Povinne v škole film o fašizme

jazminn
22. apr 2016

Moja dcéra je piatačka a na hodine Sj pozerali povinne film Denník Anny Frankovej a Chlapec v pruhovanom pyžame. Ten prvý som osobne nevidela ale ten druhý áno. Moja dcéra a aj iné a dokonca aj chlapec sa v noci budili, vykrikovali zo sna. Konkrétne moja dcéra povedala, že celú noc sa jej snívalo s chlapcom, ktorý zomrel v plynovej komore, pretože bol veľmi zvedavý...Už dva dni o ničom nerozpráva, len stále o tom, aký bol ten chlapček zlatý a je jej ho veľmi ľúto, že zomrel. Bolo rodičovské kde som sa opýtala triednej prečo taký film pozerali 10-11 ročné deti, veď oni o tom vôbec nemajú žiadne informácie, vôbec doteraz sa neučili o vojne o fašizme a zrazu buch! Vraj je to nariadenie z odd. školstva Mestského úradu... /a dcérina spolužiačka mi dala odpoved, že to vraj pozerali preto, aby oni deti, rodičom povedali, aby viac nevolili Kotlebu, lebo aj Kotleba je taký fašista a deti pôjdu do plynových komôr...Veď to sa zdravý rozum zastavuje...

janka257
22. apr 2016

Prvy film nepoznam ani ja, Chlapec v pruhovanom pyzame je silny filmovy zazitok, psychologicky dost narocny.... Som ucitelka a o tomto filme som sa dozvedela prave od mojich ziakov, ktorym to kolegyna pustila tusim na hodine dejepisu, alebo obcianskej nauky a jednalo sa o deviatakov!!!! Rozhodne si nemyslim, ze je pre piataka vhodny, zda, sa mi, ze je aj odporucany az od 15 rokov a aky zmysel malo pustat ho na hodinach slovenskeho jazyka, to uz fakt netusim....

horana
22. apr 2016

Mam tiez piataka a nic take nepozerali.
Citlivejsie deti to naozaj moze ranit. Malo sa to dopredu oznamit.
So sexulanou vychovou kde im zahanbene ucitelky pyriac sa povedia par viet o anatomii a faktoch tela sa idu aktivisti utlct ake je to nebezpecne pre kreke detske dusicky, zato pozerat sa na nasielie neriesi nik.
To je taky paradox, ako teraz ta navrhovana navsteva Osviencimu pre kazdeho stredoskolaka, co navhrli aktualne poslanci.
Tak cele Slovensko, aj juzne okresy a budu terigat cez celu republiku az do Polska, aby videli koncentrak.
Citlivejsim povaham, hlavne dievcatam dojde zle, typom co sa bezprostredne nacituju a ktore by nikdy taketo nieco neschvalovali. Ti nepotrebovali tym ist ako prevencia proti buducemu voleniu Kotlebu ci podobnych ako to mysleli poslanci.
A naopak, mnohi vybijaci, buduci mafiani ci kriminalnici, akurat budu mat inspiraciu a keby doslo na historicky zvrat navsteva nenavsteva vramci skoly takehoto zariadenia, by im neurobila vobec nic. Ba ich mozno posmeli v zmysle: uz to tu raz bolo a "fungovalo" 😝
Preto osobne som velmi skepticka k tymto skratkovitym rieseniam.

rakywanda
22. apr 2016

otras, dnes ráno som začula v rádiu nejakého trubiroha, že aby bola pre deti povinná návšteva koncentračného tábora...no poviem to takto, mám už nejaký ten rôčik, ale ja by nedokázala som to stroviť. nieto ešte nejaké decko. moja je veľmi citlivá, zvykne sa trápiť nad úplnými banalitami (že mi je nevoľno a pod.), toto by som potom videla už na psychiatra.

@jazminn pýtaj sa na vyšších miestach - riaditeľky, toho oddelenia školstva MÚ, nech ti dajú relevantnú odpoveď

akvi
22. apr 2016

no to sa ani necudujem, ze ma z toho filmu taky silny zazitok, je to fakt velmi dobry film, ale urcite nie pre male deti, ktore nemaju ani sajn o tom. Zrazu sa tu ideme po..t z toho, doteraz to nik neriesil, spomenulo sa to ako nejaky fakt na dejepise a zrazu toto.. Tiez si nemylsim, ze by sa nieco akoze zmenilo, ked nahrnieme vsetkych stredoskolakov do Osviencimu.. Aj ked to je tiez total sila, bola som tam 2x ako stredoskolacka, neverim, ze existuje clovek, ktoreho to nepoznaci, ked to tam vidi.. Aj najvacsi vtipalkovia, salamisti a machri boli este dlho ticho a bez blbych poznamok.. Takze efekt to urcite ma, len neviem, ci prave na to, co chce dosiahnut niekto z parlamentu..

vergilius
22. apr 2016

kedze sa osobne teme holokaustu venujem vela rokov a tiez mam deti, zacinala som sa s nimi o tychto veciach rozpravat velmi citlivo. najprv som im vysvetlila dobu,kedy sa zacali tieto udalosti odohravat. az potom sme sa zacali konkretne o osudoch europskych zidoch vypravat na konkretnych pripadoch. nic nebolo viac ucinnejsie ako im to priblizit prostrednictvom osudov ludi a dejinnych udalosti v nasom meste - zilina (sprava vrba - wetzler, stanica zilina - prestupna do polskych taborov a pod.) potom toboli filmy. nakoniec uz boli pripraveni navstivit auschwitz - birkenau, kde boli nadopovani informaciami a tabor im len dokreslil, to co uz vedeli. potom sami do skoly si pripravovali projekty o tejto teme, ktore mali uspech u svojich spoluziakov. nemyslim, si, ze direktivne prikazy pozerat filmy a povinne zajazdy do auswitz vyriesia momentalnu situaciu s extremizmom na sk. vsetko je o vzdelavani ci uz v skole alebo v rodine

fabienamata
22. apr 2016

Mala som referat na temu Anne Frank. A mala som ako dospela co robit ,aby som nerozmyslala este dalsi tyzden o tom. Deti na taku hrozu nemaju co pozerat, lebo su DETI, a nevedia to este spracovat... mozu si to pozriet ako dospele ak budu chciet a mat zaujem.
A nariadenia z odd.skolstva? To uz az tak hlboko klesli, ze idu na to cez bezbranne deti, ktore nemaju o tom ani paru.? Ja by som sa proti tomu velmi ohradila, nemaju na to narok.
To nie je film pre 11 rocne deti!!!
A Kotleba? Aky fasista chore na hlavu...Keby politici nerozkradli cely stat, Kotleba by si ani nepiskol. Skoda reci.A druha vec co sa dozvieme v mediach moze ale nemusi byt pravda, lebo kopec jnovinarov je podplatenych.

nyusika
22. apr 2016

@fabienamata Kotlebe nie je fasista ??
OK tak si to volajte ako chcete, ale ich dompbrana, uniformy a verejne hlasenie sa k sympatizantom Hitlera je nepopretelne.
ale ked si myslite, ze toto je osoba, ktora nas zachrani, tak ja sa potom necudujem, ze sme v srackach, v akych sme.

cichlida
22. apr 2016

Ach, to su zase napady! Ja osobne mam este len krpcov, tak dufam, ze toto sa z vyucby co najskor odstrani. Taketo filmy mam sama problem spracovat, nie deti. A co sa tyka taborov, moja 30-rocna kamaratka tam bola prednedavnom a vravila, ze cele to preplakala. Stojim vacsinou na strane ucitelov, ked sa tu rodicia stazuju za uplne hluposti, ale teda na prospesnost tejto vyucby , by som sa priamo pytala riaditela skoly.

nyusika
22. apr 2016

@fabienamata kradnutie nema nic spolocne s ideologiou, cize nesplietajte hrusky s jablkami

kradnutie je jedna vec, sympatizovanie s nacionalistaii vec druha

viera27
22. apr 2016

Kotleba a ludia v jeho strane su fasisti, ci sa to niekomu paci, alebo nie. Kto sleduje dotycnych panov a nasu "bielu" scenu dlhsie, vie o com hovorim. To ze upravil retoriku kvoli volbam do samospravy a povymazaval po sebe prispevky spred 2006 neznamena, ze nepamatame. A neznamena to ani, ze nepozname jeho fesi chlapcov z kandidatky typu Rogel (spevak kapely Juden MOrd):https://

https://www.youtube.com/watch?v=5WQggYwF1FA

, alebo
Magat, znamy svojimi oslavami Hitlerovych narodenin a vyrokmi o Adolfovi ako mierotvorcovi a daaalsia plejada hajlujucich LSNS pajacov.

Ale ludom je to jedno. Lebo teraz je take moderne brojit proti vsetkemu. Lebo asi im to v ich zivotoch straaasne pomoze a chlieb bude lacnejsi a taak :D

@jazminn videla som oba filmy, citala som obe knihy. Naozaj je to tazke pre deti. Na druhej strane je to realita. O co ine, ci menej krvave je ucivo o dobyvani ameriky? Alebo biblia? Ide len o to, ze tu to bolo este zvizualnene a bohuzial dotyka sa to aj naseho naroda priamo. Mas pravdu, ze niektore deti, ktore este nemaju taky rozhlad sa mozu naozaj citit depresivne.
Navstevu Osviencimu som absolvovala tiez. Aj zo skolou, aj sama. Silna vec. Ale spominam na to v dobrom a dalo mi to vela. Ono treba niektore veci vidiet, lebo to su tak obrovske cisla a tragedie, ze tazko si ich clovek predstavi.

matulinuska
22. apr 2016

Mamicka, prvy film som nevidela, Chlapec v pruhovanom pyzame ano. Vskutku velmi dobry film, ale naozaj nevhodny pre 10-11 rocne deti. A hlavne na hodine slovenskeho jazyk, kde by sa mali ucit ako spravne pouzivat Y a nie riesit plynove komory. Vyziadajte si stanovisko od riaditela skoly ci prave od oddelenia skolstva prislusneho Mestskeho uradu z akeho dovodu su taketo filmy pustane tak malym detom a co tym naozaj chceli dosiahnut. Vo vasom pripade by som odpoved este posunula na Ministerstvo skolstva, pretoze sa moze stat, ze sa taketo pripady budu opakovat ak na nich nedohliadne niekto zhora

jazminn
autor
22. apr 2016

V Tlači a internete čítam, že to opozícia navrhuje...Zsolt Simon či kto?! ale veď to navrhujú, nemalo by sa to schvaľovať? tak prečo sa to v škole ihneď realizuje?
Inde čítam, prečo deti neposielajú aj do Nagasaki alebo Hirošimi, alebo Vietnamu....treba malé deti poslať...Ten svet sa zbláznil...

yollanda
22. apr 2016

Ja len tolko.... Ked debil vychovava z decka debila, ziadny film nepomoze

nyusika
22. apr 2016

@jazminn skuste si najskor nieco premysliet, skor, ako to napisete.
emocie nie su dobry radca.

pokial by toto bol jediny sposob, ako pohnut trochu mozgami niektorych obcanov, tak je to akceptovatelne.
pretoze naozaj malokto si uvedomuje, ze najma v sucasnej politickej situacii nielen na Slovensku, je hrozna velkeho vplyvu nacionalistov realnejsia, ako v minulosti.
a niektori obcania ako keby vedome tento vplyv podcenovali - tak sa teda pozrite, co moze byt dosledkom ich vplyvu (tie pracovne tabory teraz myslim)

nyusika
22. apr 2016

@yollanda s tymto uplne suhlasim :(

stolvertka
22. apr 2016

Neda mi nereagovat.Ako mala som byvala v Cechach.Raz ma rodicia zobrali (mala som asi 6-7 rokov) do byvaleho tabora Terezin.Mam to cele v pamati dodnes.Takze ano, je otazne, ci by mali deti na ZS navstevovat tieto miesta.
Na druhej strane.Tym, ze padol socik a komunisti, akoby sa zabudlo na to, co sa dialo pocas II.svet.vojny.Na hodinach dejepisu su na par stranach popisane udalosti a nic viac.Ja som sa ako dieta "musela povinne" ucit o celej vojne.Pravidelne kazdy rok sme na vyrocie skoncenia vojny chodili na vojnovy film OSLOBODENIE.A nemam pocit, ze by mi to nejak velmi ublizilo.Kazdopadne aj dnes viem kto bol Hitler, co je holokaust a co vsetko sa dialo pocas vojny.
A ze Kotleba s fuzikmi, ktorych tvar napadne pripomina isteho pana s ofinou ulizanou nabok, nie je extremny "narodovec"? Uz len to, ze sa vyjadril na adresu Tisa, ze je to mucenik a nespravodlivo odsudeny, mi dviha tlak.Clovek, ktory podpisoval dekrety na transporty, je mucenik? Och!!.A co tie deti, matky, otcovia, stari ludia, ktori zomreli v lagroch.To su co? Nevyhnutne obete vojny?.
Aj Hitler zacinal domobranou, hnedymi koselami, hitlerovou mladezou.Potom prisla cistota rasy a..zvysok pozname.
Takze ucit sa o tom na skolach ano.A navstivit Osviencim len po zrelom uvazeni.Mozno az ako stredoskolaci.

viera27
22. apr 2016

@jazminn tak Hirosima a Nagasaki je kusok od ruky, trosku drahy vylet by to bol. A akosi tam sme nasich ludi neposielali, nemame tam ziadne prepojenie.
Ale ideme inak v lete do Japonska, do tychto oblasti teda nie, ale presne o tomto uz sme sa bavili. Kedze ideme o i aj do Kyoto, ktore malo byt povodne bombardovane, len na intervenciu vysokeho vojnoveho sekretara nakoniec zvolili ine ciele

sardinka335
22. apr 2016

@jazminn pride mi maximálne neprofesionálne postavit 10 ročne deti pred hotovu vec a to je film o koncentraku - ja som verný divák viasat history a natgeo a tieto dokumenty ma čo robit aj dospelý aby sa ho emocionálne nedotkli.
Najprv sa v ramci dejepisu maju o týchto veciach učiť, aka bola doba, kto bol Hitler a prečo sa dostal k moci a aka bola jeho ideologia, čo to je holokaust a koho sa týkal ...mne to pride skor pre takých 8 smakov, na druhej strane dnešne deti sa pomerne skoro dostavaju na internete k obsahom, ako su nasilie, vrazdy, strielačky, zabijanie....,,ved v hre mam další zivot,, kolko detí hra nechutnosti ako je ,,geteačko,, že? Problém je aj v komunikácii rodič dieta. KOlko rodičov sa so svojimi detmi vobec rozprava? Okrem toho čo bolo v škole, na kružku, ake su znamky a či chcu jest...To nestačí.
To že ludia volili KOtlebu to ich neodradí. Nakolko sučasná politika EU, ktorej sme vazalom rovnako ako sme boli ZSSR toho vodcu ,,prirodzene,, vytvorí kedze ludia uz nebudu vidieť ine vychodisko z tohoto marazmu.

rakywanda
22. apr 2016

ak by v tejto republike bolo všetko o.k., ako sa to snažia politici prezentovať, tak obyčajný plebs by sa neuchýlil k takej veci akou bola voľba dotyčného pána. zúfalí ľudia robia zúfalé činy. treba riešiť prečo sa tak stalo, a nie deckám premietať filmy. Je úbohé zneužívať deti (aby rodičia nevolili kotlebu) tak ako to robili (napr. naša ZŠ) v prípade referenda o rodine.

tajka1986
22. apr 2016

@jazminn ja by som to neformovala ako otazku na oddelenie skolstva MsU ale ako staznost. Piatakom taketo filmy? Ved nema ani ponatie co pozeral a potom bude mat nebodaj traumu. Narobila by som trosku vietor na urade ci su kompletni...

vevesh
22. apr 2016

@jazminn v style pustili sme a nariadene odskrtnute????fasa 😠 😠 🙄 🙄 🙄 🙄 🙄 to nariadenie by mohlo byt podmienene nejakym uvodom do nacizmu a pod. a vysvetlene primerane veku, ale z brucha pustit to tak malym detom je ina kava 😒

bdw. pokial viem tak volit mozu iba osoby nad 18r, a deturence urcite volit nepojdu a takisto nebudu 10-11r. deti rozkazovat rodicom koho volit maju ci nemaju.... 😅 nejak nevidim zmysel v takjeto akcii 😲

a ps: my sme boli v osviencime ako 18r. na strednej ako skolsky vylet - vsetci sa vyborne zabavali - tie citlivejsie povahy to brali v pohode, zamysleli sa, niektorym to bolo u paze, niektori si to zobrali ako ponaucenie sa a skinheadi (mali sme par typkov v rocniku) si tam hajlovali typom ako super "ujko adko" urobil...a zidia z jeruzalemu to takmer na mieste nepredychali ....tolko k prinosu takeho vyletu 😎

sam2
22. apr 2016

Navrhujem aby ste si s dcerou sadli a vysvetlili jej urcite veci. Filmy su silne a ano je na zvazenie ci by ich maly pozerat take male decka. ALE nepovazovala by som to za tragediu. Skor je tragedia, ze mladi ludia maju o II.sv.vojne tak zalostne malo informacii, ze dokazali do parlamentu pretlacit cloveka ako je pan M.... Lebo povedzme si otvorene vsetci vieme aku mal volebnu zakladnu...Ja si zo skolskych cias pamatam ze II.sv vojne sme sa venovali niekolko vyucovacich hodin. Neviem ci jej nebol menovany cely stvrtrok. A teraz? Jedna-dve hodiny? Jedna strana v ucebniciach dejepisu? Uf, no nedivym sa ze dnesna mladez ma skreslene predstavy o tomto strasnom zverstve. Lebo Hitler sa neobjavil zo dna na den. Jeho ideologia sa sirila potichu ako mor.... A nezabijal iba zidov a ciernych (tak ako si mnohi myslia)... Takze tebe navrhujem aby si si s dcerou sadla a skusila jej vysvetlit situaciu....

cerez
22. apr 2016

Tiež mám piatačku. O takéto veci sa naopak zaujíma. Doma pozeráme veľa dokumentárnych filmov z 2. svetovej vojny. V škole zatiaľ nič nevideli. Mňa tu možno niektoré ukameňujú, ale dcéra minulý rok bola zo starými rodičmi v Poľsku v Osvienčime. Vzhľadom na jej vek, musela si dať pri niektorých situáciách slúchatká dole.

simca06022011
22. apr 2016

Kiez by im radsej povedali nech si precitaju knihu....

nyusika
22. apr 2016

@cerez nermaju ta preco kamenovat, kazde dieta (clovek vseobecne) je original.
a kym niektore piatacky zvladnu bezny nakup, upratpvanie, nieco lahke (niektore aj komplikovane) uvarit...ina piatacka ma problem otvorit chladnicku a sama si utriet zadok, rozplace sa aj pri mackovi PU

nenarazam na nikoho konkretneho, naschval som to takto prehnane napisala, aby som upozornila na rozdiel 🙂

rakywanda
22. apr 2016

@nyusika súhlasím,
@cerez ísť tam bolo jej slobodné rozhodnutie, mala k tomu nejaké základy - o čo šlo a pod., ale nútiť plošne deti k pozeraniu takýchto filmov bez ladu a skladu? to nie. tiež mám nakukané dokumenty o 2.sv. vojne, muž sa o to veľmi zaujíma, ale iné je kuknúť si to v obývačke v pohodlíčku a byť odosobnená ako ísť na miesto činu a odcitnúť sa "v tom". to by som nezvládla.

felycity
22. apr 2016

no myslím, že 11 rokov je ešte skoron a túto tému a ked už tak minimálne by sa deti mali postupne oboznamovať s dejinami až potom pozerať niečo také náročné.....takže asi by som to riešila so školou, k ostatným príspevkom, podľa mňa je dobrý nápad ísť na takúto exkurziu bez ohľadu na fakt Kotlebovej strany... či sa nám to páči alebo nie táto téma je súčasťou našich dejin, osobne si myslím, že také 15-16 ročné "deti" by už mali vedieť spracovať tieto informácie a dovolím si odporovať faktu, že deti sa nemajú pozerať na takúto hrôzu... tieto hrôzy boli súčasťou mnohých ľudských životov a aj dnes sa stretávame s inými "hrôzami" či tragédiami, ja to vníma všeobecne, to všetko videné s poznatkom o minulosti formuje deti , formuje ich postoj k životu, názor, hodnoty...

gabriela255
22. apr 2016

Je kruté púšťať to deťom, ale bohužiaľ, vojna je krutá... Podľa môjho názoru je to vhodné, oboznámiť ich a ukázať im, že vojna nie je len slovo alebo nejaká abstrakcia ale skutočné utrpenie... A práve malé deti si vštiepia do hlavy tú empatiu, pretože pocítia, precítia situácie sami na sebe. Navždy to budu nosiť v sebe. Ja som ako malá počúvala príbehy z vojny od starkých, prežívala som to, plakala som, a nik ma neratoval...Starký neznášal, keď sa na dvore deti hrávali na "strielačky" a teraz na sklonku skloníčku života pozerá ako fašizmus vstáva, naberá silu a to v najmenšom nehovorím len o pánovi K.

dominika6
22. apr 2016

@jazminn
kokos akože toto myslíš vážne? včera mali rokovanie v parlamente že schvália povinne výlety pre stredné školy do Osvienčinu koncentračného tábora,aby deti videli o čom to celé je a predišlo sa takej situácii v akej sme sa ocitli,ked sa do parlamentu omylom dostal Kotleba...
ale čo do prdele majú s tým 10r. deti? to sú ozaj na tej škole šľahnutí?

rakywanda
22. apr 2016

@dominika6 som zvedavá, z čoho sa ten povinný výlet bude financovať 😀