Zaujimalo by ma, ako ste riesili prestup deti na zahranicnu ZS, ked ste sa odstahovali do zahranicia. Hlavne by som si chcela ujasnit, ci je lepsie dat dieta opakovat rocnik, alebo je to "zbytocne" - dcera bola siestacka, teraz ide do sedmicky a jazyk sice ovlada, ale skor na takej domacej urovni, v pohode sa v beznej reci dohovori. Skolske odborne vyrazy ale neovlada, o literature a dejinach atd. ani nehovoriac.
MA niekto skusenost?
Dakujem
@mawka ako individualnu vyucbu?
Ked bude chodit v zahranici do skoly, tak ci tak bude robit doma na Slovensku skusky (minimalne zo slovenciny, dejepisu , obcianky). Myslim ze na druhom stupni si ju uz nemozem "nechat doma" cely rok a teda ani nechcem, a tam kam ideme urcite nebude nijaky kurz, bude musiet chodit do normalnej skoly.
Teda to je info, co som si ja zistovala tu na dcerinej skole - domaca vyyucba na druhom stupni je podla slovenskej legislativy dost problematicka, "len tak", cize bez zrdavotneho odovodnenia myslim ze nerealne.
@zitaje do akeho zahranicia? Kazdy stat to ma asi nastavene inak. V Kanade, kde je neustaly prilev imigrantov nie je potrebne ziadne opakovanie rocnika. Dieta sa otestuje z anglictiny a podla toho sa poskytuje pomoc. Moze dostat osobneho asistenta, alebo je v triede asistent pre viac deti, ktorych rodnym jazykom nie je anglina ... Deti mozu byt na odborne predmety vynate z triedy a ucivo sa prebera pomalsie a viac sa vysvetluje. Takztiez byvaju deti pocas vyucovania vynate na doucovanie anglictiny. Dieta je pocas skolskej dochadzky neustale sledovane a jeho uroven anglictiny 2x do roka hodnotena a podla toho sa urcuje rozsah pomoci.
@sisaka my sme sa pred par dnami nastahovali do nasho domu v rakusku, starsi ma za sebou prvy den v skole, mensi v skolke. mladsi syn je stastny, tam vidim od prveho dna, ze savsetko hravo nanho nalepi. ale starsi je prvak, slovensky vie citat, pocitat aj pisat na urovni skoncenej prvej triedy. ale nemecky nevie, nerozumie, bol v skole vystraseny, myslim, ze nie je stastny. jeho mila pani ucitelka tvrdi, ze nie je prvy ani posledny, kto u nich takto zacinal, no vo svojej triede je jediny, kto ma takuto minimalnu nemcinu.
vobec si neviem predstavit, ako to on zvladne? ako ho budu ucit? najviac ma mrzi, ze jeho prvy den nebol moc stastny.
@annav to, ze uz vie po slovensky - citat, pisat mu urcite pomoze, ten prvy rok bude mat tazky, cim skor sa skamarati s detmi, tym lepsie, i ked u starsich deti to nie je take jednoduche a bezprostredne ako u tych malickych. Tiez bude vela zalezat od ucitelky, nakolko mu bude pomahat a snazit sa zaclenit ho do skoly.
Drzim palce nech si rychlo zvykne.
@annav moja dcera je druhacka v rakusku, na SK je tretiacka, tiez sme sa sem prestahovali len toto leto. A tiez bola prvy den taka vyhukana.. ona tiez vobec nevie po nemecky, a uz je druhacka, takze to ma trochu tazsie.. ale vcera, po troch dnoch v skole s usmevom na tvari ze skola je super.. 😉 po nemecky vie tak max pozdravit, podakovat... vcera sme sa ucili, citali sme po nemecky... no chudatko. ale zvladame zatial. uvidime, co bude neskor...
@lussya to som rada, ze nie sme sami takto... aj nam sa uz polepsilo. len som stale v napati, ako to zvladne. on je aj taka uzavretejsia povaha. vravi, ze im v skole rozumie, ked nieco od neho chcu. ale nevie mi povedat ani slovo, co pocul. tiez sa snazime citat nemecky, naucili sme sa slovnu zasobu, co ma v peracniku, v skolskej taske, kufrikoch, dni v tyzdni, pocitat do 10. nie je to pohoda, vela musim vymyslat, ako nemcinu zakomponovat do aktivit dna.
Ako je to s prestupom zo zakladnej skoly na slovensku do Nemecka?
Treba robit skusky aj na SK?
@mawka AHoj prosim mas nejake info ohladom nEMECKYH SKOL? lebo nikde to neviem vycitat co vlastne treba ked chcem dat dceru z sk do nemecka na zs
@lussya velmi sa toho vsetkeho boim, ci to nebude trauma, zas na druhej strane nechceme byt cely tyzden bez tacika. Prosim ta od kolkych rokov sa ide do skoly v Rakusku. Pises ze tu ste tretiacka a tam druhacka. Moja je augustova a len teraz mala 6 rokov. Neviem ci ju vzdielavat aj tu aj tu. Ci sa mozem vzdat slovenskej skoly. Ja som Polka a neviem ako by som si poradila ucit dcerku slovencinu doma. A este sa opytam do kedy treba prihlasit dieta na skolu ked chcem by nastupila tento rok od septembra? Muz pojde asi od aprila robit, a neviem ci to stihneme zmenezovat, ci lepsie pockat rok a a rok ju dat, len ze to uz bede asi pre nu tazsie, kvoli ucivu.
@edyta no my sme sa stahovali v lete a na konci juna sme ju boli prihlasovat. Ale co viem, uz su zapisy do prvych rocnikov. V at je povinna skolska dochadzka od sest rokov ako na sk. My sa doma vobec neucime po slovensky, mala by si ist aj na skusky, ale asi sa vykasleme na to, lebo na sk sa vratit nechceme. A kludne ju daj do druheho rocnika, deti co nevedia po nemecky nie su dva roky znamkovane a mala tu nemcinu dozenie hravo.
@edyta uprimne, je to tazke, pre dospeleho viac, lebo vidi a uvedomuje si, co vsetko musi dieta zvladnut. moj syn jediny v triede nevedel nic nemecky okrem pozdravu, danke, bitte a narataniu do 20. vikend pred zaciatkom skoly sme sa naucili slovnu zasobu, co ma v peracniku a kufrikoch. prvy tyzden sa hned naucil vsetky farby, dni v tyzdni. po dvoch mesiacoch sa pekne zorientoval a coraz viac rozumel. teraz rozumie vyborne, ale rozprava zriedka, hanbi sa. ked ale musi, vie reagovat na vsetko. s detmi si rozumie vyborne. v prvackom ucive je jedno z najsikovmejsich deti v triede. napriek tomu ucitelka zvazuje opakovanie rocnika kvoli reci. nehadam sa s nou, iba som poprosila, nech sa o tom rozhoduje v maji, juni. dieta naozaj rychlo napreduje a je predcasne v novembri rozhodovat o nasledovnom skolskom roku (vyjadrila sa tak v novembri).
ja by som sa nebala o deti, ako to zvladnu. skoly su tu krasne, syn ma v triede 14 deti, ucitelky velmi ludske, materialy na urovni, stale nieco vyrabaju, v druzine je komorna atmosfera. rec naucena od malicka je omnoho autentickejsia ako ked sa ju clovek uci dospely.
@edyta Ahoj, my sme toto presne zazili. Minuly rok bola dcerka prvacka na Slovensku. V lete sme sa prestahovali do Rakuska, lebo tiez chceme byt ako rodina spolu a nie cely tyzden bez tatinka 😉. My sme dali dcerku v Rakusku opat do prveho rocnika a je to super! Velmi jej pomohlo, ze 1.rocnik absolvovala aj na Slovensku. Sama vravi, ze je to super! A navyse tu je viac uciva v 1.rocniku ako na SK (hlavne matematika). My ale nie sme pri hraniciach so Slovenskom, takze je jedina slovenka v skole. Samozrejme, ze je to pre nu narocnejsie, ale da sa to. Ona je velka bojovnicka 🙂 . Maly chodi do skolky a to je uplne bez problemov, je spokojny a my tiez velmi.
Odporucam Ti poriesit to skor (teda nech dokonci rocnik a v lete sa prestahovat, to je idealne). Nie este rok to natahovat, lebo ako sama pises, bude to pre nu este tazsie (nielen kvoli ucivu ale aj jazyku).
@sonia. dakujem vsetkym za odpovedi. Chcem sa este opytat, citala som ze skoly v rakusku maju mizernu uroven, ze nechcu deti zatazovat a malo sa ucia. Aky mate dojem? Pisete ze je viac uciva, tak neviem ako je to nauzaj, vraj kvalitne su len sukromne skoly.
Myslite si ze zapisu mi dcerku dakedy v auguste? Muz musi dat este vypoved, za 2 mesiace pojde tam, nim si najdeme byvanie atd, este ani nevieme kde presne budeme byvat. Tazko teraz prihlasit dieta ked vsetko je velky otaznik.
@edyta Urcite ju zapisu, ved je skolopovinna. Musia Ti ju zobrat aj keby to bolo v priebehu skolskeho roka. Najlepsie pre nu by bolo zopakovat 1.rocnik (ako sme to urobili my), lebo bude so spoluziakmi od zaciatku v kolektive. A ja teda nemam pocit, ze sa malo ucia. Naopak, porovnavala som s 1.rocnikom u nas (paralelne, lebo byvala kolegyna prave uci prvakov na Slovensku) a kym slovenski prvaci robili ciarky, tak mala uz tu v Rakusku pisala davno pismenka a cisla. Ono velmi zalezi aj od konkretnej skoly. Tu kde sme my, je skola narocna. Rozpravala som sa s jednou mamickou z Polska a oni boli vo Viedni, aj deti tam chodili do skoly (ale neviem do ktorej presne) a ked sa prestahovali sem, tak dala deti opat do tych rocnikov, ktore uz absolvovali vo Viedni, lebo vraj by mali velke problemy, keby pokracovali, ze tu je ovela narocnejsia skola a naroky na deti.
@sonia. tak ze to je presne to co som citala, ze su velmi rozdelne urovne. Na Slovensku je to viac menej rovnako. Akurat kamoskyn syn chodi na madarsku skolu v Kosiacich a ucivo mal ako moja pod koniec skolskeho roka. Prosim Vas a ta skola na ktoru chodite je statna alebo sukromna? Co potrebujem predlozit v skole ked chcem zapisat dieta?
@annav Tak to sa velmi skoro vyjadrila ucitelka o opakovani rocnika. Nam to spomenula na zaciatku roka, ze je ta moznost, vacsinou to tak aj u zahranicnych deti chodi. Zatial ale nevravi, lebo to sa az koncom roka rozhodne. To je aj logicke. Akurat viem, ze mala nebude hodnotena z nemciny, ale z ostatnych predmetov ano.
@edyta Mala chodi na statnu skolu. Muz ju bol zahlasit koncom maja alebo juna a potreboval rodny list, potvrdenie o trvalom pobyte v Rakusku a rakusku karticku poistenca (tu sme dali dodatocne) a este vypisal papiere priamo v skole. Na konci augusta sa isla este mala ukazat do skoly, riaditelka s nou urobila nejake cvicenie a hotovo.
@sonia. Cau, ja som zakladatelka tejto temy, my sme stale este na Slovensku, stahovat sa budeme asi na jar. Stredna dcera je teraz prvacka a zvazujem, ze ju dam opakovat rocnik aj vonku - som rada, ze som nasla maminu, ktora ma tuto skusenost 🙂 . Dcere to navyse v 1.roc nejde uplne ze v pohode, robi vela chyb v diktatoch a tak, ani citanie nie je idealne, takze to asi bude ok.
Tvojej nevadilo, ze sa islo odznova, ciary a tak? Pisu v Nemecku ine tvary pismen, ako my?
@zitaje Ahoj, urcite by som ju na Tvojom mieste dala opakovat rocnik. Dieta tym nic nestrati, naopak, moze iba ziskat. Mojej to vobec nevadilo, sadli sme si s nou a porozpravali sa, ze to pre nu bude jednoduchsie, ked bude opat v 1.triede a ze bude mat vyhodu, ze uz pozna pismenka a pod. Zobrala to uplne v pohode a je velmi rada, ze sme to tak spravili. (Ciary oni velmi nerobili, isli dost rychlo od zaciatku, ale to velmi zalezi od skoly). Tiez si obcas mylila pismenka, aj ked diktaty a pod robila vacsinou bez chyby, ale stalo, ze pri citani sa mylila. Teraz si to len a len upevnuje, co je super! Navyse ja povazujem za velku vyhodu, ze je v kolektive od zaciatku a teda neprisla uz do "zabehnuteho" kolektivu.. Mala je spokojna v skole. My nie sme v Nemecku, sme v Rakusku a tvary pismen su ine, ale to je uplne o.k. Mala na to hned nabehla 😉 a ked pise po nemecky, pise ich tvarmi pismen a ked pise po slovensky, pise nasim pisanym pismom 😀 .
@zitaje som zistovala v DE, lebo to mam v plane tiez a to teda priamo u troch ucitelov, ze treba si dat na slovensku jeden rok individualnu vyucbu, chodit sa preskusavat a v nemecku by rok chodil sice do skoly, ale kvoli jazyku. bud by bol s detmi neklasifikovany v triede alebo cely rok by chodil len na jazyk do jazykovej skoly a vzdelavala by som si ho ja individi. sice by rok stratil, ale zase by ziskal jazyk. zrucnosti. takze aj takato je moznost.