Dobrý deň viete prosím dať nejakú pomôcku pri určovaní pádu lokal a akuzativ pri predložke na keďže ju majú oba pady? Napr na stole, na otca je akuzativ mysleli sme , že lokál. Ďakujem
@ovaaa ak si dobre pamätám tak Lokal: o kom, o čom, akuzatizav koho čo
https://slovake.eu/sk/learning/grammar/classes/...
Túto to máš pekne vysvetlené
Ja co si pamätám tak : nominativ Kto? co? , Genitiv od koho? od čoho? , dativ komu? čomu? , akuzativ (vidím) koho? co?, lokal o kom? o čom? a instrumental s kým? s čím? ...
žiadna iná jednoduchšia pomôcka neexistuje, len si jednoducho priradiť za predložku na aj pádovú otázku - na koho, na čo = na otca (sme sa pozerali) = akuzatív, na kom, na čom (stojí/leží) = na stole = lokál
Akuzatív: NA koho / NA čo (sa teším, ukladám, ukazujem, čakám, kričím, usmievam......... )
Lokál: Na kom / NA čom (na stole, na zemi, na námestí, na ihrisku, na lúke, na dedine......). Predložka NA v lokáli je "viazaná" s miestom, pýtame sa aj "kde".
Akuzatív: predložka NA súvisí aj so smerom (kam idem - na stanicu, na lúku, na ihrisko, na ulicu......)
Lokál: predložka súvisí s miestom (kde som - na lúke, na streche, na ploche, na ceste......)
...vela krat to treba urcit z kontextu. Na stole je mys. Na kom (o kom) na com (o com) - na (o) stole. Lokal. Koho, co vidim - stol. nemoze byt akuzativ.
Podoba sa na otca. Koho, co (vidim)? Otca. takze to je akuzativ.
o kom, o com - otca? nemoze byt lokal.
Nespájaj to s predložkou, daj si len tie otázky. Jednoducho akuzativ je koho? Co? - otca. Lokál je kom? Čom? - stole. Hotovo. Nie je to žiadna veda.
Presne tak, nespoliehajte sa na predložky, niektoré sa viažu s viacerými pádmi. JA som učila syna - N - (1 Kto? Čo?), G - bez koho? Bez čoho? D - Dám komu? Dám čomu? A - Vidím koho? Vidím čo? L - hovoríme O kom? O čom? I - S kým? s čím? KĽUD - precvičovaním sa to utrasie a nabehne.
@ovaa Na Lokál sa predsa pýtame O kom? O čom?