Problém s matematikou u prváka

simonka1789
15. jún 2023

Baby mám taký "problém"

Práve mi volala triedna učiteľka môjho syna prváka ( narodený 1.8.2015 - letné dieťa) dala som mu odklad...
Že by mi chcela povedať aby som zo synom išla ku psychologickam pretože je taký nevýrazný, že koncoročnu písomku z matematiky napísal na 2 a že pritom to bolo veľmi ľahké, z triedy boli raj len 4 čo mali 2 ostatní 1. Že mu dlho trvá kým niečo popocita...že dlho rozmýšľa...že hocičo hneď nepochopí, že mal by byť rýchlejší...
Naopak že čítanie mu ide veľmi dobre a zo sjl mal 1.

A poitna tohto celého je: prosím vás ako mu pomôcť? Ako docieliť aby mu išla matematika lepšie, aby bol rýchlejší, aby vedel príklady správne a rýchlejšie vyrátať? Čo mi poradíte?
Učím sa s ním každý deň, všetky predmety, samozrejme aj matematiku. Majú DU kazdy deň z každého predmetu. Toto som ešte nezažila a neviem čo? Či sa s ním učiť ešte viac či?

Ďakujem

andrejka1974
15. jún 2023

Treba len trénovať,ale si deti čo im to nejde ale pokiaľ má dvojku je to ešte super,moji synovia vedeli matiku stále bez problémov,ale dcéra neviem proste nemá logické myslenie nejde jej to aj učiteľ vidí že sa snaží,ale nejde to je teraz siedmacka a ide do osmičky so štvorkou, proste nemá na to bunky,ale tvoj je len prvák a uvidíš ako mu to pôjde uvidíš že to zvládne keď bude chciet

viestta
15. jún 2023

Vyuka matematiky ma dve fazy. Pochopenie principu. Druha faza je aplikovanie toho, co uz chape. Ty vies ci chape, ak ano tak len pocitat, pocitat a pocitat. Nemusi sediet 4 hodiny nad prikladmi, ale matematika, koru preberaju sa da trenovat aj na ulohach z bezneho zivota, obcas vo volnej chvili mu dat priklad, nech ho vypocita z hlavy. A na internete najdes mnozstvo zabavnych foriem na precvicovanie matematiky, bez toho aby sedelo dieta nad stlpcami prikladov.
Napriklad tu
https://okrokvpred.sk/pracovne-listy-matematika...

pietra
15. jún 2023

Učiteľka má asi dosť skúseností. Z praxe už vie aj sama odhadnúť, či je dieťa len pomalšie, lebo je taká povaha, alebo sa tam črtá nejaký problém. Ak ona odporučila psychologické vyšetrenie, ja by som jej dôverovala a dieťa nechala vyšetriť. Možno má naozaj nábeh na niektorú z porúch učenia a potom ti tam aj poradia, ako s ním ďalej pracovať. A ak žiadnu dys mať nebude, aspoň budeš vedieť, že to chce len čas.

ivka225
15. jún 2023

Ale chyba je aj na strane ucitelky. Ak maju skoro vsteci z pisomky jednotky, tak pisomka nie je dobre pripravena, je prilis lahka.

kacena4
15. jún 2023

ak pracuje na 2ky je to ok, pravdepodobne tam nebude ziadny problem. skor len trening aj cez prazdniny aby sa naucil aplikovat naucene vedomosti. ak teda nema iny problém

sheila121
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
luccija
15. jún 2023

@simonka1789 tak bol jeden z tých čo mal dvojku?
A to je zle?stacila chyba z nepozornosti a pod..máva horšie známky 3,4?ak nie neriešila by som to môžeš zájsť k psychologicke, ale chcela by som vidieť tu pisomku.Stihol všetky príklady?Alebo niečo zle spočítal, nepochopil zadanie veď je x moznosti
Do septembra dozreje len si opakujte úlohy nech nezabudne.Idu mi na nervy učiteľky, ktoré si myslia, že deti môžu dostať iba 1.

vulka
15. jún 2023

@simonka1789 Ja som deťom vždy hovorila, že si pri počítaní treba kresliť, ak je pre nich niečo ťažké. Tak aby videli, čo sa pri tom počítaní vlastne deje. Alebo používať jednoduché predmety pre názornosť.

simonka1789
autor
15. jún 2023

@luccija nosí 1 a 2

Máva v príkladoch také chyby že napr. 19-6=3 ( odráta 9-6 a zabudne 10)

luccija
15. jún 2023

@simonka1789 neviem podľa mňa sa bud ponáhľa, alebo je nepozorný, ale pre kľudne svedomie ho skús dať otestovať, ak by mal dyskalkuliu si myslím, že by ste sa viac trapili

annm81
15. jún 2023

Najlepšie čo môžeš urobiť je dať na radu učiteľky. Otestovaním predsa nič nestratíte. Neutešovala by som sa, že mal dvojku, čo je predsa dobrá známka. Áno, ak mali len štyria dvojku, tak test bol extrémne ľahký, ale pri prvákoch je predsa pochopiteľné, že učiteľka ich nechce hneď v prvý rok školy demotivovať.

svetlonos
15. jún 2023

@simonka1789
Ja by som obratom k psychologom poslala panibucitelku a mozno ajvdovteplych ktajin!
Prosim ta to co je za rarohu staromysliacu? Ona chce vsetky deti zaskatulkovat do nejakych suflikov podľa tabuliek.
Pre Boha ved mal dvojku a prvak! Ci by bola najradsej, aby uz prisiel do prvej triedy a vedel chapat nasobilku?
Ja som bola zjodou okolnosti vcera na pohovore s riaditelkou wo waldorfskej skole.
Bola som velmi zvedava aky maju pristup k vyucovaniu, detom, principy atd. Pri citani ich stranky na nete sa mi to ich nastavenie aj pacilo, aj som bola zároveň dost skeptická ...
Po rozhovore s nou dufam, ze tubostame zit a deti nam tam pojdu do skoly.
Pocitatvsa ucia aktivne, skacu gumu napriklad. Hybu sa a nemusia sediet ako prikovani. Ake samozrejme aj sedia a pisu, pocitaju, rozmýšľajú. Knihy si v 7 ricniku pisu deti same. Napriklad na temu z biologie o srdci. Robia to formou kratkeho pisomnehovreferatu. Deti citat do tretieho rocnika nenutia. Neskatulkuju ich a maju velmi dobre skusenisti. V stvrtom rocniku su vsetky deti na úrovni stvrtakov " normálnych" skôl. To znamena, ze maju rovnake mnozstvovaj kvalitu vedomosti z danych osnov. Samozrejme je to individualne. I na klasickych skolach su jednotkari aj stvorkari.
Ale v zivote by nikohovz tejto skoly nenapadlobriesit za dvojku v orvej triede psychologa. Pokial tam ma nejake dieta problem s ucivom, dohliadnu nan a riesia to. Az ked sa mu intenzivne venuju a vidia, ze dieta by skutocne ohlo mat nejaky problem, spomenu to. Proste nezanedbavaju ale ani nehrotiavpriskoro pre prkotiny.
Ja som bola letne dieta bez odkladu a bola to katastrofa!
Viac ma zaujimali hracky ako pisanie blbych ciar a podobne. Matiku som pochopila az na strednej vdaka skvelejbucitelke, ktora vedela vysvetlovat. Na zakladke som od druheho stupna mala s odretymi usami 3jky z nej. Nakoniec som z matiky maturovala!
Pohovorvsivs ucitelkouvosobne sko oresne to myskela. To predsa nemoze myskuet vazne taku koninu! Ci volala vsetkym s dvojkami aby riesili psychológa?

simsalabim
15. jún 2023

@simonka1789 navstiv psychologicku, CPPP bude asi najlepsie. Objektivne to posudia a ak zistia napr dyskalkuliu, bude fobre, ked to podchytia cim skor.

dkethe
15. jún 2023

Matematika hrou. Vkuse so skolkarmi daco pocitam. Od vlakovych voznov na stanici, po lyzice co vyberaju z mycky. Kolko noh je pod stolom ak tam sme vsetci, a kolko prstov nad stolom i pod stolom. Tatik odisiel so svojimi prstami, o kolko menej ich teraz mame. A ked 1+1 je 2 tak 10+10 je kolko. No proste vkuse 😂 nenadrvis to za zositom, ale takto.

marianarem
15. jún 2023

@simonka1789 Tiez mi pride zvlastne, ze kvoli 2 z matematiky chodit po psychologickach. Ano, kazdy by mal davat do ucenia svoje maximum, ale pride mi, ze v dnesnej dobe je taka utopisticka snaha o to, aby vsetci boli jednotkarmi.
Kazdopadne ja som matematicka a ucim na VS. Z praxe som vypozorovala, ze rozni ludia mozu mat diametralne odlisne postupy na to, ako si uspesne osvojit matematicke pojmy. Napriklad moj manzel je strasne obrazkovy. Na ZS bol v matematike velmi slaby, takmer na prepadnutie, nicomu nerozumel. Koncom ZS nejako sam prisiel na to, ako si matematiku prelozit do reci obrazkov. Vsetko, aj linearnu rovnicu, si zacal predstavovat ako obrazky. Zrazu mu to zacalo ist, dnes ma doktorat z matematiky a venuje sa jej vedecky. Poznam ale aj ludi, ktorym obrazky nic nehovoria, dokonca ich rusia a potrebuju mat vsetko napisane v reci matematickych symbolov. Niekto vie perfektne pocitat a len tak z fleku napise tri strany vypoctov bez jedinej chyby. Niekto sa v kazdom vypocte pomyli a musi hladat ine cesty, ako ukazat, ze nieco plati.
Co tym chcem povedat, je, ze syna si urcite poznas, vies, co mu ide lahko, ake veci si trebars lahko zapamata. ake typy hier ma rad atd. No a mozes mu skusit tie matematicke veci prelozit do nejakej reci, ktorej bude lepsie rozumiet, spojit mu to s niecim, co ma rad a co mu ide bez problemov.

marca12
15. jún 2023

@simonka1789 mali by ste trenovat. Ak chape princip,tak len trenovanim a pocitanim sa do toho dostane. Ja som tiez matike horsie chapala,vela som sa musela ucit a este na vysokej som mala celych 5 rokov matiku 😂 ziadna tragedia aj my,co sme sa nenarodili s genmi na matiku,to vieme trenovanim dohnat.

euka210
15. jún 2023

@simonka1789 hmm...tak dost neskoro sa ozvala ucitelka...to hodnotila podla 1 pisomky ci celkovo dlhsi cas pozoruje? Kazdy ma ine tempo a niekomu to trva dlhsie a niekto nemusi mat bunky na matiku, ako niekto nema na sj ci kreslenie atd.
Psychologicka moze zistit, ci nema pomale psychomotoricke tempo alebo napr.poruchu pocitania...dyskalkuliu. ...ale ked cita dobre...

euka210
15. jún 2023

@simonka1789 toto teraz robil aj moj v jednej ulohe...presne...raz nedal 1 a raz dal a nemala byt 🤷‍♀️ ...nepozornost...nech si po sebe kontroluje
Moj mal 3 z diktatu a take chyby casto ma ako dlzne, bodky, makcene, vynechane pismenk...pred pisomkou som mu povedala, nech si kontroluje po sebe hned slovo co napisal a dostal 1, uz mal menej chyb.

janulik2008
15. jún 2023

@euka210 diktáty aj u nás mala napísala rybňýk a pritom p. učiteľka im hovorí kde aké i/y 🤣🤣🤣🫣

@simonka1789 dvojka nie je zlá známka a v prvom ročníku. Malá sa tiež sem tam sekne, lebo sa ponáhľa ale jej napr matika ide a oproti tomu slovenčina pre ňu je trest písať 🫣😁 a pani učiteľka si doteraz nevšimla nič?