Ahojte, neviete ako spraviť domácu úlohu ktorá je v prílohe? (zo siedmackej učebnice Libera Terra 67/4)
Koľko cm má mať úsečka AB? A vedeli by ste mi ten "Postup konštrukcie" slovami opísať?
Ďakujem.
1. Narysuj trojuholnik ABD podla vety usu- dlzku uusecky ab nepotrebujes vediet, zacinas useckou BD ktora ma 5,5cm, potom z bodu B spravis polpriamku v uhle 59° a z bodu D polpriamku v uhle 77° a tam kde sa pretnu vznikne bod A
2. Zostrojis polpriamku BY ktora je rovnobezna s useckou AD
3. polpriamka DX ktora je rovnobezna S useckou AB
4. tam kde sa polpriamky BY a DX pretli vznikol bod C
5. kosodlznik ABCD je hotovy
Veď ten postup je presne daný v postupe konštrukcie.
@kittygirl hlavne nech to robí sám. Najprv si spraví priamku na ktorú zobrazí uhol ABD. BD ma 5.5 cm tak si vie zobraziť body B, D a keďže vie uhol ADB tak ten si nanesie na priamku BD a tak nájde bod A. Teda už máme narisovany trojuholník ABD. Potom už pokračuje v 2. bode kde si prenesie priamku AD do bodu B pomocou 2 pravitiek..... Potom si bod 3. spraví podľa postupu v bode 2 a už takmer hotovo. To už zvládnete 🙂 je to ťažko písať ale je to jednoduché
@abbey1 zbytocne sa namahas...ja nerozumiem tomu, ze niekto nedava siedmacku matiku...za nasich cias sa toto riesilo v 5.alebo 6.rocniku...
predpokladam ze sa to ucili, treba si pozriet predchadzajuce cvicenia a naucit sa to postupne