Prosím, je to dysgrafia?

salima66
12. aug 2018

Dcérka sa dobre učí, s čítaním je to až nadpriemerní, s matematikou tiež výborné, písmo má síce čitateľné, ale veľmi neúhľadné. Nerobí to naschvál, snaží sa a veľmi ju to trápi. Jediné centrum na dysgrafiu na Slovensku je asi Bratislave? Alebo je to iná porucha?

benit
12. aug 2018

@salima66 treba zajst do najblizsej poradne- cpppap. Tam malu vysetria a zistia ci ide o poruchu ucenia.

labocca
12. aug 2018

Ano bud CPPaP alebo akekolvek zariadenie specialnopedagogockeho poradenstva. Spravia diagnostiku a uvidis. Kolko rokov ma dcerka?

kysucania
12. aug 2018

Ak to neriesili v skole, ja by som to neriesila iba povzbudzovanim a oporou pre dcerku. Prvi co si vsimnu poruchu ucenia su ucitelia. Casy kedy sa znamkoval krasopis su chvalabohu za nami. Ak je pismo citatelne a ucitelka nedala podnet potom nie je dovod. Zial, jedine alternativne skolstvo u nas pripusta, ze citanie predbieha pisanie a je to prirodzeny vyvoj ludskeho tela, teda v prvom rocniku tlacene pismena a az v druhom rocniku pisane pismo. Hudba buducnosti?

benit
12. aug 2018

@kysucania poviem ti, ze mam kolegyne, ktore taketo" vymysli" ako su poruchy ucenia neuznavaju. Dieta si zaradia a koniec. Rodic ma pravo navstivit aj na vladtnu ziadost poradnu ked sa mu nieco nezda. Ked jej povedia, ze jej dcere nic nieje tak bude aspon spokojna ze spravila max pre nu a budu doma viac cvicit. Ak je to porucha tak cvicenie samotne nepomoze. Je dobre vediet na com je. Moj syn bol piatak. pise hrozne od zaciatku. na prvom stupni to ucitelka neriesila ,presne ako hovoris krasopis uz neznamkujeme. Prisiel na druhy stupen a nosil 5 za zosit, z diktatov len preto ze nema spravne tvary pismen a nema peknu upravu. Zobrala som ho na poradnu. Uz mam doma papiere a v septembri sa ucitelka urcite potesi ked s nim bude mat robotu navyse. Keby to akceptovala, viackrat sme sa o tom bavili ,kaslala by som na to.

asia83
12. aug 2018

@salima66 Neriešte to, pokiaľ jej nechcete ublížiť po psychickej stránke. Písať vie, časom sa jej písmo zlepší. Možno nebude mať nikdy krasopis, ale aspoň nebude "zaškatuľkovaná", bude sa cítiť ako "normálne" dievča bez nálepky "dysgrafik", čo môže byť aj dôvodom na šikanu zo strany spolužiakov.

benit
12. aug 2018

@asia83 toto asi nemyslis vazne? Tu nejde len o krasopis. Nemas dieta s poruchou ucenia doma? Inak by si uplne ine hovorila. Keby sa dieta trapilo dennodenne a ty mu nevies pomoct. Myslis ze to dieta si to same neuvedomuje? Alebo ked bude starsie zacne. Takychto deti je v triedach cim dslej tym viac a kazdy normalny ucitel sa im snazi v ramci moznosti pomoct. Nase skolstvo nefunguje ako ma urcite by sa dalo robit viac ale to je kapitola pre ministerku.

jessica83
12. aug 2018

@salima66 netrafi sa na riadok? ked vyplna cislo do okienka pise v strede? to je dysgrafia. ak skaredo pise, to moze byt zly uchop, zle pero, zle uvolnena ruka. je lavacka ci pravacka? ako kresli kresby? skus odsledovat a pories prv s odbornikom.

salima66
autor
12. aug 2018

Asi to už nebudeme riešiť, dcérka je už v puberte, dobre sa učí, ibaže škaredo píše. A krasopis neznámkujú. Učiteľkou byť nechce a v niektorých povolaniach jej to asi vadiť nebude.

salima66
autor
12. aug 2018

@jessica83 Píše čitateľne, nekreslí ukážkovo, ale dá sa.Možno je trošku nemotorná, ale usiluje sa.

tinka13
12. aug 2018

Myslím, že každá z vás má trochu pravdu. Som tiež učiteľka- SJL-DE, no v piatom ročníku som písmo nikdy neznámkovala - teda jeho úhľadnosť. Nemala by to robiť ani jej vyučujuca na 1. resp. druhom stupni, pokiaľ bude písať čitateľne a pravopisne správne. Na druhej strane, ak ju to trápi, možno by ju bolo dobre otestovať. Môže ju to však vyčleniť z kolektívu- nemusí, záleží od triedy. Robila som aj asistentku na prvom stupni, takže mám skúsenosti z oboch. Ak píše pravopisne správne a v škole sa jej darí, asi by som chvíľu počkala. Ja som síce učiteľka, ale tiež škrabem ako kocúr, od 7. triedy píšem tlačeným písmom, vyštudovala som VŠ a získala titul PhDr. bez akýchkoľvek testov písma a podobne. Ale svoje dieťa najlepšie poznáš ty a určite vytušíš, čo je pre ňu dobré.

jessica83
12. aug 2018

ak je uz v puberte a doteraz na to ucitelia neupozornili, neriesila by som to. zbytocny atres pre nu

salima66
autor
12. aug 2018

@tinka13 Má dosť dobré sebavedomie, takže myslím, že medzi spolužiakmi problém nemá, bude samusieť s tým zmieriť, že v krasopise nebude výborná.

dzina007
12. aug 2018

@salima66 poviem tintak. Ja skrabem od detstva ako maca. Moj muz pise tiez skaredo. Uz teraz sa bojimr akonbudeme ucit deti pisat.
Ked kreslim smeje sa mi ze na toto trrba strasnu fantaziu... 😃
A obaja sme vystudovali VS obaja prqcujeme v kancelarii... a obaja aj ked si piseme poznamky z porad musime ich prepisat do wordu ci piseme pekne ci nie. Lebo teraz vsetky zapisy sa robia elektronicky. 😃

lenko
12. aug 2018

pozrite si môj blog, články, nájdete tam aj o dysgrafii, je tam priložený link, na súbor v pdf, kde nájdete všetko o dysgrafii, ako sa prejavuje , veľmi dobrá pomôcka
https://www.modrykonik.sk/blog/lenko/article/dysgrafia-dysortografia-co-to-gnepd7/

siska53
12. aug 2018

@salima66 a ju to nejak trapi? Ja som.nikdy nevedela pekne pisat. A je to vekom este horsie,nechci vidiet,ako pisem.teraz,ked
niekedy musim. Ja som.ledva po sebe precitala.poznamky..
Dysgrafia vyzera inak. Posli ukazku,ale podla mna,ked aj posles, posudime to,ako bezne pismo..

laska201
12. aug 2018

Ja si myslim ze aj pismo sa rokmi zlepsuje tak ako citanie ked je slabsie tak citanim sa naberie aj rychlost tak pisanim sa to pismo samo vykresli.aj moj prvak pismo velke male hroza a tak som kupila zosity slabikar hups 1rocnik a to pismo je uz ine slova uz rovnomerne.aj cita uz rychlejsie aj ked prave pri tom sa myli ked sa snazi rychlo citat.

susu29
12. aug 2018

Ja sa tu tak trochu "zveziem", mne sa pismo mojho syna nikdy nepacilo, bola som popravde zhrozena. Ja, ktora som si vzdy zakladala na pisme.. ucitelka neriesila, sama som ho zobrala do poradne, ma viac dys.. poruch, najvacsou je dysgrafia, dokonca mozno az neurologicka porucha (este treba absolvovat vysetrenia). Mna by skor zaujimalo, ako sa riesi to, ked to niektore ucitelky nerespektuju, proste ho necha dohlupa pisat, vraj kym to nebude mat pekne alebo sa s nim doslova vadia ako to napisal??

kysucania
12. aug 2018

@benit tak to ma mrzi za kolegovcov, zial aj toto je sucasne skolstvo😢 A k Tvojmu synovi, absolutne by som sa nestotoznila s hodnotenim diktatov kvoli krasopisu aj keby som sa stazovala rovno na ministerstve, o to viac ak som ucitelka. Tiez mam synovca dysgrafika, dys... a velmi podobny pribeh, na zakladke maval solove trojky zo SJ kvoli pismu a dnes studuje medicinu na Karlovej...

asia83
12. aug 2018

@benit Ja mám dyslexiu a ja som učiteľka 1. stupňa základnej školy a myslím to smrteľne vážne. V rámci praxe na výške som dala žiakom s poruchami učenia dotazník, v ktorom sa mi žiak priznal, že ho spolužiaci šikanujú. Títo žiaci sú v triedach "zaškatuľkovaní". Mňa nediagnistikovali, vtedy sa v edukácii trochu inak pristupovalo k "pomalším" žiakom, nevytrubovalo sa po celej škole, že ten či onen "niečo má". Bohužiaľ, nie všetko nové robí dobrotu.

zuz02
12. aug 2018

@susu29 učiteľ to musí akceptovať. Ak ma dieťa papier z poradne, kde mu diagnostikovali dysgrafiu, tak potom učiteľ tieto informácie ma a musí ich rešpektovať. Ak to nerobi, tak treba ist za ním a pripomenúť mu to. Ak ani to nejde, tak ist rovno k riaditeľovi. Bohužiaľ, ako inak vo všetkých odvetviach, tak aj tu pracuje kopec ludi, ktorí by mali robiť asi niečo iné ako učiť deti. Alebo ak sa dá, tak aspoň vybrať takú školu v okolí, kde sú učitelia natoľko uvedomeli, že akceptujú odporúčania z poradni.

mogaa
12. aug 2018

Neterka mala dyslexiu aj dysgrafiu - overenú, potvrdenú papiermi, ale žiaľ hlúpu učiteľku ktorá to neakceptovala a proste ju zaradila medzi blbých...ZŠ celá zle, vôbec to nikto neakceptoval,na strednej potom ani nehovorili ani o dyslexii ani o dysgrafii, zmaturovala v USA, momentálne študuje v Holansku VŠ. Na Slovensku záleží na konkrétnej učiteľke a škole či to akceptuje a do akej miery to akceptuje. Ak si totiž učiteľ zaškatuľkuje dieťa ako "blbé" tak rodič s tým nič neurobí. Ale sú zase školy kde to akceptujú a takéto deti píšu veľké písomky u školských psychológov, prípadne ak dostane dieťa horšiu známku z písomky má možnosť si známku opraviť ústnou odpoveďou. Ale na 1.stupni to naozaj záleží od učiteľa, ak si dieťa zaškatuľkuje ako blbé, tak nebude mať ani snahu mu učivo inak vysvetliť. Napr.tá neterka mala problém b a d, stačilo jedno sedenie v špeciálnom pedagogicko-psychologickom centre kde jej to vysvetlili inak ako v škole a nemala stým už problém. Jej učiteľka miesto toho aby sa jej viac venovala ju posadila do poslednej lavice, skrátka si ju zaškatulkovala. Bežný učiteľ nie je špeciálny pedagóg a na tom prvom stupni je naozaj dôležité mať v takomto prípade buď dobrého učiteľa ktorý chce dieťaťu pomôcť alebo navštevovať špeciálneho pedagóga ktorý dieťaťu vie učivo vysvetliť a naučiť ho spôsobu učenia.

hettinka
13. aug 2018

@salima66 že niekto škaredo píše, to ešte neznamená, že má poruchu učenia.
Ja mám veľa žiakov, ktorí škaredo, ba až nečitateľne píšu. Často sú to tí, čo veľa sedia pri PC, alebo aj deti s nadpriemerným IQ.
Mala som aj žiačku, čo extrémne škaredo písala, a nakoniec vyštudovala predškolskú a elementárnu pedagogiku, kde z krasopisu mala skúšku. Všetko sa dá, niekto sa na VŠ nadrie nad skriptami, niekto pri krasopise.

kofa77
17. aug 2018

ja pisem hrozne, ale ozaj ze hrozne, moje pismo vyzera ako pismo cloveka, co ma ochrnutu ruku,alebo nieco podobne, nikdy netrafim na riadok, hore kopcom, dole kopcom...a nikomu to zatial nevadilo, aj tak pisanym pisem minimalne.

a myslim, ze dys nemam. moj syn pise este horsie ako ja, to uz je co povedat 🙂, ide do 4, ucka, pokial je to citatelne- co zatial je, ale podla mna len do casu, to neriesila. on neznasa pisat pisanym, kde moze, pise tlacenym. mne by sa pozdavalo comenia script.
vo Finsku tusim psiane pismo zrusili, alebo planuju.

kofa77
17. aug 2018

@salima66 a teda paci sa mi, ze pises, ze dceru to trapi, bo syn na to zvysoka prdi, ani sa nesnazi, flaka jak moze :(

evkamotka
17. aug 2018

Zavisi ako velmi ju to trapi. Inak muz pise doslova necitatelne a nikdy to jeho rodicia neriesili. Intelektovo je nadpriemerny, tak to ani uz riesit nebude. Dnes v praci aj tak uz rucne nik nepise, iba ak poznamky pre seba.... Vsetko mailom, ci vo worde....