Ahojte, chcela by som sa spýtať, či má niekto skúsenosť s prechodom na domáce vzdelávanie aj počas roka? Syn je piatak, chceme ho neskôr dať na osemročné gymnázium, no kvôli problémom so správaním v súčasnej škole, uvažujeme, že tento rok by sme ho nechali doma. Syn je nadpriemerne inteligentný a škola, ktorú navštevuje, nie je v prístupe k takýmto deťom vôbec pokroková. Žijeme v malom meste, kde nie je veľa možností na zmenu. Som z toho dosť nešťastná, lebo vidím ako sa trápi a ja mu neviem ako pomôcť. Riešili ste niekto podobný problém? Za všetky rady vopred ďakujem.
Viem, ze bol povoleny len na 1.stupni. uz dali aj 2.stupen? V čr bolo aj aj.
@benit áno, už je možný aj druhý stupeň.
Popytaj sa radšej v skupinach domoskolakov, nie takto všeobecne na ploche (mk, fb)
Nie je tam nahodou podmienka, ze rodic musi mat vhodne vzdelanie?
Nič také som neriešila ale ak myslíš, že si viete vytvorte systém, choď do toho. Ja som počas dist učila 6,5 a 4 ročník doma a v pohode čo sa týka obsahu učiva (niečo som si musela doštudovať ale to som vecer pri tv pozrela). Moji nie sú nadpriemer ale patria k tým najlepším. Sťahovali sme sa a tiež nebola škola na vyber. A musím povedať, že skĺzli do stredného priemeru triedy. Keby som mala možnosť ich učiť doma tak sa tiež na to dám
https://www.modrykonik.sk/group/8263/
rodič nemusí mat vš ale odborného granta viac tu nájdeš
kludne môžeš prejst len ti to musi schvalit škola a dohodnut sa na terminocho preskušania, prípadne nájdi školu ktora je naklonená a nerobí jej problém
domacevzdelavanie.sk tam nájdeš zoznam
No ja to neviem.. Syn je nadpriemerne inteligentný a ma problém so správaním.
Väčšinou to veľmi dokopy nejde. Inteligentné dieťa vie ako sa ma správať.
Ak ste zanedbali výchovu tak rok doma nepomôže. Pomôže prísne určovanie hraníc u toho "nadpriemerne" inteligentného dieťaťa - v preklade asi rozmaznaného pubertiaka. 🤣
Ako vyzerá ten problém so správaním? Prečo nie je na gymnáziu už teraz?
Áno, my sme prešli počas roka. Chcem Ťa povzbudiť, ak je syn inteligentný a Ty budeš mať čas venovať sa mu, choď do toho. Dcéra teraz začala chodiť na biling. gymnázium, potom čo bola tri roky na domácom vzdelávaní a tvrdí, že sa doma sa učila oveľa efektívnejšie než sa teraz na tom gymnáziu učia.
Moj nazor je, ze problemy so spravanim gympel nevyriesi. Ani jedna bezna skola nema na tieto deti priestor. Mas v triede 25 deti, z toho 6 s poruchami ucenia, dalsiego s ADHD,mozno nie 1 a nebodaj este socialne vyluceneho. Kedu to ma 1 ucitel stihat. Aj tak je vsetko zamerane na deti s poruchami ucenia, ja mam dojem, ze uz ine deti pre nase ministerstvo ani nie su. Este ked nam daju A variant zo speciek, tak koniec sikovnym detom. Na gymply u nas v nasom meste to slava nieje. Odprednasaju si svoje a nauc sa, beru ich ako stredoskolakov. myslis, ze tam uz problem so spravanim mat nebude?
@benit ale oni sú už stredoškoláci.... Tam nie je priestor na bavkanie sa, o tom sú gymnázia. Pokiaľ to dieťa nezvláda, môže ostať na základnej, pripadne alternatívne školy, pripadne, keď je zle integrovať a žiadať asistenta.
@maciatkolulu Prípadne DV
Na domace vzdelavanie mozete prejst hocikedy pocas roka. Potrebujete skolu, ktora je naklonena domskolactvu a garanta. Druhy stupen je uz aj u nas schvaleny. Najdolezitejsia je dobra skola, ktora s tym suhlasi a najlepsie taka co mam aj skusenosti, aby nenastal problem pri preskusavani. Skoly co s tym nie su stotoznene, vam daju poriadne pocitit, ze ste sa tak rozhodli. Z domskolactva mozete tiez kedykolvek prejst na beznu vyucbu. Drzim palce
@maciatkolulu tak ale ja som to pochopila tak ze skpla sa mj nevenuje podla jeho nadania. Tak nech neocakava, ze gympel robi zazraky. Len nalozi kopec uciva a an na gymply sa daju robit hodiny zaujimave. Predsa len su to siestaci. Aj ked studuju na gymply ako primani, velmi daleko do sš.
@maciatkolulu na osemročné gymnázium je nástup po piatom ročníku.
A aké sú problémy? V podstate riešime, že sa jednoducho povedané nudí. Snažila som sa riešiť s učiteľmi, nech mu dávajú do plusu úlohy. "Odpoveď je nemám na to čas." Napr. počas dištančného keď mali test, na ktorý mali 45 minút, fakt to mal hotovo za 15 minút a bez chyby. A potom rieši čo má robiť ďalších 30 minút. A samozrejme, že z nudy vyrušuje, ale skôr iba to, že sa rozpráva s ostatnými. Alebo sa hnevá, lebo opakujú učivo už po x-týkrát a on to už vie. Predchádzajúca triedna ho akceptovala, no teraz po nástupe na druhý stupeň, má na každý predmet nového učiteľa.
A áno, inteligentné deti mávajú problém so správaním. Vidia totiž svet inak.
Viem, že gympel nerieši všetko, no plánujem s ním chodiť na sedenia k psychológovi, aby sa naučil, že sú pravidlá a treba ich akceptovať. A dieťa sa počas jedného roka môže zmeniť k lepšiemu. Čo bude o rok, budem riešiť o rok. Len pevne verím, že sa veci pohnú správnym smerom. 😊
Aha, lebo u nás po 4.rocniku idú
hm ani to dieta na živo nevideli, nevideli v triede, nevedia ako sa uči ale už je neviem čo všetko, fascinuje ma to
urob tak ako to najlepšie citiš, to vyrušovanie z nudy poznám, alebo vytačanie sa lebo opakuju napr podstatne mena rody cely mesiac a dieta už dobreže nezavyja od zufalstva zvlašt ked počuje niektore odpovede
@lenkakravcova mooze mat aj inteligentne dieta problemy so spravanim, pozri odborne clanky
Ahoj, ako ste to vyriešili? Zobrala si ho na domáce vzdelávanie v tom školskom roku? Išiel potom na gymnázium?
.