Príliš úspešná dcéra a závisť

9. sep 2023

Ahojte, mám dcéru stvrtacku. A spolužiačky jej začínajú robiť zle, ohovárajú ju....
Príčina? Úspech...to naozaj sa v dnešnom svete úspech neodpúšťa? Čo mám dcére poradiť? Ako to riešiť?
Dcéra je múdra, vychvalovana na každej hodine, vyhlásená za najlepšiu žiačku pred celou školou z 12tich tried teda celého prvého stupňa. Zároveň vyhráva beh, plávanie...najlepšia v športe z triedy, zároveň vyhráva recitacne súťaže. Navyše je pekná, stihla a obliekam ju nadpriemerne ( aj učiteľky jej veľa krát chvália veci pred ostatnými)
Keď majú Halloween alebo karneval zas má najlepšie kostýmu a predpokladám že im za to veľmi leží v žalúdku. Pritom je veľmi dobrá, milá, kamarátska, empatická, citlivá...nikdy sa nepovysuje skôr naopak neveri si a nevie sa brániť slovným útokom, ohováraniu, nemá v sebe kúsok agresivity aby aspoň hlas zvýšila na ne...
Ako to riešiť?

dskjhfdlkdjhl
9. sep 2023

Len ci ju Ty nevidis az prilis idealne😉

zmrzlinka2021
9. sep 2023

Ak je pravda, vsetko co pises, aj ohladom toho, ze dcera je empaticka, kamaratska, nepovysuje sa, tak potom je problem skor u jej rovesnikov.

Zial, na slovensku mame este stale komplex z komunizmu - nevycnievat, nebyt v nicom dobra a proste patrit do sedeho priemeru. Este stale sa tu nepodporuje individualizmus, podpora jedinecnosti cloveka, jeho schopnosti.

A vies, tvoja dcera je teraz na zakladke - realne je tam zmeska "vselicoho", ludi, co v zivote budu mat uspesnu pracu, ale aj tych, co budu robit nekvalifikovane roboty, zit z mesiaca na mesiac, navstevovat krcmy...

Poviem ti tak, uz vstupom na dobru strednu skolu to bude lepsie, detto vysoka skola, pripadne ak pojde studovat aj do zahranicia, zrazu zisti, ze nie je sama a najde ludi, ktori budu priblizne rovnako sikovni a nebudu trpiet komplexami menejcennosti.

Povzbudzuj dcerku, dieta velmi potrebuje, aby rodic za nim stal. Ak ma podporu v rodine, lahsie zvlada aj stretnutie s jedincami, ktori zavidia.

valeria_h
9. sep 2023

Vysvetli jej ako to chodí na tomto svete. Že stretne veľa ľudí, ktorí jej budú závidieť a kvôli tomu ubližovať. Že sú to vlastne nešťastníci, ale o nej to nič nevypovedá, to je všetko o nich.

valeria_h
9. sep 2023

A tú prvú užívateľku čo Ti napísala komentár si nevšímaj, ona všade rýpe 😊

kopytko03
9. sep 2023

Podľa mňa je zásadná chyba v tom, že učiteľky tvoju dcéru tak okato a sústavne vychvaľujú pred ostatnými deťmi. Ak takto nechvália aj ostatných a nedelia pochvaly rovnomerne, sú to práve ony, kto v deťoch spúšťa pocity menejcennosti, ktoré sú následne príčinou vyčleňovania z kolektívu.

trgypadl
9. sep 2023

Prepáč, ale Tvoj prispevok na mna posobi velmi nadradene a povysenecky

h2
9. sep 2023

@kopytko03 Presne to som chcela napísať, tiež vidím hlavnú chybu v učiteľkách.

zuzubb007
9. sep 2023

No ono rodic nevidi ako sa dieta sprava s inymi detmi, vacsinou je to uplne inac ako si mysli rodic, prepac ale v tvojom prispevku sa povysujes uz ty nad ostatnymi, co koho zaujima vase nadpriemerne obliekanie a podobne, trosku menej sebavedomia a nebude ohovarany nik, podla mna bude chyba niekde inde ako si myslis ty

sisa_s
9. sep 2023

Ledva som docitala, ako protivne a slizko znie cely prispevok 😀 je fajn, ze je sikovna, ale lipnut na chvaleni a to nadpriemerne obliekanie, ach 😀 len aby si jej to tak nevstepovala, ze pojde na SŠ a bude mat depresie, lebo sa stretne x nadanych ziakov a uz nemusi tak vycnievat

zmrzlinka2021
9. sep 2023

@zuzubb007 Ona len opisuje situaciu a vobec sa nepovysuje. Praveze je super mat zdrave sebavedomie a vediet pomenovat, v com som dobra, v com vynikam, ake su moje plusy ale vediet aj identifikovat a pomenovat moje minusy.

Je dost caste a stretavaju sa s tym ludia, ktori robia s detmi roznych krajin, ze slovenskym detom chyba zdrave sebavedomie. Maly american hned vymenuje svoje prednosti, slovenske dieta mlci v kute aby nahodou si niekto o nom nemyslel nieco zle...

Ucme deti poznat seba

tiezjedna
9. sep 2023

To sa fakt ešte robí, že niekde niekoho chvália pred celou školou???? To kam preboha chodí do školy??? A učiteľky sa teda chovajú tiež divne, keď to napíšem slušne...
Inak by som na dcéru bola pyšná a viedla ju k primeranej asertivite. Je to presne tak ako píšeš, úspech sa neodpúšťa! V žiadnom smere. Je len veľmi málo prajných ľúdí, väčšina bude vždy hľadať chyby, ohovárať a utápať vo vlastnej malosti. Medzi dospelými bežný jav, tu na Slovensku obzvlášť. Ak to dcéru trápi nezostane ti iné len ju trošku vnútorne "prenastaviť".

natall113
9. sep 2023

@sisa_s tak čo mam skúsenosť tak taký čo vyčnievali na ZŠ tak isto vyčnievali aj na SŠ, ak je pravda že je taká šikovná vo všetkom

h2
9. sep 2023

@trgypadl
@zuzubb007 Keď autorka reálne má dcéru, ktorá je najlepšia (lebo vždy je niekto, kto je najlepší, však?), tak ako to má napísať, aby to podľa vás neznelo povýšenecky? Opisuje príčinu toho, prečo jej dcérke robia v škole zle. Ako to inak má napísať, keď berieme do úvahy, že všetko, čo napísala, zodpovedá skutočnosti?

natall113
9. sep 2023

@h2 presne to som chcela napísať 👍 keď to chce nejako opísať tak to proste tak vyznie

harrisson
9. sep 2023

Prehnaný úspech, krása a napriemernost sa neodpusta asi nikde. S tým asi neurobíš nič...
Možno tak skúsiť v nej pestovať pokoru a povedať jej, nech si zavistlive reči neberie k srdcu

trgypadl
9. sep 2023

@h2 opisat so to dalo uplne inym sposobom, aby to tak neposobilo.... Clovek, ktory ma sebavedomie na spravnom mieste nepotrebuje pisat ako je vo vsetkom najlepsi....ake oblecenie nosi atd...

podmostom
9. sep 2023

Mňa len napadlo, že či ju ty veľmi nevychvalujes pre rodičmi, nespomínas stále jej úspechy. Iné mamy to môžu brať ako otravné, komentovať to doma a preniesť na svoje dcéry. Ale to ma naozaj len napadlo. Možno to nie je váš prípad. Píšeš že ju nadpriemerne obliekas. V istom veku možno už nebude chcieť byť vo všetkom nadpriemerná a bude chcieť zapadnúť medzi rovesníkov. Zatiaľ je malá, nevníma to tak, ale deti si to všimnú, hlavne to chvalenie učiteľkami ako je pekne oblečená. Možno by som ju skúsila obliekať trochu jednoduchšie. Ona ak je citlivá, skromná, môže byť pre ňu tiež záťaž byť furt tá naj vo všetkom. Maska na Helloween - vyrobte niečo samy, alebo ona nech si vyrobí. Nemusí byť najuzasnejsia, deti sa zabavia aj tak, o nič nejde. Tým že jej aj ty dávaš vzdy všetko top, tak v nej tu súťaživosť a to ze musí byt stále iná a najlepšia možno aj nechtiac podporujes.

zuzubb007
9. sep 2023

@h2 ma to napisat, ze sa dcere dari a je najlepsia v uceni, ale nie, ze ma najlepsi heloweensky kostym, najlepsie oblecenie ako sorry toto je trapne aj mne keby sa vychvalujem, a ci je chuda a taketo to je ponizovanie ostatnych, kazdy rodic si uznava svoje dieta ale toto je chvalenkarstvo len tolko moj nazor

egrese
9. sep 2023

No ja teda učím na 1. stupni 25 rokov a takéto dokonalé dieťa som ešte nevidela. Zato rodičov, ktorí takto vidia svoje deti, každý deň.
Ak teda naozaj píše tento príspevok niekto, kto takto reálne zmýšľa o svojom dieťati, tak je úplne mimo. Posledný školský rok som mala štvrtákov, bolo tam fakt skvelé dievča, ktoré sa ešte aj rado učilo. Všetci ju mali radi, od prvého po posledného v abecede. Nikto jej nezávidel, že sa jej darí. A chválenie oblečenia? Až tak? Že potom niekto zhodnotí, že za to vlastne môže učiteľka? Ženy, prosím vás, uvedomte si, že ak by vaše deti boli spolužiakmi dcéry autorky príspevku, obvinila by ich zo závisti bez akéhokoľvek dôkazu alebo dôvodu. Len preto, lebo jej to robí dobre.

stanulienkat
9. sep 2023

Uz je tu za niekolko dni vela tem, či už o šikanovaní, alebo inom ponižovaní detí v školách. Je to naozaj veľmi smutné a myslím si, že to odráža aj dnešné nalady a deti to maju z domu, keď sú na vzostupe dezolati s chorými názormi, presne ti, co su proti Ukrajine, proti kovidu, proti všetkému ...proti liberálom..atd. Tito primitívi vychovávajú svoje deti na svoj obraz. Bohužiaľ je to tak, keď vidím niektoré deti deväť -desaťročné, ako sa vyjadrujú proti ukrajincom, proti utečencom- sú to slová ich zakomplexovanych rodičov, ktori nikdy nič nedosiahli a potrebuju si ulavit zo svojej mizerie tymto sposobom. Pretože blbec nevie vychovať svoje dieťa k slušnosti, čestnosti, poctivosti a empatie a hodnotam. To, čo vidia doma tieto deti, šíria ďalej a mám pocit, že je toho v poslednej dobe veľmi veľa.
A ako poznamenal niekto nado mnou, je to veľmi múdra myšlienka, sú to ľudia ktorým sa s cnie za socializmom, za rym, aby nikto nevyčnieval z radu. Všetci boli priemerni a šedi. A v dnešnej dobe sa na Slovensku úspech a šikovnosť neodpúšťa.

h2
9. sep 2023

@tiezjedna A to sa nerobí na každej škole? Môj syn bol viackrát takto tiež ocenený pred celou školou, robí sa to na konci školského roka, vymenujú sa najlepší z každej triedy, väčšinou dostanú knihu, ako dar. Toto si dokonca pamätám ešte ja zo svojho detstva. (Teraz sa tu do mňa tiež môžete pustiť, že sa povyšujem, keď som napísala, že môj syn bol viackrát najlepší. A tiež je výborný v športe, tiež už čo-to povyhrával. A ešte je aj populárny, tak smelo do mňa, aká som povýšenecká. 😉)

valeria_h
9. sep 2023

@stanulienkat Tebe šiši? Sama si plná nenávisti, hlavne že z nej obviňuješ druhých...čo sem pletieš Ukrajincov a dezolátov?

aurora33
9. sep 2023

@h2 ano vymenujú sa najlepší z každej triedy, ale nie z celej skoly. Autorka prosim ta kde do skoly chodí tvoja dcéra?

h2
9. sep 2023

@zuzubb007 Ja si myslím, že to s tým kostýmom a oblečením autorka napísala na úplné vykreslenie situácie. Lebo aj za kostými sa zvykne oceňovať, čo tiež ostatní vnímajú a môžu to tomu ocenenému dať vyžrať. A to, že učiteľky komentujú oblečenie, je podľa mňa veľká chyba. Tým upozorňujú a podporujú rozdiely medzi deťmi.

stanulienkat
9. sep 2023

@valeria_h trafená hus zagágala😁🤣🤣😅

natall113
9. sep 2023

@aurora33 píše že z celého prvého stupňa to sa bežne robilo aj u nás

marianini17
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
valeria_h
9. sep 2023

@stanulienkat Áno, máš pravdu. Zagagala si. Je mi Ťa ľúto.

tiezjedna
9. sep 2023

@h2 dobrá vzorka "slovakizmu" sa tu ozvala. To sú presne tie, čo keď ich dieťa príde domov a povie, že "tamtá" zase vyhrala a dostala pochvalu, tak od rodičov bude počuť "no len aby sa z nej nepos.rali..."

Inak nie, nerobí sa to dávno, ale zrejme lokálne to ešte zostalo.. Ja som rada, že toto vymizlo, bola by som veľmi proti. Práve kvôli tomu, že ten mindset tu nie je absolútne nastavený na úprimné zdieľanie úspechu. Takže decko tým vystrčíš z radu a ponúkneš tupelám k závisti a šikane. Nemám rada takéto selektovanie. Keď dieťa vie, že je dobré, nepotrebuje k tomu veľkohubú pochvalu od "autorít"...

ckocka
9. sep 2023

Gratulujem, tvoja dcéra je dokonalá. Ona patrí do vyššej vrstvy, nemusí sa priateliť s plebsom.