Ahojte neviete mi prosim povedať všade je na školach resp.poplatky za družinu , že deti chodia len do rannej lebo musia kvoli vzdialenosti poobede nechodia prečo platime rovnako družinu ako tí čo chodia aj rano aj na obed :( je to všade na školách tak ?
u nas sa primarne nahlasuje a plati poobedna druzina. Ranna je k tomu ako bonus, kto potrebuje.
Bez prihlasenia a zaplatenia poobednej druziny, nemozes vyuzivat bonusovu rannu druzinu, to sa celkom logiku, lebo je to nieco navyse pre platiacich.
U nas je skratena druzina, dieta moze chodit rano a byt do druhej (kvoli obedu, stvrtak mi chodi na obed po jednej zvycajne). Ti platia menej ako ti, co nechavaju klasicky dieta poobede (pripadne aj rano). Uz len 8x 40 eur a je to za nami. 😁
@elanor u nas sa nikde nic nehlasi a normalne roky je ranna družina kopec deti , v rannej je viac jak v poobednej
U nás sa platí ranný zber inak ako ŠKD, keďže spadá pod školu. Platí sa pol ročne, 10€ a dieťa nemusí byť v poobednej. Ale je to len 45 minút pred otvorením školy. Pre školu sú to náklady, takže je logické, že sa niečo platiť musí a musí to mať aj systém, takže sa prihlasuje.
@katkamarcinova no napríklad u nás rannú družinu zrušili pre malý záujem. Takže je len poobedna a môžeš chodiť do 13:00 alebo do 16:00. Keď chodíš do 13, tak sa platí menej.
@katkamarcinova u nas do rannej chodia ti ktori chcu ale musia mat zaplatenu druzinu. A plafi sa rovnako ci je dieta hodinu alebo cely cas
@janickacrazy no nase dievcata rano su len hodinu a platim 40 pride mi to nefer ked poobedna je od 11.30 do 17.00 a platit to mam rovnako :(
@michaela329 ja verim ze tam musia byt ale su tam hodinu rano pritom su same v triede bez ucitelky a poobedna je od 11.30 do 17.00 a platim 40 rovnako ako ostatne deti co su tak dlho pride mi to nefer no
@katkamarcinova toto musíte ale riešiť na rade školy, ako vidíš - systémy sú rôzne.
@katkamarcinova a musia tam ráno chodiť? Ak sú už väčšie, môžu byť doma a ísť potom samé do školy, ja som tak chodila od 1. triedy sama.
U nás v ZS, ak chceš, aby tvoje dieťa chodilo na obedy v skupine s ostatnými deťmi a s dospelým dozorom, tak musí byt zapísané v druzine (aj keď ju realne nevyuziva). Týka sa to 1.stupna.
@katkamarcinova hlavne mi nepríde v poriadku, že sú samé v triede bez učiteľky....tak potom za čo platíte, keď ani dozor nemajú?
@zltalienka veď práve, to môžu byť aj samé doma 🙄
@janickacrazy autorka v úvode píše, že "kvôli vzdialenosti" musia byť v rannej družine. Zrejme by samé nedošli do školy.
U nás ak chodí dieťa do poobednej, platí jednu sumu (teda za rannú aj poobednú). Ak chodí len do rannej, platí len štvrtinovú cenu.
Poplatok za ŠKD rieši zriaďovateľ - mesto - podobne ako školné v materskej škole. Škola ako taká s tým nič nemá, obráť sa na zriaďovateľa. S riaditeľkou by som si prešla fakt, že sú tam deti bez dozoru (aj keď sa mi to nechce veriť).
@zltalienka no tak pokiaľ nebývajú na samote, tak môžu ísť autobusom
@janickacrazy neviem ako ostatní, ale ja by som prváčika nenechala chodiť do školy samého. A že ide o prváčika je zjavné podľa toho, že to teraz rieši. Ak by mala staršie dieťa, už by dávno vedela aký je systém na danej škole.
@zltalienka no u nás veru chodia z okolitých dedín pekne autobusom aj prváci sami, ja som tiež chodila sama, aj moje deti
@zltalienka my máme spádové školy a chodia aj prváci autobusom, v dedinách sú na priechodoch VPP, deti sa mi zdajú také samostatnejšie. A úprimne - je to oveľa bezpečnejšie ako keď niektorí ľudia vozia dobre že nie pred dvere a tým ohrozujú celé okolie škôl. U nás kvôli takýmto rodičom museli ráno chodiť policajti.
@janickacrazy zaujímavé. Ja som chodila ako dieťa so starším bratom. A neskôr, keď som bola už ja "veľká" tak som dostala na starosť dievča z vedľajšej ulice, ktoré nemal kto brať do mesta/z mesta autobusom. Ale samé....toto u nás nebolo zvykom.
@michaela329 prosim Vas byvame.40km od skoly 3 prestupy a rano o 5.00 neposlem predsa deti samé. Na to som sa vobec nepýtala a u nas su policajti pred skolami stále ci je jedno dieta v skole alebo všetky. To su mi zas nazory že museli policajti 🤦♀️
@katkamarcinova a kde píšem, že máte? Ja som odpovedala lienke
@zltalienka ved práve to ma docela trápi kebyze aspon polovicu ne0oviem ale plnu sumu :(
@janickacrazy ale deti su o 6.00 rano v skole a v skolke 40km od.skoly 3x prestup prosim vas niekedy bolo nieledy a kebyze byva na sidlisku kde je skola tak by chodili na osmu ako ja
@janickacrazy bože tie názory ja viem že možu chodit autobusom a aj by chodili ak by sme.nebyvali 40km od.skoly z toho 3x prestup
@katkamarcinova prečo tak ďaleko máte do školy? Bližšie nebolo? A prečo píšeš najprv, že ráno sú len hodinu v družine a teraz že sú tam od 6:00? To vyučovanie začína o 7:00?
@zltalienka tak byvame na dedine , a su tam raz 6.30 inokedy 6.20 a od 7.30 uz idu do tried vies tak beriem to tak.ako hodinu no zalezi ako stihame kolony a tak podobne
@katkamarcinova Košice okolie? Ktorá dedina?
Veď keď sa Ti nepáči systém na danej škole, zisti aký je na inej, škôl je v meste dosť.
Ráno zvykne byť iba zberná trieda a rovnako tam musí byť zabezpečený/zaplatený dozor, je úplne jedno, či je dieťa v družine 30 minút alebo 5 hodín, platí každé dieťa, ktoré je do družiny prihlásené.