Ak, pozitívne dieťa bolo v piatok škole, pcr test vykonaný v pondelok, dnes pozitivny...majú alebo nemajú byť deti v karantene? Ako sa rátajú tie 2 dni?
@szdan tak, keď bolo dieťa v piatok škole, tak hádam bolo bez príznakov. Ja viem, že 2 dni pred odberom. Ale, ak bol odber v pondelok, tak tie dva dni sú sobota a nedeľa, nie?
Aj u nasich v triede to tak bolo (piatok v triede, v pondelok odber a poz. test). Do karanteny nesli.
Tak príznaky predsa mohli prísť aj piatok večer, alebo ešte v sobotu
Ak priznaky nemalo, tak ste uz nad tie 2 dni
No pozor, u nás to tak bolo, do karantény nešli....Po niečo vyše týždni začali deti ubúdať, výsledok 7 pozitívnych detí a niekoľko učiteľov v 3 vlnách....
U nás sa toto stalo už dvakrát, nakolko testujeme deti pondelok ráno a oba razy nam riaditelka poslala email že podla platných ustanovení nemusí ist trieda do karantény...ako ja som za udržanie vyučovania ale s týmto nesuhlasim, naštastie dcerka covid nedostala ale ostali nakoniec 5ti v triede bez učitelky lebo aj ta to schytala tak teraz to robíme tak že testujeme v sobotu, ak je niekto pozitívny tak trieda ide do karantény a nechytia to všetci kolom dokola.
U nás bola celá trieda v karanténe 10 dní.
@sarinka2012 no lenze u nas sa domace antigenove neuznavaju, dievca mala antigen pozitivny ale trieda chodila esre 2 dni do skoly kym nebol pozitiv pcr
@sarinka2012 toto je len na vyhodnotení riaditeľa. Pretože, pokiaľ je domáci test pozitívny, je jedno či v sobotu alebo pondelok.....musí byť potvrdený pcr testom. Inak, deti do karantény nemusia
Nemusia ísť na PCR, už stačí aj pozitivny antigenový test z MOMky (čiže certifikovaného centra) ktorý je hneď. Ma základe tohto sa už uzatvára trieda. Je to hlavne z dôvodu, aby sa urychlilo zatváranie tried a obmedzili roznášanie vírusu.
@danusskaaa presne tak ale potom sa nedoklada tak si tak aj pcr test? ved nan musis ist ak ti vide pozitivny antigen? ci to uz nie je tak
@monismie nemusíš ísť. Antigénové testovanie (v certifikovanych odberných miestach) platí - dostaneš aj potvrdenie a teda potom sa s ním preukazuješ ako prekonaná osoba a máš 180dnovú výnimku z karantény.
@danusskaaa tak som myslela, pct alebo AG z mom. Nestačí domáci test
@danusskaaa lenže to neplatí v zahraničí ten ag test
@danusskaaa ako potvrdenie o prekonaní treba pcr test
U nás v piatok ráno rodič nahlásil pozitívny antigénový test. Riaditeľka dala celej triede riaditeľské voľno. Niektoré deti už boli v škole, rodičia si doobeda došli pre ne. V piatok išli na PCR testy, v nedeľu nám došla správa, že je teda naozaj pozitívny, že od pondelka do piatku majú dištančné vzdelávanie. A inak vraj, to že dala riaditeľka voľno bola jej dobrá vôľa, pretože vraj do potvrdenia PCR testom môžu chodiť do školy. Tak ja neviem čo je toto za nezmysel
@ysseba to je ten nezmysel....že hovorí o výpovednej hodnote testov, čo sme dostali zo školy. Áno, riaditeľ môže dať riaditeľske voľno a aj ho odporúčajú. Nemôže sa to volať karantena, lebo nikto ešte pozitívny potvrdený nebol
ano jasné, každý šiel potom aj na PCR a ten potvrdil pozitivitu každého jedného dieťaťa ktoré malo pozitívny aj samotest, takže ja ani ostatní rodičia nie sme spokojní s týmto štýlom vyhodnocovania, lebo aj napriek tomu že PCR potvrdil pozitivitu trieda do karantény nešla, lebo dieťa nebolo dva dni po zistení pozitivity v škole. Čiže ako píšem, my testujeme v sobotu a takto to zaberá aj na riaditelku lebo nemá svoju výhovorku tých dvoch dní. Skoro všetci sme plne očkovaní ale nikto netuži, aby deti doniesli vírus domov.
@sarinka2012 Problem je ze Pubertalne decka sa potrebovali vyhnut skole a podvadzali so samotestami, preto sa uz uznavaju len tie oficialne. Slovensko je stat podvodnikov, plagiatorov a podobnych individui ... Preto to dopadne tak ze kovid dostaneme nakoniec vsetci. A na riaditelske volno sa nemoze dat OCR, takze to nie je to iste ako karantena, ked by bolo tych riaditelskych voln vela, niektori rodicia s tym budu mat velky problem (verim ze si aj zavolaju riaditelke ako poznam niektorych), deti budu davat starym rodicom, ti schytaju covid a budeme tocit dalsie kolecko skolabovanych nemocnic
@katulienkax vidíte to ma nenapadlo 🙈 to je sila, ako ja mám rešpekt aj pred chrípkou, pracujem na prevádzke ktorá keď klakne tak skončilo zásobovanie obchodov a plus sa staram príležitostne o choru babičku, čiže ozaj sa snažím aby sme sa nenakazili, nehovorím že žijeme v bubline, ale ked viem že niekto je pozitivny alebo s niekym takým bol tak sa mu vyhnem, preto mi príde choré ked napíše mamina že jej dieťa je pozitivne ( aj ked len samotestom) a decka idu zase veselo do školy ,ale tento argument chápem čo ste podali.
@sarinka2012 zial aj my sme sli stvrtok piatok do skoly a a karantena az od pondelka, taky je rozkaz ministerstva. Ale kazdy rodic moze individualne 5 dni dieta ospravedlnit, takze aj ten stvrtok a piatok mohli neist individualne do skoly. Ale musela by som dobrat vsetku latku s dcerou a pri jej povahe by to bola bieda, nechce sa jej doma 😢. Zvazila som individualne riziko - nestretavam sa s mojimi starymi rodicmi a my sme zaockovani, tak som ju dala. Neschytali sme to aj ked sa s dievcatkom kamarati
2 dní pred odberom vzorky, pripadne pred prvými príznakmi, ak boli skôr
A vraj závisí ako rozhodne úrad ver zdravotníctva, tak neviem