Problémy s prvákom

limitgirl
22. nov 2016

Neviete mi niektorá poradiť nejaký systém? Mám s prvákom strašné problémy. vôbec si nechce písať úlohy. sadneme si pred zošit a sedí, krúti sa, hovorím mu aby písal, on nič, robí grimasy. napíše jedno písmenko, napíše ho otrasne a potom zase pol hodinu nič. dohováram, motivujem, vyhrážam sa, všetko nanič. zasekne sa a nepíše vôbec. potom zošit zoberem, že teda pojde bez úlohy a ziape, že on to chce dopísať. vrátim mu ho, nepíše. zoberem, ziape. ja už vážne neviem. včera som už zlyhala a nacapala som mu. nato mi povedal, že si uvedomil, že ma má najradšej a chce byť len so mnou. čo to má znamenať? to ho mám biť? nerozumiem tomu už. keď si držím nervy na uzde a som dobrá, nič nedosiahnem. keď sa nahnevám, je ublížený a zasekne sa. je intolerantný na histamín. chcela som mu vybaviť individuálny prístup, všetci, že vraj je normálny. Pritom je všade extrémne pomalý a stabilne nič v škole nestíha, ani jesť ani písať. Im to nevadí, vravia, že má pochopiť, že keď si pohne, bude to preňho lepšie. no objavili ameriku. to mu tlačím do hlavy už roky a nič. nie je vôbec súťaživý typ. nič na neho nezaberá. som na neho sama a nemám ani rodinu na výpomoc. dennodenne sa trápime. chodím stabilne neskoro do práce, lebo ráno všetko robí naschvál pomaly, čím ho viac súrim, tým pomalšie a ešte na mňa pozerá. asi to bude súvisieť s bojom o moc a o to, kto tu je pán, ale tie úlohy ... neviem. viete na to niekto nejaký recept?

kvetinka75
22. nov 2016

a čo keby si ho nechala s úlohami sedieť samého? Ty si rob svoje a jeho nechaj tak. Povedz mu že tam bude dovtedy, kým si úlohy nespraví. Žiadny PC, TV, hranie. Netlač naňho tak. Možno si začne robiť úlohy, keď bude sám.
Neveim čo rád doma robí, ale povedať mu, že keď bude mať hotové úlohy, tak sa pôjdete zahrať, pozrieť si niečo a pod. A ty si rob svoje. Neseď pri ňom.
Pri ostatnom, no ani musí sám pochopiť, že by mal byť rýchlejší. To že nie je súťaživý je OK. Nie každý taký je. Mám dcéru, ktorá sa raz dala na plaveckú súťaž a plávala - ukážkový štýl ale veget-salám-párky. Užívala si to, ale čas mala dvojnásobný. Ona kopu vecí vie ale teiž nie je súťaživý typ a robí si veci po svojom. Tiež veľa vecí nestíha ale ona musí pochopiť, že si organizovať čas a úlohy musí sama a niekedy nie tak vegeťácky, že učím sa, popri tom pustené rádio alebo TV alebo si pokecáme. Potom to ide ťažko. Ala sama si musí násjť ten systém. Nechávam ju tak. Lebo ja za ňu určité veci robiť nemôžem.

A ešte jedna vec: dcéra mala istý čas podobný prístup a povedala som jej, že ked nebude mať úlohu, nech povie učitelke pravdu, prečo. Žiadne ospravedlnenie jej nálad. A pochopila. Jednoducho som to nechala na ňu, nech si uvedomí dôsledky a čo chce a čo nie. Potom s tým prestala.

stanulienkat
22. nov 2016

Je vobec zrely na skolsku dochadzku?? Neboli ste pred zapisom u nejakeho psychologa??? To, ze ma histaminovu intoleranciu s tym nesuvisi, to by kazde tretie dieta s nejakymi alergiami a neviemcim nebolo schopne skolskej dochadzky. A to, ze si mu dala na rit, neznamena, ze si zlyhala. Niektore deti to proste asi potrebuju.
A znamky nosi dobre? zapamata si nieco zo skoly z uciva? Ja by som skusila psychologa.

pribinak
22. nov 2016

A co by sa stalo, keby si sa na jeho ulohy proste vykašľala? Nechces pisat? Nepíš, ale dôsledky si potom oddkaces, napr zatrhnuté PC, mobil ci tablet

Tiez mam prvaka a ked mu to rano trva, tsk na dalsi den vstáva skor, uz vstával aj o 6.00, hoci staci 6.30, ale nedalo sa s nim dohodnut, nuz si privstal

akvi
22. nov 2016

@limitgirl tak nech si ulohy nerobi..Vobec sa mu necudujem, ze ma z toho nervy.. Si predstav, ze prides domov z prace, v ktorej sa ti velmi nedari, lebo si pomalsia, ako ostatni a potom ta este doma niekto nuti robit si ulohu..
Nenut ho. Pripomen mu, ale nenut ho. Ked bude nad nou sediet hodinu, nech sedi.. Ale ty do toho nedavaj svoju emociu.. Povedz mu, ze ma pravo si ulohu aj neurobit. A ze je to ok.. Povedz aj ucitelke, ze chces skusit iny pristup.. Nech ona v skole vyvodi nasledky, ale s rozumom, nie ze ho zhodi pred celou triedou.. Uloha nie je zodpovednost rodica, tak je uplne ok, ak tu zodpovednost prepustis ucitelke..
Je velmi smutne, ze este v dnesnej dobe sa nejake ulohy tak malym detom davaju. Je davno dokazane, ze na ZS su ulohy kontraproduktivne, az vo vyssom veku to prinasa vysledok. A v neposlednom rade, az vo vyssom veku dieta dokaze prevziat zodpovednost za ulohu..

jasminet
22. nov 2016

Co ma histaminova intolerancia spolocne s pomalostou? to je len vyhovorka pre teba samu... u nas sme si min rok zauzivali - najskor domace ulohy a aktovka, potom tv a hranie sa. Ziadne radio, ziadne veci co vyrusuju pri ulohach. Krpata mi ukazala co maju na ulohu, skusila do cvicneho zositka a pisala do normalneho. Ak ulohu neurobila, alebo urobila skatedo, bohuzial, dostala poznamku, alebo jej ucitelka dala prepracovat ak sa na to nedalo pozerat...

meusicka
22. nov 2016

@limitgirl ahoj, ja by som na tvojom mieste bola trpezliva. moja pred rokom tiez same trapenie s ulohami, zakazdym nad nou stat aby vobec daco pisala, ona ma teiz stale cas, z triedy posledna odchadzala, a pod. a teraz po roku je to uplne ine. sice si obcas dava na cas, ale uz je to ovela lepsie. treba vyckat, dieta musi do ulohy dozriet. aj ked je to casto na nervy, a nam sa to javi ako lahke, ale pre ne to je uloha. urcite to bude casom lepsie.
inac ked som ja moju chcela posurit, tak som jej nastavila tie hodinky z kuchyne na odmieriavanie casu, tie tam na stole tikali a ked odzvonilo, musela byt s ulohou hotova. dakedy to zabralo, dakedy nie. 😝

meusicka
22. nov 2016

@akvi nam bolo na rodicovskom povedane, ze deti dostanu ulohu, ale pokial sa s nou trapia a nejde to, tak po 20 min, to mame nechat tak. napisat ucitelke odkaz aby o tom vedela. ono ked je dieta v druzine tak by som aj ja ocakavala aby domov uz chodilo pripravene na dalsi den do skoly. pokial v druzine nie je, ulohy ostavaju na doma. u nas deti za kazdu ulohu dostavaju napr. balepku do knizky, alebo peciatku. a pri citani dostavali harok papiera s obrazkom rozdelenym na casti a za kazdy den citania 10min, sa mohla cast vymalovat. ked obr. plny, tak odovzdali ucitelke a dostali ako odmenu cukrik, cokoladku a pod. je to len o motivacii. ale prvacik je este male dieta, tak treba cas kym si to uvedomi.
moja chcela chodit na flautu a potom sme doma , teda ja, zakazdym museli do nej hucat, aby cvicila. teraz po roku uz bere nastroj sama, nacvicuje, chce sama, nemusim ani pripominat. aj rok je u dietata dolezity, za rok je schopne sa neskutocne vela naucit a zdokonalit sa.

kaja73
22. nov 2016

u nas funguje nebyt pri malom ked si robi ulohy..ich spravnost ci uhladnost ma len vo svojich rukach a ja to neriesim,nech to riesi ked treba ucitelka...a funguje to..maly sam po prichode domov vylozi z tasky desiatovnik a flasku,ide sa prezliect a pripravi si na stol vsetky ulohy..ak chce daco spravi hned ak nechce tak az neskor..ale je v izbe sam a ak nieco nechape oslovi ma..takto ma ulohy vacsinou ozaj rychlo spravene a na 99% aj spravne..spolu len citame a piseme domaci diktat,ci slovicka z angliny preberame...kym som bola pri nom osival sa,vrtel,hral sa a robil mi naschval nervy..ked nema divaka ide to ovela lepsie. A mozno tvojho treba obcas nechat ist do skoly bez uloh,nech si to vychutna v skole od ucitelky a nie od teba -len to zhorsuje vzta medzi mamou a dietatom. Nozory na DU sa u psychlogov roznia a mnohi tvrdia ze su kontraproduktivne..tak to skus brat viac s nadhladom.

marfikchov
22. nov 2016

@akvi nechcem sa zastávať preto, že som pedagog, ale neviem ako mi uškodilo to, že som si od prvej triedy robila úlohy ... zvlášť, keď sa bazírovalo na krasopise a tie čiarky, laskovičky to bol pre mňa čistý horor, ale nikomu by neprišlo na um, že úlohy vlastne ani robiť nemusíme, ale budeme znášať dôsledky... momentálne sa ku všetkému pristupuje tak demokraticky že až... však ani ja nemusím chodiť do roboty, keď sa mi nechce a budem znášať dôsledky, nedostanem prachy a deti desiatu.. podľa mňa je skôr lepšie ho učiť, že ako si rodič musí plniť povinnosti, tak aj dieťa, že toto je vlastne jeho robota a s vyšším ročníkom úloh len pribúda... a to že dieťa je pomalšie, menej priebojné, verím, musí to byť ťažké a horor aj pre rodiča, keď unavený po práci musí riešiť ešte aj úlohy... čo si ja z mojich prváckych čias pamätám, my sme si písomné úlohy písali v družine (školský klub), dokonca sme tam mali cvičný zošiť, kde sme najprv trénovali a keď bol tréning pekne napísaný (odsúhlasila družinárka), tak až vtedy sa šlo na ostro... doma sme potom vlastne už robili úlohy z čítania, kde mi museli rodičia podpísať, koľkokrát som to čítala... prvý ročník je náročný sám o sebe, prechod zo škôlky do školy, vyžaduje si to mnoho trpezlivosti, boja, ale keď sa dieťa podchytí, stojí to za to... moja rozvedená sestra sa s neterou učila do štvrtej triedy, verím, že ju to muselo otravovať, navyše keď bola na ňu sama, ale oplatilo sa, na druhom stupni bola samostatná, nikdy ju nebolo treba do učenia nútiť, sama vedela čo je jej povinnosť. Možno sa mi ľahko mudruje, lebo sama mám ešte malé deti, ale myslím, že k tomu budem ja pristupovať tým starým socialistickým prístupom.

stanulienkat
22. nov 2016

@akvi dufam, ze si to pisala zo srandy, ze ma pravo ulohu si neurobit a ze sa detom nemaju davat domace ulohy. Preco? Pre pohodlnost rodica???? To aky priklad a pristup bude mat to dieta?? Zodpovedna za ulohy je ucitelka??? A ucitelka ma zvolit iny pristup?? Takze nie dieta, ale ucitelka. Vies si predstavit, ze ucitelka by mala mat len k 30% ziakom iny pristup??? Asi by zosalela. Ty to mas trochu popletene, neuraz sa.

pribinak
22. nov 2016

@stanulienkat no ma právo di ulohu neurobiť, ale potom ma sj povinnosť niesť dôsledky, napr 5, poznámka, čierny bod,.... a niesť aj dosledky doma, napr zákaz TV

jasminet
22. nov 2016

@marfikchov U dcery v druzine sa v prvom rocniku ulohy nerobili, ostalo to na rodicov, ale ja som to vitala, videla som ako mala pracuje, co robia, ako robia... teraz je druhacka a ulohy si robi v druzine vacsinou, ja doma len kontrolujem. Ak nema hotove, tak automaticky si sama ide robit...

marfikchov
22. nov 2016

@pribinak áno, súhlasím, keď neurobí, nech má trest, ale mnohé deti sú takí flegmoši, no čo, poznámky, čierny bod, no a čo... a potom na druhom stupni prd robí na hodine, doma sa neučí, o domácich úlohách môže učiteľka len snívať... a just truc... tak nebude na telke či nete, však na net pôjde v škole... ako som písala vyššie, podľa mňa je lepšie učiť deti k povinnostiam a ich plneniu, ako ich trestať za neplnenie... myslím, že to má lepší efekt pre budúcnosť

kvetinka75
22. nov 2016

@stanulienkat tiež som za to, že máme určité povinnosti a jednoducho si ich treba splniť, ak nie tak znášam dôsledky. Ako by to vyzeralo, keby sme všetci robili len to, čo chceme. Tiež v práci nerobím iba to, čo ma baví. A ak som aj niekedy niečo odflákla alebo nespravila, čo som mala, prišli dôsledky. Poučila som sa. Nie som za to, aby sa deti preťažovali. Ale na druhej strane možno niekedy treba nechať, aby človek ako sa hovorí ,,padol na hubu,,. Nechať ho tak a nech potom znáša dôslekdy. Teraz počúvam samé jemu sa nechce, on je taký, on je ešte malý. Školopovinné dieťa už musí vedieť rozoznať, čo má a čo nemá robiť v rámci svojich povinností. Ani nám sa veľakrát nechcelo ale zdá sa mi, že teraz sú tie deti také pohodlnejšie. Veľa chcú ale snaha....
A to mi potvrdila aj dcérina triedna. Oni len brať brať a dávať nie. Len oni majú požiadavky čo by sa malo pre nich robiť ale opačne nie. Oháňali sa právami ale že majú mať aj povinnosti, to ich nenapadlo.

pribinak
22. nov 2016

@marfikchov aj na flegmosa nieco plati, len to treba najst
Ak budes mat zlu známku, zial nebudes mocť toto alebo toto
Syn dostal odmenu lebo za 5 smajlíkov ma 1velkeho, sli sme do hracieho centra uprostred tyzdna, hoci to bolo uplne mimo program
Proste za dobre vysledky odmena, za zle, trest.
Moja mama je ucitelka, kazde dieta ma nieco na com si potrpí, aj ten najväčší flegmos

lucinka511
22. nov 2016

@limitgirl to je zlyhanie nacapat mu? tak ako nechala by som ho sama nech si pise, mna by takto necvicil ako opicu na spagate.

akvi
22. nov 2016

@marfikchov prave preto, ze si pedagog, tak je pre teba tazke si predstavit, ze by ulohy neboli. Skoly su zaborene v tom niekdajsom stereotype a ludia ziju v tom, ze ulohy proste musia byt.. ale nie, nemusia.. A ano, mas pravdu, ani ty nemusis chodit do prace a budes niest dosledky.. je to ok.. Je to kazdeho osobne rozhodnutie. Prave to, ci si ulohu dieta urobi, alebo nie - to je vychova k zodpovednosti, lebo bude za svoje rozhodnutie zodpovedat.. Druha vec je, ze dieta do cca 12 rokov takuto zodpovednost proste prevziat nevie, resp. ked ju preberie, je to pre neho velmi tazke a my by sme mu to nemali hadzat na plecia..
Ja tiez nerada robim veci, ktore mi nedavaju zmysel a uloha v zmysle napis riadok lastoviciek zmysel dietatu proste nedava.. Kazde autonomne dieta sa proti tomu buri a je to tak v poriadku. Skola a rodicia ale za 1.rok skoly deti tak zlomia, ze su z nich uz len poslusne ovecky, ktore si toto nesu aj do dalsieho zivota. Drz hubu a rob co ti kazem.. Chodi do prace, ktoru neznasas, ale musis predsa zarabat prachy. Sklon chrbat a trp.. Presne takychto ludi skola vychovava..
Deti, ktore sa zlomit nepodarilo su oznacene za problemove, neposlusne, drze a pod.. A chvalabohu, je ich coraz viac tych, co sa buria a tento skolsky system speje nastastie do zahuby..
V niektorych statoch to uz pochopili, napr. tolko ospevovane Finsko.. A niektori nasi politici - co je az neuveritelne, to tiez zacinaju chapat..napr. iniciativa okolo Miklosa..

Takze ja fandim neposlusnym detom a dufam, ze rodicia k tomu zaujmu rozumne stanovisko a podporia ich.. Lebo len tak sa moze nieco zmenit..

Btw., ja som tiez ucitelka.. temu skolstvo riesim v sebe uz 20 rokov.. A v momente, ked som zacala citit, ze to, co sa deje v skolach nie je ok, tak som radsej odisla, lebo by ma system prevalcoval..

marfikchov
22. nov 2016

@pribinak súhlasím, len je to celé o podchytení... lebo siedmakovi darmo budem smajlíkov lepiť, keď ma bude mať na saláme

pribinak
22. nov 2016

@limitgirl povedz synovi, ze takto to dalej nepojde a nech sa pripraví na zmenu
Rovno mu povedz, ze takto uz ulohy tobit nebudete a ked nechce tsk nech neurobí, ale potom nech caka trest

Školáci uz chápu, ze maju povinnosti, pripravovali ich na to uz v MS.
Dohodni sa tsk, ze ked prídete zo skoly, nech sa chvilu pohra, naje, ale potom ma uz povinnosti

akvi
22. nov 2016

@stanulienkat nie, nemyslim to zo srandy.. Snazim sa, aby sa na to aj druhi ludia pozreli z ineho uhla pohladu..
Za ulohu zodpoveda ten, kto ju zadal. Rodic v tom je uplne mimo. Ucitelka zadala ulohu, ona ma dohliadnut, aby decko ulohu urobilo.
To je to iste, ako ked ja poviem decku, uprac si izbu a chcem, aby na to dohliadla ucitelka..
Takze aj nebudem chciet, aby ucitelka dohliadala na ulohu, ktoru som zadala ja a ona nech sa zmieri s tym, ze na ulohu, co zadala ona, nebudem dohliadat ja.

marfikchov
22. nov 2016

@akvi učila som aj na súkromnej škole, kde sa preferoval britský systém, teda žiadne úlohy, tašky zostávali v škole... a tam nastali tieto problémy, rodičia sa furt vypytovali, čo treba trénovať, cvičiť, nevedeli, ani čo sa deti učili a druhý problém, že tie deti, ktoré boli lenivé, lajdáci a ešte aj so slabším prospechom tento systém len vyhovolal... prd robil doma a na hodine viac menej tiež... počas svojej praxe som toho preskákala viac, vyskúšala kadečo, ale neviem, mne ako decku ten socíkovský systém vyhovoval... možno bolo kruté, dieťa, ktoré neprospievalo, išlo do osobitnej, čo bolo ozaj kruté, no toto integrovanie, prihliadanie v známkovaní mnohokrát nerobí takú dobrotu, akú chceme... niektorému dieťaťu sa ťažko vysvetluje, že jeho dve chyby sú iné ako jeho 10 chýb a známka je tá istá... považuje to za nespravodlivosť

dupinka
22. nov 2016

Skús ho dať otestovať v Centre pedagog.psychologického poradenstva a prevencie. Možno zistíte, že má nejakú porochu sústredenia, alebo (ako to bolo u nás) nadané dieťa, ktoré sa nudí a odmieta monotónnu stereotypnú činnosť...
Alebo vám aspo poradia, ako na neho.

Určite dovtedy stanoviť akoby denný rozvrh, dať pred neho hodiny a ukázať mu, k"eď bude na hodinách toľko hodín, pripravíme veci do školy"
Vynechajte slová: "poď, ideme, musíš"
Musíte odhadnúť, či je to preto, že ho vyrušíte v hre, alebo sa mu lepšie učí, keď je oddýchnutý....
Nám v CPPaP veľmi pomohli. A nie je to žiadna hanba 😉

pribinak
22. nov 2016

@akvi ano a ucitelka to vyhodnotí, nemas ulohu, tak potom čakaj napr čierny bod, alebo nieco ine
Takto to funguje vsade, aj tvoj šéf v praci rychlo prevezme zodpovednosť : dole osobne, ci prémie
Deti sa musia naučiť, ze maju nejake povinnosti, je to uplne prirodzene

Žila som nejaku dobu v zahranici, tam sa deti ucia zodpovednosti uz v MS, dostávajú rozne ulohy a mini projekty

dagaz
22. nov 2016

U nas tiez zvecsa plati sam...lebo som zistila ze ked som pri nom tak je akokeby pod tlakom alebo ako to nazvat...dava si strasny pozor aby bolo vsetko ok a vtedy narobil najviac chyb. Teraz si pise sam ked skonci uz iba skontrolujem. Citame spolu ale nie citanku zo skoly ale detsku knihu a mini rizpravky-bajky. Zatial to funguje ale veru zaciatky prvaka boli vselijake😊

tarvika
22. nov 2016

ja by som to tiez riesila tym, nechat dieta samo na tu ulohu, ak bude chciet pomoct nech ta samozrejme zavola a ty pomozes. Ak nechce pomoct nech robi samo, nekontroluj, nechaj tak. Nic sa nestane ked jeden den ulohu mat nebude, aj tyzden keby nemal. V skole z toho budu nejake dosledky, uvidi ake su a moze sa rozhodnut ci v buducnosti chce tie dosledky znasat alebo si ulohy urobi. a je potrebne mu to poriadne vysvetlit.

stanulienkat
22. nov 2016

@akvi takze, ked ti da sef urobit nejaku robotu a ty sa na to vyseres, tak vlastne moze za to sef 🙂 😀 😀 😀 Nech si ju urobi sam, ked je za to zodpovedny. Neviem, takyto pristup som este nepocula, ze ked ucitel zada ulohu, tak je za nu zodpovedny. Tak treba k ucitelke vecer ist domov, nech mu ju vypracuje, nie?? Cudne..

kacena4
22. nov 2016

prepac ale chyba je v tebe nie v dietati a dieta to vyuziva 😔 nemate rezim chodis neskoro do prace, ked ti rupnu nervy tak ho vycapes on sa polubi s tebou a idete zasa od zaciatku ☹ moja rada zaviest rezim prisne pravidla. on vie ze s tebou moze mavat ze ustupis vie ze posledne slovo ma on nie ty a ty to vies ties sama si napisala, ze moc ma on nie ty. nie je to boj o moc. on nebojuje on vie ze vyhra a je podla neho, on len chce tvoju pozornost ☹ ☹ a tu dostava prave takymto spravanim sama pises ze si na neho sama. nepises nic viac... moja rada viac sa mu venovat bez telky, prechadzky len tak po vonku s rozhovorom, ci v posteli o tom ako prezil den. to ze ste spolu v jednej miestnosti doma este neznamena ze ste aj "spolu", ze tu pritomnost zdielate, ze si tam pre syna a toto on potrebuje teba aby si sa mu viac venovala. napr. pred ulohami sa hrajte hodku vonku s tym, ze potom si rychlo napiste ulohy, aby ste zasa nieco mohli podniknut napr. mohol byt 1/2 hodku vo vani a potapat sa, pustanim bublifuku, sarkana alebo neviem co ma rad, nie sedeni pred telkou ci hranim sa na pc, ucite nie. hlavne ho treba pozitivne motivovat. treba sa o tom poradit s ucitelkou ze ak parkrat neprinesie ulohy tak je to preto a preto a ze na tom pracujete nech ho aj ona motivuje v skole a pochvali ho za ulohy... popr. ak sa to nezlepsi vyhladaj psychologa pre seba aj preneho ako s nim pracovat a co vam obom pomoze. drzim palceky. hlavne nezabudaj nie za vsetko moze dieta a trestami sa nic nevyriesi, len ho naucis, ze aj tadeto vedie cesta a neskor sa ti to moze vypomstit ☹

pribinak
22. nov 2016

@limitgirl tu msl ktosi dobry napad testnut ho v CPPP, urobia mu testy zdarma, nepotrebujes nic, ani papier zo skoly ci od pediatricky

akvi
22. nov 2016

@marfikchov stale sa na to pozeras cez to, co si zazila ty a co vyhovovalo tebe.. Ano, moja sestra tiez bola ta, co milovala skolu, rada sa ucila, mala rada ten system, rada robila ulohy.. Aj dnes u nej pretrvava tento spomienkovy optimizmus..
Naopak ja, ja som skolu nenavidela (pritom som bola vyborna ziacka, mala 1-ky, chodila do vyberovej triedy a pod.. ).. Ale opytal sa ma niekto, ci som bola stastna? Nikto.. A nebola som.. Nenavidela som skolu, ulohy, vzdy som sa drvila to, co mi neslo, len aby som mala 1-ky. Tym padom mi neostaval cas na to, co som milovala.. a bola som z toho frustrovana a nestastna..
To, ze niektore deti na hodine nespolupracuju a doma tiez nic nerobia, to je presne produkt tohto systemu.. Nase ocakavania su, aby dieta bolo motivovne robit to, co od neho chceme.. ved to je absurdne.. Jedina fungujuca motivacia je vnutorna.. A uprimne, ktore dieta je vnutorne motivivane ucit sa vybrane slova?? My proste nutime deti, aby sa ucili veci, ktore davaju zmysel nam dospelym.. Ale oni by sa rady ucili to, co dava zmysel im.. A tym, ze im to nedovolime, tak v nich zabijame zivot..

kaja73
22. nov 2016

ja ked sa spatne pozeram na svojich spoluziakov zo ZS,tak prave ti s vystrkujicimi rozkami dnes robia to co ich bavi,nebali sa ist do rizika,,ti poslusní -vcetne mna -sme sa dako zasekli v zivote..osobne sa az teraz preberam a to mam cez 40 rokov..vzdy poslusna,vzorova ale nepriebojna ziacka..nik so mnou nemal nikdy problem,...len zrazu ja samam so sebou.. ..ved predsa musim ked vravia ini..moji rodicia dnes 80 rocní to vidia tak isto ako ja...neposlusnym sa darilo v zivote lepsie..hodnotia uz fakt zivoty odzite..ved ich známy su mnohi uz aj po smrtii..