Prváci s PAS a poruchou pozornosti robia spolužiakom zle

18. dec 2024

Ahojte,syn je prvak a ma v triede spoluziaka s poruchou autistickeho spektra a dalsimi diagnozami a spoluziaka s poruchou pozornosti. Ti dvaja sa poznaju zo skolky a od 2.dna skoly robia zle - potknu dieta,zoberu veci z peracnika/peniaze,pocarbu niekomu zosit,kopu detom do tasiek/desiaty, stipu dievcata,vonku hadzu piesok po detoch,skacu po laviciach,vypustili radiator v triede. Boli aj pripady,ze dievcatam chceli zobrat desiatu a ich bili.Ucitelka to riesi s ich rodicmi,nie je den,aby nieco nespravili. Asistenta nemaju,vraj nie je ziaden volny. Vacsina tohto sa deje pocas druziny,druzinarka sama povedala,ze ma z nich dost. Vcera zase kopali do syna pri obede. Povedal to druzinarke,ta chlapca napomenula a on kopal nadalej do 3 deti.Ked sa rodicia ozyvaju,ucitelka zacne byt nahnevana,ze chlapci sa lepsia a treba mat trpezlivost. Je toto normalne?

luccija
18. dec 2024

Nie, nie je.Chod za riaditeľkou, ale vieš ako to je vylúčiť ho nemôžu, asistentku nedajú...ak môže zmen školu, ale tam môže byť to isté v bledomodro m

oceanahory
18. dec 2024

Normalne to nie je, ale za mna zial nic nestadardne, ci nove resp. za mojich cias (cca. pred 20 rokmi) sme mali v triede rovnakych spoluziakov, len teda vtedy nemal nikto diagnozy, kedze sa to samozrejme neriesilo a zvalovalo na "zle deti", ci "zlu vychovu". S nimi zial nic nespravis, ale svoje dieta musis pripravit na mozne neprijemne skusenosti, ako spravne reagovat a byt asertivny. Drzim palce!

autor
18. dec 2024

@luccija ked sa rodicia ozvali,ze to chcu riesit s riaditelkou,tak sa triedna nahnevala,ze vsak ona to riesi a ze chlapci sa zlepsuju. Na druhy den ti dvaja hodili atramentovu bombicku o stenu a do toho flaku este mandarinku...

autor
18. dec 2024

@oceanahory tak ale zatial si dieta z toho odnieslo,ze druhi robia zle a nemaju za to postih. Ze mozu ublizovat druhym a nic sa nedeje😒

oceanahory
18. dec 2024

Chapem, urcite to moze byt velmi neprijemne a frustrujuce, ale treba dietatu vysvetlit, co vsetko za tymto spravanim je...nie je vsetko cierne a biele, rovnako aj zivot je plny neziaducich situacii.

akje
18. dec 2024

@autorka ahoj. Mate to huste a taketo spravanie nie je v poriadku.. No napr. mojej dcere s poruchou pozornosti prezmenu robia zle normalne klasicke deti. Neviem, o co presne ti s tym uvodnym popiskom ide.

Moje dieta nahanaju po skole, ze su zombici a kricia na nu, ze ju "zabiju" kedze su akoze zombici. Nic smiesne na tom pre nu nie je. Alebo sa jej neustale vysmievaju, ze je hlupa a dostane urcite 5 (za ten isty test ako oni) a celi neprimeranym slovnym narazkam na jej inteligenciu, pricom je inteligencne uplne v poriadku. Dieta mava zo skoly depresie. A hadaj co, nie je to preto, ze su normalni ako tvoje dieta. Ale preto, ze su to deti a treba to riesit v skole s ucitelkou, rodicmi a detmi.

Za mna je pomenovanie prispevku neskutocne trapne s cielom uceloveho vyclenovania deti s poruchami. Ries to s triednou ucitelkou, rodicmi deti alebo daj deti zo skoly prec. Kludne navrhni rozdelenie deti do 2 roznych tried, ked im spolu nie je rady.

autor
18. dec 2024

@akje ja som to riesila aj s ucitelkou aj s mamou chlapca,ktory syna kopal. Jeho mama bola urazena,ze ona s nim kazdu jednu vec riesi a ked sa nieco stane jej mam napisat. Ze sa s nim porozprava. Ibaze sa to stale opakuje.

akje
18. dec 2024

@autorka treba navrhnut, aby pre nevhodne spravanie vyradili deti z druziny, kedze ich ucitelka nezvlada a tvoje dieta je sikanovane. Priamo chod za riaditelkou s tymito slovami a spis si presne dni, kedy mu kto co urobil.

Ak nrpomoze, napis oficiapny list na riaditela a cakaj na odpoved. Ak nepomoze, obrat sa s tou istou zstaznostou na zriadovatela.

autor
18. dec 2024

@oceanahory ja mu vysvetlujem,mesiac sme bojovali,ze nechcel chodit do druziny. Kym ine triedy totiz chodia vonku,oni vacsinou su zavreti v triede a pozeraju Masu a medved - to ma rad ten chlapec s PAS a potom nerobi zle. Syn je akcny a chce behat von,preto kazde rano bol boj,ze nechce do druziny. 2 rodicia sa mi priznali,ze odhlasili deti z druziny kvoli tomuto.

deti95060810
18. dec 2024

s týmto budeš bojovať celú zš...
s mojimi deťmi chodili a to bola hrôza. vo vyšších ročníkoch vôbec nestačili s učivom, sedeli vzadu a nikto si ich nevšímal - toto je na sk to začleňovanie do bežných tried....
ale len na papieri - žiaľ...
skús napísať riad. list - lebo vieš čo je na papieri to je už čosi iné, ako len cez dvere niečo povedať. .

ahhola
18. dec 2024

Tvoj popis vytrznosti znie uveritelne, len dg. tych vytecnikov moc nesedi. 😅

barbie2023
18. dec 2024

Ja by som odporúčala mudrlantom na ministerstve a podobných inštitúciach ,aby si oducili pár dní s takýmito deťmi a potom nech integrujú a riešia inkluzie a podobné veci,na ktoré v našom školstve nie je momentálne absolútne priestor ani financie.

ivuska_3
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
18. dec 2024

@deti95060810 toto aj mna zaujima,ze ako to pojde dalej. Syn je sikovny, rad sa uci a neviem ci v takejto triede mu bude dobre. Asistenta,ze mozno bude mat ten chlapec s PAS v druhaku,ale ze to nie je iste. Ja som za integraciu deti,ale nie na ukor inych. Takto sa kazdy den riesi co zase ti 2 vyviedli a komu ublizili😔

ivanabat
18. dec 2024

Keďže sa to deje podľa tvojich slov hlavne v družine, takže by som trvala na oficiálnom stretnutí s družinárkou a rodičom dieťaťa, kde sa spíše záznam, ktorý sa dáva do zložky študenta. To sa potom už rieši, nielen s triednou učiteľkou, riaditeľom, ale aj školským psychológom. My sme takýto prípad mali, dokonca s dvomi spolužiakmi a ani jeden už v škole nie je. Bolo na nich toľko oficiálnych sťažností, že rodičom sa už do školy ani nechcelo chodiť a preradili svoje deti do iných škôl.

autor
18. dec 2024

@ahhola diagnozy len tak okrajovo povedala ucitelka. A ze ich riesi aj skolsky psycholog a riaditelka je informovana. A ze my rodicia mame byt empaticki a trpezlivi🫣

autor
18. dec 2024

@ivanabat no staznosti boli,len neviem ci to spisali. Skolsky psycholog s nimi mava sedenia,riaditelka o tom vraj vie. Len akosi sa to nezlepsuje...

barbie2023
18. dec 2024

Keď ide o integráciu žiaka ,ktorý sa vyslovene nedokáže kontrolovať tak je to vždy na úkor iných. Je iné mať integrované deti ,ktoré majú nejaké speci potreby a treba im napr prispôsobiť učivo, hodnotenie či materiálmi Tech. vybavenie triedy. Ale deti,ktoré sa nedokážu adaptovať do spoločnosti a neustále vyrušujú , ubližujú sebe a okolí sú deti,ktoré by som ( poviem to sprosto) vylúčila z bežnej triedy. Lebo to je utrpenie doslova pre všetky strany. Jediný kto v tom môže mať dobrý pocit je akurát tak rodič toho integrovaneho, ktorý si môže povedať ,že má dieťa v bežnej škole.

ivanabat
18. dec 2024

Ja som bola spisovať oficiálnu sťažnosť na oboch chlapcov, teda na jedného z nich viackrát. Jeho matka ma naozaj nemala rada, ale to nebol chlapec s PAS ani s poruchou, len ho doma nenaučili ako sa má správať. Potom sa roztrhlo vrece s tými sťažnosťami a teda výsledok bol taký, aký som napísala. Ja rozumiem, že tá škola asi tiež úplne nemá veľa možností a rodičia tých detí možno robia svoje maximum, ale teda viem sa vcítiť do tvojej kože. My sme so synom skončili na urológii, keď ho jeden z tých chalanov kopol dvakrát do rozkroku tak, že potom 12 hodín nemohol močiť a do školy potom chodil s bolesťou brucha. Keby títo chlapci neodišli, tak ja riešim určite prestup do inej školy.

autor
18. dec 2024

@ivanabat jezisi,toto su co za "deti". Ja som bola tiez sokovana,ked v prvy tyzden skoly jedno dievca potkol ten chlapec a mu este vynadal,ze je sprosta. A na druhy den dalsie dievca stipal a hadzal do nej lego kocky. Akoze prvak a toto robil v prvy tyzden skoly🤨

ivanabat
18. dec 2024

Ja by som povedala, že nie vždy to je o diagnóze, ale o prístupe rodičov. Je to dosť vidno, keď sa niekto naozaj snaží svojmu dieťaťu pomôcť a keď to má niekto na háku. Dcéra má v triede syna s PAS, nie je to jej kamarát, ale rešpektuje ho. Od začiatku to vieme, komunikovala to na rodičku jeho mama aj otec, poprosili nás o pochopenie a aby sme aj deťom vysvetlili, že niektoré veci nerobí, lebo je zlý... Síce boli nejaké incidenty, ale všetko sa vysvetlilo. Deti ho akceptujú. Skôr tam je chlapec, ktorý tiež doma nemá určené hranice a ten je problémový.

mamaaja82
18. dec 2024

Ja ti napisem,ze taketo cosi sa deje u dcery v triede od prveho rocnika,traja nevychovani zasrani terorizuju triedu,diagnozu nemaju ,len rodicov slepych hluchych a tupu riaditelku skoly,ze co ona urobi ked mamicka sedi na obecnom urade.Tak som si ich odchytila ja a zatial je klud.Diagnoza nediagnoza ked je rodic blbec musis hladat inu cestu ako si pomoct.Hej a som mama co ma dieta autistu,sice uz dospeleho ale vychovala som ho v inom state.Navrat na sk bol pre nas silny drzkopad.

kacena4
18. dec 2024

necitala som prispevky len tvoj uvodny, ale dieta ma povinnu skolsku dochadzku, takze zo skoly ho vyhodit nemozu...ale kedze najviac problemov je v druzine, skola moze neprijat taketo dieta do druziny, druzinarka mu moze dat poznaky za jeho spravanie a nasledne mu zrusit dochadzku do druziny z dovodu ohrozovania bezpecnosti a zdravia v triede (v skole). druzina povinna nie je. rodicia sa musia zomknut a trvat na tomto. neviem aku dg. pre dieta ma, ale ak je to DA tak dieta moze mat nevhodne spravanie prave kvoli pretazeniu z doobedia, takze v druzine uz je "zle" ako sa nevhodne povie. proste nevie inak regulovat svoje spravanie. rodicia s detmi s PAS maju moznost ostat na opatrovatelskom, ak je dieta narocne na starostlivost, takze ho nemusi bezpodmieneccne nechavat v druzine. toto by som riesila ako prvy krok. drzim palceky

andreakotesova
18. dec 2024

@ivanabat dcéra mala tiež takého "super spolužiaka". Musel odísť zo školy.

autor
18. dec 2024

@andreakotesova kto nariadil,ze odisiel? Lebo ich triedna sa tvari,ze vsetko je v poriadku,lepsi sa to,vsetci o tom vedia a pohodicka..

andreakotesova
18. dec 2024

Nonstop sa to riešilo: rodicia - triedny - riaditeľ. Po dohode odišiel. Teraz majú kľud.

terry658
18. dec 2024

Odporúčam riešiť s riaditeľom. Ja som sa tiež nechala ukecávať a nakoniec bolo moje dieťa šikanované do takej miery, že sme museli zmeniť školu.