Ahojte maminy, chcela by som poradit a vyrozpravat, syn je druhak, uz dlhsie mi spomina jedneho spoluziaka, v zmysle, ze na hodine su s nim problemy, nechce spolupracovat, citat, pisat, za vsetko sa zduje, je agresivny, odvrava pani ucitelke a podobne. Ja som to nejako neriesila, nakolko syn nespominal, ze by utocil na syna - ten spoluziak... mali sme aj rodicovske, pani ucitelka tiez nic nespominala, vraj je vsetko v poriadku, ze nie su ziadne problemy so ziakmi...
Zaciatkom tyzdna pisala mail na edupage, ze mame dohovorit hlavne chlapcom, ze sa nemaju provokovat, ukazovat si prostredniky, fackovat sa podobne, ze dostanu poznamku, ak budu porusovat skolsky poriadok a podobne.
Aby som vysvetlila, syna ucim vzdy nikomu neublizovat, znamky ma vyborne, so spravanim v skole nebol zatial problem ziadny. Ucitelka sa na neho nikdy nestazovala, aj ked sa stale pytam ci je vsetko v poriadku v spravani. Poznamku este nemal a to viem, ze chlapci dostavaju u nich aj poznamky za bitky.
No a vcera, vraj sa nahanali vonku viaceri chalani, aj syn, aj ten spoluziak a ten sa nahneval, pretoze nestihal nikoho chytit, zacal byt agresiny uhryzol dalsieho spoluziaka do krku a do ruky, nas ma nejake modriny po rukach, na tvari ma malicku, a boleli ho labiny pri sprchovani,,ze ho udrel do slabin.
Pisala som vecer aj pani ucitelke. Zostala som z toho nejaka v strese, aj ja uz. Nehovorim, syn nie je anjel, urcite aj on vystrkuje rozky, ale ako by ste riesili tuto situaciu?
spolužiak má diagnózu? píšeš o asistentovi.
skola mozno zakryva viac, ako viete, mali by to riesit, rieste to dosledne vy rodicia so skolou, trvat na svojom, nech ho daju vysetrit jeho rodicia ak este nedali, mozno mu treba asistenta, mali sme podobny pripad a bud nevieme o vsetkom, co sa v skole deje, alebo sa dieta upokojilo, riesenie by vraj bolo, keby mal kamarata dotycny problemovy ziak, on si vynucuje pozornost takto, a ked ho deti odstrkuju, je aj agresivny, no to hlavne nevyriesia deti, musi konat skola a rodicia
Podľa mňa, ak vyjde podnet od rodičov, veci sa začnú hýbať rýchlejšie. Píšeš, že sa jednalo aj o iné dieťa, spoj sa s tou druhou matkou a dajte podnet na prešetrenie šikany. Ja som riešila šikanu a musím povedať, že prístup školy voči problému bol fantastický. Až keď tu čítam, aké problémy majú niektorí rodičia...že to často končí prestupom sikanoveho žiaka na inú školu, pozastavuje sa mi rozum. Ale celkovo, ja nie som dlhodobo spokojná so systémom nášho školstva, preto ani deti netrestám za horšie známky. Pretoze sa učia kopu nepotrebných zbytočnosti
@deti95060810 no podla toho opisu co mi opisuje syn to vyzera na nejaku diagnozu lebo nemyslim, ze je to normalne spravanie.
@ema22270 Ja by som to zatiaľ riešila len dôkladným vyspovedaním syna, aby som získala naozaj lepší prehľad a aby syn vedel, čo je to šikana, ako sa jej brániť a čo musí tebe a učiteľke hlásiť. Plus samozrejme dohovorením synovi v zmysle ako vás učiteľka požiadala - lebo zjavne tam okrem jedného problémového dieťaťa sú aj provokácie z druhej strany (netvrdim, že nevyhnutne od tvojho syna). Pokiaľ nejde priamo o šikanu tvojho dieťaťa alebo o dramatické narúšanie vyučovania, asi by som odporučila, aby si do toho príliš nezasahovala. Z popisu tej naháňačky sa zdá, že ten problémový chlapec nie je úplný outsider a že deti sa s ním na školskom dvore hrávajú. Samozrejme, treba byť obozretní a pravidelne sa uisťovať o stave.
To, že učiteľka nespomínala na rodičovskom konkrétne problémové dieťa je normálne. Už dávno to nefunguje tak, že sa problémy dieťaťa riešia verejne pred všetkými rodičmi, ale riešia sa osobnými stretnutiami medzi učiteľom a rodičom.
@cibinka18 ja som to videla hned prvy den v skole, ze tento spoluziak mal problem len s tym ze sa spoluziacka na neho pozrel a pozdravila sa, zacal sa zduvat a hnevat, to som zostala z toho zaskocena, ze naozaj mi taketo spravanie opisuje syn dennodenne, urcite su aj spoluziaci co ho aj provokuju zamerne, dokonca aj stvrtaci, ze si ho chodia obzerat do triedy, uz sa to asi normalne rozkriklo o nom, ze lahko vybuchne, uz sa s nimi noromalne tento chlapec bil aj nejake starsie dievča, ze udrel, tak som z toho uz zhrozena, ze aj ja mam pocit, ze sa tam nieco kryje, pani ucitelka mi zatial neodpisala.
@annm81 syna sa pytam pravidelne, a syn potvrdil ze ho jeden spoluziak provokuje, ze ho najskor aj zavola sa hrat s nimi a potom ho provokuje zamerne, lenze tam su aj ine problemy asi a mamine pise ucitelka vraj pravidelne, aj chodi do skoly chory, uz viac sa to stalo a viac x to riešila ucitelka s mamou jeho. Tak neviem
A este doplnim ja som synovi uz min rok hovorila, nech ho neprovokuju, nesmeju sa mu, atd, nech ho neodstrkuju ked mi to tak rozpraval ze je agresivny, nech ho neprezyvaju, ze niektori ho zamerne prezyvali, mne to syn vsetko hovoril, preto som mu aj hovorila, ze nech sa nim kamarati aj v pohode, ze mozno ma nejaku diagnozu o ktorej nevieme
@ema22270 Po tvojom poslednom príspevku ešte dopíšem jedno - netvrdim, že chlapca určite netreba riešiť a že nabetón je problém v niekom inom, to vôbec nie... ale fakt, že si ho chodia obzerať aj starší žiaci a že ho provokujú, by mne osobne dal signál, že situácia môže byť úplne inak, ako sa na prvý pohľad zdá a že by som si nebola istá tým, kto šikanuje a kto je ten šikanovaný.
@annm81 veru toto, co to dieta zaziva je sikana ktora potom vyhroti do agresivity, lebo sa nevie inak branit resp. pretlak emocii... minuly rok bol prvak, ano urcite ma neprimerane reakcie na niektore veci, ale chodit ho provokovat a ukazovat mu prostrednik a zabavat sa potom na na jeho reakciach (a na tom, ze s toho ma zle) je daleko cez.. tam ucitelka ma pravdu, ze rodicia musia vysvetlit, co tym robia, kazdemu jednemu dietatu v triede... ze skupinkovo provokovat jednu osobu je velmi zle...
Vela integrovanych deti ma problematicke spravanie, o tom potom... a aj je s nimi tazke pracovat na hodine...vacsina s toho casom vyrastie, nauci sa, aj ked s diagnozou, ale zvladaju emocie lepsie.
Nemam na toto riesenie, ale mam syna s problematickym spravanim (nula agresivita, ale huba mu strasne ide, je otravny, vsetkym skace do reci, vsade som bol vsetko som videl typ...) a vdaka bohu toto nikdy zazivat nemusel aj ked viem, ze 100% vyuku paradne rusi a dohovarali sme milion krat...
@anjelicek26 no idem to este znovu vysvetlit, na rodicovskom pani ucitelka hovorila toto: ze stvrtaci si ich chodia obzerat, ich druhakov - lebo oni ako prvaci boli na elokovanom pracovisku, v inej budove lebo maju vela ziakov, cize su pre nich novi, cize im mozno sem tam nakuknu do triedy, tomuto spolužiakovi sa to vsak nepaci (ci mu ukazuju prostrednik to neviem, kto komu ukazuje, pani ucotelka napisala vseobecny email a z toho neviem vobec koho myslela)... cize tento spoluziak sa zacne spravat ako dinosaurus, ze dupe a vrci na nich realne a vyhana ich a podobne, tych stvrtakov a vznikaju tie konflikty, takto mi to opisal aj syn presne. A samozrejme tym ze on ich vyhana a hneva sa, tym ich laka znovu aby prisli. Nesuhlasim s tym ze je chlapec sikanovany skupinkou - a mojim synom isto nie.
Len podla mna ak teda ma nejaku poruchu, to je jedno aku ale nejaka tam bude mal by mat presne kvoli takymto veciam asistenta, nech ustriehne aj pripadne provokacie alebo ja neviem. Aj tu pracu na hodine, urcite to vyrusuje vsetkych. Nie len ucitelku
@cibinka18 ved to je aj moj nazor ze my absolutne rodicia o nicom nevieme, len mi pride dieta domov s modrinami a to riesit budem. To co syn hovori dlhodobo verim tomu a cakam na vyjadrenie pani učiteľky, ak ma ziak problem alebo nejaku poruchu ucenia mne to nevadi, ale to maju riesit rodicia dietata podla mna a skola, dat ho vysetrit dat mu asistenta nech mu pomoze celkovo aj v ttchto vztahoch. Keby bol teda sikanovany, kde su teda jeho rodicia a preco to neriesia? Nechapem tomu vobec.
@anjelicek26 syn spominal jedneho spoluziaka z ukrajiny, ze ho sem tam pri hre provokuje... a vzdy ho upozornujem na take veci, ze je to zle atd ze ho nema co provokovat naschval. Co viem tak min rok ho prezyvali nejaki ini spoluziaci, ale syn nie. Viem to na 100% ze nie. Aj mu to vysvetlujem ze asi teda ma nejaku poruchu, ze on veci vnima inak.
@ema22270 ved nepíšem,že tvojim synom. Ale keď si toho chlapca chodia obzerať ako zvieratko v zoo a provokujú, je pochopitelne,že s toho nadšený nie je.
@ema22270 Naozaj veríš tomu, že starší žiaci si chodievajú obzerať nováčikov len tak? A ešte aj teraz, na konci septembra?
@anjelicek26 presne, z prvého príspevku autorky to tak nevyzeralo, ale čím viac faktov tu pridáva, tým viac to vyzerá, že chlapec je šikanovaný. Takto začínajú príbehy, čo končia tým, že dieťa donesie do školy zbraň a napadne spolužiakov, alebo spácha samovraždu, ku ktorej ho ostatní povzbudzujú.
@cibinka18 to nevieme. Nevieme, ako komunikuje škola s rodičmi dieťaťa. Ale minimálne vedia o probléme, veď učiteľka prosila ostatných rodičov, aby deťom dohovorili - a to všeobecne všetkým. Je možné, že s deťmi, čo sú viac zainteresované, riešia problém obsiahlejšie.
@anjelicek26 teraz si ho uz asi konkretne chodia obzerat, len zo zaciatku to bolo cisto zo zvedavosti vseobecnej vies, ze deti chcu vidiet kto prisiel novi do skoly a tak. Ja vsetko zistim, co ako je. Som ako detektiv niekedy. Popytam sa syna viacej, aj ked ja sa s nim dost rozpravam o tom. A poriesim to urcite, ak je to teda aj naopak a sikanuju jeho, ono to bude vsetko komplikovanejsie, podla toho vsetkeho, len primarne by to jeho rodicia mali riesit, len tam vyzera, ze ta mamina nespolupracuje so skolou. Mne je toho chlapca aj luto, ja som to aj vcera hovorila, ze on za to nemoze ani, ako sa sprava, len to ovplyvnuje celu triedu. Davali si vcera na etickej take papieriky, ze darujem ti lasku, zdravie atd... medzi sebou a 5 chlapcov si vymenilo, nas dal aj tomuto spoluziakovi, ale ten spoluziak o ktoreho ide, dal len jeden papierik jednemu takemu velmi dobremu chlapcovi z triedy. Tym som pochopila, ze nema kamaratov teda.
@annm81 no ja si to pamatam zo zakladnej, ze si nas tiez obzerali naozaj, ked sme prisli na inu chodbu, do novej triedy. Nic zle som za tym nevidela len zvedavost. Ze nakukli do triedy zo zaciatku. Ale urcite ja vsetko zistim co ako je a budem to riesit viac teda aj za toho chlapca. Mne to nie lahostajne, ale tiez by som cakala ze nam teda aj pano učiteľka napise narovinu kto koho provokuje atd. Lebo vo vseobecnosti pisat je take odveci a ja mozem doma syna hresit a vlastne nic nerobi, to je tiez odveci trosku, ze tam je to hlbsie a hlavne v pondelky maju mavat ranne kruhy tam ze budu riesit taketo veci, tak si na to posvietim
@ema22270 S tebou ako nezaintetesovanou osobou učiteľka nemôže riešiť problémy cudzieho dieťaťa. V každom prípade držím vám palce, aby to škola vyriešila a neskončilo to nejakou tragédiou. Za toto som ja vďačná našej škole - majú jasne určenú osobu, na ktorú sa môže ktokoľvek obrátiť a ktorá rieši akýkoľvek len náznak šikany. Napriek tomu, že mám absolútne bezproblemové, nekonfliktné dieťa, už pár krát si ho zavolala - stačilo len to, že bol svedkom jednej facky medzi spolužiakmi a hneď sa to riešilo.
@annm81 ved ano akoze rozumiem, co pises len uz su v tom zapojeni vsetci, podla tohto co pise na edupage, aj vsetko, aby ziaci dostavali vkuse poznamky, co pocuvam ze niektori dostavaju chlapci, tak tam je asi dlhsie nejaky problem s bitkami len nevieme nikto kto co komu vlastne robi. Nas nedostal ani raz poznamku vdakabohu lebo to by som asi nepredychala, ak by robil niekomu zle lebo na tom dost citliva a aj ako dieta som pomahala spoluziakom co sikanovali druhi spolužiaci aj ma ucitelka prosila nech to potom hlasim ked budem vidiet
Precitala som si celu diskusiu - mne ten 'agresivny ziak' tiez pride ako sikanovany (nehovorim ze Tvojim synom, no ale v podstate celou skupinou, "spolocnostou" okolo neho). To ze on robi zle inym, mi pride ako obrana. Ukazuju mu prostredniky, naschval ho provokuju, volaju do hry ale hrat sa s nim nechcu. Ci uz chlapec ma diagnozu alebo hocijaky problem so spravanim a nepekne sa sprava aj k druhym, podla mna to prameni z toho ze je na okraji, nema kamaratov, posmievaju sa mu a on to proste nevie spracovat. Take deti potom nevedia ako sa branit, raz uhryzne, druhy raz hodi kamen, atd atd.
Ja nehovorim ze je to OK ak by zranil Tvojho syna alebo ine dieta, alebo sa nepekne sprava. Len sa mi zo vsetkeho co pises vidi, ze on je tam realne najvacsie chuda, a ked si ho chodia este aj starsi "obkukavat" a defacto ho tym este viac provokuju, je mi ho luto, a bojim sa ake to bude mat nasledky. Ak je navyse chlapec z rodiny, kde si s nim nevedia / nechcu / nemaju cas poradit, asi to nedopadne dobre...
Nevidim nic zle na tom, razne dohovorit vsetkym ostatnym deckam, ja by som si tiez urobila poriadok najprv v skupine, evidentne jednotlivca uz riesia (z toho co hovoris ze ucitelka mamu casto kontaktuje).
@colsami no zacinam uz aj ja nad tym premyslat, ze to tak bude, ze on je tam asi celkovo taky odsuvany, lenze osobny asistent by to poriesil urcite, ja si myslim ze deti celkovo oni si to nevedia ani tak uvedomit ze ako to je cele, tie provokacie. Lenze to vyzera, ze este aj ucitelka teda ma s nim problem kedze mava vkuse poznamky resp teda ma zle spravanie na tych hodinach
@ema22270 my sme mali takeho v triede, chvala bohu ho rodicia dali prec, odvtedy bol pokoj. 5rokov s nim bolo peklo, len som čakala kedy niekomu ublíži. Bil viacerých, viac rodičov do toho bolo zakomponovanych, riešili staznosti svojich deti koli bitkam v triede. Raz nahanal mojho syna, bolo to aj na kamere, kopal ho a bil, moj syn si len zakryval hlavu a branil si telo. Keby to nebola tak sprosta škola zachovam sa inak. Vrela nam krv v žilach ale museli sme zachovat chladnu hlavu. Banujem to však do dnes. Ale muz bol v škole, riaditelovi povedal že este raz sa nasho syna dotkne a volame policiu na jeho rodičov a aj na riaditela. Inak to neišlo. Oni sa branili tym ze moj syn ho provokuje slovne, viac deti v triede ho provokuje, kedze s viacerymi bol problem (sacanie, bitky). Naštastie išiel do inej školy, rodičia ho prehodili.
@ema22270 jasne, ale po vsetkom co mozno chlapec zazil/zaziva, vie vyprovokovat aj "pozru sa naho". Navyse vieme, ze deti nie vzdy iba "pozrel som sa nanho" 😉
Nemusis si o tom mysliet nic, treba poucit syna o spravani, evidentne ucitelka situaciu bude riesit k spokojnosti vsetkych. Nic viac Ty nemusis riesit o chlapcovych diagnozach atd, ak to oni v skole riesia s jeho rodicmi.
A suhlasim s Tebou, ako hovoris... Osobny asistent by mohol pomoct. No drzim palce.
@colsami syn to tak opisuje ze niekto sa neho pozrie a chlapec prosto zuri, ze sa potom bije a min rok si hádzali tasky po sebe a ja neviem co. Ale teda to s inymi spoluziakmi nie so synom. Len ked ucitelka nic nepisala tak si potom rodic povie, ze ok, ze teda nebudem to riesit, ved kazdy ma to svoje, len sa zacinam obavat ze kde to az zajde, aby neprislo k nejakemu vaznemu urazu hocikoho z deti
@ema22270 doplnim este, ze ten chlapec bol vcera uz aj v riaditelni kvoli tomu, ale neviem ci sa nieco poriesi, lebo take spravanie chlapca je dlhodobe, asistenta nema, ze ci nemate skusenosti s takymito detmi, ako to riesit vlastne, my ako rodicia. Syn chodi aj na karate, treti rok uz a tam sa aj ucia nebit niekoho len tak, takze viem, ze syn bitky nevyvolava, to mu aj vzdy prizvukujem, ze vcera ho potom toho ziaka oni chlapci tahali za ucitelkou, ze ho maju oni zaniest k ucitelke (to bolo asi na sk. dvore)... lebo to bolo povedat, ze hryzie toho druheho do krku. Samozrejme ze bol agresivny ten ziak. Tak mi to cele pride uz nejake na hlavu, aby ho oni mali tahat k ucitelke, lebo on je agresivny. 🙄