Dobry den mamicky.mam 7rocneho synceka,dochodil 1.rocnik na slovensku,ale od septembra nastupuje zasa do 1.triedy vo Viedni.urcite je medzi vami vela maminiek s podobnou skusenostou,kedy dietatko nastupilo do skoly v zahranici bez jazyka.chcem sa vas opytat ako to deticky prezivali,ako rychlo sa adaptovali a ako ste im pomohli,aby to mali lahsie??nedavam to pred nim najavo a povzbudzujem ho,ale sama v sebe mam obavy.chodi na kurz a zaklady ho ucime,ale je hanblivejsi a bojim sa ako to zlatusik moj zvladne...dakujem za kazdu skusenost.
Leto sa este iba zacalo tak sa snaz co najviac s nim komunikovat v nemcine.
Bude to velmi tazke.inak deti musia navstevovat kurz zo zakona je to nejak stanovene inak ti nedaju rodicovsky prispevok myslim...
Uvedom si ze v at sa nerozprava Hochdeutsch a ta ich hatlanina je zlozita
Na kazdom kroku inak....
Dieta bude mat co robit.skoda ze nechodil aspon rok predtym do skolky vo viedni.
Kazdopadne,deti nasavaju rychlo,iste sa adaptuje.len tarecova bariera ho bude zo zaciatku trochu brzdit.
A inak,je aj rozdiel i tu byvate v prostredi kde sa hovori nemecky alebo dte na sk .
V prostredi sa nejak automaticky nadava lepsiev🙂
Drzim palce
@simonettka pripravny rocnik nemaju?
@simonettka vlani sme mali nieco podobne, dcerka chodila na SK do prvej triedy a vlani v sept. zacala chodit v NL. Rozdiel bol v tom, ze ona hovorila holandsky super. Ale je to pre dieta aj tak tazke. Poznala skolu na SK a zrazu bol iny system, ine deti, ina ucitelka...proste vsetko ine. Verim, ze mas obavy. Aj ja by som mala. Nasa nemala ziadnu jazykovu barieru a predsa som sa bala a aj to trvalo par tyzdnov, kym si zvykla. No a kedze tvoj neviem poriadne jazyk, tak si myslim, ze to bude ovela tazsie. Len ho musis povzbudzovat a o vsetkom sa s nim rozpravat, aby vedel ze sa moze na teba obratit so vsetkym...a uco ho cele leto jazyk, aby nebol uplne mimo ked pride do novej triedy. Drzim palce, my sme teto rok zvladli super, mala na konci roka patrila medzi najlepsich v triede a to a zaciatku sice hovorila, ale vobec nevedela pisat holansky, ucky boli super, pomohli jej a je medzi najlepsimi...aj ucky hovorili, ze to bol pre nu uzasny rok. Ked sa jej opytame, ktora skola je lepsia ci na SK ci tu v NL, tak uz by sa vratit do klasickej slovenskej skoly nechcela (tu chodi do Montessori skoly).
Keď som mala 6 rokov, po slovensky som nevedela nič 😕 Rozumela som len slová áno a nie...zapísali ma do slovenskej školy. Pamätám sa, že to nebolo jednoduché. Okolo mňa sa rozprávali a ničomu som nerozumela, ale časom som sa pekne naučila. V škole. Doma sme sa rozprávali naďalej a vždy materinským jazykom. Snažila som sa, už len aj preto aby sa mi nevysmiali a v druhom ročníku som už vedela pekne rozprávať. Diktáty som písala na jednotku, neskoršie najlepšie slohy v triede. Deti sa rýchlo učia. Prajem veľa šťastia 🙂
@simonettka neboj sa, on to urcite zvladne. Ja som takto isla v 7. rokoch do Mozambiku, a po Portugalsky som sa naucila za 3 mesiace. V 13. som isla na medzinarodnu skolu a naucila som sa po Anglicky tiez za nejake 3 mesiace. Teraz hovorim/pisem plynulo (niekedy neviem kedy pouzit tvrde a makke i 😉) v 3 jazykoch. Ten zaciatok je narocny. Ja som si aj trochu poplakala lebo som ucitelom nerozumela. Bola som trochu utiahnuta na zaciatku a par prestavok som stravila v kniznicy lebo som sa hanbila pred ostatnymi detmi lebo som nevedela jazyk. Ale velmi rychlo to preslo. Je treba na to byt pripraveny a dieta podporovat. Sledovat ho ako sa vyvija a napreduje a ak je problem, tak to riesit, ale ak nie, tak tomu dat volny priebeh. 🙂
@osky rodinne pridavky berieme uz dlho a neni ziadny problem s tymto.snad do zaciatku skoly este nieco nasajeme.dakujem
@dandelion9 wau...takze dokonca skusenost na vlastnej kozi.Dakujem
@veroni91 dakujem za povzbudenie.prave toho sa obavam aby sa mu deti nesmiali.lebo vidim teraz na ihrisku,ze sa k nim nechce ist hrat lebo sa boji ze nebude rozumiet ☹ inak je velmi spolocensky a doma v skole ma kope kamaratov.povzbudzujem ho stale.konecne bude s tatikom tak snad aj toto ho bude motivovat ako doteraz na kurze.dakujem za povzbudenie.
@simonettka dcéra nastupovala do školy v Kanade bez znalosti angličtiny, mala 5 rokov.Adaptovala sa super, krajina je zvyknutá na imigrantov a školy sa im venujú podľa úrovne na akej jazyk ovládajú. Dcéra nemala problém, ale určite nezvládala jazyk v priebehu 3 mesiacov, ako tu niekto spomínal, osobne som sa s takym talentom ešte nestretla. Dorozumiet sa na Ok úrovni trvalo taký rok, na úroveň rodného jazyka sa dostala podľa mna po minimálne dalších dvoch. Začiatky sú samozrejme ťažšie, ale deti to prekonajú zväčša bez problémov a zvyknú si. Držím palce.
@simonettka nemám skúsenosť s rakúskymi detmi, ale tu v Kanade to bolo naopak, žiadne posmievanie, práve naopak, hlavne dievčatka sa snažili pomáhať, ukazovali jej všetko, vysvetľovali, hrali sa s ňou, ak deti zistia, že majú niečo spoločne ide to ešte ľahšie - obľúbený šport, filmové postavičky, záľuby ....
@sisaka dakujem.snazim sa o lepsiu buducnost pre neho a snad ma zato nebude nenavidiet.preto ho davam aj do 1.triedy aby sa ucil od pociatku.dufam ze aj v rakusku budu deticky ako u vas.kedze uz vsade vo vyspelejsich krajinach su zvyknuti na cudzincov.ma v triede aj slovenku dievcatko a na skole su slovaci v inych triedach,tak asi popatram.urcite sa chcem stretavat aj s mamickami kde deticky uz vedia nemecky,aby ho tahali hore.
Vsimla som si na ihrisku,ze sa s nim chcel hrat chlapcek a on utiekol lebo sa zlakol ze nebude rozumiet....toto neviem odburat.bolo mi z toho velmi smutno,nutit ho nechcem do nicoho,aby to nemalo opacny efekt
@simonettka Videla som taky navod na ucenie jazyka a tam bolo: Aby si dostal melodiu a nove zvuky ineho jazyka do usi - co najviac ho zo zaciatku pocuvaj. Pustite si stale nieco v nemcine, naozaj ta melodika reci je ina, aby dokazal zachytit rozne zvuky a rozpoznat ich, urcite to robte. Druhy krok bol: Nauc sa po 10 podstatnych mien , pridavnych mien, slovies a kombinuj ich... to je vasa uloha ako rodicov na prazniny 🙂 Zaclenujte kazdy den nove podstatne, pridavne, sloveso - kazdy den ich pouzite aspon 10-15 krat, zapamata si to. Dalsi den dalsie... spocitaj si, kolko vie do konca przdnin 🙂
@simonettka, ja by somsi trikrat a velmi dobre skontrolovala skolu, na ktoru dieta davas. Aby ti dieta po roku nehovorilo plynule turecky a ani slovo po nemecky... (o ano, takych skol je vo Viedni pozehnane. Takmer vsetky (statne). V triedach je zopar miestnych deti (casto naozaj len jedno - dve), ostatne nemiestne - jazykovo i spravanim)
@simonettka je to taske. Ale do teraz si pamatam jednu s prvych viet co som povedala po Portugalsky. Bolo u nas jedno dievca od susedov a ja som ju volala do izby aby sme sa isli hrat, a len rukou som jej ukazovala lebo som sa hanbila rozpravat. Ona nerozumela co chcem, moj otec sa na mna pozrel s vyrazom ze "povedz jej to" a ja som po prvy krat vyslovila "pod sem" po portugalsky a ona sa usmiala a isla za mnou. Nepamatam sa ako dlho to bolo po tom ako sme sa prestahovali. Ale to bol taky dolezity bod, ked som sa prestala bat rozpravat. No deti su vselijake, vedia byt aj zle a posmievat sa, ale vedia byt aj uzasne a podporovat sa navzajom. Ja vam drzim palce nech najdete tu spravnu komunitu ludi okolo seba a nech si maly coskoro najde kamaratov. Hanblivost bude na zaciatku, je to prirodzene, ale tvoj syn potrebuje len cas na to aby ziskal sebavedomie. A potom to uz pojde 🙂
@simonettka a robis velmi dobre ze ho do nicoho netlacis. Urcite je dobre podporovat, ale dat mu trosku aj cas a priestor. Ked on bude pripraveny tak sam sa pojde s inymi detmi hrat, ale na zaciatku ho do toho netreba tlacit aby sa nezlakol a nemyslel si ze nie je dost dobry a neuci sa dost rychlo. Drzim velmi palce!
Dakujem vam velmi pekne za kazdu rdu a nazor....aj za povzbudenie
Na zaciatku som premyslala,ze ho dam na cesko-slovensku skolu,ale vraj tam maju deti chaos lebo par predmeto ich uci ceska,dalsie slovenka a deti maju misung akym jazykom vlastne hovorit.a nemecky sa nenauci,lebo deticky su cesi a slovaci.takze som zvolila rakusku skolu.bola som na rodicovskom a v triede maju dvoch turkov.zbytok boli rodicia rakusaci,takze nebojim sa ze bude medzi cudzincami.#vroni
@vroni videla som skolu,triedu,rodicov aj deti.
@simonettka, potom pohoda, evidentne sa stahujete do dobreho Bezirku 😉
Ta ceska (a akoze slovenska) skola ma velmi zle meno (presne to, o com pises), tiez by som tam dieta nedala ani keby bola zadarmo (ako ze nie je)
Ved to,ze po nazoroch co som citala,som to hned zamietla.vela mamiciek tam dalo deti a po pol roku ich brali prec.byvame v 23.bezirku.je aj tu vela cudzincov ale tomu sa nevyhneme nikde.
Videla som statnu skolku na vychadzke a 3ucitelky,vsetky tri zahalene moslimky a v triede 2biele deti,toho som sa tiez obavala,ale na rodicovskom som videla vsetkych rodicov.
presne toto neznasam na viedni
ako je mozne ze ucky v materskych skolach mozu takto zahalene ucit....ved my sme katolicka Krajina,svoju kulturu nech si maju ale preboha do skolok a skol to nepatri!!!ved deti sutak ovplyvnitelne.ako to Mama vysvetli decku Doma,ze teta ma satku...
@jumama toto sa mi celkom paci. kde si o tejto metode nasla informacie?
moj syn je dvojjazycny, spanielcina-slovencina, ale nastupuje do tretej triedy na ZS, ale tam uz deti tri roky intenzivne studuju anglictinu a mam prazdniny na to, aby sa aj on niako v tej anglictine rozbehol a bol schopny tam fungovat. pravdu povediac, poznam len metodu takeho klasickeho ucenia sa naspamat. Spanielcina je jeho materinska rec a slovencinu sa naucil so mnou, uz chyba len ta anglictina. 🙂
@casdante Bola to prednaska z youtube
https://www.youtube.com/watch?v=d0yGdNEWdn0je to v anglictine, ak nevadi. Ja som si to klikla iba preto, ze som chcela vediet, cim zas oblbuju, nazov videa bol Ako sa naucit cudzi jazyk za sest mesiacov. No vpodstate sa mi zapacil pristup, ktory ten panko popisal a je uveritelne, ze takymto sposobom by sa clovek naozaj dohovoril dost rychlo.
zvládne to, deti sa učia rýchlo...a hej, keď chodí na kurz, bude to mať ľahšie...tiež skúste pozerať rozprávky po nemecky, alebo si púšťať pesničky v nemčine, nech sa do toho dostane...