Poznámka v škole

1. okt 2024

Dobry den, chcem nazor mamiciek,rodicov ako by ste na to zareagovali.Syn tretiak dostal poznamku.Bezdovodne zbil spoluziaka! Hned som volala.triednej co sa stalo.Ako ho preboha zbil.Prv ma sprdla ze vyucuje tak ok zlakla som sa co sa stalo.Vysvetlila mi ze cez prestavku strelil po pysku spoluziakovi,len tak bezdovodne ze deti povedali Podotykam nik dospely tam nebol.a ze vraj jo bije bezne.no a k veci.Ten dotycny chlapec je jeho kamarat ktory sa chodi bezne k nam hrat pc,nemam pocit ze y sa syna bal.Chldi po neho vonku Proste riadny kamaratsky vztah.Syn mi na to lebo som nebola doma hned ako domov prisiel volal s velkym placom nemohla som ho ukludnit ze on ma vkuse zo zadu udieral po krku a hucal do mna tak som mu strelil on sarozplakal a ze uz vedel ze je zbytocne nieco ucitelke hovorit ze bude poznamka.a ze ucitelka ho vlastne ani tak nikdy nevypocuje stale ked nie o je je na vine on aeste jeden z ich triedy.a zeked poznamku dostal tak sa vsetci smiali ze znova bol na vine on.Ze to robia stale nie cela trieda urcita skupinka ze stale ked nieco je zvalia na nich dvoch a oni dostanu,tym padom cela trieda je zahojena.ja som sa na to pytala na neho spravanie aj riaditelky uz skor ak vychovavetlky tak mi tvrdia ze nie niesu tak zly zeby nejako vycnievali z triedy ze vseobecne je to silna trieda a nikto tam nieje nejako utla any. Taketo nieco s tym istym vhlapcom sa nam stalo minuly rok.

tanyan
1. okt 2024

Nikto z nás tam nebol, ale podľa popisu je to pravdepodobne pre syna veľmi psychicky náročná situácia, obzvlášť pri dlhodobom pôsobení takéhoto kolektívu a provokatéra.
Mohla by si sa porozprávať aspoň s tým kamarátom, keď ku vám príde. Žiadne tlaky, len tak konverzačne sa ho opýtať či sa niekedy zamyslel nad tým ako sa cíti tvoj syn v takých situáciách a ako by sa cítil on.
A triednej treba vysvetliť, že to bola sebaobrana. Možno nie primeraná, ale vzhľadom na vek účastníkov a okolnosti pochopiteľná.

autor
1. okt 2024

Tiez syn cupel pri taske nieco si vyberal ..ten isty chlapec prisiel zo zadu dvihol mu tricko syn je silnejsi neznasa to a stuchol ho.syn sa postavil vratil mu to v tom prisla ucitelka tamten sa rozplakal ako stale a syn dostal poznamku.len mali inu ucitelku ona to riesila neskor inak a nakoniec sa tamten priznal.nepaci sa mi to syn nikdy by bezdovodne len tak neudrol hocikoho.pride mi to voci synovi nefer zenebol ani vypocuty.moj syn je zivy ano temperamentný a nema tendenciu zalovat ani sa rozplakat len tak drzi v sebe a riesi si to sam.samozrejme to po pysku neschvalujem nemal to takto riesit.a vysvetlila som mu to ze nech ide radsej pozalovat no on ze nie stale ma svoje ze on zalovat nebude.s ucitelkou sme ukoncili telefonat v podstate v priatelskom duchu no ked som pocula synovu verziu nastvalo ma to.riesili by skte to na rodicovskom,otvorili by ste tu temu alebo to uz mam nechat tak. Podotykam ze zalobaby ktore sa vyzivaju v tom co robia je urcita skupina dievcat v triede,kde aj ja mam osobne s nimi zly skusenost.Mam mladsieho syna s diagnozou kde ked ideme na ihrisko neustale sa ma pytaju pred nim to iste aj ked ich napomeniem nech to uz nechaju tak.takisto hned ku mne nabehli pretoze syn zacal chodit na kruzok vytvarnej kde ho ucitelka uz ina dala do druhej skupiny od svojich spoluziakov lebo tie dotycne citujem a s usmevom a posmeskami ze ale on nebude s nami chodit na vytvarnu lebo so spoluziakom stale vyrusuje my sme to povedali ucitelke a uz s nami chodit nebude.takto to v skolach funguje to co povedia deti to plati?ved ho vytvarnicka ani nepozna nikdy ho nevidela mam to riesit?

autor
1. okt 2024

@tanyan ano takyto mam nazor na to aj ja je to psychicky narocne syn sa vzdava uz tym ze sa neoplati nieco vysvetlovat pretoze aj tak je to zbytocne.ten spoluziak je chudicky on ked syna drgne ani to s nim nepohne ale ak syn ho stuchne tak ako po pysku ze mal červené lice tak ho prehodi obrazne povedane aj cez tri lavice.ja som to synovi vysvetlila nech nikomu nevracia lebo moze sa s tat uraz ktory bude lutovat ale aj tak mi to pride nefer.s ucitelkou budem rozpravat dakujem za nazor

martul
1. okt 2024

Nemáte v triede kamery? U nás sa stalo to isté, dostali sme predvolanie riaditelovi, že náš syn napadol spolužiaka. Jeho mama sa bola sťažovať. Chvalabohu som poslala muža. Prišiel do riaditelne a ten hneď začal naňho že váš syn sa bije a samé sťažnosti. po vyžiadanie záznamu sme zistili, že on syna odzadu doslova olyzoval po krku a hladkal ho a takéto srandičky. Tak synovi rupli nervy a z otočky dostal spoluziak facku. Zrazu otočka, pán riaditeľ sa nám ospravedlnil, poznámka bola vymazané.
Z chlapcov sa odvtedy paradoxne najlepší kamoši už roky aj keď už chodia na iné školy.

autor
1. okt 2024

@tanyan ten chlapec vie kolko bije..od vtedy po nejo nebol ani sa tu neukazal no o niecom to svedci

nika1971
1. okt 2024

Pred par rokmi sme mali nieco podobne...synovi robil spoluziak stale zle, rozhadzoval mu veci z peracnika...syn ho stale upozornoval, nech to nerobi...nakoniec stratil nervy, zdrapol ho pod krk a normalne sa pobili...ale tak, ze lezali na zemi...ucitelka ich zobrala do riaditelne a tam museli pekne porozpravat, co sa stalo...nebolo z toho nic, len dohovorili tomu chlapcovi, nech nezapara...ja som ani v skole nebola, dokonca som sa to len od syna dozvedela, co sa stalo...treba ist za ucitelkou a poved jej, ako to v skutocnosti je

simca06022011
1. okt 2024

isla by som do skoly stym, co sa tam opakovane deje, a ze dieta mi z toho ma doma problem. Mozno prehanam, ale mozno nie.. proste na zaklade svojej skusenosti idem pisat... S triedou treba pracovat a ak su tam taketo vysmechy za chrbtami ucitelov, treba im to opvedat a nech riesia. U nas to bolo velmi podobne, ano jasne, silny kolektiv, nikto utlacany, vsetci su silny, a bla bla a nakoniec to tak nebolo, 5-6rocnik museli opakovane riesit psychologovia celu triedu, preavlila sa pod novou ucitelkou aj sikana, ktora sa roky ignorovala. Cize tolko k silnym kolektivom a nik nie je utlacany. Tak uz len to, ze syn sa musi branit, lebo niekto mu robi opakovane zle, je pre mna utlacanie a sikana. Vysmech ostatnych tiez. Odclenovanie, vyclenovanie. Dievcata dokonca casto maju aj vodkynu takuto, co vyslovene vedie cele stado sikanovacov voci urcitym osobnam, posmesky atd... chalani ti skor orbia zle, hodia po sebe nieco atd..
A k tym otazkam a veciam : tu vidno nevychovanost, neuctu deti k dospelym. Cudzie deti chodia a vyryvaju a nehanbia sa pred dospelymi rozpravat nezmysly. U nas bol normalne totalny trapas, ze im prisli davat prednasku do triedy a tieto hviezdy zacali urazat prednasajucich, hadat sa tam s nimi (a tam to speje... ). Nie to co povedia deti neplati, treba ist do skoly, nech ti nesikanuju syna, zastan si ho a nedaj sa. Opice treba dat dole, otravuju ta, otazkami.. moja zlata, kde mas mamu? a idmee za nou..pocujte, vasa dcera toto hento tamto, tak si ju vychovajte... dovidenia. Ano prehanam ale ja som musela s dcerou riesit, skrytu sikanu, ukazalo sa to po rokoch, co uz nedavala ani ona, kedze ma splachovaciu povahu po mne, a velmi sa to odzrkadlilo na jej spravani, prospechu.
Takze pekne nech to riesia.
Syna pouc, ze sa nefackuje. Ale kamarata treba usmernit, normalne ak ku vam chodi, ja by som hodila rec taku nezavaznu, ze pocujte co tie poznamky, pocuj fero ked budes vyryvat do mata, viac sem chodit nebudes.. a vybavena vec. Nech sa ovlada aj jeden aj druhy, lebo potom maju zle obaja. A zbytocne.

autor
1. okt 2024

@simca06022011 nechcete ist do skoly na miesto mna?🙂mate uplnu pravdu budem to na rodicovskom riešiť.a tie dievcata no co vam poviem moja nocna mora ked ich vidim.bola som razna k nim nie prvykrat ale oni to maju viete kde ale uz som si povedala ze este raz sa ma budu pytat idem za rodicmi takze ano este jedna kvapka mi chyba

simca06022011
1. okt 2024

vies ja som tiez nesla, ja som ani nevedela, ze sa nieco deje, dcera mi raz doma revala vecer len tak potichu, a dolovala som z nej co sa deje. Brala som to ako, normalne sa zase dotahovali s babami, nuz nie vsetci musime byt kamosi. Aj ked som si vsimla , napr. ze si uz nevolaju, nepisu, nechodia nikam... A nakoniec uplne iny rodic zasiahol, ucitelka uz nova riesila, ze v triede su problemy a tato mama sa postavila, ze sa jej dostalo do ruk ako niekto niekoho sikanuje (gdpr, nesmie sa menovat), precitala co a ako. A ja som proste hned vedela kolka bije. Velmi som lutovala, ze som vtedy neriesila viac a aj vytocena som bola, ze zo skoly aj ked vedeli, nik nedal vediet. predtym som si prisla ako precitlivela mama, ze co budem baby natahovat, ved v kuse daco riesia, "svetove" problemy detske a tak, aj s rodicmi sa pozname, a vsetci postoj = vsak dotahuju sa stale za nieco, skupinky vznikali. A toto mna sokovalo. Ako sa to prevalilo, dceru som napr ja za to ze sa branila.. poslala dotycenho do **** :DDD pochvalila, nasledne sfukla, ze preco taketo veci nepovie doma a viac nech sa to nestane... Ona si dlhsie sebadoveru budovala a teraz je z nej konecne sikovnica,ale mohlo sa zasiahnut o mnoho skor ako v 5-6rocniku. Ale aj kopa chalanov v triede a deti = proste trapia sa urcite ked ich niekto stale otravuje, oznacuje za neposlusnych, dostavaju poznamky, nevypocuje ich nik, ked sa nieco stane. Ak to nic nebude, a detom bude stacit dohovorit, ako sa spravat k sebe, alebo im poslat ako ku nam niekooho kto sa s nimi porozprava o tom preventivne, tak super. A ak je to vazne a bude sa to riesit, tak este lepsie...

martul
1. okt 2024

Na milión percent súhlasím so @simca06022011 len ešte doplním, že choď do školy, okrem triednej si ohlas aj riaditeľa a ziadaj písomný záznam zo stretnutia+ riešenie celej situácie.
Toto nás ani nenapadlo, oni nič neriešili lebo a ja som nemala v rukách argument že som sa šikanu snažila riešiť už skôr. Keď potom prišla inšpekcia/áno až tak sme boli nútení to riešiť/ prvé čo si pýtali boli záznamy a ako sa to doteraz riešilo.
Lebo teraz to sľúbia že áno už sa to nezopar, chlapci si naoko podajú ruky, ale môže sa to zopakovať

himedzi
1. okt 2024

Vysvetliť synovi,že sa nesmie v škole biť, ani ináč fyzicky ohrozovať spolužiakov a pokiaľ má s niekym konflikt, má to hlásiť učiteľke. Učiteľka predsa musela napomenut rodičov, že ich syn fyzicky napadol spolužiaka. Takže si to treba poriesit so synom v prvom rade.

autor
1. okt 2024

@himedzi ved som ho napomenula..no super to je presno to do neho zapara to je ok fyzicky napadnut uz je zle..a co psychicke deptanie mojho syna ze ho uz po druhyraz vyprovokoval..to je ok?a ked nieco je sa rozplace..tak ked je taky frajer zevie provokovattak potom nech nezaluje a neplace

autor
1. okt 2024

@himedzi a ano samozrejme je ok ze mi to oznamila ja to vsetko beriem..ale aj vypocut si syna mohla to je prva vec adruha zesvykricnikom ze ho zbil..tak zbil ako ide mu krv z nosa,je v nemocnici zlomil mu nieco je to vazne..tak snad udrel nie..ze rodic tak nestresuje...ved sme ludia,matky ...

himedzi
1. okt 2024

No normálne nie je ani biť sa. Čiže ste mala trvať na konfrontacii zoči voči. A tak ci tak,vas syn nemá právo nikoho biť . Čiže otázka bola ako by sme sa zachovali, odpoveď je, zakázala by som sa synovi biť a riešila to rozhovorom so spolužiakom.

autor
1. okt 2024

@himedzi ďakujem za nazor...ano samozrejme s nim som si to vydiskutovala so synom ze ho udrel... Zase on sa nepobil..bitka a udriet si ja myslim ze je troska rozdiel a so spoluziakom ked ho stretnem tak sa s nim urcite budem rozpravat

janage
1. okt 2024

Obrana má byť primerana. Teda nie že ja do teba stuchnem a ty mi vylepis, že mám 3dni líce červené.
Myslím, že to ti chcela
@himedzi povedať.
Ak do mňa zapara ohradil sa a idem preč. Ak mi dvihne tričko poviem, že nech to nerobí (jasne upozornim, ze mi je to nepríjemné) a branim sa primerane. Nežijem druhého.
Ci vy si bežné dávate po pysku, keď ta niekto vytoci?

simca06022011
1. okt 2024

@janage myslím.ze dieťa toto nevie korigovať, že primerane mu dá facku,primerane ho odsoti... tu proste k tomu nemá dôjsť. Nemá do neho vyryvat ze.ho musí x krat upozorniť. Co ma robiť? Rozrevat sa? To by asi bolo.riesenie ale.su deti co taketo herecké vlohy nemajú. Zbierajú v sebe frustráciu hnev s potom vystartuju. Podla mňa nič nezvyčajné.
Iste bit sa nemá to je fakt, lebo môže dôjsť k úrazu ľahko (aj náhodou, proste odtrci ho, padne na niečo.. kadečo, chapes)... ale aj druhú stranu s kolektív treba skorigovať a nie ze sa tam zabávajú na tom.

janage
1. okt 2024

@simca06022011 tak 3 už do určitej miery korigovať primeranosť musí zvládať.
Ja toto som deťom od mala sa snažila vstepovat. Nie nemáš sa rozbehať, ale ani za poznámku, že si testoch bodnut spolužiakov vidličku do oka či teda streliť facku, že máš značku 3 dní. Môžeš vyjadriť nie, môžeš odijst, upozorniť nech prestane, lebo inak bude nasledovatvto a to.
Dá sa vymyslieť všelijaké primerana obrana.
To máš ako u súrodencov. Si predstav, že jeden druhého provokuje a ten vyprovokovany tomu prvému fyzicky ublíži. Necháš to tak?
U mňa by obaja niesli dôsledky. S dôrazom na to, že druhý konflikty takto riešiť skutočne nemôže.
Až mu najbližšie prasknu nervy a bude mať v ruke nožnice, kruzidlo...A ta ruka mu v zlosti vystrelí....
Musia tie deti mať stopku, hranicu, že toto nie.
Za toto nejdem.

janage
1. okt 2024

@simca06022011 a rodič môže dieťa na konkrétnych situáciách naučiť, čo sa dá robiť ako reagovať.

simca06022011
1. okt 2024

@janage podstatnú vec si napísala: obaja by niesli dôsledky... tu ten co vyryva je ok... problém je ten ktorému rupnu nervy. Sa hráme kto viac vydrží. A nie rodič toto nie vždy dokáže učiť. U nás napr nikto nerobí nikomu zle, nik sa nemusí premáhat, nemam.sice bitkarku ale ak.by, neviem kde by som ju tomu ( ovládať sa keď jej ublizuju) ucila a na com ... takže ak sa to stane xkrat školákovi vôbec nemusí vedieť a nemusí vedieť akou silou odsoti dieťa... atd.

Ale to je jedno, hádam si to autorka poriesi, nemyslim ze nejaka mama neusmerni dieta, ze nebijeme sa... Osobne si myslím ze úplne sa nedá všetko negatívne odstrániť, ani by sa nemalo, ale nejaké hranice treba v tych kolektivoch.. aj deti sú na seba ako supy často a potom radosť rám.fungovat celý deň pre citlivejšie deti a aj učiteľov

janage
1. okt 2024

@simca06022011 ale skôr či neskôr sa s tým dieťa stretne. V rodine medzi súrodencami hlavne pri väčšom odstupe je bežné, že mladší si snaží vynútiť pozornosť staršieho, resp. Si ani poriadne neuvedomí, že keď niečo urobí, tak tomu staršiemu sa to nepáči, či často ono známe po smiechu býva plač, to co sa začalo ako naťahovanie skončí veľkou "bitkou"
Malý sa musí učiť rešpektovať staršieho: nie a starší, že na provokáciu sa neodpovedá silou lebo moze ublížiť. Alebo opačne podľa povahy a temperamentu deti. Žiadne nadávky a žiadne bitie má platiť aj medzi deťmi navzájom.
Ja mam uplne rozdielne typy. Takže veľmi dobre chápem obe strany.

simca06022011
1. okt 2024

@janage tomu rozumiem ale nemyslím si, ze sa s tým stretnu. Napr dcéra má kopec kamošov jedináčikov. Ona je jedináčik. Nemáme ani sesternice, bratrancov nič. Ja si fakt myslím ze v rodine, rodicia atď toto nemusia mať vôbec príležitosť učiť. A hlavne naozaj ak.je normálne fungovanie. Ze nerob mi zle = prestane. Vidím to.u nás vo výchove ze riešim niektoré veci až keď prídu 😂 co ju má učiť keď je to niečo " abstraktne" pre nás. Resp. Bolo. Od mala učíme áno, nebijeme sa, nenadavame, ale v praxi ako bude dieťa reagovať ak niekto mu bude robiť doslova zle.. búchať ho, vyťahovať mu tričko a dookola = tak to sa uvidí. Keď to príde... nedokázala by som predpovedať ako bude dieťa reagovať kým sa také dačo nestane 🙄

mikadooo
1. okt 2024

@janage ty nerozumieš, že sú deti, ktoré chcú provokovať do krajnosti, kým tomu druhému dieťaťu nerupnú nervy? Podľa mňa simča tu veľmi dobre radí v tejto diskusii. Áno treba sa s vlastným dieťaťom porozprávať, ale takisto treba konfrontovať aj druhé dieťa medzi svedkami, nech je jasné, že to nie je vina len jedného a druhý z toho vyviazne ako to "týrané chúďatko". Toto doma proste nenacvičíš. Takéto sebaovládanie nemá ani kopec dospelých, keby ti nejaký kolega brnkal na nervy, že ti trebárs každý deň funí za krkom... 😉😉😉. Možno mu nestrelíš facku, ale kto vie, v akej nálade by si chodila domov a ako by si po ňom vrčala a čo by si o tebe myslel šéf...

marienkakf
2. okt 2024

Ahoj, prepac, nemam precitanu celu diskusiu, uz je vela reakcii..Riesim podobne. Na ziadne rodicko necakam, chod,ries hned, lebo evidentne je tam nezvladnuty dlhodoby problem, dieta si uz nevie samo poradit a kazdy jeden den v tom marazme mu da zabrat. Ty si rodic, kto iny ho ma podrzat, verit mu? Stoj si za nim, mozno psychologicka intervencia v triede..skola nema psychologa?

30katrusa40
2. okt 2024

Ak poznáš aj chlapcovych rodičov prejdi tam so synom . Zrejme to nebude tak dobrý kamarát ako sa zdá . Aby sa s im nekamaratil len kôli hrám na Pc.