Ahojte, poprosim lepsieho znalca slovenskeho jazyka ako som ja, ci by mi mohol hodit link na povest v priamej reci. To od dcery vyzaduje p. ucitelka a ja uz som povytlacala 3 povesti a ani jedna sa jej nepozdava. Ja uz naozaj neviem.
Dakujem
@lavanta Neviem, či vieš, čo to je priama reč. Je to to, čo hovoria postavy v deji. Predchádza tomu uvádzacia veta, ktorú hovorí rozprávač. Potom nasleduje replika, alebo dialóg postáv. Obvykle v úvodzovkách. Potrebujete povesť, kde bude nejaký dialóg. Napr. aj tu.
http://turista.teplice.sk/pruvodce/17732/
Vety, ktoré sú v úvodzovkách, to je priama reč. Veta, ktorá im predchádza, je uvádzacia veta. Celá povesť iba v priamej reči podľa mňa neexistuje. Vždy minimálne začína uvedením príbehu rozprávačom - čo pochopiteľne nie je priama reč.
nemusí byť celá v priamej reči, ale musí tam byť priama reč, aby deti používali rôzny ton hlasu
Um, dobre tomu rozumiem, že v priamej reči = v prvej osobe? (Napr. "keď som išiel z hradu, prepadol som sa do priepasti" a pod) Resp. mohla by to byť ešte povesť plná dialógov. Lebo keď ma zabiješ, na povesť v prvej osobe si nespomínam, lebo povesti sú väčšinou akože nezaujaté rozprávania, ale obávam sa, že toto google nevyrieši, chcelo by to zbierky z knižnice.