Ahojte ani neviem ako začať až mi to je trápne 😔 možno má niektoré pochopíte , niektoré odsudite že čo napíšem ale asi mám chorú dcéru na 🧠 totiž to tvrdím už určitú dobu nieje prvá ako dieťa takže takýto vek či chovanie mám za sebou u prveho dieťaťa robí mi také veci že sa pozastavy rozum asi aj u mladšieho dieťaťa od nej . Začnem niečím takým že skoro normálnym u chlapcov. Ona vie urobiť bordel behom jedného / dvoch dní a nerobí jej problém obchádzať to aby sa dostala do postele , veci zo školy či čo má na doma hodí pred skriňu , posteľ , stôl a prekračuje to . Keď ju pošlem upratať izbu je tam aj 2/3 hodiny a nepohne z ničím , pomalí non-stop cigáni a potom sa čuduje že jej neveríme keď hovorí pravdu . Miesto toho aby sa naučila básničku nepovie nič a donesie 5 však sa len vyvadim a dám zaracha . Je strašný legmatik, fakt všetko má u prdele . A jedno z toho čo je asi najhoršie jej lenivosť prešla až k tomu že keď telo dáva signál na to že treba ísť na veľkú ona na to .... A pustí časť alebo ako do nohavičiek.nievo utre a vyhodí na záchode a tak potom chodí v tých za 💩 nohavičkách celý deň . Nemá problém si ich schovať pod madrac , stolík, do skrinky za knižky atď trvá to už dlho . Keď som na to prišla vysvetlila som že keď sa stane nehoda že čo treba urobiť , no ona to mala u prdele . Som už na konci síl s trpezlivosťou už som jej aj pohrozila že ak sa nespamäta pôjde k dr kde jej strčia palec do prdele ani to nepomohlo .po novom som jej pohrozila že pôjde na psychiatriu a my zvyšok rodiny na dovolenku k moru .prešiel týždeň a ona dnes znova pri kontrole mala nohavičky od 💩. Samozrejme bol plač lebo som kričala vadila . Na konci som jej ukázala názornu ukážku pohár mojej trpezlivosti a koľko je aktuálne preliate a že ak už sa preleje ešte zas viac vody už budem nekompromisná. Je pekná chudá .nádherné husté dlhé vlasy a ona sa správa a chová ako 2,r dieťa
@top_manazerka prečo ????
Ani sa jej nečudujem, že nezmenila svoje chovanie 😅 nevravím že je to normálne..
toho psychiatra skus radsej ty.. povedat o svojej dcere, ze je chora na mozog, za to, ze neupratuje a nenauci sa basnicku.. kazde druhe dieta je takto 'lenive', tam sa treba trosku ako rodic aj venovat, nielen sa iba vyvadit a dat zaracha.. a s tymi spinavymi nohavickami - zobrala by som dceru k lekarovi, moze mat aj nejaky zdravotny problem, pochybujem, ze nieco take je sposobene iba lenivostou ist na zachod.. a ze schovava spinave nohavicky kade tade - no asi sa hanbi, alebo sa ta aj boji pri tvojom pristupe.. aj ked teraz sa uz bude asi bat ist aj k lekarovi, ked si jej to tak pekne vysvetlila, ze jej tam 'strcia palec do prdele' 🙄
Nič iné som tu ani nečakala 😔 niesu to len tieto veci sú aj iné veci ktoré sú nepochopiteľné . A ten brajgel ani nehovorím neviem či je normálne po celej dĺžke všetko nachádzame nie len oblečenie ale aj pracovné zošity atdy. Úlohy robíme spolu na prízemí , vrch majú deti izby nechodila som im tam na kontrolu každý deň . Napísať že sa im venovať ? Venujem sa im ako sa len dá . Iné by svoje deti mali na haku .ale čo som tu mohla čakať radu isto nie ale osočovanie to áno . Snažila som sa si to nepripuštať že by mohla byť nejako ináč chorá . No keď už sa aj manžel či moja mama ktorá ten bordel videla a aj jej správanie prikláňajú že to už asi fakt není normálne čo si má človek myslieť
Ono každé dieťa robí veci z nejakého dôvodu. Možno na ňu príliš tlačíte, možno ste boli doteraz príliš benevolentní. Ťažko takto povedať keď nepoznáme všetky detaily. Začal by som ale od seba a rozprával sa s ňou - dlhodobo, bez nátlaku. Nie len o týchto problémoch ale o všetkom. Čo ju trápi a čo by v živote chcela. Kľudne, s láskou a porozumením.
A trvalo ti 10 rokov kym si si vsimla, ze nieco nie je v poriadku? V takom veku uz to vyzera skor na zanedbanu starostlivost/vychovu. Mentalne poruchy by sa asi (?) prejavili uz skor. Ci sa mylim?
Doplním že ak by to nepomohlo tak až potom navštíviť psychológa. Ale opäť nie ako trest ktorému predchádzali vyhrážky, ale ako priateľskú návštevu niekoho, kto jej chce pomôcť.
bordelarstvo u deti nie je psychicka choroba.. desatrocne dieta je male na to, aby si samo udrziavalo v izbe poriadok, ano, treba kontrolovat kazdy den a pomoct, alebo pripomenut, ak vidis, ze to nezvlada.. nie tam ist raz za tyzden a divit sa, kolko je tam veci.. takisto, ked sa ma dieta naucit basnicku, tak vacsina rodicov to robi tak, ze dieta vyskusaju uz doma, ci ju vie a ked nie, tak mu trebars pomozu sa ju naucit.. nie, ze mu vynadaju, az ked domov donesie patku.. takze definuj teda, ako sa jej 'venujes, ako len vies', ked sa nevenujes v takychto zakladnych veciach?
@brloh toto všetko robíme . Keď sa na to prišlo jednali sme v kľude pýtala som sa jej kedy kde sa jej to stáva . Netlučem ju Max sem tam jemne zdvihnem hlas nie moc . Dnes to bolo ale viac ale len chvíľu možno minútu viac isto nie . . Nikdy nám nepovie prečo . Že ona nevie prečo . Má 100 výhovoriek .nebola taká vôbec . Určitú časť sme bývali na poschodí boli naučený vždy upratané pred spaním , oblečenie do školy čisté vždy a nachystané na gauči na boku . Postupne to išlo do takých extrémov ale vždy som si povedala ok dieťa .. vo výchove problém nevidím vždy sa rozprav vždy mi povie všetko .teda nie úplne . Nikdy nepovie že sa majú niečo naučiť, básničku napr alebo prečítať knihu učiteľka jej dáva aj 3 x šancu a ona nič . A tie nohavičky začala tak 2 asi mesiace vysvetlila som v kľude nekricim po nich to je tak ,5/6 x do mesiaca na všetke deti dokopy i keď ona je tvrdý oriešok učiteľka sama uznala že je strašný flegmatik
Je to tvoje dieťa- tvoj obraz. Výsledok TVOJEJ výchovy. Doteraz si robila co? Upratovala za ňu?
Inak áno, únik stolice je choroba, ale to si už tiež mala daaaavno riešiť.
Určite chod za psychológom najprv ty, neskôr dcérka a spolocne sa pokúste tieto zanedbané vecičky dat postupne do poriadku. Držím prsty.
@vanilkovazmrzka napísať že zanedbaná výchova ,??? Prepáč zanedbaná výchova je pri poniektorivh Rómov , alkoholikov ale nie u mňa .vždy som sa starala o nej ako sa len dalo , venovala sa im v každej možnej chvíli. Takže toto bolo cez ______. A bohužiaľ aj v 20/ 40/50 začneš mať z ničoho nič problémy nemáš ich hneď od miminka
https://www.modrykonik.sk/zdravie/enkopreza/
Vola sa to enkopreza. Skus o tom pogooglit.
@reanda pre info kontrolu izby už má 2 x za deň a to keď príde zo školy aby som videla čo urobilo s vecami pri prezliekaní a večer keď ide spať. Áno mala drobnosť na zemi ukážem a ide poprace a môj obraz ? Takže tým chceš povedať že ja mám bordel po dome prekračujeme ho atd a 💩 si do gatiek a naďalej s nimi chodím celý deň ?? . Čo sa týka básničky noo možno keby som vedela že sa ju má naučiť tak sedím pri nej kým sa ju nenaučí a skúšam ju potom .to není že mi to vieme že ju má sa naučiť a máme to na háku
ty si mozno myslis, ze sa jej venujes ako sa da, ale ona zrejme potrebuje iny typ pristupu.. ten psycholog by ti naozaj mohol pomoct, on ti to vysvetli, akym stylom treba k nej pristupovat, aby to malo aj vysledky.. z toho, co si opisala, mi teda vobec nepride, ze by bola tvoja dcera 'chora na mozog', alebo ze by mala nejaky psychicky problem.. ze je niekto flegmatik, je povaha, to nie je problem.. tam sa treba naucit s tym pracovat a nie ocakavat, ze sa bude chovat inak, ked ona taka nie je.. ty musis zmenit pristup.. inak sa budete len trapit obe
Napisala som, ze to tak vyzera (nie ze to tak je) - z toho co tu mame moznost si precitat. Ked mas pocit, ze je chora, chod s nou k doktorovi.
@simona20201309 ale ona ju nemá riedku . Ona nemá hnačku ona mi to aj povedala že ona cíti že to ide už ale nestihne dobehnúť na záchod nedokáže to udržať. Není to ale ani že tvrdá je to tuhá stolica
ja som ti nepisala, ze je tvoj obraz 🙂
ked vies, ze ti nepovie, co sa ma naucit, tak si to skontroluj sama.. nema to niekde poznacene? alebo sa dohodni s ucitelkou, nech ti posiela, co sa maju ucit - ked sama vidi, ze s dievcatom su nejake problemy
@reanda zmenila som prístup . . Snažím sa hladatyriesrnia no stále mi prídu ako nedostupné . Keď som jej aj povedala že skočím s ňou za školským psychológom tak že nie lebo ona videla že tam chodia taký ktorý sa zle učia . Áno nie je jednotkarka .keby chcela je čistá dvojkarka ale na edupage nepíšu že básničku naučiť , projekt urobiť, prečítať knižku potom známky má aké má to som ale vyriešila ináč možno blbo ale jediné čo zafungovalo bola finančná odmena . Samozrejme známky sú mi ukradnuté . Skôr to jej chovanie . Je kopu iných veci čo robí vo človeku nedá . Vždy vysvetlíme povieme že to čo robí nieje správne nieje dobre
@reanda toto už bolo riešené u triednej som ju poprosila aby mi to napísala do edupage no Bohu žiaľ nič .vždy sa to dozviem na poslednú chvíľu od inej mamičky náhodne .niekedy už aj deň po kedy dala už dcére šancu učiteľka a dáva Max 3 x
inak ani to s tymi spinavymi gatkami nie je nic az tak neobvykle u deti..
a co teda robi ine take divne? lebo zatial si nic take nenapisala, co by mi prislo fakt ze zvlastne na desatrocne dieta.. a problemy s ucenim a poriadkom riesi takmer kazdy rodic, to by vsetky deti museli byt chore na mozog 😀
k psychologovi nemusite ist iba skolskemu a mozes jej vysvetlit, ze tam nejdete len kvoli uceniu, ale preto, aby ste si vy dve lepsie porozumeli
Podotknem však že manželovi mama ma psychické problému . Berie lieky plus teraz vo vyššom veku sa lieči na psychiatrii4 /6 týždnov niektorý rok to bolo aj 5 mesiacov 😔 tiež ma tu povahu že je flegmatik no dcéra je hrozna v tomto . . Neprekáža mi že ju vypne a pospi 2 hodiny i keď ju pošlem až sa ide učiť že dorobim robotu a prídem za ňou . Nechám ju že keď sa zobudí tak dôjde a potom budeme učiť alebo úlohy spolu robiť alebo dohliadnuť aby si ich urobila . Nechávam ich aby mali aj ten čas voľný a robili si čo chcú povedané . Skúšala som byť tvrdá no zároveň milá , správať sa k nej ako k ročnej a pomáhať jej , skúšala som byť prísna .skúšala som určite veci hodiť za hlavu že ok nádych výdych nereaguj moja , teraz skúšam vojenskú disciplínu 😬 teda skôr len tak ako kontrola izba , skriňa, nohavičky. Podotknem že je prizvukovane každúmu dieťaťu že radšej chcem vedieť pravdu od nich ako od niekoho iného .že áno možno budem nahnevaná ale keď to povie niekto iný budem ešte viac . Je mi jasné že sa hanbí za tie nohavičky a to mi nepovie a klame teda je to skôr jediná vec ktorú poslednú dobu klame . Googlila som no nič extra už som rozhodnutá že zájdem k dr bez nej a opýtam na to .
@reanda neviem možno len všetko zveličujem a hlava mi to nevere .nič také som ja v detstve nerobila preto mi to všetko príde divné .je mi jasné že každé dieťa je iné že by som nemala prirovnávať . Že ju porovnávam zo staršiu. Popravde si teraz hneď nespomeniem čo robila všetko pred tým . Snažila som sa to vždy zahodiť za hlavu no to ako ma všetko úplne u prdele alebo tie nohavičky tie mi tak najviac u nej cadia to že nejde do kúpeľne neumyje sa a nedá čisté že naďalej chodí v tých 💩 . A že radšej zoberie ponožky zoberie to s ňou a ponožku schová . Roztrhla radšej šál a do neho to balíla .
Ja neviem či mám vysoké očakávanie a chcela by som aby správanie bolo ako dospelý človek 😔😬 . Neverím že sa normálne 10 ročné dieťa po💩 aj 3/4 x do spodného prádla a chodil tak celý deň . A to napr aj v škole . Na to mi povie že učiteľka nechce púšťať že už musia vydržať celú hodinu že na to slúžia prestávky . Ale doma kedy si vie to hneď prezliecť.a po rozprávaní vie že umyť a dať čisté to neurobí a naďalej chodí že to až uschne a ešte aj schová a keď to je v izbe cítiť tak zatĺka . . Jednoznačne sa na to opýtam dr ako to ďalej riešiť. no pred tým toto nerobila je pravda že chodila normal na wc ale aj tá jej flegmatickosť je vacsia za poslednú dobu .radšej by som bola keby to bola jej lenivosť ako zdravotný problém . A prečo som nešla s ňou k dr bolo kvôli jej hanbe aby ju nevyšetrovala a nebolo jej to nepríjemné alebo neposlala inde , preto som jej pohrozila že palec dá dr do zadku že ju to ináč stentuje a začne chodiť na wc včas a nie že mne telo dá poznať že mi treba na wc a ja nejdem lebo sa mi nechce .
autorka - dieťa treba doma vyskúšať či vie - alebo nevie básničku...
s deťmi sa treba učiť , preskúšavať , písať diktáty, ... máme aj my viac detí a s každým som odsedela celú zš. celých 9 rokov. U niektorých detí to inak nejde.
s tým posraním bude asi zdr. problém - treba riešiť s lekárom.
Keby si mi povedala že ma daš na psychiatriu a vy zvyšok rodiny pôjdete na dovolenku k moru tak by som sa na to tiež vysrala!
Túto výchovu nerobíš dobre!!!
Hľadaj iné metody komunikácie ako vyhrážanie.
Zbaľ jej do školy náhradné nohavičky. A na tom bordeli v izbe zapracuje spolu. Ona má 10!
Neviem či by si k tomu psych nemala ísť radšej ty.
Pozri, viem že sa ťažko číta ak niekto napíše že tvoja výchova neznie dobre.. nepoznáme ťa, nevidíme ako reagujete v realite.. lenže úprimne - z toho ako píšeš (že jej dr strčí palec do riti, že pôjdete na dovolenku keď ona bude v nemocnici, že je chorá na mozog) je trocha jasné že tvoj prístup nie je správny.. áno nie je to príjemné čítať a zrejme sa urazis.. lenže toto sa deťom nehovorí..
Ak máš bežné takéto vyjadrenia pred deťmi, ak ich vychovavas takýmto štýlom od malička, tak sa to môže pretaviť do toho ako sa chovajú.. tvoja dcéra má evidentne poriadny problém, ale nie svojou vinou.. jednoducho niečo vo vašej rodine nefunguje a to treba riešiť u odborníka.. nie je to žiadna hanba, ale jej treba pomôcť.. nie vyhrážkami, ale citlivým prístupom..
Poznala som jedno dievča v širšej rodine ktoré bolo rovnako staré ako ja a malo presne takýto problém.. ale prístup k nim od ich mamy bol hrozny, naozaj.. bola tvrdá ako kameň, dievča poznalo len krik a bitku.. ja som to síce doma nikdy nemala jednoduché lebo som mala chorého otca ale aspoň som mala milujúcu mamu.. to dievča malo ťažký život celý a bohužiaľ tak to aj ťažko skončilo... Takže prosím ked svoje dieťa miluješ, tak choďte spolu k psychológovi, ktorý aj tebe poradí a ukáže čo konkrétne u vás nefunguje.. bude sa to hodiť aj do budúcna..
Autorka, si v tažkej situácii,.potrebuješ radu odborníka. Choď za psychológom a za doktorkou ty sama a poraď sa ako ďalej postupovať...
Chod za psychologickou najprv Ty, chod za súkromnou. Ide na ňu puberta, hormonálne zmeny, plus tam možno aj niečo bude, lebo tie gaťky určite nie sú ôk. Brajgel v izbe by som ešte prehliadla, pokiaľ tam nemá staré jedlo, atď...
Ale fakt by som sa šla poradiť so serióznou psychoškou. Školská Ti môže dať kontakty, možno aj ona robí aj mimo škôl. Dcéra tam nebude chcieť počas výučka chodiť, keďže to by všetci vedeli, že tam ide. Možno aj detska Dr vás bude vedieť nasmerovať.
Kolegyňa ma dcéru, ktorá dostala menštruáciu a odmietala nosiť vložky, uplny flegmatik, nevadilo hej ked tak chodila. Tiež riešili, len už neviem ako nakoniec dopadli, už nie sme v kontakte a určite mi nehovorila všetko.
Rieš to s odborníkmi, fakt. Neodkladaj to. Vieš, môže byt, že aj niečo sa deje v škole a ona sa s tým takto vyrovnáva. Držím prsty!
no podla mna je zdrava... a vsetko co robi je na protest..coho? neviem vy musite prist na to... ja som sa chovala velmi podobne podla tvojho opisu tvoja dcera ma este poriadok v izbe (ja som to dotaihla na lvl skladka odpadu) preco som to robila? moj otec bol prisny a chvalil malo, nie nechvalil, ale moja potreba bola chvalit viac... velmi som sa snazila mat vsetko dokonale doma v skole vo sporte vo vsetkom! a on odisiel od nas za inou rodinou....v danej dobe si moja mama aj myslela, ze je to ocovym odchodom aj vybavovala striedavku, ale to situaciu zhorsovalo, ja som praveze otca uz nechcela na nejaky cas vidiet, nie naopak... mamina kamoska mala tiez dceru s podobnym chovanim ta to robila lebo mala pocit, naozaj len pocit, ze mama z nej chce perfektnu dceru, z jej pohladu mala pocit, ze mame nic nie je dobre, ale nebolo to tak...tak robila opak toho co chcela mama(ona z izby spravila uz skladku chemickeho odpadu).... obom nam trvalo 7-8 rokov z toho vyrast, problemov sme narobili milion...ja som vsak vdacna ze ma mama nikdy nestrasila lekarmi, naopak sa mi snazila vysvetlit, ze prave ti mi pomozu.... ked vydrzite bez vyhrazania sa a pridete na kamen urazu (pozor ani to dieta nevie co je kamen urazu cize vam to nepovie lebo nevie pride na to az ked bude starsia) zlepsi sa to a nebude sa zhorsovat...psycholog vam pomoze urcite, ale ako ju tam dostanes, ked to je vlastne strasiak to neviem...
Chúďa dieťa.. 😢