Ahojte od septembra môj jediny syn ide do prvej triedy a trosku sa toho obavam ako to zvládne .
ja ho davam tiez do skoly v blizkosti domu, byvame na tej istej ulici, chodili sme tam do skoly ja aj manzel. Ale este rozmyslam ci ho mam dat do anglickej alebo normálnej triedy. Skola je uz na inej urovny ako ked sme tam mi chodili. Moj syn tiez nerad spi v skolke, tak sa snazim co najcastejsie brat ho na obed domov. Ale teraz od januara tam uz spat nebudu, tak ho tamm budem nechávať az do 15, v tedy sa otvára .
Prosim vas kedy su zapisy? Aj nas to caka, ale az take obavy nemam. Naco si pridavat stresy? Dufam, ze sa jej bude pacit. My mame vacsi problem, lebo musime malej varit, a kedze nechcem aby jej to ohrievali v mikrovlnke, bude sa musiet stravovat doma, cize ani do druziny nepojde, toto je pre nas zatial otazne, ako to poriesit. Teraz je do 17. v skolke, ael co bude potom?
@beatrix1985, dala by som do anglickej, nech sa nauci jazyk rychlo aby sa neskor netrapil biflovanim slovicok.
myslym, ze zaciatkom februára je zápis , kazda to nemusi mat rovnako, informuj sa v skole
@katka1981
@drakvak aj moj syn pojde,a bojim sa asi viac ako neviem kto. My sme v malom meste kde su 3 skoly, ale tak jedna je skor ako osobitna a tie dve, neviem co vybrat.Jedna je taka vychvalena otvaraju ta aj 4 triedy prvakov,a druha ledva dva,ale ta vraj ma lepsie vybavenie a tak,len dako zapadla do uzadia,ale dakedy bola praveze ta vychvalena. Ale som na 95 percent,rozhodnuta ze ho dam do tej druhej s mensim poctom ziakova aj tried.On je aj na skolku zvyknuty na taku malotriedku. Problem je vsak ten ze my sme sa sem prestahovali z dediny,2-3 roky dozadu, a my tu moc sa s nikym nepozname,do skolky chodi rad,ale ked vidim ako sa tie mamicky tam zgrupuju ze sa medzi sebou poznaju,ze daju deti spolu do tej velkej prvej skoly,tak mi je do placu,lebo ani syn sa s detmi az tak nejak extra neskamaratil,ani ja sa tu velmi s nikym nepoznam,darmo si uz aj so vsetkymi za tie 2 roky tykam,ale to je len take priatelstvo,oni sa od mala uz poznaju medzi sebou tie mamicky. Ty mi prosim ta vies poradit, ci deti v skolke medzi sebou uz maju take priatelstva, ze by to mohol byt pre syna problem,ze ho dam do tej inej skoly ako idu vsetky ine deti?.....on vravi ze mu je to jedno,ale isto nevie o co ide, ze sa uz s nimi nebude stretava,vravim,on az take priatelstva pevne nema,ze by bol so skolkarkymi detmi pred panelakom a tak.Dakujem.
teraz v januari bude den otvorenych dveri, tak sa pojdem opytat. Skola je mala, este vaham kde ho dat. V mojom obvode je velmi vela skol.
@katka1981 Zápis je od polovice januára do polovice februára. No škola si sama určí, či si dá jeden deň spoločný zápis všetkých budúcich prvákov alebo hocikedy v termíne, kto kedy chce. Ale ak je to škola, ktorá nemá núdzi o žiakov treba zapísať, čo najskôr. Aby bolo miesto. 🙂
pozerali ste uz nejaké veci do skoly myslym informativne, kolko bude vsetko stat
Aj ja u vam pridavam my mame odloženu školsku dochadzku nakolko bola mala dost hrava v maji už budeme mat 7 rokov zvazujem ci ju dam ku nam do školy alebo do mesta problem je v dochadzke naklko som s malu sama a pomahaju mi snou tary rodičia ktory nemaju vodičak a spoje su hrozne.Zapisy na školach byvaju posledny januarovy tyzden do polovice februara treba sa informovat v škole.
Všetko sa dá kúpiť aj lacnejšie aj drahšie. Ja som aktovky vystihla na akciu, tak ma vyšli aj o polovicu lacnejšie. No zoznam všetkých vecí dá aj škola. Tak je aj čas si postupne kupovať, aby toho v auguste nebolo veľa.
@hausknechtova, to ti psychologicka povedala, ze je moc hrava alebo kto? Ako vyzera dieta velmi hrave? Nie je kazde v tomto veku hrave?
Všetko sa dá kúpiť aj lacnejšie aj drahšie. Ja som aktovky vystihla na akciu, tak ma vyšli aj o polovicu lacnejšie. No zoznam všetkých vecí dá aj škola. Tak je aj čas si postupne kupovať, aby toho v auguste nebolo veľa.
Je to veľmi ťažké určiť, či je hravosť dôvod na odklad, ja som to urobila a som to oľutovala, lebo hravý jej dodnes a to je piatak 🙂
Tak aj my asi ideme od septembra do školy. Malá síce bude mať 6 rokov až 27.8., ale v škôlke robili testy zrelosti a vraj je pripravená. Ach jaj, ona možno áno, ale ja veru nie 😀
@j93375 To by nemal byt problem,moji ziaci v prvej triede (uz su druhaci,minuleho roku som po materskej zacinala s prvakmi)sa rychlo skamaratili,mam aj deti z okolitych dedin a ti v pohode zapadli do kolektivu,mam dvojicu dievcat,ktore sa nikdy predtym nevideli a hned na druhy den najlepsie kamaratky a dodnes su nerozlucne 🙂 U nas tiez v dcerkinej triede idu deti do 3 roznych skol,ako si pisala,do vychytenej jazykovej,mne sa ale zda 3 jazyky na zakladnu skolu privela,uplne by stacila anglina a poriadne,nech po skonceni ZS nieco vedia...tiez riesim,ci dcerkine kamaratky zo skolky pojdu do tej istej skoly ci triedy,ale verim,ze sa skamarati aj s novymi detmi... uprimne,teraz ma v skolke zopar neprijemnych dievcat a chlapcov a som rada,ze ich rodicia idu dat do inej skoly, kadeco si od nich vypocuje aj napriek robia,sice v novej skole sa urcite najdu dalsi nespratnici,ale to uz bude viac organizovane a kontrolovatelne ako v skolke.Ja myslim,ze sa Tvoj syn s niekym skamarati,mozno budes prekvapena ako rychlo... ja zijem v meste,kde som vyrastala,vela mamiciek poznam z detstva,ale to su take povrchne znamosti vacsinou,zase tak o vela neprichadzas,v skolke som si nasla medzi mamickami jednu blizsiu kamaratku,s ktorou sme si tak ludsky sadli,ja som hlavne trochu starsia medzi mamickami,mam 37,ale som komunikativna,takze pokecam aj s dvacinami v pohode 🙂Nechaj to na syna,uvidis,ze si najde medzi detmi aspon jedneho kamarata... viac sa deti skamaratia v skolskom klube,tam je vuac prilezitosti,ale aj viac konfliktov vznika,to uz zalezi na vychovavatelke ako kolektiv vedie... a zapisy su v termine od 15.januara do 15.februara,zalezi od skoly,vacsinou to davaju vo februari... malo sa to presuvat na marec-april,ale zatial to zostava takto,skoda,cim neskor,tym lepsie
@drakvak dakujem za odpoved, trochu si ma upokojila, ja sa trochu obavam aj toho ze do tej skoly pride nejaka skupina s inej skolky,kde sa oni budu poznat, a moj medzi nich nezapasne. Lebo vravim dost sa tu tak tie mamicky skupinkuju co sa poznaju,a ja tiez sa s nimi nepoznam tak ani sama sa neviem nejak zaradit,nie to este syna, tak neviem, asi pojdeme klasika na zapis, do tej mensej skoly, a uvidime, vsak syn aj ked je dost introvert,ale nie zas nejaky odlud, tak dufam,ze si niekoho hadam ku sebe najde.
@katka1981 vieš my sme totizto zacali chodit do školy a učitelka sa stale stazovala taak sme boli u psychologičky ta savyjadrila ze je hrava no školu by zvladla avsak učitelka mi povedala že ju necha prepadnut lebo nema na nu cas pritom ich bolo v triede 14 tak som sa rozhodla pre dodatocny odklad a chodime do školky od oktobra v septembry uz nastupime do školy inak kazde dieta je podla mna hrave a vyžaduju od nich strasne vela
@hausknechtova, no sila, a das ju do tej istej skoly? Podla mna je problem v ucitelke. Kamoskina dcera tiez bola hrava, az od asio tretieho rocnika bola akoze normalna alebo ako to povedat a ma same jednotky, nikto to takto neriesil. Hravi sme vsteci len niektori to vedia lepsie schovat 🙂 Nezvazovala si ju presunut do inej triedy alebo dat na inu skolu? No nezavidim, fakt zla skusenost. Dcerka to ako vzala?
dneska ked sme obedovali syn mi ukazuje, ze sa mu kyve zub, mam ist s nim k zubárovi aby ho vytrhol, este sa tak strasne nekyve, aby isiel von. Este nechodi ani do skoly a bude mu chybat predny zub. Ako ste to riesili vy isli ste ho dat vytrhnúť k zubarovi alebo ste ho doma vytrhli. A ten zub ste si nechali a dali ste dietatu odmenu. Ja som synovi povedala, ze pride zubkova vila a za zub mu da korunky. Je to spravne.
@katka1981 vtedy ma presun do inej školy nenapadol a kvoli učitelkinmu spravaniu som ju zobrala a vratili sme sa do školky teraz zvažujem kam ju dam do školy u nas mame len jednu v hlohovci su asi 4 ale nasi nemaju auto a spoje autobusom su katastrofalne tak neviem co mam spravit ja robim na tri smeny a som na nu sama teda som rozvedena a byvam s mojimi rodičmi
@hausknechtova Ale veď učiteľku už bude mať aj tak inú, nie? Táto už bude mať druhákov... alebo u vás v škole majú prvákov vždy tie isté učiteľky? A ináč ak sa im na zápise zdala hravá, prečo vás neposlali na psychologické vyšetrenie školskej zrelosti? Myslím si, že to bolo stále lepšie dať ju naspäť do škôlky ako nechať opakovať ročník...
@hausknechtova tiež poznám prihlúple učiteľky ktoré si jednoducho zmýlli povolanie.
Preboha ženy, ved sa uvedomte!!!... Každá téma ktorá je tu na MK o škole sa stále zvrhne na to, že sa nadáva na školu a učiteľov !.... Niektorým vám tu už fakt dobre zadrbáva!
nikawero12 bohužial, je veľa prihlúplych učiteľov čo sa minuli povolaniu, neviem prečo aj oni nemajú psychotesty ako policajti a podobne aspon by sme videli to vytriedenie, ze kto moze ucit 😉verím tomu, že polovica by ani omylom neprešla.
@drakvak Ahoj, pekne si to napisala, aj u nas sa riesi medzi maminami, ktora skola je naj, ale ja ju tiez dam do nasej, najblizsej kam som chodila ja...mam 3 deti, dcera je najstarsia, nemam chut sa rano a poobede so vsetkymi tulat kade tade...moja ide mat 6 az na konci jula, toho sa bojim, ze pojde mesiac po narodkach, nie je daka priebojna...mna sa zas pytala ze kedy tam budu spat a ked zistila, ze sa tam nespi, tak vyhlasila, ze si teda musi dobre pospat doma 🙂
Pekny vecer prajem.... ja som mama buducich dvoch prvacok a sucasne aj ucitelka. je mi luto, ze vsetkych hadzete do jedneho vreca. ozaj je pravda,že prve roky su naj pre dieta, nebudem odsudzovat ucitelov este pred zaciatkom studia mojich deti. ja robim to co ma bavi, a je pravda, že niektori sa minuli povolaniu, no nie vsetci si to uvedomuju a ucia bezvstipky iskry. vidim to už teraz v skolke a aj v škole, kde učim a vidia to aj rodicia. v tejto dobe nieje predsa problem presunut dieta na
inu skolu.
@hausknechtova, to moze byt problem len v jednej ucitelke a tu by tvoja nemala dostat. Popytaj sa aj tu mamiciek, podla mna ona bude ucit svoj rocnik nadalej, cize sa jej vyhnete.
@cherries tvoj názor o psychotestoch pre učiteľov je síce zaujímavý, ale neviem ako obsahovo súvisí s témou do ktorej si prispela?...a práve o tom som písala, že nech je tu akákoľvek téma o škole, stále sa to zvrhne na nadávanie na učiteľov.....ale vlastne načo to píšem, ved ked si to nepochopila na prvý krát, možno ani na druhý krát ti to nedôjde 😉 ....no čo už, ved nie každý má talen na pochopenie písaného textu 😀
@nikawero12 čo sa mám uvedomiť. Mám 4 deti, z toho 3 chodia do školy. A vedela by som o učiteľoch rozprávať svoje. samozrejme sú aj Páni učitelia a učiteľky.
@beatrix1985 Ahoj,aj moja dcera bude prvacka od septembra,tiez mam trochu obavy,o to viac,ze som ucitelka 🙂 ona sa tesi,do skolky chodi rada,akurat sa jej tam nepaci spanie,tak sa stale ubezpecuje, ze v skole sa nespi... verim,ze pani ucitelka jej bude sympaticka,lebo z mojich skusenosti -prvyvstupen ZS je jednoznacne o pristupe ucitelky,rodicia riesia na aku "vychytenu" skolu dieta dat,ale tie prve roky su o ucitelke,ktoru dieta dostane,nie o tom,aka je skola vybavena,ci sa ucia jazyky atd.Nasa pojde do skoly,ktoru mame najblizsie a kam patrime,aj ja som tam chodila,ucim v inom meste,takze so mnou chodit nebude... nasa mala teraz na Vianoce 6 rokov,tak verim,ze do septembra akurat dozrie.Predskolaci v skolke su velmi pekne pripravovani na skolku,takze nemusis mat obavy,pani ucitelky v skolke vedia,co treba zvladnut na zapise 🙂