Posmešky kvôli slabším výkonom v športe

michaltat
9. júl 2024

Zaujímalo by ma ci ste sa už stretli z posmeskami od detí vo veku 10-11 rokov kvôli slabším výkonom v športe? Stala sa mi dnes takáto situácia. Dcera dnes hrala svoj zápas. Začali hrať hru dcéra prehrávala za plotom bola súperky kamarátka.,zacali sa smiať a rehotat na mojej dcére aká je slabá a čaptava, v tom prišla súperky matka a ja som tej matke povedala, ze co si to dovoľuje jej dcéra. Matka samozrejme, ze jej Dcéra to nebola určite. Samozrejme to opakovala znova jej matka jej nepovedala absolútne nič. Akoby ste to riešili vy

anjelicek26
9. júl 2024

Áno je úplne normálne pri zápase komentovať výkon súpera... moji hrajú hadzanu dlhé roky a samozrejme drbeme v dobrom aj zlom našich chalanov co to tam stvarajú a aj superov😅🤣🤣 Tu si treba nastaviť filter. Ide tam o hru, vášeň,víťazstvo,emócie... moji hrajú dosť vysoko v lige, nielen "za ucast".

svetlonos
9. júl 2024

@michaltat
kamoska je v byte taky speci pracovník. Chodí po filialkach, optimalizuje pracu na všetkých oddeleniach po celom hornom Rakusku. Minule bola za pokladňou, zákaznícka s plným košom hovorí asi 12 rocnej dcere- dobre sa pozeraj! Keď sa nebudeš poriadne ucit, skončíš ako blba predavacka. Takú prácu zvládne aj cvicena opica! Povedala to dehonestujuc pokladnicku, tu moju znamu. Panička vymalovana ako billboard a umelé pahyle extra dlhe. Protivna bola ešte aj pri vykladanie na pult. Známa sa pousmiala a neriesila.
Aká bola ta panička o mesiac skromná, keď došla k tejto mojej kamoske na pracovný pohovor - na "blbu" predavačku!
Ze muz si našiel milenku a prestal ju financovať...
Kamoska ju samozrejme prijala a sup na hneď na tu pokladňu 😁
Po hodine prišla s placom do kancelárie, hrozne sa jej ospravedlňoval ako sa k nej minule chovala, ze je to veľmi náročná práca a ona ju nezvláda. Vies aká bola zrazí skromnucka?
Pointa ?
Aj na takýchto zmetkov horenosych raz príde 😉

pribinak
9. júl 2024

@anjelicek26 😳😳😳😳

Na Slovensku bežala kampaň a to heslo bolo niečo ako “oci buď môj fanúšik a nie tréner”
Asi by mala bežať aj v Nemecku

Väčšinou dodrbavaju deti tí najgeamblavejsi z rodičov

Na Detskej tour P. Sagana po detských pretekoch sú preteky rodičov, súťaži možno 10% a aj to som prehnala
Väčšina rodičov by tu trať nezvládla, ale na svoje deti vedia pokrikovať a hodnotit ich výkon čo je trápne
Žiaľ veľa deti po takejto “motivácii” rýchlo konci

abbey1
9. júl 2024

@anjelicek26 Vy takými komentármi nahlas častujete cudzie i svoje deti? Fuha!

anjelicek26
10. júl 2024

@abbey1 áno samozrejme. Na tribúne prihraj, neflakaj sa, čo robíš, ako si ho mohol nekryt, co si slepý, ideees, ťahajte po ľavej strane, ich 9ka nevie brániť/je ako slimak/nevie davat presne pasy....si nikdy nebola na zápase?

anjelicek26
10. júl 2024

@pribinak deti hrajú aktívne od 4 rokov, teda desiaty rok najstarší, motivacia je vyhravat... najviac na nich reve presne takto trener🤣🤣Co robí tribuna s fanusikmi majú úplne volakde počas hry... toto nebude šport tip balíme deti do cukrovej vaty, preto hrajú vysoko v lige. Keď majú plavecku súťaž, je tam úplne iná atmosféra, ked majú trampolíny sútaže, tak tam tiež, tam je to dosť tutu mutu . Kedysi hrávali pozemný hokej, tam to vrelo na tribúnach riadne tiež.... btw. V rovnakej miere ak nie viac clovek fandi a chvali pokroky a techniku (a to aj supera,niektori su neskutocne talentovany už v tom veku). Na tribunach sa proste 1.5h nesedi potichu a nerozprava o počasi, ale sleduje aa zápas a hraci...

michaltat
autor
10. júl 2024

@anjelicek26 tu ide, ze uráža dieťa moje

pribinak
10. júl 2024

@anjelicek26 povzbudzovať a urážať či ponižovať dieťa je dosť rozdiel

Ak toto niektorý rodic nechápe tak je kreten

Som z teba dosť sklamaná

fido69
10. júl 2024

@svetlonos Matúš 23, 12
Kto sa povyšuje, bude ponížený, a kto sa ponižuje, bude povýšený. - Je to veľká pravda. Tento citát riadi celý môj život. 😉

fido69
10. júl 2024

@michaltat Šport je o fyzickej kondícii a fyzickych zručnostiach. Stupienky pre víťazov sú len tri, ale vyhrať môže len jeden!
Šport je aj o emóciach, adrenalíne a pokrikoch. Pokriky na víťazov a porazených vždy boli a budú. Ak ti to prekáža, tak robte šport rekreačne a nie súťažne.
Šport je aj o fyzickom a psychickom zocelení. V celej spoločnosti cítim precitlivenosť na podľa mňa hlúposti. Dieťa sa musí naučiť čeliť neprajníkom v športe či v živote. Čím skôr, tým lepšie. Mamičky za nich život nevybojujú. Tam na to budú uplne sami a tých neprajnikov bude omnoho viac... 😉

anjelicek26
10. júl 2024

@michaltat
@pribinak ja neviem, čo konkrétne povedala a ako to povedala. Ale takéto povzbudzovanie v sporte je a bude. Ale úplne bezne povedať pri zápase, ze to niekomu nejde, je proste skonstatovanie a nie "posmesok". Není to ani urazka osoby, ale vnimanie clanku timu, ktorý nefunguje ako ma. Nehovorí to nič o konkretnom dieťati a jeho inych kvalitach, ale o jeho vykone v danej cinnosti. To keď ti donesie dieta 5ku z matky,lebo jej to nejde,bude pochvalene celym sirokym okolie, ked im to budeš rozprávať? Alebo povedia, ako je to mozne,ze je taka zla v matike a co s tym idete robit? Ale to asi nebudes nikomu rozpravat a ukazovat,ze? Lebo toto je presne to iste, je to hodnotenie sportoveho vykonu, len ho niekto "zakrical" z postrannej ciary na zápase a nepiplo ti to na edupage. Rozdiel medzi skolou je v tom,že dieta sa moze treningom zlepšit a ak nie, tak tam chodiť nemusí..

@pribinak zakricat,ze na lavej strane niekto slabo brani ci hrozne hra a da sa tam prienik lepsie spravit je také ponizovanie ze až... mame asi fakt úplne ine vnimanie takýchto veci...

michaltat
autor
10. júl 2024

@anjelicek26 tu ide o posmesky od detí nie od dospelých, ja si myslím ze 12rocne dieťa treba brániť. Potom sa nečudujme, ze v školách býva šikana. Inak toto sa nam stalo prvýkrát

michaltat
autor
10. júl 2024

@fido69 áno, ale v športe nemá byť takéto spravanie

abbey1
10. júl 2024

@fido69
@anjelicek26 Ja neviem, či skutočne nevidíte, nechcete vidieť rozdiel medzi povzbudzovaním, pomenovaním chýb a zosmuešňovaním
A že emócie patria k športu? Samozrejme. Ale emócie ako radosť, hrdosť, smútok, sklamanie,... Ale učiť deti, že ide len a čisto o výkon a ak ho niekto nepodá, tak ho kľudne zosmiešnime, to učí deti čo? Ako ich toto konkrétne povzbudí k lepšiemu výkonu?
A že sa deti majú učiť prijímať i takéto reakcie? Prečo by malo? Prečo radšej neučíte deti, že takéto reakcie ani k športu nepatria?
Jasné, všetky deti budú stáť na tých 3 stuoienkoch pre víťazov. To je predsa to jediné o čo v športe ide a cesta zo smiešne ia súperov, alebo dokonca vlastných detí je top cesta, ako deti na tie stupuenky dostať.
Kde zostalo Sláva víťazom, česť porazeným?
Ak mi dieťa donesie 5 z matiky, sadneme si a analyzujeme chyby. Nezvozím ho, či bolo na písomke slepé, tupé, či dementné. A už vôbec to nepokrikujem na cudzie dieťa. Ale čo čakať od detí, keď to rovno rodičia robia Našťastie nie všetci

anjelicek26
10. júl 2024

@michaltat závisí ako a co jej povedala, ale vseobecne, keď moje dieťa hra zle (mame také dni,co je syn mysľou úplne volakde a vidno to aj na hre), tak nejdem na tribúnu súperov usmerňovať niekoho iného, nech ho radšej "pozitívne motivuje", aby mu to išlo lepšie. Na to je tu nas tím a trener, co na neho zrukne, nech sa hybe a brani😅 To proste nie je "ochrana pred sikanou" toto riesit ako mama... A ano ty mas pravo to vnimat inak. Po zápase vezmem syna, pokecame o zápase, o tom,čo bolo dobre, co robil zle, ktorý blbec ho sfauloval a kde zas bude nejaka modrina a aký neferovy bol zasa rozhodca🤣🤣 Preto tam vlastne chodím, mame mama time.. tento rok skončili druhý v celom okrese a tie emócie boli neskutocne bosledny zapas.. mladší syn vo svojej kategórii to prve miesto dal...

lulamx
10. júl 2024

@michaltat nemas to ako riesit. jedine sa s dcerou porozpravat. superkina kamoska je mozno smutna, ze sa moze len pozerat, ale inak sa k ziadnej hre nedostane a takto sa vyvrsuje. proste nieco v takom duchu. svoje dieta povzbudit, nech si to nevsima.

to, co pise @anjelicek26 je podla mojho nazoru daleko za ciarou. ak dospeli ludia nevedia povzbudzovat svoje deti tak, aby ine deti neponizili, co potom cakat od ich potomkov? napr. 9 je ako slimak... wtf? pomale decko snad nema city?
myslim si, ze dospely, aj v zapale hry, by pri povzbudzovani mal mat zvladnute svoje emocie. voci svojim detom, ich spoluhracom aj superom.
nikdy som nerozumela rodicom bliakajucim pri sutaziach po deckach. na to je tam hadam trener. aj ten by sa mal spravat k svojim zverencom slusne.

michaltat
autor
10. júl 2024

@anjelicek26 ja neviem máš cudne zrovnane priority

michaltat
autor
10. júl 2024

@michaltat podľa teba je úplne normálne aby dve dievčatá zosmiesnovali a mama nepovie nič len sa na tom zábava a to kde sme?

victory7897
10. júl 2024

@anjelicek26 daj sa do kľudu preboha 🤦 premotivovanych rodičov je tu dosť 😂

victory7897
10. júl 2024

@michaltat
Proste mladá je krava a taká je aj mater...neurobiš s tým nič..ostava to v rodine ...povzbudzuj čo najviac dcéru a nenechaj sa vyprovokovať..

canany
10. júl 2024

Pred 30 rokmi, ked brat hraval ako decko hokej, tam este rodicia na striedacke v Trnave kricali na svoje deti pri priatelskom zapase, do neho, daj mu, zjod ho,npotkni ho. Kto to nezazil neuveri.
Treba dceru naucit ignorovat taketo posmesky, robia to za ucelom rozhodenia pri hre, aby robila chyby, nesmie sa nechat, musite jej dodat sebavedomie, inak ju to prevalcuje a nebude chciet hravat sport, ktory ju bavi. A ty ako rodic to ries, az ta o to poprosi.
Chodila som na profesijnalne zapasy a tam si vsimni ako to funguje, ako sa navazaju divaci do protihracov, mozno aj dceru by si tam mala zobrat, aby videla, ze sport nie je fer a musi sa naucit byt otrkla, ci ako to nazvat.
Tiez sa synovi obcas posmievaju spoluziaci, tak mu poviem svoj nazor a spytam sa, ci to mam riesit. Ak by to bolo cez, zbadam to na jeho spravani.

fido69
10. júl 2024

@lulamx napísala "9 je ako slimak... wtf? pomale decko snad nema city?"

Všetci máme city. Ale toto je súťáž. Byť lepši, rýchlejši, obratnejší,... nez tí druhí. Ak sa ti súťaženie nepáči, tak športuj rekreačne. Tam žiadne vykriky plné emócii a kritiky nezažiješ. Ale ani eufóriu z víťazstva. 😉

anjelicek26
10. júl 2024

@michaltat toto není o prioritách, ale normálnej dynamike na zápasoch. A áno každý šport ma inú dynamiku. Ja som si za tých 10 rokov,čo tam chodím, proste zvykla, keby medzi sebou rodicia nekomentujem hru, tak na co by sme tam potom chodilk.. véd ich stačí priviezť a odviezť.. ale tvoj názor ti neberiem,ty to rob ako uznáš za vhodne.

victory7897
10. júl 2024

@lulamx kopu rodičov si myslí že je lepších ako tréner ..asi tak každý druhý nech to upresnim..nakoniec z tých deciek aj tak nič nebude a seknu s tým lebo si to aj tak nemôžu užívať a byť večne v strese ,lebo za chrbtom je otec alebo mama čo ho sprdne ... atmosféra na zápase áno radosť z gólu , víťazstva , beriem ale ne ponižujúce pokriky na dieťa pred ostatnými kamošmi...

svetlonos
10. júl 2024

@fido69
áno jasne, prežila som celkom v pohode doteraz svoj zivot. v 19 som odisla do zahranicia a mala tam svoj prvý podnajom. Starala som sa o seba, pracovala a riesila aj neferovost dospelých. Všetko v pohode! Ale postavit sa životu čelom sa dá aj bez ponižovanie a deprania, dokonca taki ľudia žijú omnoho lepšie a su priebojnejsi.
Ja som nenavidela loptové športy napriklad, zoal nemohla som si to odsediet na lavici. Mali sme vždy rovnaké kapitánka vo volejbal. Jedna bola super, dobra v športe ale nešlo jej vyslovene o výkon. Druha normalne v pohode ale pri volejbale bola jrozna mrcha. Trestila mi z jedu loptu celú silou do hlavy - ta to ze minule som musela byt v "jej" družstve.
Myslíš ze to niekto vo velkom riešil? Náhodou, predsa nehoda! Tvárila sa, že bude hádzať do uplne inej strany!
Ta normalna, vobec netiesila keď sme prehrali, aj mi povedala v klude co robit lepšie.
Tiež som mala 12 a bolo to na telesnej.

Toto sa nerobí! Chodila som pozerať volejbalové zápasy dospelých a nikto tam nebol kreten a nevolal aký sú časťami! Povzbudzoval každý svoj tím, ma pokrok bol hadz to poriadne! Ale nie ze smatlak, captak !
To sa predsa dá aj s emóciami bez ponižovanie druhých. Zvlášť u detí.
Ale pokial su uz rodicia drbnuti a hodnotia cudzie deti a ich správcovia tak vyhlasujú nahlas, akú ludskost chceš čakať?
Do jlhrobu si nikto tie pomaly nevezme ale skonštatovať na sklonku života, ze som sa chovala ako parchant, to je bolestive.
A niektoré "deti" z toho veru z toho ne vyrastú. Mala som spolužiačku využíva nu, falošnú mrchu na tej zs. Do dnes je rovnaká ešte horšia. Pretoze jej to nikto nevysvetlil, platilo tam krédo- len sa nedaj Dagmarka!
Môžeš byť vášnivý športovec a ísť po výkone ale pozri profil športovcov, ako reagujú na súperov- myslím tých inteligentnejsich!
Ani jeden sa nezníži k tomu aby súpera nazval čaptavym a inak ho ponižovanie. Aj v športe sa dajú zachovávať ľudské hodnoty, kto chce 😉
Žiaľ v dnešnej spoločnosti platí casto len výkon, predbiehanie sa spojené s falšou a podobnými super vlastnosťami.

michaltat
autor
10. júl 2024

@victory7897 toto mi presne manzel povedal

mamutka
10. júl 2024

@pribinak presne, títo premotivovaní rodičia na cyklo pretekoch, to je diagnóza. Deti tam pomaly potia krv, či blato, či horúčava, kamene, stúpania a oteckovia s pupkami vyblakujú “znič ho, makaj, pridaj, čo sa flákaš”… na deťoch vidno že majú dosť lebo idu naplno ale títo šialenci čo by sa ani nenarvali do dresov idu svoje ako chorí. To je taká divná sorta. A potom sú aj ti, ktorých si ani nevsimnes a ti, ktorí pretekajú tiež a vedia sa správať.
Mne teda nepríde normálne, keď sa na deti hučí štýlom “rozbi ho chudáka”, aj také som počula. Ale to je o dospelých, ak sa tak správajú, ich deti to kopírujú. Je rozdiel povzbudzovať svoje dieťa keď aj rázne a drsnejšie a naopak, vyjadrovať sa k súperovi. Akože na čo? Urážať? Ten super je tiež dieťa, je to niečie dieťa, alebo by to mohla byt aj sirota, môže to byt dieťa ktoré je šikanované, nesmelé a pod a potrebuje byt verejne zhadzované? To sa naozaj niekto potrebuje vyjadrovať k súperovi? Mne keď dieťa preteká, jedine čo ma zaujíma je, aby sa nedochramal, že príde pravdepodobne krvavý mi je jasne. Ale vykrikovať aký je super? Trochu zakomplexované, nie?

svetlonos
10. júl 2024

@michaltat
Je ma čase vysvetlit dcere, ze debilni rodicia vychovaju debilne deti. To nezmenis. Ale zmeniť môžeš vnímanie tvojej dcéry. Nech sa snaží byť vždy prekonávať seba 🙂 nie iných. Nemusí byť na stupienku víťazov za každú cenu. Radšej byť ľudská a bude v zivote spokojná. Takýto vykrikovaci, ktorí potrebujú ponizit druhych, maju sebavedomie na bode mrazu. A takto si ho zvyšujú. Dedsky povedané.
Pre dospelých- jonia si ego na druhých aby sa na chvíľu cítili lepší, krajší, múdrejší, čokoľvek.
Vždy tak bolo aj bude.
Dceru uč postupne riešiť a odradiť sa proti nesoravodlivosti/sikane. Nie vždy výhra keď sa ozve ale bude befiet, ze ona rozhodu o svojom živote. Teda co chce, vie zniesť a co iz nie. Bude vediet postavit sa sama za seba.

pribinak
10. júl 2024

@mamutka presne ….najvacsia škodná v športe sú premotivovaní rodičia

lulamx
10. júl 2024

@fido69 myslim si, ze pri sutazi lepsi, rychlejsi, obratnejsi vyhra. horsieho, pomalsieho a neobratnejsieho jie je potrebne ponizovat. predsa stupne vitazov ukazu, kto je na tom ako. a ano, my nesportujeme v ziadnych ligach. je mi to nesympaticke a nikdy sme neboli ochotni tomu obetovat zivot. nic proti tomu, samozrejme. ale stale si myslim, ze nie sme zvierata, mozeme menej uspesneho supera respektovat a dokonca si ho vazit.