Od vsetkych kamosiek naokolo pocuvam, ze ich deti z roznych skol tiez maju na povinne citanie Futovu. V podstate nikomu sa to nepaci. Viete mi vysvetlit, co za tym stoji? Preco je prave tato nekvalitna autorka tak protezovana, ked dnes je tak pestry vyber detskych knih?
@zuzanockamt Som rodic a mam co-to precitane. Snad to staci k tomu, aby som sa zaujimala o to, co ucia moje deti v skole. Ty si predpokladam mala deti az po tom, co si vystudovala psychologiu a pedagogiku. Preco si mala potrebu komentovat otazku, ktora sa ta zjavne netyka? Oslovujem rodicov deti, ktori s tym nie su spokojni a zaujima ma, ci maju viac informacii.
Áno, trafila si, až potom. Dokonca sa ma to týka viac, ako si myslíš 🫢😃
Ja ako rodič s tou autorkou problém nemám,nemyslím si,že je nejakou hrozbou pre deti .A deťom doma dávam čítat autorov, ktorí oslovili mňa.
Tak kto za tým stojí netuším, neoblubujem ani konšpirácie, ale fakt je,.že má tiež prekvapuje tento výber, pretože je naozaj pestrý výber knih.. u nás na škole mala minulý či predminulý rok autogramiádu, syn mi vravel že na neho pôsobila trocha podráždene keď sa malo pýtať a ona odpovedať, čo ma prekvapilo.. mne sa jej knižky ktovieako nepáčia, možno pár titulov nebolo zlých, len si nepamätám ktoré, ale deti si ju vyslovene v knižnici nevyberu, ale zase nejaká hrôza to zase nie je.. myslím že na povinné čítanie by malo byť niečo čo deti naozaj zaujme, pretože iba tak podnietime deti dobrovoľne čítať a o to predsa ide nie? Našťastie moji čítajú všetci traja.. chalani menej, ale dievča číta denne a vždy keď ma čas..
Musim ale vyzdvihnúť Davida králika, tiež bol v triede mojej dcéry propagovať svoju knihu v jablku.. kniha je naozaj veľmi pekná, ale najdôležitejšie bolo ako sa s deťmi bavil - dcéra bola nadšená, že bol veľmi milý, bláznivý a zacvicili si..
@zuzanockamt Takze si autorka? Necakala by som, ze ta tu stretnem. V kazdom pripade, moj problem a otazka ostavaju rovnake - v okoli mam dost vela rodicov, ktorych deti presne tuto autorku maju v ramci povinneho citania a velka cast z nich ma s nou problem. Zjavne je dost kontroverzna, lebo ucitelia im po reklamacii umoznia vybrat inu knihu.
Ja som Futovu ako dieťa čítala a mala som ju rada. Aj môjmu 5 ročnému som už od nej čítala a páčilo sa mu to. Mňa by potešilo, keby to bolo povinné čítanie aj u nás.
Nie, autorka určite nie som. Proti konkrétnej autorke nemám výhrady. Deti dokáže zaujať. Synovi sa v istom veku veľmi dobre čítala. Našťastie nanútené povinné čítanie konkrétneho autora na ZŠ nemáme. To už je prežitok. Deťom sa umožňuje slobodný výber pri zachovaní žánru v jednotlivých ročníkoch.
@jana_eyre_2 Nejde mi o nejake konspiracie. Mozno je aktivna a chodi vela po skolach? Alebo je nejaky dovod, preco prave ucitelky na ZS pokladaju jej knihy za vhodne? Lebo ja nerozumiem. Stylisticky aj obsahovo je vela ovela lepsich autorov. Aj slovenskych ak by slo o to, ze to maju byt miestni autori.
Autorka
V čom vidíš jej kontroverziu?
Vo výbere jazykových a štylistických prostriedkov? Vo výbere témy? Skús byť konkrétna - ktoré dielo a v čom je kontroverzné?
@zuzanockamt v poslednej dobre registrujem aj ja negativne ohlasy na "Lepsi otec v hrsti..." Napr. aj na martinuse sú taketo recenzie:
@elzena2 Nuž áno, realita dnešnej doby. Je potrebné s dieťaťom komunikovať.
Povinné čítanie? To ešte na školách dávajú? A ešte s určenými knihami?U nás chvalabohu nic také už nie je.
Bolo to týranie uz pred 20 timi rokmi,keď ja som chodila do školy.Citat knihy,ktoré ťa vôbec nezaujimali
Môj syn má skoro všetky knihy od Futovej prečitané a nie nenariadila to škola, proste sa mu páčia...
@zuzanockamt keďze sa tu pasujes do role odbornicky na literaturu, ocakavala by som, ze chapes co znamena slovo kontroverzne. Znamena to, ze jej diela maju znacne zmiesane ohlasy.
Vo mne ziadnu kontroverziu nevyvolava, ja mam nazor jednoznacny. Nepacia sa mi vety ako "Co je to za grc" a nepaci sa mi sposob, akym uchopuje negativne javy, napr. bitku od rodica.
Autorka
Slovu kontroverzný rozumiem. Pýtala som sa úplne konkrétne v čom a ktoré dielo. Odpoveď som už dostala od inej diskutujúcej aj s uvedením diela.
Mám štvrtáka.Doteraz mali mať čitateľský denník z knihy,ktorú si sami vybrali .A pred rokom-dvoma bola Futová jeho najobľúbenejšia autorka.
Normálne sa chechtal pro čítaní.Bola som rada,lebo jeho treba nútiť k čítaniu.
4 kosti pri Flipra,Hľadám lepšiu mamu a Dokonalá Klára boli naše topky.
Ešte raz som prečítala ten prvý príspevok...
Nekvalitná autorka...skoro všetkým riodičom naokolo sa nepáči...
Neverím tomu.
Fakt sme skúšali všetko možné čítať. Chcela som ,aby syn čítal. Fakt veľa času sme strávili v knižnici .
A fakt bola som šťastná, sme našli niečo, čo ho aj bavilo.
By ma zaujímalo u tých rodičov, čo máš okolo,ktorí ju tak spochybňujú-že čo by teda oni vybrali..A čo čítajú ich deti.
Mňa by úprimne zaujímalo,kto je podľa autorky kvalitný slovenský autor pre deti-najma chlapcov,okolo napr. 8-10r?
Naši malí s Futovou besedu a syn prišiel nadšený,čiže neviem...
Mojim detom sa Futova velmi pacila 🤷♀️ Urcite ju deti budu citat ochotnejsie ako Prostonarodne slovenske povesti…
@terezka1947 Za kvalitnych autorov povazujem napriklad Kastnera alebo Lindgren. Zo slovenskych napr. klasicka Durickova alebo moderna Kompanikova.
Teda tie, co pisete, ze detom sa tieto knihy pacili, pacili sa aj vam, vratane slovnika autorky, aj s jej uchopenim tem?
@sella38 neviem či to reálne každý učiteľ číta, ale pamätám si že som raz našla moje poznámky z literatúry zo strednej.. pri e.m remarque som sa zastavila lebo po maturite to bol môj najobľúbenejší autor a prečítala som mnoho krát všetky jeho knihy čo som našla v knižnici.. a keď som si prečítala čo nám nadiktovala učiteľka, tak som zistila že ani jeden opis jeho knihy vôbec nesedel.. 🥴
Od futovej sme citali notota, synovi sa pacil. Viackrat sme skusali hlbokomorske rozpravky, no nezaujali. Autorka pouziva neprimerane komplikovane slova, syna to akurat vytacalo, ze nerozumie. A v tom je krasa literatury - kazdemu sa paci nieco ine a zatial si snad moze kazdy vybrat.
Čítala som so synom zopár kníh,resp.po častiach mi niektoré čítal nahlas. A vždy mi po každej povedal obsah.
Čítali doma aj slovenskych autorov,staršiemu dávam pomaly vinetuovky,atď.
Čítali sme Maroska, Káju Maříka,či iné "staršie" knihy ešte môjho detstva. Faktom však je,že knihy "dnešnej" doby ich zaujali viac.
Ale stále nevidím nič zle na tých knihách,čo sme od Futovej čítali. Viem,že si z knižnice občas vzal niečo,čo malo viac obrázkov ako textov,či veľmi zvláštne boli tie knihy písané a nepáčili sa mu,no chválabohu ani jemu .
Ja som vášnivá čitateľka a priznám,že ku mnohým knihám som sa vrátila po rokoch práve preto,že sme ich ako povinné čítanie na strednej mali....aj zo zvedavosti. A uznávam,prekvapili. Nepáčia sa mi prvoplánové romantiky na spôsob Evity,ale ...keď si niekto pri tejto knihe oddýchne,ok.
Za nas Futova super, deti ju miluju. Obe. Aj chlapec aj dievca a ani v skole sa nikto nestazoval. Je to zive, vtipne, niekedy pritiahnute za vlasy. Presne ako detsky svet. A ak si myslite, ze skarede slova do detskeho sveta nepatria, tak vas nepotesim. Deti ich poznaju a verim, ze aj vdaka kniham sa mozu naucit, ze nie je vhodne ich pouzivat, prip. ze existuju rozne prostredia s roznym jazykom.
V podstate ďakujem za tip na čítanie pre 8 a 10 ročného. Zaujali ma práve tie spomenuté výrazy .."magor, grc, idiot.." Chalani sa tak vyjadrujú, nie často, ale sem tam, keď chcú niečo zvýrazniť, použijú takýto slovník. Pravdaže ich upozorňujeme, že to nie je vhodné, ale v škole to bežne počujú. Strašne neradi čítajú (alebo teda len nejaké encyklopédie o športe, minecrafte, inak im čítam každý večer ja). A toto by ich práve tým slovníkom mohlo zaujať, že by si aspoň starší k tomu sadol sám.
Áno, mne sa páčili. Tie,čo som čítala. Vrátane slovníka autorky. Nič ma tam nevyrušilo.
Predtým som si Futovú nikdy nepozerala na Fb.Teraz som.kukla.
A mám silný pocit, že nazeranie na ňu je poznačené predsudkami, ktoré sú v našej rozdelenej spoločnosti veľmi citeľné. Má tam profilovú fotku,kde ukazuje,že volila Čaputovú..kde ukazuje svoj tolerantný postoj k dúhovým problémom...Takže tým pádom je pre mnohých onálepkovaná.
Som konzervatívny človek. Ale nemyslím si,že naše deti ochránime ,keď im budeme púšťať len Macka Uška..a podobne.
@mirka0677 tym, ze im das takuto knihu im chces povedat, ze chlapci moji, takto ako sa tu pise si nezelam, aby ste rozpravali, lebo to povazujem za nevhodne?
@joesvk Nie je na diagnozu vsade tahat duhove problemy? Kompanikova, ktoru som tu spomenula ako po vsetkych strankach omnoho kvalitnejsiu autorku, je podla facebooku zamestnana v neduhovom Denniku N.
Ty si vyštudovaný, vzdelaný literárny kritik so skúsenosťami a praxou?