“Povinnost” kupovat v škole časopis

6. sep 2022

Ahoj, rada by som sa spytala na zaklade coho nuti skola rodicov, aby kupovali pre deti konkretny casopis. Minuly rok sme tiez jeden povinne vsetci museli odoberat a bola v tom kopa hluposti, detom sme doma potom vysvetlovali, ze je to kopa nezmyslov. Preco musime kupovat nieco take, sme uz vysvetlit nedokazali. Deti maju samozrejme nakupene vsetky skolske potreby, knihy, pracovne zosity a ine veci, ale nechceme viac podporovat tieto casopisy. Na zaklade coho teda skola urcuje, ci vobec maju rodicia kupovat nejaky casopis a na zaklade akeho predpisu si to chcu vymoct a prezentuju to ako povinnost?

fadama
6. sep 2022

A čo ti na tvoj nesúhlas povedala škola?

autor
6. sep 2022

@fadama zatial nic, otazka pre mna nie, na zaklade coho take nieco davaju ako povinnost.

babydesire
6. sep 2022

O aky casopis ide ? Lebo niektore su zamerne pisane a vytvarane infantilne - vzhladom k veku deti pre ktore je urceny.. My mame prvaka a pytala sa nas triedna ci suhlasime (rodicia) aby deti odoberali Vrabceka..pouzivaju ho aj na hodinach, ten cas.poznam,ved ten vychadza roky..suhlasili sme,ale pytala sa nas, nedostali sme to nariadenim.

martinkatinka
7. sep 2022

Ak ten casopis nepotrebuju k nejakemu predmetu, potom to nie je povinnost.

elizabet173
7. sep 2022

o aký časopis ide?

belllinka
7. sep 2022

Napis konkretne, o ktory ide. Moja je stvrtacka a budu 2 odoberat ako doplnok k chabej citanke. Nezda sa mi, ze by tam boli hluposti

pietra
7. sep 2022

u nas sa kupoval Vrabcek a potom Slniecko. Ale s casopismi sa pracovalo na hodinach, preto by bol problem, ak by jedno dieta casopis nemalo.

mariaveronikag
7. sep 2022

Podľa mňa to nie je nič nové. Už pred 23 rokmi sa to tak robilo. My sme odoberali Slniečko a to počas 2 rokov. Slovenčinárka to presadila a aj sme si to nosili do školy, čítali z toho, dostávali úlohy. Proti tomu časopisu vtedy nemal nikto nič.
O aký časopis ide u Tvojho syna? Učí sa z toho? Ak je časopis blbý, tak z neho čítajte len to nevyhnutné, čo treba do školy.

jaskolka
7. sep 2022

Používajú ho na hodine? Lebo my sme už dávno pred rokmi tak mali, pamätám si, že som nosila do školy Zornicku, potom na hodiny nemčiny Hurra,a na strednej škole tiež bol jeden časopis k hodinám cudzieho jazyka, ale už nepamätám, ako sa volal
Ak ho majú ako učebnu pomôcku, nijako to nezmeníš

autor
7. sep 2022

Tu nejde o meno casopisu (predtym to bol Maxik, teraz to ma byt Fifik). Ano, pouzivali to na hodine, ale niektore veci aj samotna ucitelka povedala, ze ani citat nebudu, pri dalsich zase sme my detom vysvetlovali napisane hluposti. Zaujima ma teda, aky je predpis na to, ze to davaju ako povinne. Je to v nejakom skolskom zakone? V skolskom poriadku? Alebo je to vymysel, ktory sa tak len prezentuje? Aj medzi vasimi odpovedami vidim take, ze na jednej skole sa ucitelka spytala, ci s tym rodicia suhlasia (teda nie je to povinnost), na druhej ze dokonca ziadaju rovno dva casopisy. To je dost rozdielny pristup. K tomu, ze ak maju deti nieco ako ucebnu pomocku, ze to nezmenim - minuly rok mali mat deti tus a pierko. Nekupila som to a ucitelke som povedala, ze to nejde vyprat a ze nechcem, aby boli deti od toho zaspinene. Pripadne ak im to kupim, tak len s podmienkou, ze ona im v pripade zaciernenia oblecenia kupi nove oblecenie. Nasi teda toto nemali, nepouzivali. Ale ine deti ano a ked prislo na pouzitie tusu, 4 dievcence skoncili cele cierne. A to dostala ucitelka taku sprchu od rodicov tych 4 dievcat, ze viac tus nevytiahla. Ci to niekto od nej nechcel naozaj aj preplatit, neviem, ale krik bol hrozny.

gabriela2952
7. sep 2022

Keď chcú učitelia časopis ako doplnok k ucebniciam prosím, nech si to zaplatia pre celú triedu a môžu sa z toho,, učiť,,. Véd predsa majú deti teraz toľko učebníc, skôr by bolo treba popracovať na tom aby boli aj kvalitné a nie potom riešiť nejaké časopisy.
Inak nie každý rodič si môže dovoliť kupovať časopisy, co potom??? 🙂

karmen118
7. sep 2022

Skúste s učiteľkou vybrať iný časopis, nejaký vhodnejší, čo si pamätám my sme ako deti mali v škole Slniečko, pracovalo sa s ním a žiadny rodičia nemali problém a na 2 stupni k cudziemu jazyku sme mali tiež a využíval sa naplno. Inak Fifik časopis bol vždy nič moc, nechápem prečo zrovna tento vybrali na používanie v škole 🙈

luliu
7. sep 2022

Príde mi nenormálny tvoj postoj ohľadne tusu. A aj to, že ziadas učiteľku, aby preplatila veci, keď sa tvoje dieťa zašpini. Zjavne ti ide o viac peniaze ako o kvalitu/nekvalitu casopisu

akvi
7. sep 2022

Určite to nie je povinnosť a ja by som sa voči tomu ohradila. Netreba zabúdať, že školstvo je u nás stále bezplatné - práve toto je ukotvené aj v zákone a škola nemôže vyžadovať v podstate nič. Ak zájdeme do extrému, tak nemôže požadovať ani zošit, či pero. Takže časopis fakt nie je povinnosť kupovať.

jaskolka
7. sep 2022

Tuš a redisove pero sme používali aj my. Nikto od toho nebol celý čierny, ani šaty, ani telo, maximálne prsty. Neviem síce v akom.ročníku to bolo, my sme boli asi piataci, takže keď ide o nejaké mladšie deti, tak ok, ale tam potom mali mat aj nejaku zásteru (na 1,stupni sme na výtvarnej nosili). Staršie deti už by mali vedieť pracovať tak, aby sa neoblievali tusom a farbami ako 5 ročne deti.
Mne to skôr pripadá, že tebe vadí z princípu všetko, čo treba kúpiť "navyše". A sorry, ale s tou požiadavkou, že kúpis tus len ako potom preplatí učiteľka oblečenie, už je trochu prehnane.

777januska777
7. sep 2022

Po príhode s tým tušom je mi teda ľúto učiteľky. Rodicia sú niekedy fakt na nezaplatenie.

lentak1223
7. sep 2022

Nie, nie je to povinnosť, nemusíš kupovať, ale učiteľka s ním na hodine pracovať môže, ak ho väčšina detí mať bude. Tvoje dieťa možno dostane náhradný pracovný list. Ale úprimne, neviem o aký časopis ide...no u nás sa deti vždy tešili keď som do triedy niesla nové číslo, bolo to osvieženie hodín čítania. Možno skúste ako rodičia navrhnúť iný časopis, teraz sa dá pekne vybrať, primeraný ročníku.

belllinka
7. sep 2022

Takze ty si vlastne principialne proti hocijakemu casopisu, ano? Lebo to nemas v nejakom zakone? 🤦‍♀️ Moja mala Vrabceka, Zornicku, su tam uplne normalne veci na citanie a opakovanie uciva. Ale tebe zjavne ide iba o nejaky “protest” a usetrenie par drobnych 🙄 Vej jasne, nikto ta nedonuti, vlastne ani nezaplat ZRPS a neposli hajzlak a vreckovky lebo ved, neni na to predpis.

elizabet173
7. sep 2022

@autorka, prepáč, ale ty si snom každej učiteľky, mať takých rodičov desať v triede, tak si to môže hodiť. S tušom pracujú deti už v materskej škole. Tak nekúp. Nech tvoje dieťa jediné v triede ten časopis nemá, zaujímalo by ma, aké neuveriteľné hlúposti v tom časopise boli, že ste ich museli vysvetľovať.

elizabet173
7. sep 2022

@gabriela2952 učitelia tie učebnice nepíšu, tiež by boli radšej, keby boli kvalitné. Nie, neučím v škole, to by som psychicky nedala, nie kvôli deťom, ale kvôli rodičom

merrysa
7. sep 2022

Ja tak nezavidim tym učiteľom...robia to za smiešne prachy a dennodenne sa musia naťahovať s rodicmi, co im vkuse nieco vadi.

akvi
7. sep 2022

Nerozumiem, prečo sa tak obuvate do autorky niektoré. Mne by bolo tiež proti srsti kupovať časopis, v ktorom sú fakt častokrát totálne blbosti. Či vy nevyberate pre deti médiá a iné veci tak, aby boli vhodné? Podporovať nejaké médium tým, že zaplatím a pritom považovať jeho obsah za totalny shit, to je také slovenské. Vlastne čo sa čudujem, výpalné vo forme koncesionárskych poplatkov platíme poslušne všetci, aj keď TV nemáme alebo RTVS nepozeráme, že. Tak platme aj za časopis, o ktorý nestojime, lebo učiteľka chce.

gabriela2952
7. sep 2022

@elizabet173 tak bohužiaľ treba pracovať s tým co je, pretože naozaj poznám niekoľko rodín ktoré si proste nemôžu dovoliť,, rozhadzovat,, peniaze. Keby chcel každý učiteľ na každej hodine nejaký časopis tak neviem neviem 🙂
Mne sa to napríklad tiež nepáči, nech sa učiteľ najskôr pozhovara s rodičmi ci vôbec majú záujem a nie príkazmi.

moonlight1210
7. sep 2022

@jaskolka a na anglictinu Rainbow a na rustinu Raduga. Tusim take dajake sme mali.

autor
7. sep 2022

@akvi ano, vystihla si to uplne presne, dakujem

elizabet173
7. sep 2022

@gabriela2952 neverím veľmi tomu, že by to bolo príkazom, časopis stojí 1,55 pre predplatiteľov mesačne, vezmi si, koľko sladkostí, sprostostí deťom rodičia mesačne pokupujú, v akých cenových reláciách majú deti oblečenie, obuv, mobil, hodinky....a na každý predmet predsa časopis nepotrebujú, myslím, že ich viac ako dva nebude.

kaktusik007
7. sep 2022

ja som fakt zvedava, co bolo vo fifiku take proti? moj ho mal este ako skolkar, potom ucitelka na citani ze s nim budu pracovat, mal ho ako 2hak a 3tiak.... uprimne si naozaj nepamatam, ze by tam boli hrozy....

minuly rok mal syn uz predplateny Quark, ale tak to je trosku iny level citania.... No mozno @autorka toto by Ti vyhovovalo -- clanky o prirode su tam uzasne a ako doplnkove citanie.... skvely casopis.

autor
7. sep 2022

@elizabet173 tak napriklad v jednom clanku odisla pani na nakup a nechala doma pusteny sporak. Deti sa ma pytali, ako mohol niekto napisat taku hlupost, pretoze ak zhasne plyn a bude dalej unikat, mohlo by to vybucnut. Pytali sa ci to teda je alebo nie je nebezpecne a preco take pisu do casopisu. Nuz sme vysvetlovali, ze autorka clanku nemala vsetkych 5 pohromade.

gabriela2952
7. sep 2022

@elizabet173 ale ja píšem o rodinách, ktoré si to moc dovoliť nemôžu. Stačí ze majú dve a viac detí a pre každé to zaobstarať, tak už sme niekde na vyššej sume.
Ale ak mám povedať úprimne radšej doprajem môjmu dieťaťu nejakú sladkosť ako nejaký časopis co sa mi zdá nezmyselný. Keď budem chcieť kúpiť časopis vyberiem ktorý si myslím ze je vhodný, náučný a ktorému bude rozumieť. V škole majú učebnice na to aby sa učili a nie časopisy. Keď už chce učiteľka aby čítali g časopisu, nech kúpi jeden a môžu z neho čítať všetci.
Učitelia by teraz aj tak na hodinách najradšej nič nerobili lebo decko príde zo školy a ma úloh ako keby nebolo týždeň v škole. Takže pridávať tam ešte aj časopis 🙂
A nejde o to že by to niekto nechcel alebo co, ale príde to mne osobne zbytocne keď fakt deti chodia s tak ťažkými taškami do školy akoby toho mali málo 🙂

gabriela2952
7. sep 2022

Napíš názov časopisu. Neviem prečo je to. Také tajné