Maminy, mame prvacku, a ona mi takmer kazdy den rozprava ako jej spoluziacka robi zle. Pytam sa jej, ze ako jej robi zle, tak napriklad, ze ju oslovuje Adelo, na to jej poviem, ze vola.sa Adela a na to sa nemoze hnevat. To by som neriesila vobec aj ked ju to trapi svojim sposobom. Potom, ze sa jej smiala, ze ma chalansku flasku na pitie, pritom ma bielu s cervenym vrchnakom, na to som jej tiez povedala, ze si ju nema vsimat, a plno takychto pre mna hluposti, aj ked chapem, ze dieta to vnima inak. Ale dnes mi povedala, ze ju cez prestavku sotila v triede a spadla. Ucitelka tam vtedy nebola. Neviem, zacali by ste to riesit? Rozculilo ma to a rano som jej chcela dohovorit, neisla by som este za ucitelkou, neviem ci ist za jej mamou, ale to je tiez taka osoba, no co vam poviem. Neviem ako sa k tomu postavit.
No u nás učiteľka vyslovene trvá natom, aby sa všetky problémy riešili cez ňu a nie medzi rodičmi navzájom. Kontaktovala by som učiteľku. Aj to posmievanie je už zlé. A to sotenie…
Ísť za triednou, aby vedela čo sa deje. Možno si len viac bude všímať správanie. Poprípade jej dohovorí na začiatku, keď bude treba ona si to bude riešiť s rodičmi.
@pribinak mne to tiez vadi, ak by ji oslovila Adela tak v poriadku, vola sa tak, aj ked mezdi malymi detmi by som cakala este "jemnejsie" oslovovanie. Ale Adelo je vyslovene hnusne.
O tomto musi vediet ucitelka. Najskor chod za ucitelkou
Presne si uz nepamatam, musim sa dcery spytat, ale jedno dievcatko uz viackrat ucitelka rozsadzala, lebo inym robila zle. Ale nie som si ista ci konkretne to je ta ista, ale zda sa mi, ze ano.
Aj minule mi vravela, bola 2tyzdne chora, sice ucili sme sa doma, ale prisla do skoly a hned druhy den nieco pisali, dostala dvojku a tato sa jej za to smiala, ze dostala dvojku. Ona potom doma tak plakala, nemohla som jej vysvetlit, ze aj dvojka je dobra znamka a ze ma kopec jedniciek.
Napis ucitelke na edu.nech si ich viac vsima ze sa ti dcera zacala stazovat..mala by to riesit a ty budes vidiet na dcere ci sa to polepsilo.ak sa to nezlepsi ani po upozorneni ucitelky isla by som vyssie alebo rovno odchytila to dievca pred skolou a dohovorila
Autorka to mi je vsetko luto,,ale badat zaciatky sikany, urcite to ries najskor s ucitelkou/skolou,,nehadz to za hlavu, ze o nic nejde..IDE..a o vela..bola som obetou sikany na zakladke a dodnes to su velmi zle spomienky,,nebol nikto kto by mi pomohol, dospely to proste neriesia 😓 Bola som vtom sama.
Tvoja dcerka ma teraz 6rokov , no o tri roky prijdu tvrdsie a skaredsie utoky - narazky na vzhlad,, a kybersikana,,to su velmi nebezpecne veci a zakon ti nijako nepomoze. Treba to zastavit vcas!
Dcerku povzbudzuj,utesuj a prejav pochopenie (tazke ale skus sa vcitit do citlivej duse maleho dievcatka), podporuj ju vtom co ma rada, co sa jej paci, v zdravych priatelstvach, aby mala laskave/vu kamaratky/ku.
Vela stastia
@babydesire ja chapem, ze to ona urcite inak vnima. Inak je kamaratska. Viem, ze deti aj v takomto veku uz vedia byt krute, preto sa snazim ju obliekat ako ine, aj veci proste aby mala take co letia, aby kvoli tomu nebola na posmech, aj ked je to hrozne, ze deti takto male sa dokazu inym vysmievat, ked nemaju znackove a podobne. To nevravim, ze je teraz nas pripad. Ani co sa tyka vzhladu si nemyslim, nie je ani chuda, ani tucna, ani jej uska neodstavaju. Nechapem preco to je tak. Musim sa s nou porozpravat o tom.
Myslela som to tak, ze neskor o par rokov sa jej moze agresor vysmievat pre vzhlad - bez ohladu nato ci to bude pravda alebo nie, rani ju to,,to je ako s tou dvojkou - je to skvela znamka a aj tak ju ranilo, ze si henta z nej robila posmech, a nepodarilo sa ti ju v tomto utesit..v puberte preberat vzhlad deti a najma u dievcat, je ako sypat sol do otvorenej rany..
A ano, deti vedia byt krute, najma preto ze nezrely mozog si neuvedomuje dosledky, vlastne ani dovody..zvycajne ide o problemy vo vychove, v rodine a pod. A na nevychovanost dospelych doplacaju deti ich vlastné ale aj cudzie, napriklad obete sikany,, a zasa z takeho decka vyrastie rovnaky hulvát co bude mat deti ktore zrejme raz budu sikanovat deti v skole atd.
V prvom rade to v ziadnom pripade neries ty s tym dievcatkom. Toto by sa obratilo proti Tebe. Kontaktuj ucitelku a popis jej, co sa deje.
Veľmi veľa ľudí, detí si neuvedomuje, aká tenká je hranica medzi srandou a šikanou. A toto môže viesť k tej horšej možnosti.
Mne sa ako malemu posmievali za rozne veci, doteraz si pamatam ako velmi som chcel pochopenie a hlavne nejaky cin zo strany rodicov, hlavne ked ma ucitelka vycapala po zadku bez nejakeho dovodu, v prvej triede, cez prestavku a to som sa len smial na niecom, moja matka to neriesila, beriem to ako jednu z velkych nespravodlivosti vo svojom zivote a to uz preslo 25 rokov. Otec chodil od skoreho rana do vecera do prace, on mi aspon daval take chlapske rady ktore mi pomohli v zivote, ako sa slovne ci fyzicky branit.
No ten pocit ze som sam sa do mna vryl uz vtedy a na cely zivot, dnes som nedovercivy a uzavrety.
Cize urcite tvoja dcera bude rada ze za nou niekto stoji lebo dieta sa chce citit len v bezpeci a pochopene.
Pripadne jej povedz nech tej spoluziacke jednu streli a bude pokoj, budes to riesit potom s rodicmi ale uz si nikdy nedovoli sa jej posmievat :D
@babydesire jasne chapem, sme z jednej dediny, cize sa "pozname" jej mama co nevie ani na pozdrav odpovedat, a tvaria sa obe ako keby na ne nie je. Ja som ju vzdy ucila, ze ma byt k detom dobra, neposmievat sa im za nic, lebo nie len sa pytat, ci jej niekto nerobil zle, ale aj ci ona nerobila niekomu zle. Ale ako vidim, musim ju naucit sa uz teraz voci takymto branit. Aj ked som to doteraz brala, len predsa, ze vsak su to male deti a nie je to myslene nijako zle.
Vies co - naucim ta hru, ktoru sa hraval moj muz s dcerou - preto, aby dokazala taketo potvory odpalkovat. Muz bol slusnucke dieta a ked mu niekedy spoluziaci zanadavali alebo len hlasnejsie nieco povedali, strasne to prezival. A nieked cital, ze mozes tomu pomoct, ked dieta naucis prave takymto sposobom vipnym, zastat sa seba sameho. Bola to slovna prekaracka - akoby sa titulovali smiesnymi menami: ty si taky gypsovy trpaslik, ty si taka mala rajcina, ty si taky zeleny mimozemstan, ty si taky nepochopeny zart... a proste co im slina priniesla. Spociatku to bolo aj take, ze dcera sa mozno za vselico najedovala, urazila, ale potom aj ona potom vratila tatinovi volaco stiplave 🙂 Vacsinou sa na tom dobre nasmiali, co pohotovo vymysleli. Vysvetli dcere, na co to je dobre - ze su to len slova, ktore nehovoria o nej ako cloveku nic. Ze su to len vymyslene slova, ktore nic neznamenaju, ak to ona nepripusti. Uci sa tym stavat si hranicu, za ktoru ten druhy nemoze a zaroven mu to s vtipom dat najavo.
Povie je Adelo - nuz nech ona ju nazve muzkou verziou jej mena, s usmevom, nie zatrpknuo: Dobre, dobre Misenko, uz som zabudla, ze si nepamatas, ze som dievca. Otocit sa jej chrbtom a uz si ju nevsimat 🙂
Bude jej vysmievat farbu flase? Vies co, Misenko - vybarala som si zaberne bielu a cervenu, lebo sa mi taka paci. TY mas aku, ukaz? Aj ta je pekna, ale mne sa viac paci ta moja.
Usmev a smiech a schopnost byt nad vecou hentakych vysmievacikov najlepsie odradi... Ked vidi, ze ju to zranuje, bude to robit dalej...
Určite treba riešiť s učiteľkou a trvať na tom, aby sedeli čo najďalej od seba. Ja som už takto pár krát riešila veci kolo dcérke (a to boli menej zásadné) a vždy sa to nejak vyriešilo. Pripadne s vychovávateľkou, ak sa jednak o problém v družine.
Určite kontaktuj triednu, toto treba podchytiť v začiatkoch.
Chod za učiteľkou, toto treba stopnúť, aby to nenabrali väčšie rozmery
Slečnu proste treba stopnúť, lebo skôr či neskôr sa nájdu deti ktoré to začnú opakovať
Mne by vadilo, že ak sa dcéra vola Adela a niekto jej hovorí Adelo