Predčasná puberta u 8 ročnej

spinone
12. aug 2020

Dobrý deň, chcela by som sa spýtať, či sa tu nájde mamička, ktorá má dcérku a bola jej diagnostikovaná predčasná puberta..zaujíma ma najmä ako je na tom s rastom.., či vám dieťa normálne vyrastlo..moja má 8 rokov a 128 CM.. včera mi lekárka povedala, že menštruáciu môže dostať do 2 rokov(čiže okolo 10.roku) ale aj o pol roka..bojím sa ako s rastom..lebo dievča rastie maximálne 2 roky po dostaveni menštruácie..zaujímalo by ma, či vaše dievčatá dorastli na výšku aspoň cca150-160 CM.. ďakujem..

nika82
12. aug 2020

prosim ta toto si kde zobrala ze ,, dievča rastie maximálne 2 roky po dostaveni menštruácie,,

bea0063
12. aug 2020

Mne bola diagnostikovaná predčasná puberta ako 10 ročnej . Menštruáciu som dostala ako 13 ročná ale s rastom som nemala žiaden problém. Rástla som síce niečo rýchlejšie, bola som medzi najvyššími v triede , no nie nejak výrazne. A po menštruácii sm tiež normálne pokračovala v raste len už pomalšie, resp. skôr sa upravila rýchlosť rastu. Dnes mám normálne výsku 167 cm.

kaktus87
12. aug 2020

Ja som dostala ms ako 10 rocna a meriam medzi 150 a 160cm

spinone
autor
12. aug 2020

@nika82 od lekárky...ale vedela som to aj predtým..

spinone
autor
12. aug 2020

bea0063 ďakujem za odpoveď 😃

spinone
autor
12. aug 2020

Kaktus87 a koľko si mala keď ti ju diagnostikovali..?

nika82
12. aug 2020

pocujem 1x

pribinak
12. aug 2020

Hm, dnes majú 10 ročne dievčatá menštruáciu dosť bežne. Neterka ide do 6. ročníka, polovica triedy už menštruáciu má, teda dievčatá

thoughtfulweirdo
12. aug 2020

Ja som síce dostala menštruáciu neskôr, ale ešte som potom narástla. Nedala by som ruku do ohňa za tvrdenie lekárky. Dneska nie je menštruácia v 10 rokoch až tak nevídaná a nechce sa mi veriť, že by sa každé dievča v tom momente zaseklo v raste 🤷

oliviakatka
12. aug 2020

Mala som predčasnu pubertu od 8r, menštruáciu som dostala ako 10 ročná, 2-3 roky nato som bola najvyššia v triede spomedzi báb, mala som cca 158cm (za rok som vyrástla vyše 20cm), okolo 13-14r sa to zastavilo 🤷🏼‍♀️😁

jasminet
12. aug 2020

Ja som dostala menštruáciu v 10r a mám 176 CM, dcera tiež a už teraz má 160cm...

deti95060810
12. aug 2020

tiež som to čítala na nete....ak dievča dostane menzes rastie ešte cca 2 roky.... neviem prečo viaceré si myslíte že lekárka sa mýli....Hádam už len nejaké znalosti má či?
Na mňa by to aj sedelo.... rástla som ešte cca 2 roky a potom už len málilinko.... 167 cm.

deti95060810
12. aug 2020

@spinone mňa skôr zaujíma ako na to lekárka prišla že dcéra má predčasnú pubertu? Brali jej krv a podľa krvných testov? Alebo len podľa príznakov ktoré sú v poberte - rast prsníkov a pod...

lenuliatko84
12. aug 2020

Dostala som to v 10 tich a narastla som do 163 cm este

ptmt1011
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
5katarina7
12. aug 2020

@spinone Moja bude mať v septembri 8 a tiež som zbadala,že jej začínajú rásť prsia,ešte len tak trošičku zatiaľ,aj som sa prekvapila,že tak skoro.Detský je na dovolenke,tak sme tam ešte neboli.Spýtala som sa známej detskej gynekologičky a ona vraj to nie je nič nezvyčajné ani veľmi predčasné,a nech rozhodne detský lekár,či to máme riešiť.Moja má okolo 132 cm a 25 kíl.

spinone
autor
12. aug 2020

deti95060810..lekárka na to neprišla..ale ja sama.. keď mala dcéra 4,5 roka sa jej na cele robili vyrážky, vravela som obvodnej či to nemozey byť akné..sa mi smiala, že akné? To určite nie, aby sme odsledovali stravu, ze je to zo stravy.v 7 rokoch to mala už hrozné a tak nás na naliehanie poslala ku kožnej, ta povedala, ze je to akne! Aby som ju sledovala a ak by jej začali rast prsia a ochlpenie, treba kontaktovať endokrinologa..prsia začali rásť v marci tohto roku..nikto nás nechcel zobrať, že je korona.. až v júni sme sa tam dostali a to už mala mať 8 rokov..a začal sa kolotoč.

eliska13
12. aug 2020

@spinone je to pravda s tým rastom.Prve rastu prsia, ochlpenie, menzes zväčša sa vtedy dievčatá natiahnu a potom už nerastú, ale určite je to individuálne.Ty a muž ste vyšší?Hlavne nevar kupovanu kuracinu.Pokym nemá menzes je to ešte dobre v synovej triede skoro všetky 10 r už mali bola som šokovaná vyzorovo ešte deti

vikusjk
12. aug 2020

@spinone to je nejaka sprostost, ze dievcata rastu len dva roky po menzese? Ja som dostala prvu menstruaciu v cerstvych 12tich a dorastla som este asi 20cm, mam 171. Inak moja dcera ma tiez 8r a 130cm ;) Neries blbosti a uzivaj si s nou leto ;)

maruskahurnanska
12. aug 2020

@spinone moja dcera menstruuje uz 4.rok a stale rastie. Za tie 4 roky vyrastla dobrych 20 cm.

daniela2227
12. aug 2020

Ja mám tiež od 10 rokov a 165cm ..dcéra má od 12.5r a od vtedy veľmi nevyrstla..Nemám odmerane ale max.10cm...ak vôbec.. ma 15.5roka

sylvia_123
12. aug 2020

@spinone Ja som bola pubertacka uz ako 10 rocna, 1.menstruacia bola v 12 tich rokoch, merala som 168 cm a odvtedy som uz nenarastla. Mala som predpoklad na vyssiu vysku.

stankaz33
12. aug 2020

Ja som tiež dostala ako 10 ročná a prestala som rast, aj noha mi prestala rast, našťastie 😀 mám 174cm, prezývku som mala odjakživa žirafa...prsia mi začali rast v prvom ročníku na ZŠ

gama1542
12. aug 2020

@spinone Dobry den. S dcerou som chodila na stitnu zlazu a v 10 rokoch mi doktorka vravela ze uz je vidiet zmena hormonov pri odberoch... Aj zacala zarastat aj prsia zacali rast.Menzes dostala ako 11rocna presne na narodky. V 12 mala vacsie kosiky ako ja😀Dnes ma 13 a narastla od vtedy 4cm- meria 162cm.

millky
12. aug 2020

Ja som dostala menzes mesiac po dovŕšení 12r. Vtedy som merala 162cm, bola som druha najvyssia z celej triedy vrátane chlapcov. Dnes meriam 163 😂 az cm som vyrástla. Smolka, genetika z otcovej strany. Ženy jeho rodu však nemajú ani 160cm. Moja mama je vysoká 176cm pre porovnanie. Genofond obgeneracie je silnejší pri vývine tela ako genofond teba a otca dieťaťa.

benit
12. aug 2020

Moja dcera bola vzdy druha od konca v triede. Menzes dostala presne v 13. Este minuly rok narastla a to mala 17. Prerastla skoro vsetky spoluziacky ma 175cm. A fakt bola v siedmej triede take drobatenko.

katkasaliska
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
fefka
10. dec 2020

@spinone
Moja dcera ma 7 rokov a 135 cm ..
Endokrinologicka mi zatial len potvrdila, ze ide (aj na zaklade dalsich znakov) o prejav predcasnej puberty, co ma ale prekvapilo, ze nas posielaju do Bratislavy na testy, kde jej budu pichat hormony a sledovat hladiny v krvi..
To s tym rastom je pravda, hrozi ze ostanu malicke, tie baby co pisu ako velmi este rastli po menzese su asi skor vynimky..(popravde ja netusim kolko som narastla)
Absolvovali ste to uz niekto s dietatom ??
Ako to prebieha? Moze jej to nejako ublizit? Robia sa aj ine vysetrenia? Magneticka, sono alebo tak ?

spinone
autor
28. dec 2020

@fefka ahoj, mojej predčasnú pubertu diagnostikovali v auguste.. keď dovŕšila 8 rokov, doktorka mi povedala, že predčasná puberta sa rieši len do 8 rokov, po 8 roku, to už lekári neriešia..no nás poslala na magnetickú rezonanciu, na sono brucha, obličiek, ruky a k detskej gynekologicke..doktorka mi dala na výber, či chcem dcérke dať pichať hormóny, vyjadrila som sa, že neviem čo mám urobiť, poprosila som doktorku, aby mi poradila, keďže ona má väčšie skúsenosti a jej rukami prešlo veľa pacientiek, takže bude lepšie vedieť, čo a ako..povedala, že ona by určite nedala pichať hormóny..lebo v tele sa už spustil proces..a pichanie hormónov by tam mohlo všeličo narušiť..aby som to nechala tak..a bude ju len sledovať..vraj sa nemusím báť, že určite vyrastie na výšku medzi 150-160 cm..ale ja sa aj tak bojím..odvtedy nič iné nerobím, len ju vkusne meram a vážim..no od augusta vyrástla len 2 CM..😔 ale za to nabrala na váhe..4 kg..u tak malých detí je to dosť za 5 mesiacov..aj som si všimla, že sa jej postava začala formovať..dovtedy bola len útly chrustik a teraz vidím, boky zadok..no nemam z toho dobrý pocit, veľmi sa bojím, že nedorastie ani na výšku 150 CM..teraz v januári ideme na kontrolu aj k detskému gynekológovi..uvidím, čo mi povedia..
Ešte sa vás spýtam aj vidíte nejakú zmenu v dcerinom správaní? No ja mám dvojičky..jedna je malé dieťa a tá druhá to už je fakt pubertacka

fefka
4. apr 2021

@spinone My sme medzičasom absolvovali hospitalizáciu a vyšetrenia v BA na detskej endokrinológii, ale jej nakoniec ani nerobili všetky vyšetrenia, lebo docentka usúdila, že to veku absolútne primeraný nález, výsledky z krvi aj kostný vek mala v poriadku, povedali mi že výsledky v LV, kde ju vyšetrila a následne aj odporučila hospitalizáciu doktorka na det.endokrino, vždy vychádzajú vyššie hodnoty hormónov, že ich už upozorňovali, asi je asi chyba v labáku..No ja neviem..
V každom prípade to uzavreli s tým, že malá je zdravá a vyvíja sa veku primerane, v januári mala 134 cm a 28 kg, v júli bude mať 8 rokov. Aj keď vidno jej na postave že sa formuje, má užší pás a širšie boky, na ochlpenie si pomaly začína zvykať a nerozoberá to už toľko...
Tak nakoniec do toho nebudeme zasahovať a uvidíme, snáď má docentka pravdu a je to v poriadku, verím jej, prešli jej rukami už stovky takých detí tak hádam vie čo hovorí...
Skôr sa teraz zameriam na riešenie akné, keďže aj to už malej robí problémy a nechcem aby neskôr trpela kvôli škaredej zjazvenej koži, ale idem skúšať len rôzne prírodné produkty, kožná nám dala len Effeclar na umývanie, bez efektu..