Prváčik a známky...- ako ho motivovať?

iivkaa1
21. nov 2019

Ahojte maminy, poraďte mi ako mám motivovať syna, ktorý dostal z diktátu a prepisu písmen 5... To bol dva týždne chorý.... Potom z matiky 3,ze mu robilo problém odcitanie.... Tak sme sadli... A trénujeme každý deň aj dve tri hodiny..... Chodí mi so stresom do školy... Že čo ak dostane zlú známku.... Vravím mu,že nevadí....to si opraví.... Mali vcera písomku zo slovenčiny,tak sme sa u ili...a na papier som mu napísala tlačené a vedľa písané písmenká,aby si to pamätal...doma sme aj písali...bez chyby... A včera prídem po neho a v žiackej poznámka,že používal ťahák a opisoval.... A doma mi povedal,že si sa bál,že zase dostane 5, tak sa pozrel .... Vzala mu test ,dala druhý a tam veľa písmen nenapísal... Tak mu dala 3!.... Hovorím ,že je v strese, kvôli 5. Že sa mi boji chodiť do školy... A ona vybehla na mňa,že nech sa neohanam tou 5,že si stojí za ňou... Čo mám robiť.... Trápim sa... Ďakujem za.rady....

maminabobo
21. nov 2019

Je to smutné, že sa takto známkujú už malé detičky... No podľa toho čo píšeš, asi nemáte moc ústretovú pani učiteľku...Veľa sa s malým rozprávaj a ak by sa ti zdalo, že mu učenie nejde tak ako by malo, radšej zajdi za školskou pedagogičkou, či psychologičkou, aby sa na neho pozreli, či nemá nejaký problém, aby ste predišli zlým známkam a stresu.

laska201
21. nov 2019

Och takto zbytocne demotivuju tie deti a potom sa cudujme ze detom to nejde.a vsetko zalezi od ucitelky vsetko ako motivuje.moj maly prvak same vcelicky aj ked teda to bolo hrozne ale ako sa tesil.ucitelka ich stale takto motivuje.5tky nedava,pocitanie na prstoch hned na prvom rodicku povedala nechajte deti tak ono sa to samo zapameta a prestanu pouzivat prsty.uz ine ucitelky hned druhy pol rok nesmu pouzivat.pisomky nemaju ziadne.ani opisy.

lusika33
21. nov 2019

Myslím si, že to nie je o známke ale o tom že môže mať nejaké poruchy učenia... toto by som určite riešila so špeciálnym pedagógom a psychológom... my sme mali vlani podobný problém... samozrejme s tým, že mal aj triednu, ktorá mala s ním očividný problém a teda teraz do 2. triedy chodí do inej školy veľká pomoc a tak isto mu zistili poruchu čítania, poruchy pravopisu a pomalé grafomotorické tempo... čo si učiteľka za celý rok nevšimla... a nerada by som preháňala... náš syn nemal 5ku v žiackej najhoršie 3 a aj to najviac 5 za celý rok tak možno naozaj sa jedná o nejakú poruchu... niekedy si učiteľku nevyberieš tá vaša má zrejme podobný postoj k žiakom ako mala synová a teda venovať sa len jednotkárom ale určite treba zistiť príčinu neúspechu to je základ

iivkaa1
autor
21. nov 2019

@laska201 áno....dnes som jej povedala,že sa boji...s bolesťou brucha mi chodí do školy... A ona,že ako ho mám motivovať aby písal...z tlačeného na písané.,. A známky potrebuje.... Idem dnes za školskou špeciálnou pedagogickou.... Nechcem aby sa mi bal chodiť do školy.. čo by si robila? :(

iivkaa1
autor
21. nov 2019

@lusika33 tiež som jej to povedala.....a ona ,že na tie vyšetrenia až po polroku posielajú.... Ale že písmená poznať musí aj čítať.... Inak nemôže do druhého ročníka.... A že v prvom niesu nejaké extra uľaví....aj keby mal poruchu učenia.... Rozmýšľam aj ja nad prekladom do inej školy.... Ale zase ma tam kamošov a tak....

iivkaa1
autor
21. nov 2019

@maminabobo veru nie .... A pritom mladá a vyzerá tak milo a sympaticky... Je mi smutno.... A neverí mi asi veľmi že doma mu to ide a v škole nie....tak, že nevie, kde je problem...

katjaa44
21. nov 2019

Ahoj , ja mám tiež prváka a čudujem sa že Vaša učiteľka im dáva známku 5 alebo teda tak prísne ich hodnotí. Môj malý tiež veľmi škaredo píše keď sa mu nechce no najhoršia známka ktorú dostal je 2- aj to bolo naozaj katastrofálne naškrabané že by som mu aj 5- dala 😅
Ale v žiackej knižke má len samé jednotky zapísané. Učiteľka je s nami všetkými rodičmi stále v kontakte naposledy keď som bola zaňou tak povedala že je pomalší síce ale veľmi sa snaží že máme ho chváliť a to vidím na ňom že to pomáha. Takže v tomto prípade by som to riešila s učiteľkou ktorá ho vlastne stresuje a dieťa sa bojí chodiť do školy ☹

felycity
21. nov 2019

@iivkaa1 zašla by som za školskou psychologičkou a špeci pedagogičkou, vysvetlila o čo ide a požiadala o riešenie.... nemusí ísť hneď o poruchy učenia, prešiel len 1. štvrťrok , dieťa demotivované ... bude sa to len nabalovať a bude mať odpor ku škole.... zbehni za školskou psychologičkou

abbey1
21. nov 2019

Určite by som sa s dieťaťom neučila 2-3 hodiny. Hľadala by som učiteľku, pri ktorej sa dieťa bude tešiť z učenia. Je fajn poradiť sa s odborníkom, či tam nie je nejaká porucha učenia. To však nič nemení na fakte, že by som zmenila triedu a prístup k učeniu a dieťaťu. Deti majú vrodenú zvedavosť a chuť učiť sa. Ti treba povzbudiť a nie potlačiť strachom zo zlyhania a tlačením na výkony, ktoré sú dieťaťu v určitom veku neprirodzené. Väčšinou stačí dať dieťa čas a priestor. Čítať sa naučí dieťa aj bez učenia. Len musí dostať svoj čas. Držím päste.

laska201
21. nov 2019

@iivkaa1 ja som si toto prezila s 2hym synom.on ale nechcel nic iba do skolky sa vratit.mna presviedcali do specialky a pod.dristy.pritom bol len nezrely ja som to zaklincovala liekmi takze koniec roka nevedel citat s porozumenim,nevedel pisat.ako nahle sme prestali uzivat lieky maly mi zacal vsetko citat co videl sam od seba za 2mesiace dobehol to co pri liekoch sa do neho nedalo.tak sme si povedali ze teda zopakujeme cely 1rocnik.tak chalan v pohode vsetko zvladal ucitelka prisna nemala problem az do marca kedy nas zastavila zastupkyna ta hned opet specialka.over si aj cppp ku ktorym ho das lebo aj to ti moze resp.jemu ublizit.u nas ruka v ruke zo skolou takze tak bol aj posudok urobeny.no my sme alfa a omega takze ziadna specialka.preradili sme ich do inej skoly.maly ma 8deti v triede.stale pisu petminutovky uz je v 2triede a tam ma dobre znamky.nehovorim treba prisnost ale isto nie specialna skola ako sa mi snazili nahovorit.a takto tam chodia aj inak zdrave deti.toto je nase skolstvo.

lusika33
21. nov 2019

@iivkaa1 no u nás to bolo tak, že aj spolužiaci mu ubližovali dozvedáme sa až z odstupom času lebo sa o tom aj bál hovoriť... nechcel chodiť do školy a učiť sa vôbec... všetko sa zmenilo zmenou školy má veľa kamarátov... výbornú aj, keď prísnu triednu ale je spravodlivá na všetkých a vždy si ju chváli... ale určite bude dobré, keď pôjdeš za školskou špeciálnou pedagogičkou ona vám poradí... je jedna vec, že prešiel len štvrť rok ale druhá, že do decembra aspoň u nás už museli poznať všetky písmenká a teda bude mať v tom ešte väčší guľáš... ak mu to nejde ani po tom ako to cvičíte doma treba to určite riešiť z niekym kompetentným a na tie testy vás asi ozaj až po polroku objednajú ale za opýtanie v nejakom cppčku nič nedáš a hlavne u nás sa čakalo na termín aj 3 mesiace... a ako píšu baby nepreháňať s učením lebo aj to ho demotivuje... a inak či majú alebo nemajú úľavy... majú a dosť... my by sme mali mať syna integrovaného, kvôli tým poruchám učenia len sme nechceli pre tie úľavy... lebo náš je aj lenivec tak keby zistil, že nemusí ani polovicu z toho čo má tak by to využíval... a preto som rada za triednu akú má lebo mu veľa pomáha aj bez integrácie... len naozaj náš zas tým cvičením a všetkým ešte nemal horšiu známku ako 3 a na vysvedčení 2 čiže mu to nie je treba tak nie je jednotkár ale dvojkár mne to nevadí a jemu tiež nie lebo som mu vysvetlila, že aj 2 je výborná známka a teší sa z nej

ertlovik18
21. nov 2019

@iivkaa1 no treba mu len povedat, ze o nic nejde a pripominat mu to, zisti ci v skole nema problem, s ucitelkou, spoluziakmi alebo fakt ide len o tu znamku, tak mu to pripominaj, ze je to len znamka, ze sa to proste naucite..

stulrajterova
21. nov 2019

@ertlovik18 no náš si to ale tiež lipne na známkach a to má samé 1 a DMO je trošku pomenší ako ostatné deti, tie sa mu z času na čas smejú a tak ho učím, že nie je dôležité vedieť všetko rýchlo, že na dobré a dokonalé sa čaká dlhšie a on k tej dokonalosti svojou snaživosťou speje, ....miestami mám z toho riadne nervy, no pocity, že dokáže, pracovať ako total zdravé deti a ešte aj pani učitelka keď povedala, že patrí k najlepším žiakom v triede, sú nad všetko ostatné 🙂 treba komunikovať s pedagogom, veľa, no stretla som sa aj s takými, čo veci brali osobne a prekrúcali..tak sa diskutovalo dlhšie, a napokon sa vydiskutovalo...dokonca sa nám na začiatku pani učitelka aj vyhrážala, že naše dieťa bude mať pre rodičov horšiu známku na vysvedčení.... nebola horšia, netreba sa dať odbiť, a podporiť aj svoje dieťa a veci sa pohnú - skúseností veru máme s týmto veľa.

katkamyska
21. nov 2019

@iivkaa1 No môj malý je 2 a to ešte v septembri mohli používať pršteky na počítanie...

laska201
21. nov 2019

A este nevedeli pochopit ako moze byt nezrely ked mal odklad v 6.ano bol nezrely a aj nam to eeg tak vyslo u neurologicky.po roku kontroly nove eeg ukazalo ze uz je primerany veku.naozaj deti dozrievaju kazde inak a nie podla ich tabulky v 6 rokoch ma byt priprave do skoly alebo v 7 tak to hned do specialky.uz ten prvy rok opakujuci mi dokonca jeho byvala ucitelka povedala ze mali ste pravdu s tou nezrelostou a zvyknutim na skolu.a to roky ucila dnes je uz na dochodku.

ertlovik18
21. nov 2019

@stulrajterova veru mas pravdu, presne tak to ma byt, ale niektore ucitelky su proste take, urcite treba diskutovat s nimi, no nie vzdy sa da

iivkaa1
autor
21. nov 2019

@ertlovik18 išla som za ňou raz, pekne som sa snažila.....ale dnes keď na mňa vybehla,že odpisoval a nech sa neohanam 5,že si za ňou stojí.... Dostalo ma to, bojím sa,že si na neho ešte viac sadne..... Dlhšie mu to trvá,áno,ale vie to,doma mi všetko urobí a v škole sa sekne ....

iivkaa1
autor
21. nov 2019

@ertlovik18 vravím mu to, doma keď píšeme a má 2-3 chyby... Tak mi poviem ,že.to.je dvojka a on nie mami,vezme ceruzku a napíše ,že je to na 5.... Chápeš?

iivkaa1
autor
21. nov 2019

@lusika33 idem za školskou dnes...nech mi poradí.... Lebo neviem a bojím sa,že si na neho teraz sadne učiteľka....

iivkaa1
autor
21. nov 2019

@abbey1 ďakujem len ako argumentovať učiteľke...keď neverí ,že z nej má.stres.,

danmag
21. nov 2019

@iivkaa1 potom už iba zobrať do inej školy a nenechať mu zničiť zivot

iivkaa1
autor
21. nov 2019

@katjaa44 ale ja som za ňou bola.... Že ma strach,že mu dá zase zlú známku,radšej je ticho.... A že doma to vie,aj keď s chybičkami..ale opraví sa.... A ona ,že nevie kde je problem..... A ze si stojí za 5... A či si myslím,že je jediná ktorá dáva 5.... Na to som jej povedala,že mňa iné učiteľky nezaujímajú..... Mne ide o môjho syna......

iivkaa1
autor
21. nov 2019

@danmag starší mi tam chodí,ale také problémy som nemala...a aj jemu to išlo ťažšie v prvom. .. ale horšie ako 3 nemal.....

eliska13
21. nov 2019

@iivkaa1 viac ma prekvapilo, že si syn spravil tahak ako prváčik.Podla mna je to zvláštne.Bol chorý niečo zameskal nič sa nedeje treba to dobiehať, keď je chory.Treba synovi vysvetliť, že sa to niekedy stane a ide sa ďalej.skolu nemen to nie je riešenie.Podla mňa sa ucis s ním dlho.Ty sa trápiš za 5 a čo potom on?robíte z toho tragédiu obaja.Doucite sa....ale tiež nie som za to, aby boli znamkovani.Najlepsie by bolo, keby mu učiteľka povedala, že dostal 5, ale to neznamená, že nemôže potom dostať dobrú známku.

eliska13
21. nov 2019

@iivkaa1 ty musíš vedieť či ste sa doma ucili, ak dostal z pismenok 5 tak asi veľa nevedel.co mu mala podľa teba dať?hlavne doma pred ním nerozprávaj, že to pôjdeš riešiť blabla, zmenia školu a pod......asi je citlivejší boji sa reakcie tvojej, učiteľky?nevedel dostal známku.Aj môj syn to dosť prežíval musela som s ním mať tiež debatu, že sa to stane a život nekončí.Ale u nich sa posmievali spolužiaci aj za 2 choré:(keď dostal 1 bol zas biflos.
Musíš syna naučiť bojovať a nie sa hneď vzdat.Podla mňa nie je dobré sa s prvkom tak veľa učiť musí byť demotivovsny,unavený.

iivkaa1
autor
21. nov 2019

@eliska13 ja som mu to písala a doma sme sa učili z toho...ráno si to opakoval a vzal do školy..... A vybral si to .... Do lavice..... Veď my hovorím,že to nevadí, má kopu jednotiek.... Motivujem ho.... Ale nejak to nejde.... Poľavim v učení.... nebudem tak dlho s ním.... Ale mi povie,že je hlúpy,že sa to nenaučí.... A tak

elenita
21. nov 2019

@iivkaa1 Mne sa vidi, ze ucitelka ma neprimerany pristup. Ved su to prvacikovia. Ma im byt ako druha mamina, laskava a trpezliva, povzbudzovat chut k novym poznatkom ... a nie toto .... Podla mna ziadne diskusie s nou to nevyriesia, je skratka taka, skor mam pocit, ze by si na neho este viac zasadla ... Ja by som to riesila zmenou triedy/skoly ... lebo sa to potom moze syncekovi tahat aj cely zivot, deti su velmi citlive, a uz teraz to preziva viac nez zle.

beronsche
21. nov 2019

@iivkaa1 takto to dopadne, ked si niekto vyberie nespravne povolanie.. Prvacka ucitelka ma byt empaticka, z tvojich prispevkom mam pocit, ze ta synova veru nebude.. 5-ku prvakovi? Ved preboha neuci pubertiakov ale male deti.. To co si ta zenska mysli, ze takto bude deti motivovat? Skusila by som este raz rozhovor s ucitelkou a vedenim skoly, formulovala by som to, ze chcem od nich radu ako postupovat, ked ma syn zo skoly silny stres.. Podla toho, ako by reagovali (je mozne, ze je to iniciativa ucitelky postupovat takto prisne, alebo to moze byt aj filozofia skoly), by som zvazila, co dalej.. a ci dieta prelozim na inu skolu.. So synom by som sa vela rozpravala, ak by jeho stres pretrvaval rozhodne by som ho pri takej zenskej, ktora takto postupuje pri prvakoch nenechavala..

Smutno mi je z toho... Niektore ucitelky by hadam radsej bacharky vo vezniciach mali robit.. A potom ze drviva vacsina deti do skoly nechodi rado.. A ze beznemu prvacikovi trva tak max. 6 mesiacov , kym strati prirodzenu chut sa ucit a nastupuje vonkajsia motivacia (znamky a odmeny za ne alebo strach a stres) keby sa uz dieta uci bez radosti...

katren
21. nov 2019

@iivkaa1 u nas ten "tahak" maji druhaci bezne na lavici...mam prvacku, druhaka a stvrtacku....a veru aj stvrtacka sa sem-tam pozrie 🤣

iivkaa1
autor
21. nov 2019

@eliska13 ja sa s ním učím... Áno vtedy veľa toho nenapísal,bol po chorobe... Ale už to vie... Ale má akoby blok odvtedy.... Ja mu vravím,že nevadí ťa 5 .... Ale si myslím,že takto hodnotiť prvaka by nemali...... Doma mi napíše všetko bez chyby a v škole sa zasekne a skoro nič nenapíše.....