Prosba o radu pre dcérku, ktorá prepadla

rihana12331
9. júl 2021

ahojte prosím poradte ako dalej postupovat lebo uz neviem na koho sa mam obratit
týmto Vám píšem s prosbou o pomoc pre moju dcérku nakoľko chodí do 2.A.
triedy a pani učiteľka ju dala prepadnúť aby opakovala ročník moja dcéra
nemá až také zlé známky aby musela prepadnúť a nikto nemože za to že je
corona a deti sa museli vzdelávať doma.
Moja dcéra z Matematiky dostávala samé 1,2 a aj sa Prvouky a teraz
prepadla zo všetkých predmetov a nechápem prečo.
Zistili jej že má Dislexiu a Disorografiu a pritom nemala žiadne úľavy
zo SJL.
Moja dcéra to zlé znáša že prepadla stále len plače má popritom všetkom
aj zdravotné problémy má Idiopatickú trombocytopenickú purpúru liečime
sa na hematologii v Košiciach.
Vybavila som mojej dcére dokonca aj doučovateľku cez prázdniny aby ju
doučovala Slovenský jazyk no nepochodila som s týmto v škole.
Ja a ako každá matka bojujem aby sa malo moje dieťa najlepšie a trápi ma
veľmi ako to zlé znáša moja dcéra že má opakovať 2.ročník.
Neviem ako mám ďalej postupovať lebo je to voči mojej dcére a voči
ostatným deťom nespravodlivé....
Obratila som sa aj na Ministerstvo školstva aj na Školskú inšpekciu no
bez úspechu.
Chcem aby moja dcéra a moj syn ktorý nastupuje teraz do 1.ročníka
prestúpili na inú školu no bez úspechu pani riaditeľka to nedovolí
nakoľko by nedostala peniaze za ne od štátu už neviem ako ďalej som
odhodlaná bojovať za moje deti a hlavne za moju dcéru nakoľko zo strany
učitelky a riaditeľky školy je vrchol dať prepadnúť moju dcéru s
diagnozou akou má moja dcéra.
Som odhodlaná to dať aj na súd ak nikde neuspejem alebo podať trestné
oznámenie. Ako by ste postupovali vy ??? dakujem za kazdu radu

kakika007
9. júl 2021

@rihana12331 ja by som ju dala komisionálne preskúšat. Normálne oficiálne podať námietku, že nesúhlasís s hodnotením a žiadas o komisionálne preskúšanie.
A v škole je vedená ako integrovaná, začlenena žiačka s tými diagnózami? Máte to oficiálne potvrdené psychologickou? Porozprávala by som sa aj s ňou
A na tých komisuonalkach by som trvala.
Apropo, nie je mozne, aby pri priebežných známkach 1,2 dostala na vysvedčení 5

buzby
9. júl 2021

Žiadna riaditeľka ti nemôže zakázať preložiť dieťa do inej školy, toto rozhodnutie je vždy na rodičoch. A aké boli závery vyšetrení? Tam by mali byť presne definované odporúčania pre výučbu žiaka. Možno to odporúčala psychologička a špeciálna pedagogička.

ckocka
9. júl 2021

Školský zákon
§ 31
(1)
V priebehu plnenia povinnej školskej dochádzky v základnej škole môže žiak základnej školy na základe písomnej žiadosti zákonného zástupcu prestúpiť do inej základnej školy. O prestupe žiaka rozhoduje v rámci rozhodovania o prijatí34) riaditeľ základnej školy, do ktorej sa žiak hlási.

yvkay
9. júl 2021

@rihana12331 ja len, že mi to je ľúto kvôli Vašej dcérke, mam dcérku v jej veku, teraz bola tiež druhácka, máme tiež dys , cely rok som sa s ňou učila a prospela s vyznamenaním, ja len nerozumiem, že keď má diagnózu, že prečo nebrali na to v škole ohľad? 😏 Určite by som to riešila a nedovolila, aby opakovala ročník....

deti95060810
9. júl 2021

čo ti odpísali z ministerstva školstva? a zo školskej inšpekcie?
Ja by som skúsila napísať na kraj. neviem odkiaľ si ,ale napr. ja som písala na Žilinský samosprávny kraj - takže ak bývaš v PO tak napíšeš na Prešovský samospr. kraj - odbor školstva... Mne pomohli a len sa ľutovala že som nenapísala skôr....
popr. prípad medializovať....

rihana12331
autor
9. júl 2021

tak pani psychologička to potvrdila že ma dislexiu a disorografiu s tým že pani učiteľka to vedela pol roka dopredu a nedávala jej žiadne úľavy na hodinách. Ja som bola osobne za riaditeľkou že si prajem aby moje deti prestúpili na inú školu ona to zmietla zo stola a povedala že s tým nesúhlasí že je rázne proti tomu že mi to nepotvrdí. Ministerstvo školstva mi odpísalo že oni sa takými vecami nezaoberajú že sa mám obrátiť na inšpekciu. Inšpekcia mi napísala že mám požiadať o skúšky len ani o tom nechce počuť pani riaditeľka.

miskajerry
9. júl 2021

Podajte si žiadosť o komisionálne preskúšanie. Aké známky mala v žiackej knižke a elektronickej žiackej knižke? Je oficiálne integrovaná? Individuálny plán podpisuje rodič. Mala asistenta? Po každej pedagogickej rade posielame domov poštou rodičom oznámenie o slabom alebo nedostatočnom prospechu, upozornili vás dopredu? Na komisionálne preskúšanie máte nárok, len treba čo najskôr podať oficiálnu žiadosť. Ak chcete prestúpiť na inú školu, najskôr si ju nájdite, či vás vezmú a je to vaše právo, terajšia riaditeľka nemôže zakázať, všetko doručte písomne.

buzby
9. júl 2021

@rihana12331 tak to je veľmi premudrelá riaditeľka. Zrejme si nechce kaziť dovolenku prácou navyše. Všetko treba riešiť oficiálne prostredníctvom žiadosti. Na vašom mieste by som sa ešte oficiálne obrátila aj na školský úrad, pod ktorý škola patrí.

ysseba
9. júl 2021

Pani riaditeľka je pani riaditeľka, nie Boh ona Ti nemôže zakázať prestup na inú školu (viď. citáciu zákona vyššie) a ani žiadosť o komisionálky ti nemá čo zakázať. Počúvať o tom nemusí, ale keď podáš oficiálnu žiadosť, tak nebude musieť počúvať, bude musieť riešiť. A to je asi "kameň úrazu" - to sa jej asi nechce. Pozri ak sa dcérka naozaj trápi, tak musíš stáť za ňou. Ak si si istá, že prepadla neprávom, tak sa musíš za ňu postaviť a vybojovať tie komisionálky. Mala by vidieť, že mama stojí pri nej. Ale ja by som asi riešila aj prestup. Prečo? Pretože prístup pani riaditeľky je na grc a s takou riaditeľkou by som nechcela už nič riešiť. Keď takúto vec takto zmietne zo stola, tak nechcem vedieť ako sa stavia k šikane napríklad.... 😖
@rihana12331

deti95060810
9. júl 2021

určite rieš prestup...len aby si našla školu....

maximilie
9. júl 2021

@rihana12331 prepac ale prepadnút v 2 roč? Ved to sa nedá aj keby si chcela. Nehnevaj sa, ale dcera nechodila riadne do školy? Ved si musela vedieť, že ma zlý prospech a nie 1,2.
S 1 a 2 sa neprepadava. Mam nejaké tušenie, ze problém bude úplne inde. Nie je to náhodou tak, ze dcerka ma nejaku diagnózu a ty za žiadnu cenu neprípustis, aby išla do špeciálnej zs? Robím v školstve a naozaj som ešte nepocula o prepadnutí v 2roc ZS

pribinak
9. júl 2021

Mne sa to celé nezda. Je tu viac faktov ktoré nesedia
1. riaditeľka vôbec nemusí súhlasiť či nesúhlasiť s prestupom. Jednoducho dieťaťu vybavis prestup na inú školu a na pôvodnej škole už len oznamis prestup
2. ak mala 1,2 známky tak ako je mozne, že na vysvecku má nedostatočnú
3. prepadla z viacerych predmetov? Prepáč, ale to sa dá ako v 2. ročníku
4. ty ako matka ani nevieš aké poruchy dcéra má, píšu sa s “Y”
5. nepoužívaš edupage? Alebo inú aplikáciu? Veď si musela vidieť aké známky dcéra má, že zrejme z niečoho prepadne, veď škola v takomto prípade informuje rodiča, že dieťa nepostúpi do ďalšieho rocnika

solange7
9. júl 2021

@rihana12331 tvoj písomný prejav je katastrofálny. O hendikepe si vedela a dcére si sa zrejme dostatočne nevenovala, ak si teraz vyčudovaná, že prepadla. Ak učiteľka pol roka dcére neumožňovala individuálny prístup, prečo si to neriešila a nechala si to tak? Prečo si sa nechala odbiť riaditeľkou a ďalej neriešila? Nesieš obrovský podiel na zlyhaní tvojej dcéry ty a nie škola, alebo dcéra sama.

pribinak
9. júl 2021

@maximilie
Ak prepadne dieťa v 1. alebo v 2. ročníku, vždy je to chyba rodiča. To musí byt totálne zanedbane dieťa, ktorému sa nikto nevenuje a nikto sa s ním systematicky nepripravuje do školy.
Vo vyšších ročníkoch je to už niečo úplne iné, ale tu 1. a 2. ročník je dieťa ešte stále vizitkou rodiča

Mne tu nesedí viacero faktov, ktoré autorka uvádza. Tiež si myslím, že pravda bude niekde úplne inde

lapalma
9. júl 2021

Autorka....aj ja vidím problém niekde úplne inde.
V tomto školskom roku je prepadnutie žiaka absolútne výnimočné a musia na to byť závažné dôvody. Lebo covid :(
Komisionálne skúšky rieš žiadosťou o preskúšanie.
Poruchy učenia rieš žiadosťou o individuálne začlenenie - pomôže ti školský špeciálny pedagóg alebo výchovný poradca.
Prestup na inú školu je hračka - riaditeľkin súhlas nepotrebuješ - ale miesto na inej škole si musíš vybaviť žiadosťou sama.
Zo známok 1,2 ..... žiadna 5ka nevznikne 🙂 .... ani zázrakom ...
Takže .... čo si nám zamlčala ?

sonetta
9. júl 2021

@rihana12331 riaditeľka nič potvrdzovať nemusí. Ja som teraz riešila prestup dcéry na inú školy kvôli sťahovaniu. Bola som v novej škole, dohodla sa s riaditeľom. A starej škole som poslala kópiu o prijatí z novej skoly.Takže mi je trochu divne, ze ako môže riaditeľka nedovolit.
Tiez nechápem ako sa dá prepadnut z jednotiek a dvojok, ako si písala. Ako rovnako neviem pochopiť prepadnutie z prvouky. Z matiky a sjl by som ešte možno chapala,aj keď nie v 2.triede preboha. Ale z prvouky?!

sslobodnamama777
9. júl 2021

@pribinak no ja si myslim, ze ak prepadne take male dieta JE TO CHYBA UCITELKY. Samozrejme za tychto a podobnych podmienok.

letfenixa
10. júl 2021

@rihana12331 na komisionálne preskúšanie je už neskoro, žiadosť sa podáva do 3 dní od vydania vysvedčenia. Riaditeľka školy neodobruje prestup na inú školu, to je vec zákonného zástupcu a riaditeľa novej školy. Pomaly v polovici júla riešiť nedodržiavanie individuálneho vzdelávacieho plánu je už neskoro.

lilke
10. júl 2021

@rihana12331 Bola dcérka na vyšetrení v CPPPaP? Má odtiaľ potvrdenie o diagnóze? A na základe diagnózy, papiera z CPPPaP si ty, matka, dala papierovú žiadosť riaditeľke o integráciu?
Ak je 3x odpoveď áno, dcérka mala byť integrovaná, boli by akceptované jej diagnózy. Ak je čo len 1x odpoveď nie, učiteľka dcérke nemôže dávať žiadne úľavy.
Taktiež vyššie bolo spomenuté, že ak chces komisionálne skúšky v auguste, mala si ty ako rodič do týždňa od vydania vysvedčenia podať písomnú žiadosť riaditeľke. Inak dieťa opakuje ročník.
A prestup, ako písali všetky... Ty sa musíš dohodnúť na novej škole, aby prijali obe deti. Riaditeľka novej školy pošle informáciu o prijatí na adresu starej školy, alebo ty prinesies osobne kópiu. V starej škole o tom, že uvazujes o prestupe, ani nemuseli vedieť.
A ešte, nemala si náhodou dcérku väčšinu času doma na dištančnom? Že nechodila do školy? Potom ste možno nestihli prebrať, a keď prišla do školy, už nestíhala.
Niekedy je lepšie, keď si také drobča zopakuje ročník. Nech si utvrdí základy, písanie, čítanie, počítanie. A potom pôjde ďalej šikovnejšie, sebavedomejšie. Ak by išla do vyššieho ročníka s veľkými nedostatkami, bude sa stále trápiť, stále bude na chvoste, nebude stíhať na žiadnom predmete. A opakovanie ročníka bude hroziť nonstop, z viacerých predmetov.
Učila som chlapčeka, ktorého som nechala zopakovať 1.rocnik. Tam nešlo o prepadnutie, ale skôr, že chlapček nestíhal, bol nezrelý, potreboval pomalšie tempo, aby si utvrdil učivo. Tiež mal dysgrafiu. Obaja vysokoškolsky vzdelaní rodičia, veľmi ťažko to znášali. Navyše dvaja starší súrodenci čistí jednotkari. Ale chlapcovi to pomohlo. Dozrel, naučil sa. A teraz na 2.stupni má skoro samé jednotky. Nebojuje s čítaním, s písaním, môže sa venovať učivu.

natalienka12
10. júl 2021

@rihana12331 Je v skole s inymi detmi, tak musi ucivo zvladat. Nie je mozne, aby mala priebezne znamky 1, 2 a na konci skolskeho roka prepadla. V tomto ti neveri nikto, klames. Prelozit ju mozes, riaditelka si moze hovorit, co chce, jej suhlas k tomu potrebny nie je. Mozes ziadat komisionalne preskusanie, dovtedy jej treba zaplatit aspon 2 ucitelov, nech ju doucia, co ma zanedbane. Bola corona a vsetci ziaci ucivo zvladli, len tvoja dcera nie? Na coronu sa mevyhovaraj. Sud a trestne oznamenie? Akoze za co? Ucitelia nemozu za to, ze tvoja dcera prepadla. Mala si sa jej venovat pocas skolskeho roka, ked si vedela ze je zdravotne znevyhodnena. Ci si myslis, ze sa vyhrozis trestnym oznamenim a daju jej same 1 ?

mircalla
10. júl 2021

Prepac, neverim tejto verzii, vela veci tu nesedi

mirkaandrej
10. júl 2021

@sslobodnamama777
Nesúhlasím s tym , ze ak dieta prepadne , je to chyba ucitelky .
Dieta opakuje rocnik , ked napr. nezvláda učivo , alebo ked si neplní svoje povinnosti ( nerobi domace ulohy , nepripravuje sa, neučí sa 🧐 ) - a tu su zodpovední rodicia .

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
pribinak
10. júl 2021

@sslobodnamama777 nesúhlasím. Ucitelka nedokáže ovplyvniť skutočnosť že dieťa je doma systematicky zanedbávané
Toto je vizitka rodičov

lenka9g
10. júl 2021

@sslobodnamama777 môžeš to špecifikovať ? Akú chybu urobi učiteľ ak 20deti má samé jednotky a jeden prepadne ? A akú chybu robí učiteľ ak z 10 deti prepadne 9 z rómskej osady? Rodič sa im nevenuje,to je tá chýba,nič viac,nič menej

hettinka
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
sslobodnamama777
10. júl 2021

@lenka9g ha isla som uz spat v noci tak som neviem preco dala capslok, asi za to ze to mala komunikovat s matkou uz pocas druheho šk. polroka, aby matka nebola v juli prekvapena...mala o tom vediet..a plus ja som asi zasadena, dufam nepravom na ucitelov, pretoze tam poznam take intrigy a sikany v zborovnach, ze dobri ucitel radsej odide, no zas take tazke ucivo to neni, ak dieta má priemerne schopnosti mu pomoct to zvladnut sa naucit to co treba do tretieho, kde to bude ovela tazsie..a co ked ti 19 deti je sikovnych, rodicia im pomahali, mohla sa ucitelka zamerat na tuch co maju problemy. Zas ti ucitelia sa vyzdvihuju, ale vacsina z nich su slabí ucitelia.

maximilie
10. júl 2021

@pribinak ved práve. A plakať v polovici júla? Počas roka neplakala, ze nosi domov 5?

lenka9g
10. júl 2021

@sslobodnamama777 určite,určite musela byť upovedomená,nato sú postupy,ktoré musia byť splnené pred prepadnutím,matka ich najskôr len ignorovala

sslobodnamama777
10. júl 2021

@lenka9g u tych osad robi chybi stát, tie eti tam nemaju co vyrastat uz davno im ich mali brat..pretoze kazdy kto vie ako sa tam zije...vie ze sa porusuje plno zakobov, tie deti su chore casto, zanedbane, no tuto matku tu sprdli ze ako pise zle, podla mna v pohode, ja drzim stranu dietatu, opakovat rocnik je posledna moznost, ok dieta je choré, nech opakuje, ale je to vizitka ucitela ze tak jednoduche veci nevie naucit dieta ktore sa ucit chce. Ak ju nechala prepadnut v druhom tak co treti a stvrty ak sa bude dalej liecit, kde je fakt uz matika tazka atd