Príliš citlivé 10 ročné dieťa

smoulinka1988
16. nov 2016

Dobry vecer.Pisem s prosbou o radu,a mozno sa len potrevujem vykecat.Syn ma 10r je 4.Uci sa priemerne na dvojky sem tam trojka.Je dyselktik a dysgrafik,nevyslovuje r.....v skole sa mu sem tam smeju ja si poviem ako deti ale on tomu nerozumie vsetko si berie moc k srdcu a je velmi citlivy....bud ho posmesky dozenu k slzam alebo sa rozzuri....v triede mal kamosa,ktori mu pomáhal jednak v uceni ale aj so spoluziakmi proste to moj syn vdaka nemu zvladal lepsie kontrolovat.ale pred casom mu ten kamos povedal ze nechce byt jeho kamos lebo ho (moj syn) ochranuje ako dieta a ze preto ze stale place.moj syn to samozrejme zle nesie povedal ze nema ziadneho kamosa a neviem ci to bude v skole zvladat.moze sa stat obetou sikany?nebude chcieť chodit do skoly?zhorsi si prospech?

malabiba
16. nov 2016

Ak ma dyslexiu, urcite chodite k psycholigicke, poadte sa s nou, bude vediet ako s nim pracovat, porozpravajte sa aj s pani ucitelkou...syn stretne v zivote roznych ludi, zazije rozne situacie a bude ich musiet zvladnut sam

anjelicek26
16. nov 2016

Zatial to zvlada, zatial nie je obetou sikany, zatial samu prospech nezhorsil.Daj synovi sancu sa otriast a pozriet dopredu...mozno je take upejpatko prave kvoli tomu, ze mu stale niekto stal za zadkom a pomahal a nikdy nemusel bojovat sam za seba. Najvyssi cas s tym zacat... Logoped co hovori na to R? Ved za tie roky pravidelneho cvicenia sa to muselo nejako posunut, ved sa cvici od 4 rokov... chodi mimo skoly niekam? Hudba, tanec, sport? Potrebuje nieco, co mu bude zdvihat sebavedomie...a teda deti v tomto veku sa pohadaju a daju dokopi behom tyzdna zas...kamos sa moze zasa otocit, co sa tyka nazoru na neho...ale dohovor synovi, ze musina sebe pracovat... ako kazdy.

smoulinka1988
autor
16. nov 2016

On ma recovu dyslaliu nevedel vobec hovorit.7r pravidelne navsetvujeme logopeda,a ten povedal ze to r je pre nas najmensi problem.chodi na spevacky gitaru karate....podporujeme ho v mimo sk aktivitach... A mas pravdu je nesamostatny.....

danielahamar
16. nov 2016

tiež mám niečo podobné doma, tiež 10r. a to r tiež, povaha vyzerá byť podobná, je introvert, tiež nemá veľa kamarátov a dosť často je terčom šikany, naposledy som povedala, že ak niečo ešte, tak to už budem riešiť inak a nie cez učiteľa. Nech sa tie deti boja, lebo doma asi sa nemajú koho 🤐 , a psychoške som to spomínala aj sa ho pýtala na určité veci, ale on takú tragédiu pred ňou nespravil z tých situácií, kt. sa mu dejú a ona nato, že pokiaľ to zvláda sám vybaviť, je to ok, ale zdá sa mi, že nie, začali mu migrény a vyzerá to , že aj škola zato môže

smoulinka1988
autor
16. nov 2016

@danielahamar no moj nieje introvert nema problem komunikovat a nadviazat kamaratstva....skor ide o to ze nedokaze ovladnut svoje emocie a za hoc aku malu poznamocku od spoluziakov berie moc vazne preto sa snim az tak nekamosia.

anjelicek26
16. nov 2016

@smoulinka1988 tak co popisujes v podstate mate celu kopu problemov a na to uzasne pokroky co sa tyka skoly 2ky a 3ky su mega uspech... chodi na kruzky, neni ziadne osamotene teleso... ano v triede nema kamosa... ma ho mimo skoly? Nasa je tiez 10 rocna 4ka a tento rok idu na strednu, teda kolektiv sa aj tak rozpadne a to jej stale opakujem, ze uci sa pre sebe a tieto zabomysie dotahovacky v triede mozu ist kludne mimo nej. Vzdy sa v kolektive deti aj dospelych najde niekto, ktoti nebude sediet, s kym sa proste nedohodnes. Ono mozno precenujeme a idealizujeme si tie "kamaratstva" zo zakladnej skoly...vzdy bolo skupinkovanie, rivalita, priatelia na zivot a na smrt a potom s tebou sa nebavim a slzy... ja to u dcery vidim kazdy den..ako rodic dieta nezmenime,len mozeme zmenit pristup dietata ku kolektivu, ako vazne si to bude brat..

smoulinka1988
autor
16. nov 2016

Mimo skoly co ma kamosou niesu taky ti naj....

anjelicek26
16. nov 2016

@smoulinka1988 a potrebuje toho naj... chces od neho vsetko, aby mal vsetko, kruzky, kamosov tam, kamosov v skole, dobre znamky, pritom chalan ma dost robit sam zo sebou... mozno mu netreba dookola opakovat, ze zvladne vsetko, moze mat vsetko, ale proste aj ze nie vzdy ide vsetko a je to normalne... stale je to 10 rocne dieta... kedysi som to videla inak, ale kedze uz mam take dieta doma, stale vidim, ze su to male deti... od dospelakov a ich socialnej zrelosti daleko... hlavne co sa tyka riesenia problemov v kolektive...

danielahamar
16. nov 2016

@smoulinka1988 môžem sa opýtať, zle Vám padajú roky? lebo ja dodnes lutujem, že išiel v 6rokoch do školy, aj ked je apríloví, učí sa na jednotky a má aj dysortografiu, ale vidím teraz v piatom, ne nevládze tempo a dosť často býva doma ešte k tomu, tak sa nevie ani poriadne chytiť a preto nemá ani moc kámošov, lebo viac bol vždy doma ako v škole. Väčšina detí u neho v triede je aj väčšia postavou aj dominantnejšia, ale to im nedáva právo sa vyvyšovať a ponižovať druhých, hlavne nie zato, akú povahu majú a proste ich k životu nepotrebuje. Teraz sú v puberte tie deti a to je strašné.

danielahamar
16. nov 2016

@anjelicek26 presne riešenie problémov nula bodov, tiež to hovorím, väčšina z tých detí má vyššie IQ, ale v realnom svete-živote nevedia ani reagovať, ani zvládať nástrahy

smoulinka1988
autor
16. nov 2016

@anjelicek26 nemyslim ze potrebuje naj kamosa,aj tak tie kamaratstva niesu vecne...ide o to ze on mi to tak povedal,ze uz nema nikoho ziadneho kamosa.....a bojím sa aby to nemalo na neho zly vpliv tim ze je v takom hnusnom veku

marina3
16. nov 2016

@smoulinka1988 podla toho co pises ma nejake "dysky" ..dyslexia preco? dysgrafik preco? preto sa pytal lebo môjmu synovi chceli toto diagnostikovat ale nakoniec po 1 roku zistili ze nie je dysgrafik dyslektik alebo dyspraktik ( dyspraxia) a hodi sa to na neho ako "rit na serbel"... to je to ze napr. nevie "r", ma problemy v krasopise, nevie poriadne urobit kotul ( napr. hruba motorika) a emocne tieto deti to nezvladaju a bud placu alebo vybuchuju ... to je skratka diagnoza ( to nie je "len ze je citlivy" ) podla mna to moze mat aj tvoj syncek pretoze pri dysgrafikoch sa to pridruzuje a dyslalia tiez s tym suvisi....a to len treba s nim pracovat a ucitelka to by mala tiez vediet riesit...lebo bohuzial nemame obycajne deti a potrebuju trochu iny pristup, to co si napisala - som prvom momente myslela ze pisem ja - presne to iste mame doma...a je dyspraktik, nevie r, ma dyslaliu, nie je introvert, je kamaratsky, nechape ked ho niekto oklame - ze preco, nechape preco mu jeho kamos povie - nie som tvoj kamost...detto iste

smoulinka1988
autor
16. nov 2016

@marina3 akym sposobom to vysvetlujes detom(diet

smoulinka1988
autor
16. nov 2016

@marina3 akym sposobom to vysvetlujes detom(dietatu

smoulinka1988
autor
16. nov 2016

Dakujem velmi pekne za možnosť vykecat sa.Dufam ze to ten moj zvladne.Jasne ze ako kazda mama to prezivam tazko preto ma to trapi.