Postupovala som správne v prípade synovej šikany?

18. okt 2023

Syn od septembra nastúpil do 5 ročníka. Športová trieda.
Už párkrát sa mi stazoval že mu pár chlapcov robí zle.
Vždy som ho vypočula, povedala nech si ich nevšíma atď
Predvčerom prišiel že sa mu jeden vysmieva že na športovú prípravu nosí fake dresy, ďalší mu dal päsťou do brucha keď pomáhal odniesť učiteľke veci do kabinetu.
Včera mi volal že chce prísť domov, nechce ísť na tréning.
Doma sa mi zosypal, že on to už nevydrží, nezvladne.
Zas bol problém na telesnej. Ďalší na neho vrieskal že nevie hrať futbal, nevie prihrávať atď.
Nie som utlocitna, ani si nemyslím že moje dieťa je dokonale.
Ale zavolala som triednemu či si nevšimol žeby syn robil zle deťom a takto mu to oplacaju. Vraj si nevšimol. Ale že so synom nie je žiaden problém, žiadne sťažnosti. Učitelia si ho chvália. Vysvetlila som čo sa stalo. Poďakoval že som mu dala vedieť, že to treba zastaviť a dnes bude riešiť.
Volala som aj trénerovi, či nerobí syn zle. Odpoveď bola že je to jeden vychovaný chlapec. Keď som sa spýtala či mu nejde futbal, tak mi povedal že patrí medzi najlepších hráčov.
Keď všetko dozvedel ostal naštvaný že také správanie nebude tolerovať a ešte včera to riešil. Tí, ktorých sa to týka dostali trest a môžu byť vylúčení ak sa to bude opakovať.
Ale otázka je. Riešili by ste to? Alebo to bola malichernost?

ariannazara
18. okt 2023

Jasne žeby som to riešila, učiteľ a potom by som poriesila aj deti.
Nieje prístupné také správanie aspoň u mňa.

viestta
18. okt 2023

Sikana je nepripustna v akejkolvek podobe, je spravne, ze sa to riesi

minenkak
18. okt 2023

Dobre si spravila,toto je neakceptovateľné

beronsche
18. okt 2023

Rozhodne to nebola malichernost! Dobre, ze si to riesila, sikana nesmie byt prehliadana, ci bagatelizovana.

svokrinjazykmonika
18. okt 2023

Dobre si urobila. Zatiaľ si urobila prvé kroky, teraz je to na učiteľoch. Uvidíš čo bude ďalej.

martinmmartin
18. okt 2023

Riesit to treba ale do kolektivu tam uz nikdy nezapadne lebo bude za bonzaka a na tom nic nevyriesis.

elis248
18. okt 2023

Dobre si urobila, že si to oznámila. Takéto správanie treba zatrhnúť. Chalani v škole by si zvykli, že im všetko prejde a potom majú 20 rokov a sú z nich arogantní frajerkovia a borci. A tých veru stretávam stále, bohužiaľ v práci.

maminkasisa
18. okt 2023

@martinmmartin nesúhlasím, nebude za bonzaka, však mu nerobila zle celá trieda....iba niektorí....

danyelia
18. okt 2023

Ahoj, urobila si dobre, treba to riešiť...

martinmmartin
18. okt 2023

@maminkasisa Kiez by to tak bolo ale obavam sa zr v skolach a väzniciach platia nepisane pravidla. Ostatny "neutralny" kolektiv si da priucku a da si sakra bacha aby nemali tutok s dotycnym nic spolocne okrem minimalneho minima lebo vedia ze keby islo v hocicom inom do tuheho tak on bude vzdy horuca linka na bonzaren. Ziadne spolovcne neplechy, ziaden zivot po skole atd.....

januska12323
18. okt 2023

Malichernost keď mu tresol do brucha? Ktovie čo by mu spravili nabudúce. Syna si mala poučiť nech sa bráni nie nevšíma si ich už keď s tým začali.

tenerifka
18. okt 2023

@martinmmartin ale v tomto pripade nebolo na vyber, je lepsie byt za bonzaka ako otlkany a sikanovany. Okrem toho, vdaka osvete sa to v sucasnosti berie uplne inak ako pred 30-timi rokmi, deti maju viac empatie, najma ak sa s nimi o tom diskutuje a vysvetluje.
Autorka, niet o com, urobila si spravne, nech sa synkovi dari

miriam11
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
maminkasisa
18. okt 2023

@martinmmartin neviem, ale je dosť od veci porovnávať väzenie a zs... dufam, že to až také zlé nebude.... treba šikany podchytiť hned v začiatkoch....

chodec15
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
elis248
18. okt 2023

@martinmmartin takýchto nálepiek-bonzák by sme sa už mali v dnešnej dobe zbaviť. A deti by sme to nemali učiť. Treba ich naučiť, že pokiaľ si s nejakým správaním nie sú istí alebo sa trápia, tak nie je hanba sa o tom porozprávať a zdôveriť sa. A hlavne svojim rodičom. Nikdy nevieme do akých psychických problémov sa môžu dostať.

kristinapetronela
18. okt 2023

Spravila si to čo si cítila ,čo by každá uzasna mama spravila pre svoje dieťa

anjelicek26
18. okt 2023

Sikanu treba riesit v zaciatkoch... podavali si ho za dres a syn cukol a vidia "obet", a hladaju dalsie "chyby" aby si dieta neverilo...cim skor si to prejdu s trenerom a zdrbka tych chalanov, tym lepsie... nas trener by im tak vycistil zaludok, ze by boli fialovy, keby toto vidi alebo pocuje.

slavka1988
18. okt 2023

Určite by som to riešila a dobre ste urobila

autor
18. okt 2023

@januska12323 doteraz boli slovné útoky. Až predvčerom. Predtým im povedal aby mu dali pokoj. A nevsimal si ich. Nie je konfliktný typ. Skôr stiahne. A asi to ich povzbudilo 😢

chodec15
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
negymama
18. okt 2023

uplne spravny postup. Ja som mala nieco podobne so synom. nechodi sice do sportovej triedy, ale na hodine TV ho zacal v 6.triede sikanovat jeden chlapec. On bol k nemu neprijemny aj v tirede, ale na telesnej sa to stupnovalo, lebo vraj kvoli mojmu synovi prehlali nejaky zapas ze nechytal loptu ci co. Tak spoluziak mu to chcel zratat mlatenim po hlave zozadu. Moj je najmladsi a najmensi v triede. Je pred pubertou, takze drobny chudy chlapec ledva 32 kg a protivnik vyrasteny starsi pubertak, o 25 cm vyssi o rok a pol starsi. Syn mal v rukach tasky, na chrbte batoh, nedokazal sa ani branit. Okrem toho je aj astmatik.
Ja som hned volala triednej aj ucitelovi TV. takisto som pisala mame toho chlapca. Nie v zlom, ale vydiskutovali sme si to. Ze uz su vo veku, ked mi aj niekto vadi, ci ma nahneva, nemusi to riesit utokom zo zadu a este po hlave.
Chlapec sa potom pred celou triedou ospravedlnil a odvtedy je klud. Dokonca mi syn hovoril, ze sa aj zacali spolu bavit. sice len tak formalne okolo uloh, ale ok. Ziadna nalepka bonzaka nebola...ale aj keby bola, nebude predsa rodic ci skola cakat, kym sa nepriatelstvo rozvinie do formy, ze to niekomu uskodi na zdravi.

autor
18. okt 2023

@chodec15 práveže takto som to nechcela riešiť. Aby sa to neotocilo proti mne, že vyhrazam deťom. Mám 40 rokov a naťahovať sa s 11 ročnými deťmi?

akje
18. okt 2023

@autorka ahoj. Podla mna si to urobila najlepsie ako sa dalo. Je mi tvojho syna naozaj luto. Dufam, ze bude coskoro v poriadku a chalani mu daju pokoj. Drzim palce 💚

marcella1979
18. okt 2023

urcite si postupovala spravne.

autor
18. okt 2023

@akje ďakujem ❤️

beronsche
18. okt 2023

@martinmmartin to je dobry nezmysel, co pises...
Takto to medzi detmi nefunguje.
A porovnavat dynamiku vazenia a skoly je uplne chore.
Dufam, ze tento pomyleny nazor neodovzdavas/ nebudes raz odovzdavat svojim detom..

beronsche
18. okt 2023

@januska12323 nie vzdy staci nevsimat si agresora.
Ide predsa o deti, tie sa nevedia vzdy efektivne branit. Pri sikane medzi detmi je takmer vzdy potrebna intervencia dospeleho.

denisa0504
18. okt 2023

Ja len sedím s otvorenými ústami, ako sa toto môžeš ako matka pýtať.. jasné, že šikanu treba riešiť. Tebe v práci keď niekto dá po hube, tiež to budeš riešiť typom, nebudem si ho všímať??? Ako prepáč, ale riadne si ma vytočila. Ešte že si sa informovala, či náhodou tým chudáčikom nerobí syn zle, že on je ten problémový?? Na tvojom mieste by som sa za seba začala hanbiť a šla sa ospravedlniť synovi, že si ho tak dlho nechala trápiť 🤦‍♀️

mariska1989
18. okt 2023

Tvoj postup bol správny .a ver že by som to tlriesila aj ja . Popravde tiež som mája tento problém s dcéru kedy sa jej v autobuse smiali deti z detského domova .nechcela mi chodiť autobusom do školy. No čo ostalo mi zavolať riaditeľke detského. Nakoľko som mena nevedela len podľa fotky že ktoré to sú povedať. Ďakujem Bohu že som to riešila lebo boli to komplikované dievčatá a od vtedy je kľud 🙏. Takže určite hoc akú šikanu ktorú už dieťa nedáva sám treba pomôcť .