Prečo robíte domáce úlohy za deti?

wewerka01
18. jan 2022

Aktuálne mi mozog zastal, že matky tu na koniku riešia domáce úlohy detí 🙏 chápem určite matematiku, niečo vysvetliť ale celé úlohy? Zbláznili ste sa? Decko to vedieť nebude, učiteľ si pomyslí že výborne zvládnuté učivo. My pri korone mali matematiku pre 1.ročník. Čo sme nevedeli to sme vynechali 🙏🙏🙏 a je to tak vždy čo sa nevie sa nejak dovysvetli ale robiť robotu detí?
A čo keby zavolali spoluziakom a urobili úlohu spolu? To za slovenské deti robia úlohy rodičia? A potom ze sedia na hrách, a nič ine ich nebaví.
Fakt budete deťom na výške za zadkom? Nechajte deti byť zodpovedné.

beata_k
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
wewerka01
autor
18. jan 2022

@beata_k úlohy sa znamkuju? Nezijem na sk ale budem....

beata_k
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
luxus10
18. jan 2022

za nevypracovanu dom.ulohu je 5, tri 5 sa pisu ako jedna 5 do klasifik. zaznamu, niekedy aj jedna uloha je za 5, vies, kolko peknych znamok treba, aby sa ta 5 opravila? vypocitaj si....

h2
18. jan 2022

@wewerka01 Súhlasím so všetkým, až na to, že učiteľ si pomyslí, že výborne zvládnuté učivo. Väčšina učiteľov príde na to, že tú úlohu dieťa nerobilo. Hlavne, čo sa projektov týka.

anaj_janka
18. jan 2022

@wewerka01 ja deťom úlohy nerobím,ale nepáči sa mi nás slov.system.ked porovnám v UK,mám pocit že u nás len aby bolo,ale či chápe podstatu na to nie je čas preverovať....a najlepšie je keď dieťa napr.na prvouke urobí úlohu výborne a má to preciarknute,lebo ja nedbam aby krásne vyfarbene,keď nie je presne podľa predstavy ucitelky...moje sa akosi nemajú čas len tak hrať,majú toho dosť....ale úlohy si robia samy a keď nevie tak vysvetľujeme a to sa učia na 1,2

zuzubb007
18. jan 2022

Ked dieta nevie treba mu pomoct' nikdo nerobi ulohy za deti, ale zase nechat deti len tak je nezodpovedne od rodica a po dalsie za nespravene ulohy su poznamky, potom zhorsena znamka atd len tolko k autorke

lucia851
18. jan 2022

@wewerka01 mi robíme úlohy spolu s ním a aj ho učíme.

nwnw
18. jan 2022

@anaj_janka och presne. Uloha sice dobre, ale horsia znamka za upravu. Nuz nie kazdy ma hobby kaligrafiu.
Mne sa osobne nepaci, ze su potom vychvalovane deti a majudobru znamku,take ulohy a projekty co evdentne robil rodic. Tento problem tu je uz 30r. Mna to ako malu stvalo a ako to vysvetlit detom?

win_gi
18. jan 2022

Veď tým, že robia rodičia úlohy s deťmi, tak sa deti učia, keď im niečo nie je jasné zo školy, tak ten rodič je tam aj na to, aby to pomohol prípadne objasniť. Keď spraví úlohu za dieťa rodič, tak čo sa tým dosiahne, absolútne nič. Akurát tak to, že rodič bude mať prvšie pokoj a môže si ísť po svojom.

evaachesa
18. jan 2022

Dávnejšie sme boli na návšteve u známych a mňa skoro vykotilo keď mamička zahlásila že hneď príde, len dopíše synovi úlohu. A syn sa hral vedľa nej na Pc 🤦🤦🤦

mamina0078
18. jan 2022

@wewerka01 úplne súhlasím, neviem si predstaviť, žeby som robila úlohu za dieťa!!! Radšej by som mu zaplatila doučovanie keď by som niečo už nevedela, nedá sa pamätať všetko po toľkých rokoch mimo školy 😂 alebo dohodla s učiteľkou nech ho zoberie v rámci konzultačných hodín na dovysvetlenie (všetci učitelia majú také hodiny).

nikha2809
18. jan 2022

Deti ešte do školy nechodia ale určite vysvetlím a poradím keď nebudú vedieť.Zas celé úlohy nie.A takisto aj projekty,dieťa má niečo vystrihovat,maľovať a pod.a celé to spravia rodičia.Napr.kolkokrat aj tu to vidím,dieťa má do školy doniesť trebárs tekvicu,jasné že s nožom by som ho nenechala asi moc robiť ale nie celé to spraviť za neho.Alebo tie slnečné sústavy čo tu vidím.Jasne,je veľa šikovných deti ktoré to spravia sami, ale koľko je tu takych že sa ešte pochvália že mu to celé spravili.

lusyyy36
18. jan 2022

@wewerka01 a co take aa ucia deti v 1.rocniku na matematike v 1.rocniku,ze sa to nedá zvladnut? Moja je prvacka, tiez nie na sk a všetko to je len o scitavani a odcitavani, zatiaľ do 10

nika1971
18. jan 2022

Nerobila som ulohy ani nerobim...teda aj keby som chcela, tak uz nerozumiem vacsine, co sa uci...kedze studuje elektrotechnicku priemyslovku ...este tak matiku by som poradila

dominika1988
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
anaj_janka
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
dskjhfdlkdjhl
18. jan 2022

@wewerka01 Ja v podstate so vsetkym suhlasim, nikdy som za deti ulohy nerobila, mam ich naucene k samostatnosti. Ale nejako nerozumiem celkom tomu, ze preco vznikla tato diskusia. Rodicia, ktori ulohy za deti nerobia, to vedia aj bez tohto a ti, ktori za deti ulohy robia, tak ich budu aj nadalej. Totiz, ak niekto chce pomoct na MK napr. s matikou, tak som zvykla napisat navodny prispevok, aby som pomohla, ale nedala som komplet riesenie, lebo si myslim, ze to nie je pomoc. A zvycajne som sa dozvedela, ze som neempaticka a hnusna a co ja viem co este. jednoducho, komu niet rady, tomu niet pomoci a asi sa ti rodicia musia naucit na vlastnych chybach, co je samozrejme pozde, lebo tie chyby vo vychove sa casto ukazu, az ked je pozde. Lenze dovtedy ich nevidia a vidiet nechcu.

maribell
18. jan 2022

Ja by som len rada podotkla, že nie každá, ktorá sa tu pýta na výsledok alebo riešenie robí tú úlohu za dieťa.. Niekedy proste aj rodič na prvýkrát nepochopí a potrebuje trochu nakopnúť, aby to vedel vyriešiť a následne s tým pomôcť, alebo to vysvetliť dieťaťu.

radkaradix
18. jan 2022

možno si rodičia nie sú istí správnym riešením a tak si to zisťujú na nete a potom sa to snažia vysvetliť deťom.. veď niektoré tie zadania pre prvý stupeň sú tak nelogicky písané, že sa z toho ani dospelák nevie vysomáriť.. a tiež sme za tie roky veľa vecí pozabúdali.. nevidím na tom nič zlé, keď sa chcú poradiť

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
lindous
18. jan 2022

@zuzubb007 nie je pravda, že "nikto nerobí úlohy za dieťa"... Súhlasím, že treba pomôcť, ale pre niektorých rodičov znamená pomoc jednoducho vyriešiť za deti a ani sa nepokúsiť to vysvetliť a nechať dieťa, aby na to prišlo samé, lebo nemajú čas alebo trpezlivosť a spraviť to za dieťa je nakoniec jednoduchšie.. Zažila som to ako doučovateľky, keď si niektorí rodičia predstavovali moju pomoc s úlohami ako nadiktovanie od slova do slova, bez toho aby ich dieťa muselo rozmýšľať 😅

luccija
18. jan 2022

@wewerka01 neverím, že tu nie je jedna mama, ktora niekedy dieťaťu s úlohou pomohla či spravila.Nie všetky deti všetko pochopia v škole u nás je problém s matematikou platím doučovanie, lebo, ak sa ozvala, že to nepochopila učiteľka povedala, že nepochopilo pár deti a nech si to dostuduju doma ja tomu nerozumiem a platím drahé doucovanie.2 r pomaly čo boli doma zanechalo stopy a cakajú nás prijímačky a vráti sa mi to ako bumerang. A u nás sa znamkuju aj projekty.

michaela66
18. jan 2022

Je rozdiel urobiť úlohy za dieťa a je rozdiel pomôcť mu keď to nechape tiež pomáham dcere s úlohami keď to nechápe úlohy mat spravene musí kontrolujú im to je to domáca úloha má si to urobiť a pokial to nevie tak pomôžem …nevidim natom nič zle …a zas mne sa nelubi presne toto,že tvoje deti nemajú čas sa ani hrať 🙈🙈a to je podľa teba normálne moja dcéra Ma tiež toho veľa ale zas isto som neni matka ktorá nanu nejak tlači a len škola a len úlohy a iné nič veď to má ake dectvo dost,že je taká aká doba aká a už to dectvo tie deti nemajú take ako mi… príde zo skoly spraví si úlohy da si chvilku pokoj alebo má tanečnú a potom sa uci keď má pisomku alebo niečo podobne …je siestacka chodi na matematickú a prírodovecku školu tiež majú toho veľa a je viac menej samostatná ale tak každé dieťa je iné a aj každý rodič kto si urobi tak bude mat 🤷‍♀️🙂🙂

tosomja
18. jan 2022

@wewerka01 a ty máš aké, keď nie slovenské deti?

kinderzwillinge
18. jan 2022

@wewerka01 Pochopila som pointu, ako si svoj prispevok myslela, ale slovenske skolstvo funguje inak v sucasnosti, ako si asi predstavujes. Ked nespravis s prvacikom ulohu z matiky, lebo to nevedel, celkom urcite mu to na druhy den v triede ucitelka vysvetlovat nebude, lebo na to nema priestor a cas a zavola si ta do skoly a vysvetli ti, ze sa to mate doma doucit.
Neviem, kde v zahranici zijes, ja zijem na Slovensku, ale vyhrady voci systemu a fungovaniu mam. Samozrejme neviem porovnat, ci by mojim detom vyhovoval iny system, ale napr hladala som info, ako to maju napr v UK a ich styl by sa mi teda pozdaval ovela viac.

janka54321
18. jan 2022

@wewerka01 ja mám prvacku, prečítam zadanie a kontrolujem...teraz dostali za úlohu urobiť presypacie hodiny, samozřejmě ju nenechám urobiť to samu, lebo si neviem predstaviť, ako by urobila dierku do stúpla na vrchnáku od pet fľašky...môj názor je taký, že rodič má mať prehľad, o tom, čo sa dieťa učí a keď dieťa nevie, treba mu vysvetliť...ak bude väčšia a nepojde jej nejaký predmet napr.anglictina (ja sama som jazykový antitalent), tak jej vybavím doučovanie ...ale premna je základ vedieť, čo sa v škole učia a vysvetliť, ak nepochopi niečo

tosomja
18. jan 2022

Napríklad, učili sa deliť dvojciferným číslom. V škole iný výklad, chapala, prišla domov a ani za svet si nevedela spomenúť co so zvyškom a ktoré číslo kde zapísať. Chaos, tak som zobrala papier a že jej idem ukázať, vraj oni iný postup robili. Už niekedy aj na kričím na ňu, nech si niekde na papier robí poznámky lebo som 25 rokov zo základnej tak nemôžem vedieť všetko, a hlavne každý sa ináč učil. Tak sme asi poldna riešili hľadali postupy. Písala spolužiakom, nikto nevedel. Napísala som jednej mamke , tak vraj aj ona sa trápi a nevie jej to vypočítať. Hovorím, že treba sa prihlásiť na hodine, nech im to ešte raz vysvetli, lebo keď teraz nepochopia, nakopi sa im to, bude ešte horšie. Tak vraj "aaa, ja jej to vypocitam, aj tak len skontroluje, od zajtra idú na nové ucivo"
Moja dcéra sa prihlásila, učiteľka jej to vysvetlila a zrazu všetci jej píšu nech im pošle výsledky.
Nie len mamky robia úlohy, mamka nepomôže, oni si pomôžu iným spôsobom.
Včera mojej dcére volala spolužiačka, nech jej pošle čitateľský denník, lebo za polroka nebola schopná prečítať tri knihy a napísať obsah. Ja som dcére pomohla, akreslit obrázky, priznávam, ale od dcéry zase chceli ďalší, presnú kópiu 🤷‍♀️

maris5
18. jan 2022

@wewerka01 prvak, uloha z prvouky. Zadanie kresli alebo lep. Tak lepil. Tesil sa aku ma super ulohu. Dostal poznamku lebo ucitelka chcela, aby kreslili. Nemohol ani prezentovat, ona to povazovala za neurobenu DU.

anaj_janka
Autor odpoveď zmazal
Zobraz