Presťahovali by ste sa s prváčkou do cudziny tak, že nastúpi do druhého ročníka?

denkatn
29. okt 2021

ide o to, ze manzel dochadza za pracou do cudziny, do Viedne a trva mu okolo hodiny kazdy den hore a dolu. Dcere velmi chyba. lebo zavcasu ide a neskoro pride, niekedy musi aj dlhsie ostat. na tyzdnovky nechce chodit, cez pandemiu tam ostal dhsie bez nas a povedal ze uz nikdy viac ze chce vidiet ako dcera rastie. ja viem nemcinu aj manzel, my jazdykovy problem nemame, dceru by sme dali na kurz v lete. myslite ze dieta zvladne ucit sa v cudzom jazyku? a ked sa nam tam nebude pacit zit? potom zase naspat do slovenskej skoly? a vybrane slova sa doucit? mam velku dilemu...

haley7897
29. okt 2021

Moja zo slovenskej škôlky po presťahovaní nastúpila v UK rovno do druhého ročníka bez znalosti angličtiny. Do dvoch mesiacov sa vedela dohovorit s kamarátkami a komunikovať s učiteľmi. Ja by som problém nevidela. Predpokladám že tam tiež majú v škole aj pomocný personál ktorý pomôže dieťaťu začleniť sa a dobehnúť učivo a zlepšiť sa v reči

denkatn
autor
29. okt 2021

@haley7897 dakujem ti, som rada ze sa to da zvladnut, ze jej nesposobime traumu na cely zivot ak to vyjde.

haley7897
29. okt 2021

@denkatn traumu určite nie, mne skôr na traumu prídu nároky na deti v školách na Slovensku. Uk primary je oveľa voľnejši prístup, žiadne známky a pod. Netuším ako je to v rakúsku, ale verím ze sa ozve niekto kto tam žije.
Moja prvé tri roky tu dokonca každý rok kvôli sťahovaniu menila školu, stále noví spolužiaci. Za mňa je to plus. V dnešnom svete musí byť človek agilnejsi, minimálne dva jazyky sú nevyhnutnosť. Ja osobne na slovenčine veľmi netrvám aspoň čo do gramatiky, len slovná zásoba, schopnosť plynule komunikovať. Toť vše.

denkatn
autor
29. okt 2021

super, ze to je takto, len este my zijeme v pohranici a je tu sanca ze sa vratime na slovensko, tak potom mala budem mat problem zase v slovenskej skole, nie? ale to uz asi moc kombinujem? totiz uplne rakusko nie je moja vysnena krajina, ale musim riesit co je teraz a teraz ma manzel dobru pracu tam a uz 4 roky dochadza.. tak asi pojdeme..

haley7897
29. okt 2021

@denkatn nie nevyhnutne, skús zistiť ci tam nefunguje víkendová Slovenská škola. Aj u nás v Nottingham a v pár ďalších mestách sú slovenské školy zväčša cez víkend. A ak by aj nie, tak nejaké základy typu vybrané slová zvládate aj doma.

denkatn
autor
29. okt 2021

dakujem, pozrem vikendove skoly, to som nevedela ze moze take byt. v nottinghame to maju dobre zorganizovane🙂

haley7897
29. okt 2021

@denkatn popozeraj ci niečo také nefunguje niekde v blízkosti. Ja tú u nás asi napokon vynechám keďže už bez toho bude mať štyri dni v týždni po skole ešte extra štúdium a je možné že budem riešiť ešte doučovanie pripadne online kurzy, tak na víkend zvažujem skôr sport alebo inú relax aktivitu...

ankare
29. okt 2021

@denkatn podľa mňa choďte do toho. 🙂 Fandím Vám a držím palce!

kikulienkadd
29. okt 2021

Ahoj,deti sú veľmi flexibilné! Ak má muž dobrú prácu, odišla by som aj hneď.

amelie22
29. okt 2021

@denkatn Neviem či sa náhodou nerobia nejaké rozdielové skúšky. Ja som mala na gympli 2 spolužiačky ktoré chodili do školy v zahraničí, jedna v USA druhá v Emirátoch, vždy pred koncom školského roka robili rozdielové skúšky - teda to učivo, čo sa v iných krajinách nepreberalo (slovenčina, dejepis...). Oni sa ale potom vrátili po niekoľkých rokoch definitívne na SVK a aj tu maturovali. Určite ale nie všetky deti robia tieto skúšky, neviem od čoho to závisí.
Osobne si myslím, že to pre dieťa je stres ísť do školy, keď nevie ani ceknúť v tom jazyku, ale zase si zvykne a to čo mu to dá mu už nikto nevezme. My sme z BA a aj mama aj otec robili vo Viedni, obaja dochádzali, mama tam robí už 30 rokov. Veľmi ľutovala, že ma tam nedala do školy 🙂

annm81
29. okt 2021

@denkatn Neboj. Na konci toho prvého školského roka bude mať dcéra pravdepodobne lepšiu výslovnosť a možno aj gramatiku ako ty s mužom. Ešte vám bude opravovať vaše chyby. 🙂

jankakat
29. okt 2021

@denkatn druhy rocnik ZS je na zahranicie idealny.. my sme boli a na konci musela porobit skusky ale skoro nic sa nemusela ucit (skor nezabudnut pisat pisanym 😉 ) .. a co sa tyka jazyka tak po 2 mesiacoch uz komunikovala v pohode a to pred tym anglicky vobec nevedela

denkatn
autor
29. okt 2021

dakujem vam, niekto mi hovoril, ze v rakuskych skolach sa ani pisanym pismom uz neucia pisat, len tlacenym. lebo sa rata ze prejdu aj tak na pocitace. rozdiely tam budu v tom co sa ucia oni a my. ale ked hovorite ze da sa to zvladnut a ze take male decko moze vediet pisat v nemcine slovicka (sice tlacenym)ale ze sa nauci ze sch je š a tak, tak to som rada. a asi skusime.

haley7897
29. okt 2021

@denkatn ani u nás sa neučí klasické písané písmo. Ale tak ani calligrafiu sa neučíme a nemám pocit ze to nejako ovplyvňuje znalosti a schopnosti. A potom, zase úplne inak to nevyzerá, pozri zošit mojej ⬇️ 🤷🏻‍♀️
Pre mňa relevantné pozitíva prevažujú nad drobnostami typu klasické písané písmo alebo vedieť vymenovať vybrané slová. To posledné sa mimochodom úplne prirodzene naučí len čítaním v slovenčine, bez toho aby to niekto musel pomenovať ako vybrané slová 💁🏻‍♀️

denkatn
autor
29. okt 2021

@haley7897 pekne pise, na riadky. a v druhej triede ich znamkuju/hodnotia?

haley7897
29. okt 2021

@denkatn primary neznamkuje, nehodnotí prakticky vôbec. Žiadne skúšanie pred tabuľou a podobné praktiky. Toto je tuším zošit z minulého roka, používala som to práve ako podložku pod laptop 🙈😆
Teraz je year 5, budúci rok 6 a potom secondary school. Co už bude trochu serioznejsie. Momentálne dostávam len slovné hodnotenie, prakticky zhrnutie toho ako sa jej v tom ktorom predmete počas roka darilo, nakoľko spĺňa očakávania /stanovenú normu a pod. To namiesto vysvedčenia. Také vysvedčenie ako ho poznáme na Slovensku tu neexistuje

bluka2
29. okt 2021

Určite choďte, Viedeň je super. Moja dcéra sa presťahovala do Nemecka tak, že v máji na zápise do prvej triedy nerozumela ani slovo a teraz v októbri v prvej triede normálne rozpráva...nie že by vedela všetko, ale plynulo a keď skúsim 20 veci, možno 1 nevie. V tomto veku sa ešte učia závratnou rýchlosťou, takže to využi. Majú tam aj jazykovú podporu pre slabších a ona ani v tej skupine nie je...

denkatn
autor
29. okt 2021

@haley7897 a v principe chodi teda rada do tamojsej skoly? neplace niekedy ze chcela zostat na slovensku? je vyrovnana? (inac citala som ze s trochou frustracie sa dieta ma stretnu v zivote, ze lepsie sa nauci vyrovnavat, no ale mam trochu zle svedomie ze jej toto spravim a ze ju vytrhnem. zatial je v skole dva mesiace a celkom sa tesi do skoly.

haley7897
29. okt 2021

@denkatn hahaha, ona do slovenskej školy nechce ani za nič. Boji sa memorizovania učiva, domácich úloh, skúšania pred tabuľou, toho ze bude musieť nosiť školskú tašku s knihami a podobných veci 😆
Tu napríklad dostávajú domácu úlohu len v piatok aj to zvyčajne hovoríme o pár príkladoch z matematiky alebo vyfarbit obrázok 🙈
Keď počula od známych co sa musia všetko učiť deti doma na Slovensku nechce riskovať ani dovolenku 😆

bluka2
29. okt 2021

@haley7897 presne, ja žiadne domáce úlohy neriešim. Majú nejaké "vyfarbenie obrázka", čo trvá Max. 15 minút a vybaví to v družine. Keď čítam témy, ako sa učia rodičia 2-3 hodiny s deťmi v tomto veku denne, uvažujem, že Slovensko by malo byť najmúdrejšia a najúspešnejšia krajina sveta...

denkatn
autor
29. okt 2021

no, niekedy to na Slovenku ucitelky prehanaju s narokmi na krasopis. co v zivote tym detom nepomoze, ved budu pisat na pocitaci. dokonca anglictinu ich ucia velmi malo, mala vie zo skolky kde sme jej platili hodiny viac, takze priority v tych slovenskych skolach su divne, ale ja s muzom na krasopise nejak netrvame, takze my nie sme v strese zo skoly, a mala pise skaredo ale citatelne, takze nejak tu slovensku skolu dava v pohode a tesi sa na kamaratov. ulohy si pise sama, lebo chodi na gymnastiku a ponahla sa na trening. vo viedni bude mat v triede nejakych turcov a indov🙂 tak sa o nu bojim, ci jej neznicim zivot, no ale pistete ze ste v pohode, tak asi idem do toho.

haley7897
29. okt 2021

@denkatn 😆 ak sa bojíš turkov a Indov tak pokojne bal, to naozaj problém nebude. Možno teda tých Indov by som sa bála, u nás patria častokrát k najlepším študentom. V UK máš deti v triede tiež zo všetkých možných krajin. Kamarátky mojej dcéry sú z Afganistanu, Indii, Etiópie a Zimbabwe. Mimochodom všetky lepšie študentky ako ona 🤷🏻‍♀️ ale ona je skrátka viac orientovaná umeleckým smerom

haley7897
29. okt 2021

@bluka2 práve. A nieje nad obľúbenú traumu z detstva byť vyvolaný pred tabuľu a mat možnosť byť verejne strapnovany. Ak niečo poznačilo človeka v detstve...
Mam pocit ze Slovensko sa stále zameriava na memorizovanie možného aj nemozneho, ale ta doba je preč, dnes treba skôr vedieť vyhľadávať a pracovať s informáciami

denkatn
autor
29. okt 2021

@haley7897 aha, takze najde si tam kamaratov, nebude tam nejaka bariera, to sa bojim. mne ide o to, aby bola šťastna.

bluka2
29. okt 2021

Čo si, mojej naj kamaráti sú spolužiaci práve z tej Indie (inak chalan už vie pisat a píše jej krásne listy, minule aj na ruke mala I love you) a ďalší z Ghany... Fajn chalani, stretávame sa aj mimo školy

denkatn
autor
29. okt 2021

@bluka2 sak ale ci ich rodicia nie su taki rezervovani, ze dovolia sa kamaratit. aj na oslavu pozvu a tak? nebude tam sama na narodeniny?

haley7897
29. okt 2021

@denkatn samozrejme ze nájde. Medzi deťmi žiadne bariéri niesu, školy sú zvyknuté na príchod nových študentov hocikedy v roku, učitelia vedia pomôcť dieťatu začleniť sa do kolektívu, šikana co i len v náznakoch sa berie oveľa vážnejšie ako na Slovensku kde častokrát len mavnu rukov s tým ze veď "chlapci sú takí"
A rovnako s dospelými, v zahraničí sa takéto rozdiely kto odkiaľ je vôbec neriešia ako na malom Slovensku.

haley7897
29. okt 2021

@denkatn co sa týka narodenin a podobných eventov. Možno sa nájdu rodiny ktoré nepustia deti z rôznych dôvodov na party, ale určite nie všetci. Skôr sa priprav že budeš tlačiť pozvánky pre kamarátov a vodiť dcéru na oslavy ku spolužiačkam teda keď covid dovolí.

denkatn
autor
29. okt 2021

tak dobre, ja som inac zila aj Britanii na ostrove Guernsey, aj som brigadovala vela rokov ako studentka v Nemceku v Mnichove, ja som tam problem nemala, za seba sa nebojim a jazyky my rodicia vieme, len o dceru sa bojim, ci jej tam bude dobre. lebo tu jej dobre je.
inac ja pisem bez interpunkcnych prave, lebo pisem aj v praci so zahranicim, ale niektori ludia s tym maju problem. takze viem, ze iny kraj iny mrav.

bluka2
29. okt 2021

@denkatn Jasné, že pozvú. My sme sa poznali asi 2 týždne, kým sme boli prvý krát u nich doma (u Indov). Aj oni u nás. Asi na tretej najvsteve sme sa už cítili tak pohodlne, že sme si deti už len nechali .. alebo ja som raz počas návštevy zaspala 🤣 proste ako rodina skoro. Len bohužiaľ už sú od včera v inom meste. To je jediné, že deti do škôl prichádzajú a odchádzajú...