína učiť..... A vy ste ako matka od toho aby ste mu pomohla a dohladla na to aby to bolo tak ako to má byť a pekne...... Nerozumiem niektorým ľuďom ale že fakt.......
@zanka777 no mne ide hlavne o písanie. Čo ak nebude krásne písať 😒
Ja som sedela a doteraz (no dnes začal tretiu triedu)... Sedím pri ňom keď píše .... Chcem aby mal pekne písmo a to treba naučiť od začiatku prvého ročníka..... Neviem či už rodiča zabije pol hodina (hodina )venovania sa vlastnému dieťaťu keď práve nastúpilo do školy....a nevie nič.... Ale každá sme iná no ako vidím 😉
to myslis vazne, s tym pismom? co na tom zalezi, ako kto pise?
@zanka777 neviem o čo ti ide, veď písať sa v prvom rade učí v škole...a k domácim úlohám: áno od prvej triedy sa posadila dcéra k stolu doma a písala sama, ja som len skontrolovala...je už veľká a je samostatna....tvojou výchovou vedies dieťa k tomu, že sa s ním budeš učiť ešte na druhom stupni....
Takže áno, to čo som napísala myslím vážne, do pol hodiny mala všetko hotové, prvák si ma doma len precvičiť písmo, nie písať hodiny po večeroch
@liz_lemon moji sú už dávno na druhom stupni a takisto od prvej triedy samostatní, nie nezabije má polhodina, ale viedla som ich k samostatnosti pri príprave do školy, takisto poznám ženy čo sa učia spolu s osmakmi denne 🤦🏻♀️
@zanka777 nikde som nepísala, že som nedohliadla na úlohy, neviem kde si to vyčítala...písala som, že prvák má stráviť prípravou do školy 30 min.
@zanka777 máš tretiaka a sedíš pri ňom keď sa pripravuje do školy? Takto budeš sedieť pri ňom aj keď bude osmak,
@marcellka32 nemaj obavy že budem pri ňom sedieť do 8 ročníka... Sedela som pri ňom prvú triedu a kontrolujem ho pri písaní áno ... Pretože nechcem aby škrabal ako kocúr a ich učiteľka veľmi dbá na úhľadne a pekne písmo....takže tak....
@marcellka32 ja si myslim, ze ked je dieta sikovne, a zvladne to samo, tak nevidim dovod, aby som pri nom vysedavala, ale chapem, ze su aj deti, ktore to potrebuju, ale rodicia to aj prehanaju, a potom to tak dopada, ako si popisala
@marcellka32 každé dieťa je iné. Najstarší syn sa učí takmer od začiatku s mojou minimálnou pomocou, prostredný je siedmak a čiastočný "dozor" potrebuje stále. Proste sme rôzny ľudia. Paušalizovať to sa určite nedá.
@autor uvidíš, ako vám to pôjde. To, že niekto je hotový za 15 minút, či hodinu neznamená,že to bude tak aj u vás. U nás to bolo vždy do cca tej hodinu. U kamarátky často aj 2 hodiny.
@liz_lemon no, neviem ako je to trz ale pamätám si ako som v škole nič nepočúvala len že škaredo píšem 🤦
a čo sa stane, ak nebude krásne písať? Moja dcéra je dievča, písala pekne, ale nepoviem, že krásne. Písaným písmom však písala len prvé 2 ročníka, potom už len tlačeným písmom. Písaným písala len diktáty - to bolo povinné. Všetko ostatné výlučne tlačeným a nikto s tým nikdy nemal žiadny problém. Myslím, že sa na krasopis kladie zbytočný dôraz.
@liz_lemon hlupost hovoris, dieta potrebuje trenovat citanie s rodicom, to sa ma ako same naucit, tak mozno to tvoje citalo uz od narodenia a nepotrebovalo ale ver ze vacsina deti cita a pise diktaty s rodicom
Ja mam momentálne druhacku a veru vlani sme dlhšie ako 15 minút úlohy nepísali, max 20 keď dostala diktát navyse, alebo nejake príklady na precvičenie! Ale napríklad druhá trieda ta mala toho viac, záleží aj od učiteľky, jedna nedá úlohy druhá zasa požehnane
@lenka2710 nasa napriklad vela domacich nedavala ale kazdy den som s dcerou citala, pisala diktatiky, trenovala scitanie. Casovo do hodiny, proste 15 minut je strasne malo alebo ta moja dcera mozno nie je az taka sikovna a potrebovala viac cvicit. Ale zas viem od ucitelky ze tam mala deti ktpore uz citat vedeli, to su tie deti ktore vedia citat a pisat uz ked sa narodia v porodnici, zialbohu ale nie vsetky take su
@zanka777 👍 presne
@marcellka32
učila som sa aj so siedmakom a čo?
nemčinu napr. ktorú ovládam, preberali sme aj geo, bio, sjl.
to je tiež strávený čas s dieťaťom.
@marcellka32 súhlasím s tebou. Moja dnes nastúpila do prvej triedy a učiteľka nariadila doma písať, ale max do 10-15 minút. Zvyšok viac menej skontrolovať a prípadne upozorniť dieťa na nedostatky, ale každopádne pochváliť. Mne dréra behom prázdnin bola doobeda aj sama doma a nechávala som jej ulohy, aby si precvičovala ruku (ľaváčka). A v pohode mi zavolala na messenger, že už ide robiť a potom zavolala že dokončila. Prišla som domov, skontrolovala, upozornila na nedostatky a super. Bol to nejaký pracovný zošit pre prvákov. Tak tiež som jej dávala kresliť podľa dohody. Dnes išla do školy s nadšením, že sa naučí niečo nové.
Dllllllhoooooo. To bolo tak, že výsledky hľadala na plafóne, potom mi pol hodinu vyplakávala, že ona to nevie a že je to ťažké, potom sa začala hrať s ceruzkami, potom vlastne zabudla kde bola a ja som stihla pri nej večeru navariť, malého nakojiť, pomaly aj práčku naplniť aj vyvesiť 😂. No, bolo to náročné. Zato druhá, tá sadla,napísala (síce otrasne, ale rýchlo) a išla sa hrať. Takže je to veľmi indi vindi. Ale pri prvej kks ja som bola tlakový hrniec na tretiu.
@mondolina ja nikde nepíšem, že netravim čas s deťmi...písala som, že prvák sa má chystať pol hodinu, samozrejme skontrolovať ho, ale od druhej triedy už moji fungujú sami, max. preskúšam učivo na písomku...sú na druhom stupni, z toho jeden na 8 ročnom gymnáziu...ja chápem, že niekto potrebuje viac času, ale prvák nemá sedieť hodiny nad ulohami
Ja som napríklad ako dieťa škrabka, nenávidela som písanie . Diktáty aj všetko samé jednotky, ale písané písmo som neznášala. Vlastne doteraz, hneď ako som mohla, tak som presedlala na tlačené. Doma sa so mnou neučili, nechcela som. Mne sa dobre učilo samej
no tam uc samostatnosti - kontroluj, ale ulohy dieta nech pise same..... keby nevedelo -- jasne, pomozes so zadanim, ale tam to konci.... inak budes jednou z matiek co este na druhom stupni sa ucia s detmi 🤦♀️ ine je ked pridu ze vyskusaj ma z uciva, alebo - tomuto nerozumiem, vysvetlis mi?? avsak ucit sa s detmi mi pride uz u prvaka ku koncu skolskeho roka proste cez 🤷🏼♀️.
a k tomu pisaniu --- syn pisal krasopisne... potom nam zomrela blizka osoba a synovo pismo bolo zrazu des a hroza.... a ucitelka hned -- dohovorte mu!!! no to urcite. Ja pekne nepisem, z mojho pohladu teda nemam moralne pravo vyzadovat od mojich deti aby pisali pekne.... A ucitelka sa mohla aj rozdrapit, s tymto u mna neuspela.
@katulienkax prvaci nepisu diktaty, mozno tak niekedy na konci roka, syn je uz starsi, takze tomu sem tam nadiktujem nieco, ale to tak mozno 2x do mesiaca
citanie? to je zalezitost na 2 min, ked dieta nema ziadne problemy, hlavne u prvakov, ktori citaju dlhsie texty az niekedy na jar
Záleží od učiteľky koľko úloh dáva na doma, viac ako 30 minút nad písaním a matematikou nestrávi + ešte čítanie.
Komplet domáce povinnosti a s balením tašky na nasledujúci deň max hodina