Prezentácia o našej škole

29. apr 2021

Ahojte žienky!

Prosím Vás o radu. Dnes mi volala triedna učiteľka môjho syna, či by som neurobila prezentáciu o našej ZŠ na Slovensku. Potrebujú nejakého "cudzinca" kto deťom porozpráva, že ako funguje škola v zahraničí. Toto by som mala urobiť pre 1-6 ročník vo Švajčiarsku. Nie, nechcem. Neviem hovoriť spisovne po nemecky a nie to ešte po švajčiarsky. A samozrejme deti mi budú klásť otázky. Hovorila som, že moja nemčina je na toto slabá. Ona, že keď si to napíšem a pripravím si to, myslí si, že to dopadne dobre. Zajtra jej mám odpoveď. Ja na rodičku už mám trému, či všetko budem rozumieť, nie ešte prednášať. Áno sú tam aj iní cudzinci - ako rodičia. Ako to "inteligentne" odmietnúť?

sovica
29. apr 2021

A keby ste tú prezentáciu napísali spolu spolu so svojim dieťaťom a odprezentovalo by to za Vás Vaše dieťa? To by nešlo?
Ak to robiť nechcete, tak povedzte, že sa na to jazykovo necítite a nech učiteľka požiada iného rodiča.

zuzikak
29. apr 2021

jednoducho ako pise @sovica - jazykovo sa na to necitis a nemas na to ani casovu kapacitu. Ze dakujes za doveru ale toto musis odmietnut a prenechas to zdatnejsiemu rodicovi.

sense
29. apr 2021

Nech ti pomôže syn, a neboj to zvládneš a .. Nemusíš vedieť schwiizerdutsch aj tak sa v škole učia spisovné nemčinu..
Alebo jej povedz ze si vážiš jej ponuku ale ze nie si natoľko jazykovo zdtana aby si to zvládla... Oni sú na cudzincov zvyknutí a určite aj v triede majú cudzincov.... Aj moja ma... Deti sú síce všetky v triede narodené vo Švajčiarsku ale rodičov z celého sveta: jeden pôvod Kosovo, ďalší Albánsko, ďalšia ma matku z južnej Ameriky, ďalšia matku síce len z Westscheiz ale otec zo Švédska, ďalšia ma pôvod už tuším Španielsko, ďalšia ma matku kt sa narodila síce v Poľsku al vyrastala v nemeckú a ešte ma jednu kde je otec talian a matka ukrajinská... A 13 deti obaja rodičia Swiss...

autor
30. apr 2021

@sense Vieš, keby sa jednalo iba pre tú triedu, kam chodí moje dieťa .... OK, beriem. Tie deti poznám. Mám aj šlabikár tu zo Slovenska, ale vyššie ročníky? Tam podľa mňa treba už iný level prípravy. Od prvákov sa nebudem pýtať, že kde je Slovensko, ale šiestak by už mal vedieť.

autor
30. apr 2021

@sovica Musí to rodič odprezentovať. Dieťa mi môže pomôcť, ale iba v triede, kam chodí. Podľa mňa toto je dosť pracná robota, čo sa prípravy týka a aj stres. Musíš vedieť tak po nemecky, aby si dokázala odpovedať na otázky aj šiestakom.

autor
30. apr 2021

@sense Viem, že na cudzincov sú zvyknutí. Lenže u detí je spontánne, že hovoria po švajčiarsky. Áno, učia sa po nemecky. Oni rozumieť budú, len ja im nebudem. 🙈

sense
30. apr 2021

Môžeš poprosiť učiteľku ak to neurobí sama že môžu rozprávať hoch deutsch pripadne ona môže "preložiť" do hoch deutsch

sense
30. apr 2021

A to kde je Slovensko nevedia ani niektori dospelo 🙈🙈🙈

autor
30. apr 2021

@sense No veď 🙄

autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
13. máj 2021

Ahojte žienky,
tak učiteľku sa mi na druhý deň nepodarilo zavolať. Napísala mi správu, že v pondelok nech jej zavolám. Stresy som mala cez víkend obrovské. Bola som odhodlaná, že veru nepôjdem. Naliala som si víno večer nech sa už nejako ukľudním. A práve naopak. Alkohol dáva človeku odvahu. Mne stačil 1 pohár vína. 😁
Začala som rozmýšľať, že však sa jej opýtam konkrétne o čom by mala byť tá prednáška. Potom jej poviem, že ja nie, ja určite nie .... a ďakujem.
Prišiel pondelok. Volám jej. Tak oznámila mi, že mám porozprávať deťom o vojne, aké to bolo, vraj či deti dostávajú kvôli chudobe málo darčekov napríklad a že čo by sa stalo keby sme sa vrátili na Slovensko, aká budúcnosť nás čaká a hlavne moje dieťa. 😳
Ja nezveličujem, keď Vám napíšem, že som sa riadne na*rala! Čo?! Vojna? Chudoba? A že budúcnosť?
Vravela som jej, že naša škola je dobrá, ba výborná. Ona, že áno, áno.
Tak baby išla som do toho! 💪
Vytlačila som veeeeeľa fotiek zo školy, čo robili naši žiaci. A povedala som, že toto sú všetky fotky z mojej školy a súčasne zo školy môjho dieťaťa. Zo SJL musí robiť skúšky na Slovensku. Takže je to aj jeho škola. Kontaktovala som našu školu v SR a urobili deti aj video. 🤗 Decká len híkali a hovorili coool. Učiteľky menej. 😂
V triedach boli vždy 2 učiteľky. Deťom aj učiteľkám som rozumela všetko. Táto triedna my furt skákala do mojej prezentácie so svojimi otázkami.
A ako rodič som zabezpečila 1 otecka z Afriky. Takže učiteľka sa veeeľmi tešila + ešte 1 mamičku z Brazílie. Ale boli sme tam celé poobedie.
Vysvetlila som jej sense neboj, že nie sme Slovinsko, ale Slovensko. Vyzvala som jedného štvrtáka zo Slovinska, ktorý tiež vravel, že nemáme spoločný jazyk a sme úplne iná krajina.
Atmosféra inak bola supeeer. Oni nemajú deň detí. Detičky sa len pozerali, že aké akcie sa u nás robia.
Ja som hrdá na seba už teraz, že som tam išla. 💪💪💪 Ďakujem Vám za rady !!!!

sovica
13. máj 2021

Gratulujem, že to dobre dopadlo - máš byť na čo hrdá👏👍

h2
13. máj 2021

Super! Si úžasná! 👍👍👍

autor
13. máj 2021

@sovica
@h2 Ďakujem žienky. Verím, že aspoň niekto z nich si zapamätal, kde je Slovensko a aj čosi o našom Slovensku v ňom dúfam, že zostane. 😊

sense
13. máj 2021

Super, gratulujem ako si to zvládla... A to s tou chudobou a vojnou si nič nerob, ja som dostávala otázky typu ci poznám a ci som jedla rajčiny, či som videla more a ci mame hory na lyžovanie... A nie raz som sa stretla s tým ze sánka dole keď sa ma spýtali na školský systém a školu a povedala som ze po 12 rokoch v škole mam maturitu a nielen s odborných predmetov (obchodná akadémia) ale aj s jazykov a ze od 3 triedy som sa učila nemecký a anglický a ze naozaj ruský nerozumiem...

autor
13. máj 2021

@sense Vieš, priznám sa, že mi aj raz bolo smutno. Dievčatko mi vraví, že ja som sa pýtala mojej mamičky, že prečo nie je Kindertag. Že máme Muttertag, Vatertag a Kindertag? Keby si videla jej oči ... normálne mi jej aj bolo ľúto. Jasné, sú horšie veci. Lenže deti aj keď sú malé, neznamená, že sú aj sprosté.
Ja som však hovorila učiteľke, že náš školský systém je ozaj dobrý.

sense
14. máj 2021

S tym dnom deti som sa aj u nas stretla ze to deti nemaju, ...ale tak moja ma a tiez sa cuduju nad nasim skolskym systemom...nevraviac ked dpomenies rodicak plateny do 3 rokov tak to uz len wau...aky socialny stat

autor
14. máj 2021

@sense Áno, aj my oslavujeme. Mne išlo veľmi o to, aby som predstavila našu školu a pochválila sa o našom výbornom školskom systéme. Ja som mala obrázok, že deti chodia sa lyžovať na 1 týždeň. Tak ja som hovorila inak veľmi dlho. Mala som ozaj veľa obrázkov.
Mamička z Brazílie tam rozprávala o Amazónií. Ako vyzerá človek, ktorý tam žije atď. A jedno dieťa sa opýtalo jej, že aj ty si tam takto žila? Mala si tam veľa kamarátov? 😂 Ona jej nerozumela, tak odpovedal jej manžel. (Švajčiar). Ukazovala tam pavúky, jedovaté žaby ... A mňa sa dievčatko tiež pýtalo, že či máme jedovaté pavúky, že aké jedlo máme na Slovensku? Či ako dieťa som sa nebála hrať sa vonku na ulici? 😂 Proste deti.