Problém so zaspávaním a vstávaním prváka

sedmokraskadl
14. nov 2013

Ahojte.má niekto podobný problém?poraďte prosím.nás prvak chodí spat okolo 22.-23. Hod a ráno má samozrejme problém vstať.a v škole sa pravdepodobne ani nedokáže sústrediť.večer je plný energie a do postele nelahne ani za svet.sám sa v izbe boji späť.spí v izbe so starými rodičmi.je dlho hore pri nich alebo pri nás.ja tiež nemôžem ísť s ním skôr spat,lebo aj naše druhé 8nes.Babo zaspava neskoro.take my máme doma nočné sivý?ako ich naučiť chodiť skôr spat.poradíte?ďakujem

angua27
14. nov 2013

každý deň o 10-15 minút si skôr ľahnúť do postele, čítať si tam knižku, potichučky sa hrať sa autíčkom,... po pár dňoch zase ísť o ďalších 10-15minút skorej do postele. držím palce, aby ste so zvládli.

evelynm
14. nov 2013

na prvaka je to naozaj neskoro. Okolo 20,00 by uz mal byt v posteli. Skuste si urcit pevnu hodinu, kedy pojde spat a vyzadujte od syna, aby to dodrziaval - vsetci. Taku hodinku predtym ho skus pomaly upokojovat - cize ziadne divoke hry, skor nieco statickejsie, kludnejsie. Zavedte si ritualy - pekne navecerat, poumyvat, prezliect do pyzama dostatocne v predstihu, aby vedel, ze cas spanku sa blizi. Co najmenej pozerat vecer telku a sediet pri dospelych uz vobec nie. Ak sa to aspon trochu da, vyhrad si vecer pred jeho spanim taku polhodinku, kedy budes len s nim v izbe, ulozis ho, pomojkas, "uspis". Tieto ritualy dodrziavajte aj cez vikend. Dolezite je, aby vedel, ze to proste plati a nenajde nikoho, koho by "ukecal". Chvilku to bude trvat, ale zvyknete si a chlapcek sa dobre vyspi, v skole bude sustredeny a spokojny, uvidis 🙂

sedmokraskadl
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
evelynm
14. nov 2013

@sedmokraskadl , preco by mali ist dospeli spat?

zofrinka
14. nov 2013

@sedmokraskadl Ahoj. Tiež mám prváka a zároveň aj malú škôlkárku. Už posledný prázdninový týždeň som nastolila režim, že 18:30 večera, 19:00 sprcha/kúpanie, a potom už posteľ, rozprávka, spánok. Zo začiatku sa im to nepozdávalo, hlavne prvákovi, lebo bolo ešte svetlo a chcel byť zobudený, ale krásne si obaja zvykli a traz to už majú naprogramované. Najlepšie na tom je, že ja som bola zvyknutá chodiť spávať aj po polnoci, no keďže som sa bála ich nechať samých na poschodí (presťahovali sme sa do domu len cez prázdniny, dovtedy sme bývali v byte), tak som s nimi zostala na poschodí aj ja, a pekne krásne som sa osprchovala aj ja a čítala som si v posteli, alebo som si študovala i-pad, až som zaspala. Aj ja sa cítim lepšie, som vyspatá, a nakoľko som v radostnom očakávaní, ak i bábo v mojom brušku si už teraz zvyká na režim včasného spánku a dúfam, že mu to zostane aj po narodení. Treba iba pevnú vôľu, nepoľaviť.....tak ako ti písala evelynn, treba si navoliť rituály, rozprávka, kľud.....uvidíš, že to pôjde!! Držím palce!!! (23:00 je na prváka strašne neskoro)

sedmokraskadl
autor
14. nov 2013

@zofrinka viem že je to neskoro.strašne sa na to zlostim.ale neviem si rady.stále nájde niekoho,kto Ho podporí☹vo svojej izbe nebude spať,boji sa,a ked je pri starých rodičoch,oni s ním o 8nej nelahnu.

sedmokraskadl
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
bubelko
14. nov 2013

@sedmokraskadl tak ako ti radi angua27 hned v prvom prispevku - postupne posuvat vecierku. a hlavne hodit rec so starymi rodicmi a s muzom - skratka potrebuje spanok. a tiez nevidim dovod, preco by mali ist dospeli spat s nim. skus mu nechat svietit na chodbe alebo malu nocnu lampu.

zofrinka
14. nov 2013

@sedmokraskadl v prvom rade musíte byť jednotní vo výchove!!! Až potom môžete začať vychovávať!! Treba si uvedomiť, že nejednotnou výchovou ubližujete najviac tomu chlapcovi!! Držím palček!

bubelko
14. nov 2013

@sedmokraskadl to nie je dovod. ked dospeli piju vino, tak aj on si da, lebo oni tiez? 😉

sedmokraskadl
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
cobhan
14. nov 2013

neviem, co tvoj maly jedava, ale skuste mu upravit jedalnicek tak, aby uz vecer nemal nejaky velky prisun cukrov (sladkosti, ovocne dzusy) a samozrejme dohodnut sa na vychove so svokrovcami, aby ste boli zajedno

evabb35
14. nov 2013

@sedmokraskadl V 1. ročníku hlavne počas 1. polroka moje dieťa chodilo spať o 19.00 h. Ľahla som si k dieťaťu a ležala, kým nezaspalo. Však toto môžu zvládnuť aj starí rodičia. Deti, keď sú už veľmi unavené, zaspávajú horšie.

evabb35
14. nov 2013

@sedmokraskadl Na Rádiu REGINA býva o 18.45 h rozprávka na počúvanie pre deti. Tak túto rozprávku počúvalo moje dieťa už v pyžamku v posteli.

k_a_j_k_a
14. nov 2013

@sedmokraskadl ja mam sice este male deti, ale u nas plati, ze su v posteliach najneskor 19:10. A to aj keby traktory padali a akokolvek sa im nechcelo spat. Pravdaze, stanu sa aj vynimky, kedy sme niekde, ale to je tak max. cez prazdniny zoparkrat.
Ked sa boji, dajte mu svetielko, oblubenu hracku a nechajte otvorene dvere. Ale nech lezi a odpociva. Ved potom nemoze byt schopny fungovat na druhy den. A to, ze nejdu dospely spat, no a? On je predsa male dieta, kt. chodi do skoly a preto musi mat iny rezim ako dospely. Je to tvrde, ale nic sa neda robit. Mala by si si dupnut a riesit to max. s manzelom a ostatnym to oznamit, ze to bude tak. Manzel by ma pravdaze stat za Tebou. Prajem pevne nervy 🙂

evelynm
14. nov 2013

@sedmokraskadl , kto urcuje pravidla - dieta, ci rodicia? to je zaklad, podla toho, co citam, to asi nemas jednoduche, ak zijete aj so starymi rodicmi, ale vy ste rodicia a to treba respektovat. Vydebatuj si to s muzom, s rodicmi, aj za cenu toho, ze sa mozno budu chvilku durdit, ale treba, aby pochopili, ze ti nemozu robit napriek. skodi to hlavne drobcovi.

bubatinko
14. nov 2013

mam dve deti 5 a 7 rokov obaja chodia do postele o 20,00 hod chvilu sa este spolu po tme rozpravaju ale väcsinou cca do 15minut spia... rano cez tyzden vstavaju o 6,40hod a nemaju problem nastastie... su zvyknutí ;)

hartipa
14. nov 2013

Ja som to nečítala celé , ale dám ti harmonogram mojej ADHD - hyperaktivita.. dcéry, ktorá už je v 4 ročníku. Bez akýchkoľvek výhovoriek mi už chodí spávať najneskôr o 21.00h. Nikdy som nepoľavila!!!! a to je základ nášho rituálu: (vysvetlenie...chodí na profesionálne plávanie.... Harmonogram:
1, chodí domov o 13,35 pár minút na vydýchanie, potom školské úlohy. Ideme na plavecký. Keď sa vrátime... dokončenie školských úloh, alebo keď má všetko hotové, dá, jej voľný program. Nasleduje večera a po nej je jej už jasné, že za chvíľu ide do postele. a samozrejme, vtedy sa snaží vyriešiť čo najviac jej problémov 🙂... Ale v tomto nikdy nepoľavím, aj keď dôjde za mnou, že sa jej ešte spať nechce ....základ v učení spánku dieťaťa je disciplína a pravidelné dodržiavanie už kľudového režimu a následného " ísť dať dobrú noc" a každý náznak komunikácie zavrhnúť hneď v začiatkoch. Proste... TERAZ SA UŽ SPÍ!!!!.

Nie je to ľahké a bude to trvať aj pol roka... ale pokiaľ vy rodičia nepoľavíte, tak budete mať výsledky a Váš syn sa naučí spávať.

Ostatné maminky neberte ma tu na pranier... moja dcéra má diagnostikované ADHD... a podľa mňa, keď sa to dalo s ňou, tak sa to dá aj s normálnym dieťaťom, len to chce pevnú vôľu a nerv.....

evelynm
14. nov 2013

@hartipa , suhlasim s tebou, pravidelnost a doslednost su velmi dolezite.

sedmokraskadl
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
jolinka
15. nov 2013

@sedmokraskadl chlapec uz moze mat velky spankovy deficit...a prave to ze nemoze ci nedokaze vecer zaspat...je toho dokazom. keby to takto pokracovalo , moze sa mu to neskor prejavit psychosomaticky...bud tie poruchy pozjornosti, tiky, alebo to prejde na telo...
ja mam skusenost ze dieta po nastupe do 1 rocnika...je praveze unavenejsie, moje dcery kym nesli do skoly, chodili spat medzi 20.30 az 21. hodinou, co je mozno pomerne neskoro, ale tak im stacilo a boli oddychnute, pocas skoly ale sami citia unavu uz pred 8 vecer a same zhasnu, ulozia sa a najdem ich spat.

problem je fakt vo vychove skor...maly musi mat dorazne vysvetlene .."ze on ako dieta potrebuje na vyvoj viacej spanku a preto nemoze ponocovat s dospelymi, potrebuje vyrast a byt pozorny v skole. Hadam nechce byt malicky a mat zle znamky v skole..." takisto spytaj sa svokrovcov, ci aj oni ako deti chodili neskoro spat s dospelymi...urcite nie, tato generacia bola dost prisne vychovana. Ja sama sa pamatam, ze nam mama zatiahla zavesy hned po vecernicku a tma netma museli sme spat, prisposobili sme sa takemu rezimu.

lemge
2. aug 2015

@sedmokraskadl ahoj,citam celu diskusiu,a zaujma ma ako ste dopadli,ako spavate? 🙂 ja teraz riesim ten isty problerm,dcerka ide od sept.do skoly, a syn je skolkar,on ked v skolke poobede spi ,vecer sa mu nechce spat,zaspi mi o 22,00.

sedmokraskadl
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
skrecok
24. aug 2015

@sedmokraskadl Som rada, ze nie sme v tom sami. Tiez sme skusali vsetko mozne, maly si siel lahnut o 20tej. 2 hodiny sa prevaloval, volal nas, ze sa nudi, boji sa a pritom mal pustenu rozpravku na pocuvanie a tlmene svetlo (uplnu tmu nemoze mat), citala som mu rozpravky...Castokrat som zaspala prva ako on... Davala som prirodne kvapky na spanie, no nic. Uz sa obavam ako to bude, kedze uz buduci tyzden nastupi do prvej triedy. ☹

brisilda
24. aug 2015

jejo ja mam s malym tiez problem , ze nechce chodit spavat :( este pred mesiacom mi pekne spaval aj na obed cca2 hodinky a vecer 21:00 max. 22:00 uz tuho spal a teraz ? teraz je po polnoci a on este pobehuje po byte 😝 ...dufam , ze nastupom skolky a rannym vstavanim sa nam to vrati do starych kolaji